Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+49
Renato.M
cuban.ue
dr.nenad86
PiiPS
zijada
koce
evmolp
Merlo
Branimir
crv
bocka
sasaznas
dragutin rajnović
Vrbanja
PESTI
nedeljkovg
baki302000
misko1
Miljenko
vlada nish
seadriver
čajka
Carduel
Fago
ikayke
waterslager
sgobin
zvrcko sen
MIROSLAV 79
IvoR
krstokljun
vlado
grujo
faganel
Boban NA
MARIN
klokkende
mali maša
korkut
pezo
damir64
ticar
pippo
waterslager bitola
budisic
Vasko-MK
dejanzec1
kreso
malinois
53 posters

malino kanarinci

MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

malino kanarinci - Page 27 Empty Re: malino kanarinci

Postaj by MARIN sub 19 lip - 0:29

dejanzec1 je napisao/la:
    malinois je napisao/la:Trenutno stanje u mojim volijerama

Na raspolaganju imam 3 volijere .Prva i najveca dimenzija 3,5m duga 2,60 visoka i 1,70 duboka ,druga zauzima prostor ispod stepenista (malo je teska za objasnit dimenzijama ) dosta velika i treca 1,30 x 1,30 visine 2m.

U prvoj volijeri imam 3 ucitelja i sedamdesetak mladih muzjaka .Volio bih da je broj ucitelja veci ALI samo su me 3 u potpunosti zadovoljili .Ove godine sam donio odluku da cu filtrirati i najmanje necistoce .Kad kazem necistoce mislim na flautu iii iii iiii i ruznije belene .Sem tih necistoca odlucio sam ne tolerirat ni ture koje se meni osobno ne dopadaju (klok-flaute).

U drugu volijeru sam stavio 4 ucitelja i tridesetak mladih muzjaka .Ta 4 ucitelja su odlicni ALI po nekad se cuje malo flaute iii iiii iii ( nije prejaka ) i od njh 4 jedan iza klokota po nekad flautira .Nisam se mogao odreci te pjesme jer je stvarno kvalitetna i takve ptice pjevaju PUNO bodova .

U trecoj volijeri su stare ptice .Stare zenke su ubacene ranije a kad su pocele mitariti ubacio sam i priplodne muzjake .Dosta se dobro ponasaju ,nema parenja a jos manje nosenja jaja na prazno.

Posto sam u prvu volijeru ubacio puno mladih muzjaka NECU tolerirati nista sto mi se ne svidi .Svi mladi su razlicito oznaceni i kad cujem nesto sto ne zelim lako mi je uloviti pticu i ubaciti u drugu volijeru.

Poceo sam po malo sjediti uz ptice i OSLUSKIVATI .Za sad sam zadovoljan .Nema nista sto bi me natjeralo na intervenciju ,za sada.

U prvoj volijeri 2 muzjaka (ucitelji) privode promjenu perja a treci jos aktivno pjeva .U drugoj volijeri 2 mitare a 2 pjevaju .

Promatrajuci mlade ptice i njihovo ponasanje ne vidim potrebu za nekim korigiranjem hrane ili inteziteta svjetla .Dosta su mirni i nema pretjeranog naganjanja i usiljenog ponasanja .

Slozio bih se sa MARINOM da su ucitelji jako bitni i da trebaju imati sve ture .
    Aco prijatelju ja mislim da nije necistota flauta iii ili ruzan belen za mene je veca opasnost klok flauta to je zlo za malino losije mislim da je i od rijeda zato sto ti kao sudija znas sta je klok flauta a odgajivaci koji neznaju misle da je klok i imaju pogresan pravac i cuvaju ptice pare i sta onda treba da bace sve i iz pocetka a mlade prvo to uhvate i to pevaju.Pozdrav svima i nemoj da m neko zameri to je moje misljenje

Slažem se sa Zecom.Klok flauta je najveća opasnost.To jednostavno treba odstraniti iz jata.
    Ma ne trpim ni jake belene.Jedino umjerene iiivkoviće mogu probavit. cheers cheers cheers
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois sub 19 lip - 0:35

Very Happy Very Happy Very Happy pozdrav obojici

Mozete probaviti iii ii iii iiii Very Happy Very Happy .

Imaju li vam ucitelju tu flautu ? Uh ,bas glupo pitanje ,ocito imaju jer vam je to probavljiva tura Very Happy Very Happy

Ne zamjerite na maloj sali Very Happy

U ocjenskoj listi postoji ocjenska stavka "visoke ostre ture " i ako je ta flauta odpjevana malo glasnije TREBALO BI JE KAZNITI negativnim bodovima .
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 19 lip - 0:38

malinois je napisao/la:Very Happy Very Happy Very Happy pozdrav obojici

Imaju li vam ucitelju tu flautu ? Uh ,bas glupo pitanje ,ocito imaju jer vam je to probavljiva tura Very Happy Very Happy

U ocjenskoj listi postoji ocjenska stavka "visoke ostre ture " i ako je ta flauta odpjevana malo glasnije TREBALO BI JE KAZNITI negativnim bodovima .

Samo sam čeka kako ćeš se javiti.Zato sam i napisa "umjereni ivkovići" Laughing Laughing Laughing
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 0:42

Misljenja sam da bi suci trebali kaznjavat flautu iii iii iiii. Od ove godine necu imat milosti .Ipak treba usmjeravat uzgoj a tu flautu ne voli ni jedan od nas .

MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 19 lip - 0:45

Drži ti miting!
    To je samo jedan bod minus.
    Ako je sve drugo super te ptice pobjeđuju.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 0:48

MARIN je napisao/la:Drži ti miting!
    To je samo jedan bod minus.
    Ako je sve drugo super te ptice pobjeđuju.

Naravno da pobjeduju i to zasluzeno .To nikad nisam osporio ALI treba bit iskren i priznati da tu flautu nitko od nas ne voli .
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen sub 19 lip - 14:09

točno aco ja te podržavam meni para uši... Shocked affraid
    budisic
    budisic

Broj postova : 254
    Registration date : 18.05.2009

Postaj by budisic sub 19 lip - 14:44

nije svaka flauta iiii, visoka ostra ili mozda jeste
    nije lose pomenuti pre takmicarske sezone.... No
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sub 19 lip - 16:46

zvrcko sen je napisao/la:točno aco ja te podržavam meni para uši... Shocked affraid

Ma ti ne čuješ ni kad grmi ,a kamo li flautu.
    dejanzec1

Broj postova : 199
    Registration date : 24.02.2010

Postaj by dejanzec1 sub 19 lip - 17:06

malinois je napisao/la:Very Happy Very Happy Very Happy pozdrav obojici

Aco ti kao sudija znas sta treba oceniti a sta kazniti to je tacno da glasnu turu mozes kazniti sa negativom i niko ti to ne osporava ali visoka ture i negativna tura ti si sudac znas da nije isto a moze da se kazni isto kao negativa mislim da visoka tura iii ii iii treba se kazniti i rijed,aspiriranje itd nije isto imati u jatu.Visoka tura je tura koja nije dobra za slusanje ali neka se odgajivaci opredele dali cuvaju ptice za takmicenje ili za salon.I opet bi da kazem da nema gore ture od klok flaute a nije kaznjiva mozda pricam gluposti ali kad bi se ja pitao ja bih ptice sa klok flaute kaznijo zato sto kad cujes iiii znas da nevalja kad cujes rijed istonevalja itd ali kad cujes klok flautu 90% odgajivaca misle da je klok pa idi i dokazi pa dolazi do diskusije i ti kao sudac nemozes da mu objasnis da nije klok da treba vode ali oni kazu da je klok i zato je klok flauta NAJOPASNIJA za mene NEGATIVNA TURA.Opet se izvinjavam ali ovo je moje misljenje
    dejanzec1

Postaj by dejanzec1 sub 19 lip - 17:13

malinois je napisao/la:Misljenja sam da bi suci trebali kaznjavat flautu iii iii iiii. Od ove godine necu imat milosti .Ipak treba usmjeravat uzgoj a tu flautu ne voli ni jedan od nas .

Aco nisi ni do sada trebao imati milost i treba stvarno usmeravati uzgoj a ta flautu kaznjavaj slobodno i sve drugo sto je negativno a stacemo sa klok flautom.Ti znas i sam sudis u Italiji da skoro pola ptice imaju flautu iii i visoki belen pa se ne kaznjava sa negativom treba sudije da imaju isti kriterijum i da kaznjavaju sve sto treba i da nagrade sve sto treba
    dejanzec1

Postaj by dejanzec1 sub 19 lip - 17:23

Mislim da je tesko napraviti ptice bez mane i drvo bez grane.I zato postoje sudije i neka kaznjavaju i neka daju pravac odgajivacima neka znaju sta imaju sta da pare ali je najteze doci do super ptice i to bez mane.Kupiti dobre muske i dobre zenke i izvesti super ptice bez nikakvu manu to nepostoji
    Boban NA

Broj postova : 324
    Registration date : 19.04.2009

Postaj by Boban NA sub 19 lip - 18:18

Klok flauta nikako ne moze biti negativna tura, nju ptice forsiraju i pevaju jer je laksa za otpevavanje od kloka, jednostavno nju odgajivaci eliminisu selekcijom,skolom i sl., da ne bi potisnula pev kvalitetnog kloka. Sto se tice visokih flauta iiii, pa tacno je da su ih imale gotovo sve visoko ocenjene ptice ranije kada sam aktivno pratio , a vidim da gotovo i sad situacija nije drugacija, mada postavljene su ovde dve grupe izuzetnih ptica koje imaju perfektne vodene ture, a bez te flaute su(spanske komentarisane dosta). Takve flaute ako kako ih nazivamo iiii, ako nisu drasticno parajuce za uho nisu kaznjavane pre dvadesetak godina negativnim poenima nikad, mada naravno da nikome to nije lepo i idealno tu se svi slazemo.
    dejanzec1

Postaj by dejanzec1 sub 19 lip - 20:42

Tacno je da klok flauta nemoze biti negativna tura ali je opasna imati je kod svojih ptica ili celom jato ali i ona i svaka negativna tura moze se eliminirati selekcijom ali nemoze se eliminirati skolom koliko ja znam to je moje misljenje.To sto svi mislite da su spanske ptice komentarisani nisu spanske nego belgiske od JANSENSA.Ja se isto slazem da ako nisu jake za uvo nemoze se kazniti kao negativna tura ali nije lepo za uvo to je tacno
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 19 lip - 20:53

Znam ali su postavljene tako
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 sub 19 lip - 21:21

Pozdrav svima.
    Ipak se okreće rekao je jednom davno netko. Tako je i sa nama na forumu. drago mi je da se ponovo počelo komentirati pjesma ptica. Samo bih imao jednu malu molbu kod ovih komentara na suho. Vama kojima jejasno koja tura je ispjevana dobro a koja nije to sve izgleda jednostavno no ima nas i sa manje znanja. Stoga bih Vas zamolio ako je ikako moguće da kad se piše o nekoj turi da se stavi za primjer tonski zapis pa da tu turu i mi ostali možemo doživjeti bar malo na sličan način kao mi oni koji znaju o kakovim se ispjevavanjima radi. Nadam se da ne tražim puno ali tisuču riječi ne vrijedi kao jedna slika ili tonski zapis.Mislim da bi na takav način obrade pojedinih tura, ako ne svih ono bar bar onih najbitnijih koji nose najviše bodova i oko kojih se vode glavne rasprave, bilo daleko lakše pratiti rasprevu i u nju se uključiti. >Šta vrijedi ako netko piše da ima mpreviše iiii mu turi ili je oštra ako to nije došlo do uha teško je o tome dati neko mišljenje nama početnicima. Sjetite se da ste i vi koji sada znate puno to znanje kupili od nekoh drugih dobrih ljudi koji su vam ga nesebično davali. Tada nije bilo tehnike kao danas pa mislim da je to danas ipak malo lakše nego ptije. Nadam se da ne tražim puno i da će biti razumjevanja i za nas sa slabijim znanjem jer kako napredovati i kuipiti dobru pticu ako se ne poznaje tematika pjevanja. Toliko za sada
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 21:48

pozdrav

Klok flauta u 0,03 i 0,21 minuti .Za ovu flautu se moze reci cak da je losa klok flauta i nije opasna jer se lako moze prepoznati .
    Opasnost u jatu je klok flauta koja je dosta slicna klokotu i nju moze prepoznati bas dobro uho i iskustvo.

Klok flauta nije kaznjiva a niti ruzna tura ALI je opasnost bas iz razloga koji je Boban naveo , ptici je lakse lakse odpjevat klok flautu nego klokot

Ovaj snimak traje 0,25 minuta i nije mjerilo kvalitete ove ptice ALI i za ovo malo vremena ne bih rekao da ova ptica moze ici u 123 boda Very Happy ,mada nikad se ne zna Very Happy
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 19 lip - 21:57

Ptica koja ima genetsku predispoziciju da peva klok, dakle nasledila je, a za ucitelja ima muzjaka koji peva ucestalo klok flautu tesko da ce biti ptica sa dobrim klokom. Tacno je i to da mladi muzjaci koji nemaju u genetskom kodu kombinaciju koja im omogucava da dobro otpevaju klokot nece ga nikad uspeti otpevati pa ma kavog ucitelja imali i ma kakav on klokot pevao. Ja bar mislim da je tako odnosno da je genetska naslednost za pesmu veoma, veoma vazna, ali na nju uticu i muzjaci koji su sa mladima dok oni formiraju svoj pev.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 22:02

Ova ptica u nekoliko navrata pocinje sa klokotom (kakav god da jeste ) pa nastavlja flautirati (klok flauta ) .Zargonski receno : suši klokot

0,37-0,40
    2,05-2,09
    2,23-2,28

dejanzec1

Postaj by dejanzec1 sub 19 lip - 22:27

malinois je napisao/la:

pozdrav

Klok flauta u 0,03 i 0,21 minuti .Za ovu flautu se moze reci cak da je losa klok flauta i nije opasna jer se lako moze prepoznati .
    Opasnost u jatu je klok flauta koja je dosta slicna klokotu i nju moze prepoznati bas dobro uho i iskustvo.

Klok flauta nije kaznjiva a niti ruzna tura ALI je opasnost bas iz razloga koji je Boban naveo , ptici je lakse lakse odpjevat klok flautu nego klokot

Ovaj snimak traje 0,25 minuta i nije mjerilo kvalitete ove ptice ALI i za ovo malo vremena ne bih rekao da ova ptica moze ici u 123 boda Very Happy ,mada nikad se ne zna Very Happy
    Aco nema losa dobra klok flauta svaka po meni je losa klok flauta a to da nije opasna jer se moze lako prepoznati znaju oni koji razumeju od ptice a pocetnici i ima ih puno sto misle da znaju kazu solidan klok.A za jato da lakse upamte klok flaute to je tacno i prvo to upamte nego negativno
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 22:29

Evo jos jedna ptica koja pocne klok pa prede u flautu .u 1,00 minuti odpjevao je kratko klok pa je krenuo u jedno bas dugo flautiranje .

Kod ocjenjivanja ovakvih ptica treba voditi racuna i UPISATI ono sto se cuje .Ako je taj klokot kratak i bas los MORA se upisati minimum bodova jer ga je ptica odpjevala .Pojedini suci za ovakva ispjevavanja klokota ne upisuju niti minimum A TO NIJE U REDU .

Osnovno pravilo kod ocjenjivanja kanarinaca malino je UPISI STA CUJES a vrijednost ocjene diktira kvalitet odpjevane ture .

malinois
    malinois

Postaj by malinois sub 19 lip - 22:30

Dejane ,klok flauta nije ruzna tura TO JE OPASNA TURA a posebno ljudima koji nemaju iskustva kontrolirati je .
    Boban NA

Postaj by Boban NA sub 19 lip - 22:46

Ova druga ptica ponavlja vise puta(1' 22", 3',4' 01" i jos ima) prelaz iz kloka u klok flautu odlicno se moze cuti, Aca je izabrao odlicne primere.Inace klok flauta je veoma lepa tura za uvo ali dobar klok donosi veliki broj poena i naravno samo ptica odlicnog kloka je vrhunski malino.
    waterslager bitola
    waterslager bitola

Broj postova : 145
    Registration date : 13.01.2010

Postaj by waterslager bitola ned 20 lip - 1:10

KLOK FLAUTU KAZNJAVATI,A IVKOVICE NAGRADJIVATI!
    Kroz sve ove godine sam se naslusao klok-flauta,losih(klok bez vode) i vrlo ljepih(prelazi iz kloka u prijatnu klok-flautu pa povratak u duboki klok),ali nikada u zivotu nisam cuo ljepu iiiii flautu.
    Ja provodim veci deo dana sa pticama(cuvam ih u ducanu gde radim,u pomocnoj prostoriji)i uzivam u njihovoj pjesmi.Iiiii mi para ne samo usi,vec i srce.Imao sam prilike na ocjenjivanju gledati kako sudac udarom na sto prekida ostru i dugu iiiiii flautu ili dug i los belen,a ne upisuje negativnu ocjenu.Ako su to instrukcije COM-a u redu,ali ja takve ptice ne podnosim i necu da ih cuvam.
    Prosle sam godine,na drzavnom imao pticu sa najboljim klokom koja je imala ostru iiii-flautu iz koje je prelazila u iii-vristanje.Poklonio sam je jednom prijatelju u poodmaklim godinama sa slabijim sluhom.Posle nedelju dana,njegova supruga me molila da uzmem pticu natrag,jer je ona dobro slusala.
    Da skratim,iiii ne volim u jatu,kaznjavalo se ili ne.
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 ned 20 lip - 10:00

Pozdrav.
    Hvala Vam na izlaganju komentara na ovakav način sada je to sve puno jasnije o čemu se radi nadam se da će se rasprave proširiti u samo pozitivnom smjeru.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 4:48.