sokre zd je napisao/la:Još o satinetima:
Što se tiče nove teorije o smeđim satinetima i crnim lutinima, moj kolega iz društva JP. 2003-4g. nabavio je satinete mozaike koje je na nagovor D.T. pario s bakrenim mozaicima uprkos savjetima određenih krugova uzgaivača da to neradi, Dobiveni mladi u sljedeće 2 godine pokazivali su jedan jasan i dobro vidljiv crtež, mada nemogu sada reći koliko je bio neprekinut. Slika tog satineta izašla je u Batudi na naslovnici( čak me je i naš sudac N.N. nazvao i pitao čije su ptice i kako su dobivene – bio je fasciniran njihovim crtežom) Kada sam mu rekao da su proizašle od crnih ptica postao je skeptičan na njihov genetski potencijal.
Po osobinama koje su te ptice iskazivale današnja novoproizašla teorija ima svoju težinu.
Uz ove satinete koji su popravljani bakarcima, a ne izabelama i ahatima kako je tada bilo uvriježeno, mogla se zapaziti i jedna vrlo značajna osobina i kod bakrenih mozaičnih ženki dobivenih kao nuzprodukt ovog rada. 75%tih bakrenih mladih ženki pokazivalo je značajno reduciran feomelanin. Bile su skoro pa AZULI, ali satine mutacija ipak im je posvjetlila noge i kljunove.
Očito je D.T. bio ispred vremena kad je tvrdio da satinete treba popravljat s crnima.
Ma on je legenda , to smo više puta zaključili. Teško ga je pratiti jer u mnogočemu je obavljao pionirski dio posla.
A osim toga - ne govori dovoljno glasno , pa od bukavaca ne može doći do riječi
Nagovaram ga svakom prilikom da se priključi raspravi na Forumu, ali za njega je to ,,tlaka''.
Kada je živa riječ u pitanju , e tada izviru podaci i informacije tako da ti nije jasno odakle ih vadi,
Forum očito nije medij koji mu paše.
Razgovor s njim inače ide u ritmu : red ptica - red biljaka , malo o ribi , pa opet red ptica...