Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+49
Renato.M
cuban.ue
dr.nenad86
PiiPS
zijada
koce
evmolp
Merlo
Branimir
crv
bocka
sasaznas
dragutin rajnović
Vrbanja
PESTI
nedeljkovg
baki302000
misko1
Miljenko
vlada nish
seadriver
čajka
Carduel
Fago
ikayke
waterslager
sgobin
zvrcko sen
MIROSLAV 79
IvoR
krstokljun
vlado
grujo
faganel
Boban NA
MARIN
klokkende
mali maša
korkut
pezo
damir64
ticar
pippo
waterslager bitola
budisic
Vasko-MK
dejanzec1
kreso
malinois
53 posters

malino kanarinci

damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

malino kanarinci - Page 34 Empty Re: malino kanarinci

Postaj by damir64 ned 3 lis - 23:24

Šokel to je sigurno kad te ptica šokira sa svojom pjesmom vutem Somboru svega na volju
    faganel
    faganel

Broj postova : 177
    Registration date : 06.06.2009

Postaj by faganel pon 4 lis - 14:18

dejanzec1,
    sada vidim i ja da se nešto zaškarpunilo.Ipak klikni,pa na malinois.gr pa na voices
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 pon 4 lis - 20:05

Ne mogu ja to otvoriti ima li mtko da je uspio
    dejanzec1

Broj postova : 199
    Registration date : 24.02.2010

Postaj by dejanzec1 pon 4 lis - 20:07

damir64 je napisao/la: Ne mogu ja to otvoriti ima li mtko da je uspio
    I ja sam probao i nece a voleo bih cuti
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN pon 4 lis - 20:18

Ukucajte u google www malinois gr .Kad se otvori stranica kliknite na engleski.A onda na voices.I to je to.
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pon 4 lis - 20:55

Jučer sam pokrio ptice.

Jesam li prvi???
    waterslager bitola
    waterslager bitola

Broj postova : 145
    Registration date : 13.01.2010

Postaj by waterslager bitola pon 4 lis - 22:11

Ja jos nisam ni stavio pregrade izmedju kafeza.U kafezima su
    tek 6 dana.Sutra stavljam pregrade.
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja pon 4 lis - 22:59

ja jos nisam ni povadio povadio mlade ptice u kaveze Embarassed

ali zato sam stare muzjake povadio cheers
    dejanzec1

Postaj by dejanzec1 uto 5 lis - 15:57

MARIN je napisao/la:Ukucajte u google www malinois gr .Kad se otvori stranica kliknite na engleski.A onda na voices.I to je to.
    Hvala na objasnjenje i cuo sam
    waterslager bitola
    waterslager bitola

Broj postova : 145
    Registration date : 13.01.2010

Postaj by waterslager bitola čet 7 lis - 21:55

Juce sam stavio pregrade izmedju kafeza.Za 4-5 dana pokricu ptice.Zasad sam zadovoljan onim sto cujem,mada imam i ponekog ivkovica.Iz dosadasnjeg iskustva,zakljucio sam da je ovo "najopasniji" period za pjesmu mladih,i 90% "ckarta" se pojavi usledecih 20-ak dana.Zato sada treba drzati oci i usi otvorene i reagirati na usiljavanje mladih pravilnim doziranjem svjetlosti i hrane.Pojedince koji odskacu iz jata (plicake,ptice koje su non-stop u belenu i tankim flautama i sl.)hitno otstraniti iz prostorije! Pozzz...
    p.s. kakav je vodostoj marine?
    IvoR
    IvoR

Broj postova : 225
    Registration date : 30.10.2009

Postaj by IvoR ned 10 lis - 2:21

Posto sam bio jedno vrijeme odsutan a htio sam malo pisati o jednoj temi koja je gledana iz danasnjeg(blago) stanja i smijesna i zalosna(mozda vise zalosna),koristim priliku da to sada ucinim.Nadam se da cu malo "isprovocirati" sve one malo starije malino uzgajivace a i one mlade da se i oni ukljuce i napisu svoja iskustva.
    Ja sam malo stariji uzgajivac i sa malinoima se druzim od 1973 godine.Prije malino sam imao stiglice (grdeline),gimple,cajzle...A tada "73 dosao mi je jedan prijatelj i ponudi da se mijenjamo-ja njemu svoja dva stara grdelina a on meni "tada" nepoznatu malu zutu pticu sa crnom pijegom na vratu.Moram napomenuti da sam roden na selu nekih desetak kilometara od "veceg"grada.Posto sam pohadao skolu u svom selu i nisam cesto odlazio u grad nisam imao priliku puno saznati o toj maloj ptici,u to vrijeme mozda rijetkoj za mnoge nase krajeve.Samo sam znao da je to kanarinac koji je pomalo pijevao.To je bilo sve sto sam znao o njemu.Kako se hrani,sta jede,sta pije,dali je muzijak,dali zenka,kolko je star,koliko dugo moze da zivi i sve drugo za mene je bila velika tajna.Ipak sam odlucio da se mijenam.Sto je najgore u tome i moj prijatelj je tek dobio tu pticu i kao i ja nezna nista o njoj.Obavili smo razmijenu i ja sam smijestio svog novog ljubimca u novi malo veci kavez i na hodnik gdje je bilo dosta svijetlosti bez propuha i bez mnogo uznemiravanja.Sve to kad posmatramo danas, je bilo jako dobro.Sta dalje,treba mu dati da"ije i pije".A sta?Sve sto sam znao da ptice piju je voda i to sam dao i bilo je u redu.Sta da jede?Moje iskustvo u to vrijeme je da ptice jedu konoplju.Pokusao sam sa konopljom i moj kanarinac je jeo.Prezivio je jedan dan,dva,tri,pet dana-tijedan,dva-mijesec.Sve to vrijeme on se samo javljao da bih ja znao da je ziv.Tad sam malo posmatrajuci i razmisljajuci odlucio da svom kanarincu ponudim komadic jabuke pa sta se desi.Stavi sam komadic izmedu zica a moj kanarinac(kojeg sam kasnije ustanovio da je muzijak)se napuhao(nakostrijesio)pa sa precke skocio prema mojim prstima kao neki lav.Kad sam se odmaknuo on je navalio na onu jabuku kao da je dosao iz A.....!Tada sam poceo eksperimentisati,kad je prezivio jabuku pokusao sam sa kruskom,narandzom,jagodom.Posto sam imao vrt primijetio sam da vrapci jedu salatu sto sam i ja pokusao a kanarinac prihvati.Moram napomenuti sa svakim unosenjem neceg novog u kavez moj se kanarinac pretvarao u onog strasnog lava,medutim to je meni bio nekakav znak.Ja sam se toga drzao i mislio da on tako reaguje kad nesto od hrane voli.Tako sam pokusavao sa vocem i povrcem sto mi je prilicno islo.Naravno sve sam to uredno pisao u jedan svoj veliki notes.Nazalost sve vrijeme sam ga hranio sjemenjem konoplje,dok nisam otisao u susjedno selo u kom je tek otvorena poljoprivredna apoteka.Tu sam prvi put nasao mijesavinu sijemena za kanarince.Naravno odmah sam uzeo par kilograma a sijecam se dobro pet kutija na kojima je bila slika kanarinca u prvom planu i stiglica u pozadini(Agrocoop).Naravno moj lav je opet reagovao.E od tad sam znao-moj LAV jede mijesano sijeme,voce i povrce,pije vodu a nekad pomalo i pravog kravijeg mlijeka.Tako mi je LAV u svom tom mom testiranju poslije kratkog javljanja poceo pomalo i pijevusiti i imati sve lijepsu pijesmu,da bih ja prezivljavao novi sok.Moj kanarinac je poceo gubiti perije,sto je za mene bila nova nepoznanica.Imao sam stiglice koji su gubili perije ali ne toliko,kod kanarinca je otpadalo sve pomalo ali mu je glava ostala celava.Nisam znao puno o mitarenju vec na nagovor svoje majke mazem kanarinca domacom svinjskom masti.Majka mi je rekla da i ona maze pilice pa nisu uginuli a tako i kanarinac.Stvarno perije mu je naraslo i poslije izvijesnog vremena poceo je sve duze i lijepse pijevati.To sa perijem se ponovilo i slijedece godine i ja sam postupio isto.Medutim i nakon nesto vise od dvije godine nisam znao ono mozda osnovno-STA JE MOJ LAV-muzijak ili zenka?
    Nastavljam sa pisanjem dok ovo posaljem jer mi nemoze sve stati.....

IvoR
    IvoR

Broj postova : 225
    Registration date : 30.10.2009

Postaj by IvoR ned 10 lis - 4:27

Nastavljam:Jednog dana pred kraj 1975 godine, dolazi moj otac s posla i pita me po obicaju dali cu ga slusati, na sto ja naravno odgovaram da hocu, a on ispod svog kaputa vadi malu kutijicu i govori mi da pazim.Kad sam uzeo kutijicu od njega on mi je rekao da je u njoj jedna kanarinka.Tada sam mu postavio mnogo pitanja.Njegov odgovor je bio da je na poslu upoznao covjeka koji se bavio uzgojem kanarinaca i kad mu je rekao kako moj kanarinac pijeva glasno(sto je tada uistinu i radio)on je rekao da je moj LAV muzijak.Znaci zalosno ali je tako, nakon nesto manje od tri godine ja sam saznao sta je moj kanarinac.Napominjem roden sam na selu i bio sam mlad bez interneta i drugih mogucnosti.E tad novi problemi,dobi sam zenku.Cuo sam nesto o parenju ali neznam sta, kako i sve ostalo.Svasta sam pokusavao ali bez uspjeha.Iznenada mi se ukazala prilika da odem u grad sa ocem.Iduci do grada uspi sam nagovoriti oca da odemo do covijeka koji mu je prodao kanarinku i da malo razgovaramo sa njim.Tada sam prvi put saznao da je moj LAV malino kanarinac.Saznao sam dosta novih stvari o tim pticama ali nisam saznao jednu osnovnu stvar o uzgoju kanarinaca.Shvati sam da taj uzgajivac koliko je dobar toliko i nije.Tada nam je rekao da on dosta ptica kupuje u Italiji a ostalo su njegov uzgoj.Medutim imao sam malo i srece pa sam sasvim slucajno primijetio u jednom uglu kuhana jaja samo onako izrezana na cetvrtine.Na upit zasto mu sluze kuhana jaja on nije odgovorio.Ja sam vec tada odlucio da ce moj LAV to kusati,i tako je i bilo.Kuhano jaje bez icega.Jede on jede kanarinka,i sve tako,a onda jednog dana ujutro iznenada na podu ugledam malo jaje.Sta,kako,otkud opet nista neznam,ali i dalje dajem kuhana jaja i pravim gnijezdo.Malo uz pomoc oca malo majke od neke kutije i pletenih carapa(priglavaka)maleno gnijezdo je tu.Primijecujem i neku zivost u kavezu.Iako nisam poznavao bit parenja,sve postupke i sve ostalo napravio sam dvije po meni osnovne stvari a to su:nastavio sam da dajem svu mogucu hranu za koju sam znao da jedu naravno svijezu,cistu i frisku,isto tako i voda.To je bilo prva stvar,a druga je ta sto sam sve to stalno biljezio.Za nagradu sam uocio postupak parenja,lijeganje zenke na stapic,prva jaja u gnijezdu i onda lezanje na jajima,a zatim jos jedno od razocarenja.Zenka lezi i lezi i lezi a nista nema,a nakon dvadeset i pet dana mati mi kaze da je kocka dosad bi se izlegla.Razocarenje,polupana jaja i sta dalje.Inat-dispet da idemo dalje,i opet sve ispocetka.Hrana,pisanje i sve ostalo,i nakon neznam tacno kojeg puta i jedno i to prvo tice.I opet razocarenje,nakon samo dva dana mlado ptice ugiba,ali opet nesto novo.Sada znam dosta o ishrani i o lezenju,naravno ne jos sve ali uspijevam u slijedecem pokusaju izleci dva tica.Jos uvijek se sijecam tog datuma 15.10.1976.godine.Oni su mi dugo ostali zivi.Nakon ova dva izlezena jos uvijek sam ucio ali sam imao neku vodilju(osnovu)po kojoj sam se vodio. Vremenom sam uspjeo uzgojit i imati stotinjak komada.Nakon prvih mladih kupio sam jos jedan par od gore spomenutog gospodina a koji su naravno bili uvoz iz Italije.Nakon svega tog na nagovor tog gospodina,koji je bio predsjednik udruge i ja se uclanjujem.Tog gospodina nakon nekoliko godina sam uspi pobijediti dvi godine zaredom,sto mi je bilo najdraze sve ove godine.Tako sam evo s malinoima sve ove godine,nekad sam imao stotinjak a nekad sam jednog ali mora biti bar jedam.Momentalno imam petnaest komada jer sam dosta podijelio prijateljima.Toliko o ovoj temi nadam se da ce neko biti "isprovociram" i da ce pisati.Nadam se da nisam bio dosadan i da mi necete prigovarati na mojim greskama pogotovo ovi mladi koji barataju sa ovim kompjutorom.Toliko za sada.
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 ned 10 lis - 9:49

Pozdrav IvorR!
    Interesantan tekst koji pokazuje jedan od putova kojim se prolazi u uzgoju ptica. Sigurno je da je teško kad se kreće bez ikakvog predznanja ili savjeta iskusnijih. Upravo je ovaj forum kao stvoren za stjecanje novih znanja i za upoznavanje ljudi.Puno toga je već objavljeno na forumu ali uvjek se nađe nešta novo i interesantno za napisati.Sve znanje koje je stečeno radom i trudom ako čovjek drži za sebe vrijedi samo njemu i ne djeliti ga sa drugim značilo bi stalno vračanje u nazad i vječito polaženje od početka. Upravo zato smo i prisutni na ovom mjestu za razmjenu iskustava i znanja. Želim Vam još puno dobrog uzgoja i dobrih tekstova.
    faganel
    faganel

Broj postova : 177
    Registration date : 06.06.2009

Postaj by faganel sri 13 lis - 19:28

Klokkende,
    nisam ni znao da mi je sin ugradio signalizaciju tvog rođendana.
    Dakle, sretan rođendam i beričetna sezona koja je pred nama.
    dejanzec1

Postaj by dejanzec1 sri 13 lis - 20:54

KLOKENDE Sretan rodjendan i sve najlepse u zivotu i sto vise medalje a takmicenjima
    klokkende
    klokkende

Broj postova : 54
    Registration date : 25.10.2008

Postaj by klokkende sri 13 lis - 23:20

Hvala svima na lepim zeljama i cestitkama!
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 sub 16 lis - 20:48

Pozdrav!
    nekako je tajac izgleda da se ptice slušaju punom parom.Sad će takmičenja samo što nisu. Nadam se da su dva putnika sabrali dojmove sa turneje.Zanima me Aco kad si spomenio da ste kupili par debelih ženki o čemu se radi. Uvijek sam mislio a to i radio kod parenja sam ostavljao normalne ženke dakle ne one koje su sklone debljanju i sad kad sam to pročitaomalo me to buni. I kod Fredia sam vidio isto debele ženke ali sam mislio da su se udebljale prilikom pripreme za parenje. O čemu se tu radi zašto su debele ženke i to koliko debele bolje od normalnih.
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois sub 16 lis - 21:05

damir64 je napisao/la: Pozdrav!
    nekako je tajac izgleda da se ptice slušaju punom parom.Sad će takmičenja samo što nisu. Nadam se da su dva putnika sabrali dojmove sa turneje.Zanima me Aco kad si spomenio da ste kupili par debelih ženki o čemu se radi. Uvijek sam mislio a to i radio kod parenja sam ostavljao normalne ženke dakle ne one koje su sklone debljanju i sad kad sam to pročitaomalo me to buni. I kod Fredia sam vidio isto debele ženke ali sam mislio da su se udebljale prilikom pripreme za parenje. O čemu se tu radi zašto su debele ženke i to koliko debele bolje od normalnih.

Very Happy Pozdrav Damire

Nista nije pravilo pa tako ni debele zenke Very Happy . Kod mene se pokazalo da su debele zenke reproduktivno bolje .Cim ova voli dosta jesti onda ce i mlade hraniti (nije pravilo ) .Jos jedna stvar je zanimljiva za znati a to je da malino kanarinci po standardu i izvornom opisu su ptice od 16cm .Mi smo ih smanjili ,losom selekcijom ,nepravilnim parenjima u krvnom srodstvu .

Ocjenjujuci malinoe primjetio sam da korpulentnije i vece ptice obicno budu duboke (ni to nije pravilo Very Happy )
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 16 lis - 21:52

Od mršavih ništa nema!Mora ti je biti puna ruka.
    koce

Broj postova : 360
    Registration date : 16.04.2010

Postaj by koce sub 16 lis - 22:00

MARIN je napisao/la:Od mršavih ništa nema!Mora ti je biti puna ruka.

Pa di nađeš ove što vrte guzicon i sve ostale,fenomenalni su.
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 16 lis - 22:05

koce je napisao/la:
    MARIN je napisao/la:Od mršavih ništa nema!Mora ti je biti puna ruka.

Pa di nađeš ove što vrte guzicon i sve ostale,fenomenalni su.

Klikni na nju.Dalje je lako.
    koce

Broj postova : 360
    Registration date : 16.04.2010

Postaj by koce sub 16 lis - 22:12

Hura
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 16 lis - 22:15

koce je napisao/la:

Hura

Ma jeste li vidili.Naučim ga .a on mi ovako vraća.

malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois sub 16 lis - 22:25

MARIN je napisao/la:
    koce je napisao/la:

Hura

Ma jeste li vidili.Naučim ga .a on mi ovako vraća.

damir64
    damir64

Postaj by damir64 ned 17 lis - 11:36

ok hvala Vam momci ma hočemo li čuti nešto od Itala ili kako se ono već zove čovjek. Biće da je zakazala tehnika.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 0:36.