http://www.antoniodematteo.it/index.php?option=com_content&view=article&id=22:guida-alla-conoscenza-dei-canarini-di-colore&catid=5:ar
+20
malinois
patrik
zoranV
PESTI
Fago
komiza
sgobin
crv
Renato.M
zvrcko sen
kreso
Dule
dr.nenad86
Dean
ikayke
turbozd
ERVINO
Merlo
ticar
refa95
24 posters
Serije i mutacije
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°126
Re: Serije i mutacije
Evo jedan dobar link oserijama i mutacijama kanarinaca boje
http://www.antoniodematteo.it/index.php?option=com_content&view=article&id=22:guida-alla-conoscenza-dei-canarini-di-colore&catid=5:ar
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°127
refa95 je napisao/la:Zaboravili ste i mene i ja uzgajam opale u ahatu,bijele i zute i primjetio sam i ja dosta sitnica,ali cekacu neku drugu priliku da ih iznesem ovdje na forum...pozzzzz...bas mi je drago sto cemo sad pricati o opalima kao sto smo do sada sa satinetima
Zaboravili ste i mene I ja sam OPALJEN U ahatu
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°128
Još jedan link o satinetima
http://parlandodicanarini.forumup.it/post-3394-parlandodicanarini.html
http://parlandodicanarini.forumup.it/post-3394-parlandodicanarini.html
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°129
Dule je napisao/la:Evo jedan dobar link oserijama i mutacijama kanarinaca boje
evo i tu piše da satinet postoji samo u smeđoj i izabel seriji.
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°130
ticar je napisao/la:
evo i tu piše da satinet postoji samo u smeđoj i izabel seriji.
ticar sad bi ti ja puko kontru al rekli smo da necemo vise o satinetima!!!!
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°131
PESTI je napisao/la:
,a jednu godinu sam upravo takvu pticu poslao na izložbu (namjerno )i dopala je Deana da je ocjeni ,....ako se možeš Deane tog sjetiti ,...ptica je toliko neobična bila da je odluka pala ,....vaditi je iz kaveza i puhniti u prsa -viditi melanin,......haha.Kod te ptice se dogodilo razrijedjenje svih obilježji odredjene metacije IZABELNE serije zbog učestalog parenja u istoj.To sam radio neko vrijeme zbog baštardi. (RADIM I DANAS)---baš imam 4 mlada u gnjezdu..
Eto ,jedina korist koju vidim iz svega toga .
Ako je to bilo na Regionalnom u Zadru, onda se sječam te ptice, i ja sam je ako se ne varam proglasio izabela opalom (imaš možda ocjensku listu ili da li se sječaš šta sam napisao ??) , ali ne sječam se kako je bila prijavljena ? dali je moguće da imaš i opala u tim izabelama ?? jer mi je ćudno da se baš ekroz izblijedi crtež od parenja izabela x uzabela.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°132
Tako je Deane,hahaha, ptica je bila ispravno prijavljena ali toliko se dogodilo razrijedjenje da je izgubila fenotpske oznake u mutaciji.
Znao sam da će biti problema oko ocjenjivanja i zbog tog (šaljivog)razloga sam je donio.
Dobila je na kraju minimalno bodova ,ali cilj je bio postignut -pticu je trebalo vaditi iz kaveza jer je nitko sa sigurnošču nije mogao detektirati.
Tek kad si je ocjenio rekao sam da je to moja ptica ,a kad si je uhvatio u ruku sve je bilo jasno..haha ..položio si sa 5 taj dan .
Znao sam da će biti problema oko ocjenjivanja i zbog tog (šaljivog)razloga sam je donio.
Dobila je na kraju minimalno bodova ,ali cilj je bio postignut -pticu je trebalo vaditi iz kaveza jer je nitko sa sigurnošču nije mogao detektirati.
Tek kad si je ocjenio rekao sam da je to moja ptica ,a kad si je uhvatio u ruku sve je bilo jasno..haha ..položio si sa 5 taj dan .
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°133
Pesti u gornjim postovima si napisao razrijeđenje obilježija a to se dešava kod izabele pastel a kod izabele opal totalno nestaje crtež, imao sam i te ptice ,kupio sam bio par na svijetskom u Pordenonu, meni su lijepe, talijani po FOI kategorijama ih priznaju a tada sam svake godine učestvovao u Udinama na međunarodnoj ali kasnije sam ih morao raspustiti jer po COM-u ih ne priznaju kao klasu.PESTI je napisao/la:Tako je Deane,hahaha, ptica je bila ispravno prijavljena ali toliko se dogodilo razrijedjenje da je izgubila fenotpske oznake u mutaciji.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°134
Renato, moje ptice su izabel pasteli ,a uzgajam ih medjusobno samo zbog ženki koje kasnije koristim u baštardiranju.Meni su to krasne ptice i šteta što ih nema vidjeti na našim izložbama.
sgobin- Broj postova : 361
Registration date : 02.10.2009
- Post n°135
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°136
Merlo je napisao/la:Nadam se da ce ovo bit jedan od zadnjih postova od mene u vezi satinet kanarinaca jer vidim da nemozemo nikako skupa na zelenu granu, zato smatram da je bolje nepisat nista vise.Za kraj samo zivi bili pa vidili.
Ne odustaj Merlo!
Oduvijek me zanimaju nove teorije. Molim te da mi pojasniš tvoje stavove. Možemo nastavit i putem MP-eva.
Uvjerio sam se davno da mnoge postojeće teorije 'ne drže vodu'. Naročito u ptičarstvu.
Pozdrav,
sgobin- Broj postova : 361
Registration date : 02.10.2009
- Post n°138
Fago je napisao/la:
A da nije ovaj diskvalificiran
Pozdrav,
Na žalost ...kvržica na nozi nastala 2-3 dana prije izložbe mu je presudila a moj prijatelj Fago je to rješio po pravilu ....
crv- Broj postova : 1816
- Post n°139
Šime , definicija uzgoja je da mladi budu bolji od roditelja Valjda će od ovoga lipotana bit štogod (ako ga nisi uda ?).
Drži tice u maškaduru sa mrižom komaricom , bar tri dana prije izložbe Ka pršut.
Usput , Fago , Renato ,Šime (Ervina mije potrebno molit) , e i Deane , samo dajte
Ima nas koji pratimo.
Merlo , Refa , ja ... Caka nikad dosta
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°140
@Fago ljudino nisam ja odusta jer ja tek pociman a nikad se nezna kud nas put vodi.
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°141
Merlo je napisao/la:@Fago ljudino nisam ja odusta jer ja tek pociman a nikad se nezna kud nas put vodi.
Ajd molim te Merlo postaj link da proučim malo to. Zvuči interesantno, tim više što sam o tome nedavno čuo iz drugog izvora.
Pozdrav,
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°142
Fago je napisao/la:Merlo je napisao/la:@Fago ljudino nisam ja odusta jer ja tek pociman a nikad se nezna kud nas put vodi.
Ajd molim te Merlo postaj link da proučim malo to. Zvuči interesantno, tim više što sam o tome nedavno čuo iz drugog izvora.
Pozdrav,
Evo Merlo vidis da sam bio u pravu, nisam jedini koji je otvoren za mogucnost nekih ' novih' opcija, ili saznanja
Samo ti napravi ono sto smo dogovorili, pa cemo pametnije dalje... pozzz
ERVINO- Broj postova : 628
- Post n°143
Fago je napisao/la:
Pozdrav,
Pozdrav i ja sam molio Merla za "bolji" prevod jer imam neka nova saznanja o satine mutaciji....pokušao sam ih predočiti i kroz vlastiti uzgoj ali ispalo je da p.... n.... Zato ću od sada
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°144
Merlo nemoj da te molimo
- Post n°145
Za one koji kupuju Alcedo, puno se pisalo o satineima:
Alcedo 07-2003: Kanarinac satine crveni mozaik
Alcedo 21-2005: Ocijenjivanje satine kanarinca
Alcedo 33-2007: Satine žuti
Alcedo 42-2008: Satine žuti mozaik
Alcedo 54-2010: Satine i oko njega
I u zadnjem broju Alceda ima o satinetima.
Najinteresantnije je u broju 54 od lani u kojemu piše o satinetima i šta se dešava oko njega. Osam stranica genetike o satinetima, šta se dobiva parenjem i vračanjem u sve četri serije. Interviju sa jednim od najpoznatijim svijetskim uzgajivačem Talijanskim FOI sucem Carmine Orefice. Piše o O.M.J.-COM standardu. Sudačkim kriterijima. Genetska očekivanja u fenotipu.......He-he sve sam polako pročitao i pogodite šta sam zaključio????
Najinteresantnije je u broju 54 od lani u kojemu piše o satinetima i šta se dešava oko njega. Osam stranica genetike o satinetima, šta se dobiva parenjem i vračanjem u sve četri serije. Interviju sa jednim od najpoznatijim svijetskim uzgajivačem Talijanskim FOI sucem Carmine Orefice. Piše o O.M.J.-COM standardu. Sudačkim kriterijima. Genetska očekivanja u fenotipu.......He-he sve sam polako pročitao i pogodite šta sam zaključio????
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°146
Renato.M je napisao/la:Za one koji kupuju Alcedo, puno se pisalo o satineima:
Da si sve polako pročitao
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°147
Sto se prijevoda tice to cu ucinit cim uvatim malo vise vrimena,a trenutno se konzultiram sa par uzgajivaca mozaika pa cu prinit i njihova misljenja.
S kojim gustom bi volija imat jednog ahata sa crvenim ocima
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°148
Merlo je napisao/la:Sto se prijevoda tice to cu ucinit cim uvatim malo vise vrimena,a trenutno se konzultiram sa par uzgajivaca mozaika pa cu prinit i njihova misljenja.
daću ti ja ali ahat euma.
- Post n°149
Evo našao sam još malo vremena pa sam tražio dalje po literaturri da bi nekim početnicima, još malo razijasnio neke sitnice o satinetima:
U Alcedinom "Velikom atlasu o kanarincima vol.2" (od smeđeg pastela do satineta) piše ovako:
Mutacija: Satine (5faktor redukcije)
Satine je recesivna mutacija i spolno vezana, alelična sa ahatom.
Efekti mutacije: satinet poništava crni eumelanin i feomelanin, a modificira smeđi eumelanin.
Takva mutacija znači poništava crtež tipa crnog i ahatnog kanarinca, dok kod smeđeg i izabele označava jedan crtež sličan crtežu izabele ali drugačijeg tonaliteta. Smeđi satinet i izabela satinet znači sudjeluju u istoj kategori.
Bitne karakteristike:
-crtež isprekidan, lagan i kompletan, sličan onom kod izabele ali svjetlosmeđeg (beige)tonaliteta
-oko crveno
Greške:
-crtež ravan, pobrkan i preoznačen (pretaman)
-oko loše depigmentirano
Parenje:kad satinet mutacija reagaira na baznim modelima (normalima) crnim i ahatnim dešava se da fenotipni efekt koji dobivamo je totalni nestanak crteža na leđima(ili skoro totalni) i depigmentacija oka koji postaje evidentno crven. Takvi primjerci bili su nekad ocijenjeni kao melanični crvenooki, ali danas nisu više u kategorijama za takmičenje.
Ubuduće znači moguća parenja za dobivanje satinet kanarinca jesu:
smeđi satinet x smeđi satinet
smeđi satinet x smeđi
smeđi/satinet x smeđi satinet
smeđi/satinet x smeđi
izabela satinet x izabela satinet
izabela satinet x izabela
izabela/satinet x izabela satinet
izabela/satinet x izabela
Nadam se da sam bio jasan, iako sam gledao da ne prevedem previše bukvalno.
Pozdrav
U Alcedinom "Velikom atlasu o kanarincima vol.2" (od smeđeg pastela do satineta) piše ovako:
Mutacija: Satine (5faktor redukcije)
Satine je recesivna mutacija i spolno vezana, alelična sa ahatom.
Efekti mutacije: satinet poništava crni eumelanin i feomelanin, a modificira smeđi eumelanin.
Takva mutacija znači poništava crtež tipa crnog i ahatnog kanarinca, dok kod smeđeg i izabele označava jedan crtež sličan crtežu izabele ali drugačijeg tonaliteta. Smeđi satinet i izabela satinet znači sudjeluju u istoj kategori.
Bitne karakteristike:
-crtež isprekidan, lagan i kompletan, sličan onom kod izabele ali svjetlosmeđeg (beige)tonaliteta
-oko crveno
Greške:
-crtež ravan, pobrkan i preoznačen (pretaman)
-oko loše depigmentirano
Parenje:kad satinet mutacija reagaira na baznim modelima (normalima) crnim i ahatnim dešava se da fenotipni efekt koji dobivamo je totalni nestanak crteža na leđima(ili skoro totalni) i depigmentacija oka koji postaje evidentno crven. Takvi primjerci bili su nekad ocijenjeni kao melanični crvenooki, ali danas nisu više u kategorijama za takmičenje.
Ubuduće znači moguća parenja za dobivanje satinet kanarinca jesu:
smeđi satinet x smeđi satinet
smeđi satinet x smeđi
smeđi/satinet x smeđi satinet
smeđi/satinet x smeđi
izabela satinet x izabela satinet
izabela satinet x izabela
izabela/satinet x izabela satinet
izabela/satinet x izabela
Nadam se da sam bio jasan, iako sam gledao da ne prevedem previše bukvalno.
Pozdrav
patrik- Broj postova : 408
Registration date : 09.04.2010
- Post n°150
lijepo si to obijasnia