dejanzec1 je napisao/la:Aco prijatelju ja mislim da nije necistota flauta iii ili ruzan belen za mene je veca opasnost klok flauta to je zlo za malino losije mislim da je i od rijeda zato sto ti kao sudija znas sta je klok flauta a odgajivaci koji neznaju misle da je klok i imaju pogresan pravac i cuvaju ptice pare i sta onda treba da bace sve i iz pocetka a mlade prvo to uhvate i to pevaju.Pozdrav svima i nemoj da m neko zameri to je moje misljenjemalinois je napisao/la:Trenutno stanje u mojim volijerama
Na raspolaganju imam 3 volijere .Prva i najveca dimenzija 3,5m duga 2,60 visoka i 1,70 duboka ,druga zauzima prostor ispod stepenista (malo je teska za objasnit dimenzijama ) dosta velika i treca 1,30 x 1,30 visine 2m.
U prvoj volijeri imam 3 ucitelja i sedamdesetak mladih muzjaka .Volio bih da je broj ucitelja veci ALI samo su me 3 u potpunosti zadovoljili .Ove godine sam donio odluku da cu filtrirati i najmanje necistoce .Kad kazem necistoce mislim na flautu iii iii iiii i ruznije belene .Sem tih necistoca odlucio sam ne tolerirat ni ture koje se meni osobno ne dopadaju (klok-flaute).
U drugu volijeru sam stavio 4 ucitelja i tridesetak mladih muzjaka .Ta 4 ucitelja su odlicni ALI po nekad se cuje malo flaute iii iiii iii ( nije prejaka ) i od njh 4 jedan iza klokota po nekad flautira .Nisam se mogao odreci te pjesme jer je stvarno kvalitetna i takve ptice pjevaju PUNO bodova .
U trecoj volijeri su stare ptice .Stare zenke su ubacene ranije a kad su pocele mitariti ubacio sam i priplodne muzjake .Dosta se dobro ponasaju ,nema parenja a jos manje nosenja jaja na prazno.
Posto sam u prvu volijeru ubacio puno mladih muzjaka NECU tolerirati nista sto mi se ne svidi .Svi mladi su razlicito oznaceni i kad cujem nesto sto ne zelim lako mi je uloviti pticu i ubaciti u drugu volijeru.
Poceo sam po malo sjediti uz ptice i OSLUSKIVATI .Za sad sam zadovoljan .Nema nista sto bi me natjeralo na intervenciju ,za sada.
U prvoj volijeri 2 muzjaka (ucitelji) privode promjenu perja a treci jos aktivno pjeva .U drugoj volijeri 2 mitare a 2 pjevaju .
Promatrajuci mlade ptice i njihovo ponasanje ne vidim potrebu za nekim korigiranjem hrane ili inteziteta svjetla .Dosta su mirni i nema pretjeranog naganjanja i usiljenog ponasanja .
Slozio bih se sa MARINOM da su ucitelji jako bitni i da trebaju imati sve ture .
Slažem se sa Zecom.Klok flauta je najveća opasnost.To jednostavno treba odstraniti iz jata.
Ma ne trpim ni jake belene.Jedino umjerene iiivkoviće mogu probavit.