Pozdrav forumasi
Krenulo se sa treninzima malino kanarinaca ,priblizavaju se prva natjecanja.Pokusat cu u kratkim crtama podjelit neka iskustva s vama.
Ptice su vec vise od mjesec dana u mraku.Jednom dnevno dizao sam zastor i sjedio pred njima po 30 minuta.Hranim ih u jutarnjim satima i tad ih ostavim po 30 minuta na svjetlu.Za ovih mjesec dana jedini posao mi je bilo OSLUSKIVANJE ptica.Bitno je povremeno sjesti ispred zamracenih ptica i poslusati trenutno stanje(pjevaju u mraku).Ako su ptice glasne ,previse temperamentne u pjevu tada prostoriju u kojoj se nalaze dodatno zamracim.Ako ptice nemaju snage,anemicne su u pjesmi,neaktivne,onda u prostoriju pustim vise prirodnog svjetla.
Ucitelji su u mraku zajedno sa mladim pticama u sredisnjem djelu police.Kada skinem zavjesu i sjednem pred ptice bitno mi je propratit koji mladi muzjaci brze otvaraju pjev.Takve ptice primicem uciteljima a one koje kasne odmicem u periferne djelove police.
U ovom periodu 80% mladih je otvorilo pjev i aktivno pjeva.To je pravo vrijeme za preslusavanje , formiranje kolekcija i naravno treniranje za natjecanja.
Kako formirat kolekciju( 4 ptice)?
Bitno je odvojiti nekoliko dana i iznositi mlade ptice(sve koje su otvorile pjev) na stol i slusati.Iznosim po 4 ptice na stol i pisem sve ture koje su ispjevali.U pocetku su malo stidljivi i preplaseni.Treba bit stpljiv i dat im sansu da pokazu sta znaju.Nakon par iznosenja puste se i aktivno pjevaju.
Ptice koje nemaju sve melodije odvajam u drugu prostoriju a nastavljam iznosit one koje imaju kompletnu pjesmu.Kolekciju pokusavam sastavit od cetri identicne ili bar slicne ptice.Nekoliko dana takvu kolekciju iznosim i preslusavam ako me neka ptice ne zadovoljava ,nije se uklopila u tim onda pokusavam pronaci drugu .
FORMIRANU KOLEKCIJU IZDVAJAM IZ GRUPE ,odvajam u transporter i stavljam u izolaciju.Ovo je jako bitno.Takve 4 ptice slusaju samo jedna drugu i upjevavaju se kvalitetnije.Primjetio sam da postaju dosta harmonicnije ,prate se u pjevu,ako jedna krene sa nekom melodijom ,druge prihvacaju.
Kako trenirati kolekciju? Vec opisano u temi malino kanarinci
Ptice iznositi SAMO JEDNOM dnevno u razlicito vrijeme .To je bitno jel ne znamo kad ce nasa kolekcija biti na stolu za vrijeme ocjenjivanja.Mislim da je greska ptice iznjet vise puta dnevno jel tako trenirane ptice nauce da ce imati jos par sansi da se ispjevaju u tom danu.
Veliki je ovo posao.Zahtjeva tuno vremena i prostora ali vjerujte ISPLATI SE.
Trenutno treniram 8 formiranih kolekcija pa vidite koliko vremena treba izdvojiti.
Raspored ptica po COM-u u jednoj kolekciji
Kavezi nisu standardni(manji su).Ove kaveze koristim u pripremi prica za natjecanja u Italiji
Standarni kavezi
Unazad nekoliko godina ovako su se trenirali i ocjenjivali malino kanarinci.Po meni puno bolje .Mislim da je ovaj novi nacin prilagoden sucima a ne takmicarima.