Evo primjera crossing over kombinacije. Ove ptice a ima ih 5 potomci su ahatnog mužjaka i ahatne žute ženke.U gnjezdu vidimo : ahatnu žutu pticu,ahatnu, normala i izabelnu, koja je u ovom slučaju dobivena crossing-over kombinacijom pošto roditeli nisu izabelni.Dakle došlo je do rekombinacije izabela gamete na jednom od dva mutagena gena.Unormalnoj kombinaciji za dobivanje izabelne mutacije potrebna je ahatna i smeđa mutacija = izabela
+7
PESTI
Dalibor
Boban NA
malinois
Dean
Fago
mipticar
11 posters
Mutacije majora
mipticar- Broj postova : 844
Registration date : 01.05.2009
- Post n°1
Mutacije majora
Evo primjera crossing over kombinacije. Ove ptice a ima ih 5 potomci su ahatnog mužjaka i ahatne žute ženke.U gnjezdu vidimo : ahatnu žutu pticu,ahatnu, normala i izabelnu, koja je u ovom slučaju dobivena crossing-over kombinacijom pošto roditeli nisu izabelni.Dakle došlo je do rekombinacije izabela gamete na jednom od dva mutagena gena.Unormalnoj kombinaciji za dobivanje izabelne mutacije potrebna je ahatna i smeđa mutacija = izabela
- Post n°2
Re: Mutacije majora
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°3
mipticar je napisao/la:Evo primjera crossing over kombinacije. Ove ptice a ima ih 5 potomci su ahatnog mužjaka i ahatne žute ženke.U gnjezdu vidimo : ahatnu žutu pticu,ahatnu, normala i izabelnu, koja je u ovom slučaju dobivena crossing-over kombinacijom pošto roditeli nisu izabelni.Dakle došlo je do rekombinacije izabela gamete na jednom od dva mutagena gena.Unormalnoj kombinaciji za dobivanje izabelne mutacije potrebna je ahatna i smeđa mutacija = izabela
Pozdrav Miljenko
A da ti nije taj mužjak ahat nosioc izabele???
- Post n°4
Sigurno ne jer je to moja izležena ptica od prošle godine,tako da sigurno znam od kojih je roditelja a i oni nemaju veze sa izabelom. Ovo je svakako primjer crossing over komb.,što više i nije neka rijetkost !
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°5
ima Fago pravo bojim se da nije krosing over od čega je izašao taj muški ahat...za krosing over nam treba paspartu jelte
i ovaj na slici je meni prebijel za izabelu...ste sigurni da se radi baš o izabeli
i ovaj na slici je meni prebijel za izabelu...ste sigurni da se radi baš o izabeli
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°6
Ne vidim zasto bi nam trebao paspartu???krosing overom mozemo dobiti sasvim ne ocekivane nasljedne osobine.
Jedna stvar mi nije jasna ,ne mislim konkretno za ovo parenje,kako tumacite krosing over?
Ta pojava nije predvidiva ,u potpunosti je slucajna.
mipticar ,ptice su ti ODLICNE.pozdrav
Jedna stvar mi nije jasna ,ne mislim konkretno za ovo parenje,kako tumacite krosing over?
Boban NA- Broj postova : 324
Registration date : 19.04.2009
- Post n°7
Ahat muzjak nosioc izabel x ahat zenka moze dati samo izabel zenku. Meni ovo svetlo mlado lici na satine mutaciju, voleo bih videti i majku, ali po glavi koja se nazire mislim da je satine sa jednostrukim faktorom za zuto. Inace ptice su ti prelepe odlicno ocuvane.
- Post n°8
malinois je napisao/la:Ne vidim zasto bi nam trebao paspartu???krosing overom mozemo dobiti sasvim ne ocekivane nasljedne osobine.
da slučajna je ali moraju se zadovoljiti nekakvi uvjeti da bi do nje došlo......ne razumijem ovo šta si sad naveo, kakve neočekivane nasljedne osobine ?...
od dva homozigotna ahata nema boga da ti izadje izabela...tj. nema šanse da dodje do krosing overa...
I kao što je Boban napisao a ja sam aludirao u postu ranije...meni isto ta mlada ptica u gnijezdu izgleda kao lutino, ali čekao sam da vidim šta če Miljenko reči jer je ovako po slici moguće fulati, ajde da sačekamo Moljenka ...a i ženku bi bilo dobro viditi za potpunu sliku...
Dalibor- Broj postova : 115
Registration date : 10.04.2009
- Post n°9
malinois je napisao/la:
I ja sam ovo mislio i dalje mislim ovako ali su me na sudijskoj pokusali ubijediti da to nije tacno i da crossing over ima veliku primjenu a agronomiji i da se jako cesto skoro uvijek koristi kod zaitarica i njihovom oplemenjivanju.
Zamolio bi sve one koji ista znaju o ovom da malo prodiskutuju.
Pozdrav
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°10
Krasne ptice ...i više od toga , nego Miljenko je spomenuo i normala u gnjezdu ,a to ne ide ahat x ahat bez obzira što mužijak ili ženka nose .Jel to ubačen tič u ekipu jer u protivnom i to mora biti jedna od spomenutih mutacija...
Ženkica je lutino (satinet),koliko sam složio matematiku.
PREKRASNE PTICE SU 1000000%......
- Post n°11
huh ovo smo več žvakali a ja baš i nisam neki stručnjak u objašnjavanju ali da pokušam...
nije predvidiva i slučajna je to je TOČNO ali da bi uopće postojala šansa da do nje dodje...moramo imati kod mužjaka faktor za crno - smedje - i razrjedjeno...
a ako parimo dva homozigotna ahata imamo samo faktore za crno i razrijedjeno...nema smedjega i nemoze izači izabela tj. ti se geni mogu tumbati koliko hoće nikad se neče spojiti smedje (kojeg nema) i razrijedjeno (ahatno) da bi dobili izabelu...
zato bi taj ahat trebao biti (ako je mladi u gnjezdu izabela) nosioc izabele...ako je pak lutino onda je situacija bitno drukčija...ali da ne nagadjamo, čekamo da nam Miljenko da još podataka...
nije predvidiva i slučajna je to je TOČNO ali da bi uopće postojala šansa da do nje dodje...moramo imati kod mužjaka faktor za crno - smedje - i razrjedjeno...
a ako parimo dva homozigotna ahata imamo samo faktore za crno i razrijedjeno...nema smedjega i nemoze izači izabela tj. ti se geni mogu tumbati koliko hoće nikad se neče spojiti smedje (kojeg nema) i razrijedjeno (ahatno) da bi dobili izabelu...
zato bi taj ahat trebao biti (ako je mladi u gnjezdu izabela) nosioc izabele...ako je pak lutino onda je situacija bitno drukčija...ali da ne nagadjamo, čekamo da nam Miljenko da još podataka...
- Post n°12
PESTI je napisao/la:Krasne ptice ...i više od toga , nego Miljenko je spomenuo i normala u gnjezdu ,a to ne ide ahat x ahat bez obzira što mužijak ili ženka nose .Jel to ubačen tič u ekipu jer u protivnom i to mora biti jedna od spomenutih mutacija...
eh da zaboravio sam tog normala znači vidili smo mužjaka (i on je ahat)a daj nam Miljenko da vidimo ženku malo bolje ja bi rekao da je lutino žuta ženka (i po ovome šta se vidi na slici)jer onda je sve jasno...
a da su prekrasne... bogami jesu
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°13
Meni še čini da ženka u gnijezdu ima crvene oči.
- Post n°14
evo i ja sam pogledao i meni se čini da su crvene...
ako idemo od te pretpostavke onda znači imamo kombinaciju : ahat x lutino (žuto nam u ovom slučaju nije bitno)
dobili smo sve ženke ahatne
muški su jedan lutino
a drugi je normal nosioc lutina
ako idemo od te pretpostavke onda znači imamo kombinaciju : ahat x lutino (žuto nam u ovom slučaju nije bitno)
muški su jedan lutino
- Post n°15
Sinoc je bilo kasno te nisam odmah sve pojasnio, mada su stvari jasne, zenka nije definitivno ahat zuta vec satine ili lutino zuta, sto nije ista vec dve mutacije. Inace u clanku o izabel mutaciji objasnjen je detaljno fenomen crossing over nasledjivanja i on se nikako ne desava slucajno.
Ono je nazvano crossing over, sto znaci vise od ukrstanja(mesanja), a u literaturi se uvek koristi orginalan engleski naziv. Zakljuceno je da se novi tip naslednosti moze pojaviti uz uslov da na istom hromozomu postoje izmene koje nose karakteristike dve koriscene mutacije. To znaci da se ukrstanjem smedje i ahatne mutacije cesljugara, koje su inace recesivne i polno vezane, dobijaju normal muzjaci, tzv paspartu ili na francuskom passe partout- sto znaci kljuc, kalauz jer su upravo oni presudni(kljucni) za razvoj nove izabel mutacije cesljugara. Oni na hromozomuX mogu nositi dva mutirana faktora za smedje i ahat, sto sematski izgleda Xs(smedja)a(ahat)Xn(normal), a u nekim komplikovanim, visestrukim dejstvom crossing over efekta mogu imati i visestruke mutirane faktore na jednom hromozomu(recimo normal cesljigar moze biti trostruki nosioc- smedje, ahat i izabel).
Parenjem takvog muzjaka nosioca smedje i ahat, ili pojednostavljeno izabelne mutacije sa smedjom ili ahatnom zenkom dobice se po neka, iskljucivo zenka, koja
ce u boji perja imati dva vidljiva efekta, odnosno smedji ali i razredjen od ahata, odnosno bice izabelna. OVO JE KLJUC OBJASNJENJA!
Onda je vec lakse jer ukrstanjem takve,izabel zenke sa normal muzjakom nosiocem izabelne mutacije dobice se i izabelni muzjaci. Nova mutacije je recesivna i polno vezano nasledna, sto je sematski razmatrano vise puta u ranijim tekstovima, te se na tome necu zadrzavati. Fenomen crossing over nasle|ivanja objasnjen je time da obavijeni par hromozoma, tacnije njegovi parovi koncastih delova, hromatide pre odlaska u svoju gametu mogu razmeniti neke svoje sitne delove. To znaci da dolazi do razmene odgovarajucih delova homologih(odgovarajucih) hromozoma i da se ona desava u toku mejoticke deobe.
Na taj
nacin dve osobine koje su postojale u dva razlicita hromozoma mogu se naci na jednom mestu, u jednom hromozomu, u nasem slucaju smedja boja ali sa faktorom ahat, koji nosi razredjenje. Koliko cesto ce se efekat crossing over nasle|ivanja javiti, gde za to postoje mogucnosti, nije poznato, a recimo Holandjani su pri dobijanju pastel smedje zimovke(takodje crossing over naslednost), utvrdili da se u pocetnoj fazi stvaranja mutacije na 100 mladih dobijaju svega 2% pastel sme|ih zenki i 2% muzjaka normala nosica pastel smedje.
Znaci svuda gde se radi o ovakvom tipu nasledjivanja kljucan je muzjak koji je nosioc dve ili vise mutacija "paspartu" i on ukrsten sa odgovarajucom zenkom moze dati neocekivanu boju, tu se slazem(kao izabel kod kanarinaca i cesljugara ili pastel smedju kod zimovki)
Ono je nazvano crossing over, sto znaci vise od ukrstanja(mesanja), a u literaturi se uvek koristi orginalan engleski naziv. Zakljuceno je da se novi tip naslednosti moze pojaviti uz uslov da na istom hromozomu postoje izmene koje nose karakteristike dve koriscene mutacije. To znaci da se ukrstanjem smedje i ahatne mutacije cesljugara, koje su inace recesivne i polno vezane, dobijaju normal muzjaci, tzv paspartu ili na francuskom passe partout- sto znaci kljuc, kalauz jer su upravo oni presudni(kljucni) za razvoj nove izabel mutacije cesljugara. Oni na hromozomuX mogu nositi dva mutirana faktora za smedje i ahat, sto sematski izgleda Xs(smedja)a(ahat)Xn(normal), a u nekim komplikovanim, visestrukim dejstvom crossing over efekta mogu imati i visestruke mutirane faktore na jednom hromozomu(recimo normal cesljigar moze biti trostruki nosioc- smedje, ahat i izabel).
Parenjem takvog muzjaka nosioca smedje i ahat, ili pojednostavljeno izabelne mutacije sa smedjom ili ahatnom zenkom dobice se po neka, iskljucivo zenka, koja
ce u boji perja imati dva vidljiva efekta, odnosno smedji ali i razredjen od ahata, odnosno bice izabelna. OVO JE KLJUC OBJASNJENJA!
Onda je vec lakse jer ukrstanjem takve,izabel zenke sa normal muzjakom nosiocem izabelne mutacije dobice se i izabelni muzjaci. Nova mutacije je recesivna i polno vezano nasledna, sto je sematski razmatrano vise puta u ranijim tekstovima, te se na tome necu zadrzavati. Fenomen crossing over nasle|ivanja objasnjen je time da obavijeni par hromozoma, tacnije njegovi parovi koncastih delova, hromatide pre odlaska u svoju gametu mogu razmeniti neke svoje sitne delove. To znaci da dolazi do razmene odgovarajucih delova homologih(odgovarajucih) hromozoma i da se ona desava u toku mejoticke deobe.
Na taj
nacin dve osobine koje su postojale u dva razlicita hromozoma mogu se naci na jednom mestu, u jednom hromozomu, u nasem slucaju smedja boja ali sa faktorom ahat, koji nosi razredjenje. Koliko cesto ce se efekat crossing over nasle|ivanja javiti, gde za to postoje mogucnosti, nije poznato, a recimo Holandjani su pri dobijanju pastel smedje zimovke(takodje crossing over naslednost), utvrdili da se u pocetnoj fazi stvaranja mutacije na 100 mladih dobijaju svega 2% pastel sme|ih zenki i 2% muzjaka normala nosica pastel smedje.
Znaci svuda gde se radi o ovakvom tipu nasledjivanja kljucan je muzjak koji je nosioc dve ili vise mutacija "paspartu" i on ukrsten sa odgovarajucom zenkom moze dati neocekivanu boju, tu se slazem(kao izabel kod kanarinaca i cesljugara ili pastel smedju kod zimovki)
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°16
Pozzz
Bobane ,prvo kazes da se crossing over ne desava slucajno a kasnije kazes da citiram:
Koliko cesto ce se efekat crossing over nasle|ivanja javiti, gde za to postoje mogucnosti, nije poznato.
Ja dosta dobro znam sta je crossing over ali nikako se ne mogu sloziti da postoji crossing over nasljedivanje.I dalje tvrdim da je slucajna pojava koja u odredenim kombinacijama moze da se DESI.
Volio bih da me uvjerite i date primjer sta upariti i sa sigurnoscu ocekivati crossing over.
Deane ne mora muzjak biti paspartu,moze biti nosioc izabele a da do crossing overa dode.
Bobane ,prvo kazes da se crossing over ne desava slucajno a kasnije kazes da citiram:
Koliko cesto ce se efekat crossing over nasle|ivanja javiti, gde za to postoje mogucnosti, nije poznato.
Ja dosta dobro znam sta je crossing over ali nikako se ne mogu sloziti da postoji crossing over nasljedivanje.I dalje tvrdim da je slucajna pojava koja u odredenim kombinacijama moze da se DESI.
Volio bih da me uvjerite i date primjer sta upariti i sa sigurnoscu ocekivati crossing over.
Deane ne mora muzjak biti paspartu,moze biti nosioc izabele a da do crossing overa dode.
- Post n°17
Pa malinois to i jeste tako ne zna se u kolikom procentu ce se javiti ali gde za to postoje mogucnosti, znaci slucajno je ono gde se nesto nasumice moze javiti, ovde samo gde za to postoje mogucnosti u nepoznatom procentu. Znaci ne moze slucajno, moraju biti ispunjeni neki uslovi a tek onda se moze javiti, na to sam mislio u mojoj recenici. Slazem se crossing over je slucajna ali ipak pojava nasledjivanja koja se samo u nekim slucajevima desi, ali tacno se zna ako se desi kada se prouci sta ce se dobiti, po meni to je ipak neki tip nasledjivanja. Paspartu muzjak je kljucan u tome, samo su u pitanju termini kako ga ko oznacava. Inace po mom misljenju ovakvi komentari i diskusija su jako dobri bas uz ovakve fotografije jer ce se neke stvari razjasniti, nikako umanjiti kvalitet prikazanih ptica i trud odgajivaca. Inace mnogo materijala sam prevodio da bih dosao do nekih saznanja bas oko mutacija evropskih zeba kao sto su cesljugari i zimovke. Kod zimovki su objavljene vrlo precizne seme nasledjivanja sa utvrdjenim procentom mogucnosti crossing over nasledjivanja pri parenju pastel i smedjih zimovki i dobijanju pastel smedjih zimovki. Znaci iz takvih parenja se vrlo verovatno dobija odredjeni, iako mali procenat zimovki pastel smedje boje, a ako je to tako onda je i to neka naslednost. Mozda malo razlicito gledamo na stvari, ali smatram da sustinu prezentujemo pravilno.
Ta pojava nije predvidiva ,u potpunosti je slucajna. Sa ovim se ne slazem malinois, nije u potpunosti slucajna vec samo ako su ispunjeni odredjeni uslovi. Pozdrav!
Ta pojava nije predvidiva ,u potpunosti je slucajna. Sa ovim se ne slazem malinois, nije u potpunosti slucajna vec samo ako su ispunjeni odredjeni uslovi. Pozdrav!
Fago- Broj postova : 704
Registration date : 16.10.2008
- Post n°18
A ja samo pitao:
Još jednom:
Sve pohvale Miljenko
Fago je napisao/la:Pozdrav Miljenko
A da ti nije taj mužjak ahat nosioc izabele???
Još jednom:
Sve pohvale Miljenko
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°19
Mene samo zanima kako je ovaj normalne piture zaluta ?
- Post n°20
Meni ovo ne lici na raspravu vec na vrlo dobru diskusiju koja moze biti prebacena u temu o genetici, mutacijama, nebitno, inace Fago ti i Dean ste pravilno reagovali jer ovakvi forumi upravo sluze da se neke dileme koje postoje kod odgajivaca pojasne, a vidim da je u ovom slucaju to bilo potrebno itekako.
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°21
Sjor Miljenko tici su ti lipi da nemogu lipsi ni biti.
- Post n°22
Dean je napisao/la:evo i ja sam pogledao i meni se čini da su crvene...
muški su jedan lutino
samo da se ispravim da ne bude zabune...
ovo šta sam gore naveo nevalja, pobrkao sam malo lončiće ... fale neke stavke u kombinaciji...
od para ahat x lutino
dobili bi
ženke 100% ahat
muški 100 % ahat/lutino
normal i lutino nebi trebali biti ovdje u gnijezdu... ako je kojim slučajem ahat još i nosioc lutina...to objašnjava lutina ali ne i normala...nešto ne štima
čekamo da Miljenko postavi rodovnik roditelja iz ovog gnijezda
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°23
Moderator ne spava... ali kad stigne napravi sto treba.... sada udrite u raspravu...
Pozz
Pozz
- Post n°24
malinois je napisao/la:
Da istina do crossing overa vjerojatno dolazi i kod parenja dvije homozigotne ptice...samo to nas ne zanima, jer ne utječe direktno na fenotip ...i u tom kontekstu se ne spominje taj izraz.
ja razumijem šta ti hočeš reči i slažem se da izraz crossing over nije dobro koristiti kao sinonim za vrstu nasljedjivanja...ali činjenica je da je to jedan sastavni dio nasljedjivanja... po meni i ne više toliko bitan...
ali mene i dalje muči rebus oko Miljenkovih mladih...a nema Miljenka da pomogne
- Post n°25
Ne bitan ???ali dao je prekrasne mutacije kod vise vrsta ptica, to se ne moze poreci.