Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+47
mali maša
waterslager bitola
pezo
korkut
Carduel
Vasko-MK
vlado
nedeljkovg
sestoperac
mutacija
riberi
sgobin
MIROSLAV 79
grujo
budisic
Merlo
Sina BL
Dax BG
IvoR
dr.nenad86
carduelismo
waterslager
pippo
sasaznas
evmolp
bocka
faganel
twins
saso78
PESTI
ikayke
Dalibor
seadriver
kreso
klokkende
Miljenko
Boban NA
vlada nish
MARIN
Branimir
ticar
Lazar
Fago
zvrcko sen
Dean
xyz
malinois
51 posters

malino kanarinci

budisic
    budisic

Broj postova : 254
    Registration date : 18.05.2009

malino kanarinci - Page 36 Empty Re: malino kanarinci

Postaj by budisic sri 17 vel - 15:57

dr.nenad86 je napisao/la:
    pezo je napisao/la:
    budisic je napisao/la:ma ljudi ideja je odlicna da se postavljaju snimci,treba da komentarise ko god hoce....

po meni je (moje misljenje) bolje da snimak prvo iskomentarise sudija,obrazlozi da bi ljudima bilo jasnije,PA tek onda da se cuju misljenja odgajivaca(ko hoce),preslusalo bi se vise snimaka i culo vise komentara...(bilo bi mozda i poneko pitanje,tipa,zasto ovo ovako a ono onako?Ovako se odgajivaci guraju u vatru(ako je to cilj),misljenja su naravno razlicita i sve se zavrsava na istom da niko nista nezna i da je sudijina zadnja....po meni bolje je da najstrucnije lice u diskusiji(sudija)obrazlozi prvi...

Sto se tice literature znam druze da imas sve u glavi(zato i jesi sudija),ja jos moram da ponekad prelistam dosta stvari ali imam dobru volju..
    Tako je Budisicu prvo sudije da komentarisu pa onda mi odgajivaci ipak su sudije sudije.

Pratim ovu temu, ne razumem se u pesmu ali volim procitati po nesto, moj fah je boja inace.

Mislim da ova taktika oko komentarisanja sudije prvo nije dobra jer.... Navodim primer kod nas bojasa sta se radi, Kada se donesu ptice na izlozbi odgajivaci se skupe pa gledaju ova ptica je dobra, ova nije, ova ima jak melanain , ova ima lipohrom dobar i tako sve ide super i oni vec proglase sampiona izlozbe unapred... Ali kada ptice dodju sudiji na sto on sagleda sve i proglasi sampiona izlozbe, ali nazalost sampion nije ona ptica na koju su oni tipovali, tako kad se opet skupe odgajivaci, na onu njihovu pticu kojoj su dodelili titulu sampiona bacaju drvlje i kamenje i menjaju misljenje ona ispada daleko losa nego sto je sudija ocenio a oni se vade ( nisam lepo video, lose je svetlo i to tako) a pticu kojoj je sudija dao titulu sampiona velicaju iako su je kudili i srozavali pre 1 dan.....

Tako da sam misljenja da u korektnoj i dosta poucnoj diskusiji koja se vodi ovde trebaju prvo odgajivaci iskomentarisati pticu, pa na kraju sudija , i onda ce odgajivaci videti gde su pogresili i naucice nesto, mada kolko oni to krili da ne znaju jer nije sramota pitati, ne postoji glupo pitanje vec glupi odgovor.....

Pozdrav cheers

moze i tako ,to je bio samo predlog(nazalost nije usvojen), a ja cu zadrzati svoje misljenje za sebe....
    neka neko postavi neki klip ,da se to neceka mnogo...

bounce
    dr.nenad86
    dr.nenad86

Broj postova : 756
    Registration date : 22.04.2009

Postaj by dr.nenad86 sri 17 vel - 16:19

Mislim da je tako realnije i da se tako najbolje uci, bar sam ja tako ucio dok sam bio samo odgajivac , izlupetam pred sudijom sve sto mi padne na pamet, nebitno dal je tacno ili ne, ( neki put napravim namernu gresku da vidim dal me sudija prati ili samo mehanicku klima glavom) e onda on pocne da mi objasnjava , to je tacno sto si reko, to, to i to, a to si pogresio zbog toga i toga, i nikad vise tu istu gresku necu napraviti , tako se najbolje uci, jer mi ma koliko da se trudimo da znamo sve, nikad ne znamo sve i uvek se moze po nesto nauciti od svakoga, od jakih odgajivaca i sudija sta treba i kako raditi a od onih losih i manje dobrih kako i sta ne treba raditit.... Za sada tolko do doce jer pratim ovu temu, ne cuvam kanarince pesme ali se povremeno interesujem, npr kao i sa tripl turama za koje jos nisam dobio odgovor od vas pevaca...... geek

Pozdrav cheers
    waterslager bitola
    waterslager bitola

Broj postova : 145
    Registration date : 13.01.2010

Postaj by waterslager bitola sri 17 vel - 16:48

Bravo Marine!Interesuje me gde si nabavio cvikere?
    grujo
    grujo

Broj postova : 244
    Registration date : 30.12.2009

Postaj by grujo sri 17 vel - 23:45

Alo pticari , da vam nije maca pojela jezik!!!!
    korkut
    korkut

Broj postova : 88
    Registration date : 20.03.2009

Postaj by korkut sri 17 vel - 23:57

gledamo fudbal
    pezo
    pezo

Broj postova : 166
    Registration date : 04.02.2010

Postaj by pezo čet 18 vel - 10:26

grujo je napisao/la:Alo pticari , da vam nije maca pojela jezik!!!!
    Moguce niko se ne javlja nema ni snimaka da prvo odgajivaci komentarisu kako sam trazio u predhodnom postu.
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel čet 18 vel - 18:22

MARIN je napisao/la:
    malinois je napisao/la:Evo da se malo odmorimo od pjeva Very Happy

Gledajuci ovu volijeru sa mladim malinoima i datum kad je snimljena ,STA PO VAMA OVDJE NIJE U REDU? Wink

Ova vrtna volijera, koliko god je atraktivna za vidit po meni nije pravo rješenje. Prevelik je tu utjecaj okoline na mlade ptice koje se uče i formiraju u pjesmi. Pri tome prvenstveno moslim na razne ptice i druge nepoželjne zvuke.

Poštovanje svima!

Imao bi nekoliko pitanja vezano za malinoe:

Kakva su iskustva uzgajatelja po pitanju vrtnih volijera? Da li se u takvim uvjetima mogu uspješno školovati mladi (ako postoji mogućnost zamračivanja volijere). Koje ptice su najopasnije za degradaciju pjesme malinoa iz prirode? Kakvo je stanje ako se ptice drže u istoj prostoriji s grdelinima? Ako mlade ženke držimo zajedno u vrtnoj volijeri da li su one potencijalna opasnost za mlade u idućoj sezoni pošto su bile izložene utjecaju vanjske sredine i drugih ptica?

Pozzz
    grujo
    grujo

Broj postova : 244
    Registration date : 30.12.2009

Postaj by grujo čet 18 vel - 19:50

Sto se tice vrtnih volijera za malino zenke da,a za muzjake ne.Ima mnogo uticaja iz prirode na mlade muzjake.Pa cak i uz zamracivanje volijere tesko se mogu lepo izskolovati mladi.Mislim da im grdelini nece smetati jer imaju potpuno drugaciji ton pesme.Dosta njih drzi malinoe i grdeline zajedno ali se nikada ,koliko ja znam ,nije desilo da malino poprimi nesto od grdelina.Sto se tice drzanja zenki i muzjaka u jednoj volijeri isto nije pozeljno,zavisi ko ima kakve uslove,mlade im i nece toliko smetati ali matore sigurno da.Zasto?
    Matore zenke koje su se parile imaju obicaj da pevaju poneku turu koju peva i muzjak,ali naravno ne kao i on i stoga moze mladima dati krivu smernicu u ucenju pesme.Ovo ti je neki moj zaklkjucak iz iskustva!!!
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 18 vel - 19:57

grujo je napisao/la:Sto se tice vrtnih volijera za malino zenke da,a za muzjake ne.Ima mnogo uticaja iz prirode na mlade muzjake.Pa cak i uz zamracivanje volijere tesko se mogu lepo izskolovati mladi.Mislim da im grdelini nece smetati jer imaju potpuno drugaciji ton pesme.Dosta njih drzi malinoe i grdeline zajedno ali se nikada ,koliko ja znam ,nije desilo da malino poprimi nesto od grdelina.Sto se tice drzanja zenki i muzjaka u jednoj volijeri isto nije pozeljno,zavisi ko ima kakve uslove,mlade im i nece toliko smetati ali matore sigurno da.Zasto?
    Matore zenke koje su se parile imaju obicaj da pevaju poneku turu koju peva i muzjak,ali naravno ne kao i on i stoga moze mladima dati krivu smernicu u ucenju pesme.Ovo ti je neki moj zaklkjucak iz iskustva!!!

Hvala Grujo.
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN čet 18 vel - 19:58

Nemam vrt ni vrtne volijere ,ali logički razmišljam i učim se i na temelju tuđih iskustava i pogrešaka.Naravno onih sa kojima sam blizak ,a ne na temelju nekakvih priča rekla kazala.
    Vrtna volijera je idealna za ženke.Tu se one dobro izmitare,iskupaju,isunčaju,a ako prezime vani idealne su za rad s njima(parenje).Tu se odradi prirodna selekcija,ostanu one zdrave i snažnije.Osim toga važno je i da su odvojene od mužjaka,da ih ne čuju.Jer to nam je još jedna dodatna garancija da će parenje proteći bez problema.Mislim da utjecaj okoline na njih nije toliko bitan što se raznih zvukova tiče.
    Što se mužjaka tiće,naročito mladih koji tek formiraju pjesmu situacija je bitno drukčija.Utjecaj okoline je itekako bitan.U tom periodu ne smiju slušati ništa osim učitelja.Zato smatram da vrtna volijera nije najsretnije rješenje.Bolja je sigurno neka zatvorena prostorija,bez utjecaja vanjskih zvukova.
    Mogu navesti jedan slučaj gdje su vrapci upropastili sezonu.To se dogodilo mom prijatelju ,velikom ,možda najvećem uzgajivaču u Italiji.Riječ je o Italu Abondanzi.On mlade mužjake drži u velikoj volijeri na katu kuće.Ali prozor je uvijek otvoren.S vanjske strane ugnijezdili su se vrapci.Nije u tom momentu to shvačao kao ozbiljnu prijetnju.Međutim kad je počeo isprobavati mlade mužjake skoro svi su živkali.Tek tada je shvatio što ga je snašlo.
    Zato oprez!
    Ne bi preporučio držanje u istoj prostoriji dvije različite pjevačke vrste,pa tako ni grdeline sa malinoima.I ja imam jedne i druge i držim ih odvojeno.Ako se povremeno čuju nema opasnosti,ali ako su stalno skupa pokvarit će se malinoi.Ne grdelini.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 18 vel - 20:08

MARIN je napisao/la:
    Ne bi preporučio držanje u istoj prostoriji dvije različite pjevačke vrste,pa tako ni grdeline sa malinoima.I ja imam jedne i druge i držim ih odvojeno.Ako se povremeno čuju nema opasnosti,ali ako su stalno skupa pokvarit će se malinoi.Ne grdelini.

Da li ima opasnosti, ako su obje vrste u pjesmi (4-5-6 mjesec) pa se rastave prije mode, da se malinoi iskvare u tom periodu ili nužno bi se iskvarili nakon mode?
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 18 vel - 20:11

Ovo nisam baš shvatio.Daj pojasni malo.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 18 vel - 20:27

MARIN je napisao/la:Ovo nisam baš shvatio.Daj pojasni malo.

Ako nakon takmičenja malinoa stavimo ih u istu prostoriju s grdelinima i sve tako do 6 mjeseca (prije mode) pa ih onda prenesemo u zasebnu prostoriju da ne čuju grdeline da li i tada postoji opasnost da se iskvare malinoi ili se ovo striktno odnosi na mlade malinoe koji se tek trebaju školovati?
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 18 vel - 20:42

Carduel je napisao/la:
    MARIN je napisao/la:Ovo nisam baš shvatio.Daj pojasni malo.

Ako nakon takmičenja malinoa stavimo ih u istu prostoriju s grdelinima i sve tako do 6 mjeseca (prije mode) pa ih onda prenesemo u zasebnu prostoriju da ne čuju grdeline da li i tada postoji opasnost da se iskvare malinoi ili se ovo striktno odnosi na mlade malinoe koji se tek trebaju školovati?

Već sam rekao,da mladi ne smiju čuti ništa osim učitelja,Ako neki mladi zastrani u pjesmi i njega treba " pod hitno"ukloniti.Tu nikakvih dilema nema.
    Stare tice će se teže pokvariti ,a ako imamo uvjete(posebne prostoruje) ja nebi eksperimentirao.Ne držim ni sve malinoe zajedno.One koji imaju neku grešku,a koristim ih za parenje odvajam od onih koji takve greške nemaju.Jer oni koji su čisti mogu se pokvariti i nema smisla riskirati.One koji imaju grešku izbacim na lođu,a tamo imam grdeline.Znam nije idealno ,ali više prostora nemam ,pa sam prisiljen.Nisam kroz sve ove godine primjetio kako mi je neki malino nešto primio od grdelina,a još manje grdelin od malinoa.
    Carduel
    Carduel

Postaj by Carduel čet 18 vel - 20:49

MARIN je napisao/la:Ne držim ni sve malinoe zajedno.One koji imaju neku grešku, a koristim ih za parenje odvajam od onih koji takve greške nemaju.Jer oni koji su čisti mogu se pokvariti i nema smisla riskirati.One koji imaju grešku izbacim na lođu,a tamo imam grdeline.Znam nije idealno ,ali više prostora nemam ,pa sam prisiljen.Nisam kroz sve ove godine primjetio kako mi je neki malino nešto primio od grdelina,a još manje grdelin od malinoa.

Koje su najčešće greške kod "pokvarenih" malinoa?
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 18 vel - 20:56

Carduel je napisao/la:
    MARIN je napisao/la:Ne držim ni sve malinoe zajedno.One koji imaju neku grešku, a koristim ih za parenje odvajam od onih koji takve greške nemaju.Jer oni koji su čisti mogu se pokvariti i nema smisla riskirati.One koji imaju grešku izbacim na lođu,a tamo imam grdeline.Znam nije idealno ,ali više prostora nemam ,pa sam prisiljen.Nisam kroz sve ove godine primjetio kako mi je neki malino nešto primio od grdelina,a još manje grdelin od malinoa.

Koje su najčešće greške kod "pokvarenih" malinoa?

Razne ružne flaute od kojih je najpoznatije onoi iiiii.
    Zatim preglasni beleni,usiljeni belrol,aspiriranje i riet.

Osim toga dosta uzgajivača ima neke svoje posebne prohtjeve u pjesmi pa radi selekciju i na neke ture koje u principu i nisu greška.
    pezo
    pezo

Postaj by pezo čet 18 vel - 21:23

grujo je napisao/la:Sto se tice vrtnih volijera za malino zenke da,a za muzjake ne.Ima mnogo uticaja iz prirode na mlade muzjake.Pa cak i uz zamracivanje volijere tesko se mogu lepo izskolovati mladi.Mislim da im grdelini nece smetati jer imaju potpuno drugaciji ton pesme.Dosta njih drzi malinoe i grdeline zajedno ali se nikada ,koliko ja znam ,nije desilo da malino poprimi nesto od grdelina.Sto se tice drzanja zenki i muzjaka u jednoj volijeri isto nije pozeljno,zavisi ko ima kakve uslove,mlade im i nece toliko smetati ali matore sigurno da.Zasto?
    Moze li neko da mi objasni sta je grdelin da li je to stiglic ili neka druga ptica.
    brabus
    brabus

Broj postova : 327
    Registration date : 26.09.2009

Postaj by brabus čet 18 vel - 21:31

pezo; grdelin=stiglic
    pezo
    pezo

Postaj by pezo čet 18 vel - 22:39

brabus je napisao/la:pezo; grdelin=stiglic
    Hvala Brabus.
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois pet 19 vel - 0:13

MARINE ,avatar ti je stvarno odlican . Very Happy Very Happy Very Happy .
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar pet 19 vel - 5:51

malinois je napisao/la:MARINE ,avatar ti je stvarno odlican . Very Happy Very Happy Very Happy .

isti marin.
    malinois
    malinois

Postaj by malinois pet 19 vel - 21:50

Kolekcija dobila 32 boda na klokot. Shocked

MIROSLAV 79
    MIROSLAV 79

Broj postova : 9
    Registration date : 04.01.2010

Postaj by MIROSLAV 79 pet 19 vel - 21:55

dobra pjesma!još da se razumijem bio bi i koji komentar
    malinois
    malinois

Postaj by malinois pet 19 vel - 22:54

Slabo se cuju ptice za neki ozbiljniji komentar .Zanimljivo je da imaju flaute UUIIII UUIIII i flaute IIIUUUU IIIUUUU.Klokota ima .
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pet 19 vel - 23:12

Snimka nije baš kvalitetna,ali se ipak nešto čuje.I prekratko traje.Ne mogu ptice u tako kratkom vremenu pokazati sve što znaju.
    Ali ovaj put prve komentare prepuštam mlađim snagama.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 15:56.