by MARIN ned 10 svi - 0:24
malino ili malinois waterslager fantastična je ptica prekrasnog pjeva.Nažalost,kod nas u Hrvatskoj nepoznata širem krugu ljubitelja ptica.S uzgojem ove vrste započeo sam prije 9 godina.Bilo mi je teško u početku jer nisam imao nikakvih informacija ni o pjevu ni o uzgoju.Ukratko ništa!
Zaigrao sam po mom mišljenju na sigurne karte.Uzeo sam katalog sa tada zadnjeg Svjetskog prvenstva,pogledao koji su najbolji talijanski takmičari i iz tog istog kataloga rezervirao ptice.Nisam pitao za cijenu.Tako sam počeo.
Tada sam upoznao Acu Arsića (Malinoisa)i Darka Kulića ,nažalost smrtno stradalog pred nešto manje od 2 godine.Interes za ove ptice nas je povezao i pretvorio se u veliko prijateljstvo koje traje i danas.Aco koji je i otprije gojio ove kanarince uputio nas je kako pravilno početi i raditi sa njima .Od tada nesebično izmjenjujemo informacije ,sva saznanja vezana za malinoe,kao i same ptice.Mislim da danas imamo takav kvalitet da bez straha i srama možemo sudjelovati na natjecanjima bilo kojeg ranga,uključujući i Svjetsko prvenstvo.Imali smo priliku slušati nagrađene ptice u Italiji ,pa nam je tada još više bilo žao što naša zemlja nije mogla sudjelovati.Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti,ako ne prije a ono onda kad uđemo u E.U.
Želja mi je da se broj uzgajivača u Hrvatskoj poveća pa će i ntjecanja biti neizvjesnija.Kod nas takmičari mogu prisustvovati ocjenjivanju ,pa je to idealna prilika za početnike da slušajući ptice uz komentar suca mnogo toga nauče.
Za poneki savjet ili informaciju možete mi se slobodno obratiti.Rado ću pomoći ako mogu.
Na našem Forumu imamo i 2 O.M.J.eksperta za ove ptice(Malinois i Klokende),koji bi mogli dosta reći o ovome pa ih ovim putem pozivam da se ukljuće ,kako bi smo na što bolji način prezentirali vam ove čudesne pjevače.Audio i video materijala ne nedostaje fale samo njihovi stručni komentari.
Ajde majstori napišite štogod!