Dean je napisao/la:
Ma sve je to OK, zanima me samo shematski prikaz (slovnim oznakama) kromosoma satineta kakvog danas poznajemo ?? I od kuda razrijeđenje ??
A što se tiće mjenjanja standarda...pa ja mislim da su obadva tipa satineta dovoljno atraktivna ,da mogu opstati obadva (nažalost satineta sa debelim pravim nerazrijeđenim bruno crtežom nisam još imao prilike vidjeti :-(( možda bude ove godine u Reggio.
DEANE, ma koja dva tipa opet spominješ??? Postoji samo smeđi, ustvari postoji i crni ali to nije takmičarska grupa. Šta se tiče tog "izabela" tipa on je takav danas jer smo mi pogrešno godinama težili takvim crtežom pa smo pogrešno i parili.
Ja se nebi složio sa tobom da nisi vidio bruno satineta sa ravnim debelim crtežom. Ja več dosta godina vidim da su satineti sa sve ravnijim i tamnijim crtežom. Normalno puno uzgajivača griješe jer pare te ptice sa jačim crtežom i ravnijim linijama sa onim sa svijetlijim crtežom i isprekidanim linijama(koje smo zvali izabela) ali jebiga kad smo toliko tražili taj isprekidani crtež. Mislim da ti očekuješ da taj smeđi satine je neka jako tamna ptica sa jako širokim crtežom kao kod normala ali griješiš, čekaj koju godinu, sad tek se otkrilo da je to ustvari smeđa ptica, za par godina če sigurno i taj satinet malo potamniti. Do sada ako si i dobio kojeg tamnijeg onda taj nije ništa ni valjao jer se težilo nečem drugom ali od "jučer" se njihova povijest mijenja.