Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+63
hajduk
bondza12
sturcla
madmax
stiglica
dragutin rajnović
nedeljkovg
IvoR
Carduel
sestoperac
waterslager
Renato.M
sgobin
krstokljun
BOSKO
seadriver
ERVINO
markozd
turbozd
CUBA
zvrcko sen
crv
imarij71
sasaznas
baki302000
vlada nish
pezo
waterslager bitola
mali maša
komiza
budisic
čajka
MARIN
PESTI
jere
koce
Dean
grujo
ticar
malinobosna
dr.nenad86
Fago
Merlo
malinois
damir64
bocka
ikayke
mutacija
dva grdelina
Vasko-MK
dejanzec1
mišić
faganel
pippo
Boban NA
nebojsav
misko1
vlado
Vrbanja
kreso
korkut
cuban.ue
zoranV
67 posters

malino kanarinci

MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

malino kanarinci - Page 36 Empty Re: malino kanarinci

Postaj by MARIN ned 29 svi - 19:51

Budi malo precizniji ,pa ću ti objasniti ono hmmm.
    Vani su ženke.Dali samo stare ili su sa mladim ženkama?
    Unutra su svi mladi ili samo muški?
    Dali su unutra svi stari muški ili samo odabrani?
    Merlo
    Merlo

Broj postova : 426
    Registration date : 22.08.2008

Postaj by Merlo ned 29 svi - 21:39

Momci moji ja se divim i skidam kapu svakom ticaru koji je u stanju mladom ticu od par dana odredit spol.
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN ned 29 svi - 22:12

Merlo je napisao/la:Momci moji ja se divim i skidam kapu svakom ticaru koji je u stanju mladom ticu od par dana odredit spol.

Pozzz Merlo!
    Kod malinoa je moguće sa 90% sigurnosti odrediti spol još u gnijezdu.Kad uhvate 15 dana ,a možda i ranije.
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 ned 29 svi - 23:51

Evo idemo prvo sa ženkama. One koje su vani su i stare i mlade zajedno u istom prostoru. nadam se da se stare neće i dalje pariti i praviti probleme ,ako i budu onda ih odvajam u poseban boks ali i dalje ću ih ostaviti vani.
    Muški to je ono što nas sad najviše počinje zanimati, mada nisu cure za zanemarivanje,oni su svi zajedno i stari i mladi. Zašto pitanje je a odgovor bar za mene jednostavan. Mužjaci su mi svi stari do jednoga otišli u mitarenje i prije nego su ženke završile sa zadnjim ciklusom. Stoga sam si pojednostavio i stavio ih zajedno da se izmitare računam da je bolje da se ptica izmitari u većem nego u manjem prostoru. Kad budu gotovi sa mitarenjem idu ponovo u male kaveze. To su bila moja razmišljanja o prvom stadiju.Sa tim da se i vani još možda nađe koji mužjak i on će poslije unutra među mužjake. Evo Marine nadam se da je bilo dovoljno precizno.
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pon 30 svi - 0:11

Evo iznijet ću neka moja razmišljanja,što ne znači da sam u pravu.Po meni mlade i stare ženke nebi makar u početku trebale ići zajedno.Greška je i nastavljanje sa jajčanom za stare.To ih drži u nagonu i teže idu u mitar.Žestaju se i samo čupaju.Krvavih guzica bude ko u priči.Te stare onda očupaju te mlade i problema koliko hoćeš.Stare ženke bi u početku trebalo zbiti u manji prostor ,oslabiti hranu ,ubiti nagon i tako natjerati na mijenjanje perja.Tek tada u volijeru.Mlade ptice ja stavim posebno,jer one mijenjaju samo mala pera.One koje je majka očupala još u parilici treba odvojiti ,dok im ne naraste to očupano,inače ih svi jure po volijeri.
    Što se tiče mladih muških nastojim ih što prije iznijeti iz prostorije u kojoj ležem i odnesem ka učiteljima.Znači slušaju samo najbolje mužjake.I njih drukčije hranim od tebe.Kod mene imaju i jajčanu i voće ili povrće svakodnevno dokle god se skroz ne izmitare.Tek tada prestajem sa jajčanom.Ukoliko primjetim da pojačavaju sa veršom ukidam jajčanu i tanjim mješavinu.Stalno je potrebno osluškivati i prilagođavati hranu.
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso pon 30 svi - 0:44

evo jednog malog pitanja zasto ucitelj dok je sam u voljeri piva nonstop bez problema ,pa i dok vidi mlade muzjake u drugom kavezu takodjer piva jer ja san prije unosenja mladih muzjaka ostavia ih jos neki period u manjen cibunu dok ne uvate cetrdesetak dana ,te ih onda ubacujen u voljeru kod ucitelja,i onda pitanje je cin su mladi pusteni u voljeru ucitelj staje pivat koji je razlog treba mu vrimena da se prilagodi na nove stanare ili...
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pon 30 svi - 12:46

Brzo će se on prilagodit....
    kreso
    kreso

Postaj by kreso pon 30 svi - 21:11

prva slijedeca kupnja sta se ticije tice su mi voljere ,bogami nastavi li ovako necu ih imat di stavit heheh Very Happy ,kaze zena samo cekan da koji od ispod kreveta ne uzleti ......,voljere i to sta hitnije ...... Very Happy
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 pon 30 svi - 21:25

Marine primjedbe su na mjestu i u svakom slučaju se uzimaju u obzir. Neke stvari se mogu koregirati u hodu ovisno od same situacije tako da ništa nije isključeno. Čim se primjete neka događanja koja nisu zadovoljavajuće poduzimaju se potrebni koraci. U svakom slučaju malo je ipak lakše jer nema svkodnevnog spremanja meke hrane i svega ostalog šta ide u vrijeme parenja. Za sada je stanje u vanjskoj volijeri u redu pa neka tako i ostane.Kod mužjaka će se neke stvari malo popraviti u svakom slučaju hvala na razmišljanju.
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 pon 30 svi - 21:27

Naprijed Krešo samo daj kad ide neka rade ako imaju volje i želje za ljubavnim životom. Da nije ljubavi ne bi svita bilo kaže jedna pisma.
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja pon 30 svi - 22:08

Bravo Kreso cheers cheers

kreso
    kreso

Postaj by kreso pon 30 svi - 22:25

evo jos jednog malog pitanja ,po vama za muzjake koje cemo koristit kao natjecatelje ove godine najkasniji datum izleganja da mozemo na njih racunat bia bi ????, jer ja cu kasno imat jos jednu turu mladih Very Happy
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja pon 30 svi - 22:54

Moje misljenje da mladi za takmicenje nebi trebali biti ispod 7 mjeseci
    grujo
    grujo

Broj postova : 244
    Registration date : 30.12.2009

Postaj by grujo uto 31 svi - 9:28

7 meseci,lepo receno.Kreso mislim da je vise kasno za izvodjenje mladih jer nema sanse da stignu za takmicenje Sad
    kreso
    kreso

Postaj by kreso uto 31 svi - 21:17

dobro a nista popunit cu prstena sta mi je ostalo pa ce na prodaju Laughing ,a dogodine cu pokusat ranije malo pocet bude li vrime dozvolilo i nadat se boljem startu a ne skoro cila prva tura neplodna Evil or Very Mad
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 uto 31 svi - 21:36

Upravo je i to jedan od problema koji prati nas na kontinentu ( mislim na unutrašnji dio držqave u kojoj boravimo) a to je grijanje prostora za reprodukciju. Pošto su vremena takova kakva jesu sve teže izlazimo na kraj sa ostalim obavezama a grijanje ptica bi spadalo u luksuz. Ako se čeka prirodni režim da bi se išlo sa parenjem upravo je to jedan od problema što ptice dolaze kasno i za takmičenje nisu koristive. Kod mene je grijanje prostora na kruta goriva i najgorji perio mi je dolazak proljeća i vreme kad je po danu toplo a po noći hladno i tu se borim sa uvjetima. Stoga su mi ove godine stari mužjaci pobjegli u mitarenje znatno ranije od planiranog. Svaka godina je nešta novo i uvijek ima iznenađenja nekad pozitivna koja so ok a ona druga nažalost su dio našeg hobija.
    waterslager bitola
    waterslager bitola

Broj postova : 145
    Registration date : 13.01.2010

Postaj by waterslager bitola uto 31 svi - 23:45

damir64 je napisao/la: Pozdrav društvu!
    Evo i kod mene gotovo za ovu sezonu. Ostalo još odbiti 4 mlada od ženke a to će biti za nekih 5 do 6 dana i sezone se reprodukcije završava. Ptice su razdvojene ženke u vanjskom svijetu izložene svakodnevnom kupanju naganjivanju i svim ostalim ugodama koje imse pružaju dok su muški ostali u unutrašnjoj volijeri isto tako im je omogućeno kupanje svakodnevno, ali mili moj koliko perja da bi se jedan jastuk mogao napraviti.
    Režim ishrane kod mužjaka je slijedeći: svjtlo sjeme 70%, repica 30 % , zatim jednom na tijedan dobe još i meke hrane tpliko da malo krv poprave pošto se mitare jabuka prisutna i lisne uši također povremeno. Dimenzija nutarnje volijere u kojoj se nalazi 15-istak mladunaca je 2x2x8.0 metara.
    Ženke u vanjskoj volijeri imaju na izbor standardnu mješanicu za kanarince plus isto tako malo meke hrane radi mitarenja jabuka i lisne uši malo za zabavu.U samom početku mitarenja je bilo malo čupanje repova ali za sada vidim da je sve u redu. Dimenzija vanjske volijere je 3x3x2 metra za 20-tak ženki mislim da i više nego dovoljno da se dobro izmitare i izlete. Sad čekamo da prođu furešti po da u miru pristupimo pripremi za Gripe do jeseni ako budemo živi i zdravi.
    I ja mislim da ti je ishrana mladih muzjaka slaba...Ja ih hranim mjesanicom za kanarince samo bez konoplja,a 25% dnevnog obroka je jajcana hrana...i tako sve do kraja mitarenja,kada prekidam sa jajcanom hranom i dodajem svetlo seme umesto nje(75% mjesanica bez konoplja,25%svjetlo seme).Kad ih odvojim u male kafeze,pocinjem sa 50% mjesanica,50% svetlo sjeme,a dalje menjam procenat u zavisnosti od usiljenosti...pozzzzzzzz!
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois sri 1 lip - 20:20

pozdrav forumasi

Dosta smo se na forumu bavili reprodukcijom kanarinaca .Iznosili smo osobna iskustva ...
    https://ptice-birds.forumhr.com/t796p60-razmnozavanje-knarinaca-osobna-iskustva

Jedna stvar je zanimljiva i mogu reci dosta bitna kod kanarinaca pjeva je koliko tura mladih izleci i kako se s njima ponasati .!?

Kod kanarinaca pjeva jako je bitan nacin ishrane po fazama odrastanja .Nije dobro krenuti sa reprodukcijom od 12 . do 5. ili 6. mjeseca i sve mlade smjestiti u istu volijeru .Tu nastaju problemi .

Anlizirajmo jedan uzrast(ista starost ) mladih kanarinaca :

Mlade smo izlegli ,nakon 25 do 30 dana starosti odvojili od roditelja ,propratili privikavanje na sjemensku hranu i pustili u volijeru gdje se nalaze RASPJEVANI UCITELJI.U volijeri mladima dajemo sjemensku hranu (pisali smo kakvu ) ,jajcanu hranu i sve ostale pratece dodatke (minerali,sipina kost ,voce ,povrce……).Onog trenutka kad primjetimo da je mitarenje zavrseno smanjujemo pa uskracujemo jajcanu hranu .To je bitno .Ako nastavimo sa jakom hranom mlade ptice ce poceti da se „žestaju“ a da jos nisu ni sazreli .Ponasaju se kao muzjaci za vrijeme udvaranja zenkama .TO NIJE DOBRO .Mlade ptice u volijeri treba da slusaju ucitelje a ne da preuzmu inicijativu u pjesmi .

Ako su mlade ptice istog uzrasta nije bitno kada ce ucitelji krenuti sa mitarenjem .Kad god ucitelji propjevaju svakako ce se nametnuti mada je bolje ako im pjesma potraje bar mjesec dana nakon postanje ucenika u volijeru .

Kad nastaju problemi ???

Dosta uzgaivaca ima problem sa prostorom i brojem ucitelja pa su prinudeni skolovanje raditi u jednoj volijeri.

Sta se dogodi ?

Mlade ptice izlezene u 2. i one iz 5. mjeseca smetaju jedni drugim .Ptice izlezene u prvoj turi slusali su ucitelje i po malo stihuju ono sto su culi .Identicno se podizu i ciste pjesmu .Takvim pticama nakon par mjeseci STRASNO SMETAJU mlade ptice koje su i teškom bejbi pjevu i koce ih u daljnjem razvoju .U meduvremenu ucitelji ce baciti perje i dogodi se da zadnje izlezeni mladi slusaju svoju stariju bracu a ne ucitelje .U takvim situacijama nastaje konfuzija i problem „otvaranja pjesme „ na jesen .

Dovodimo se u veliki problem kako ptice hraniti !?

Prva tura mladih ce zavrsiti mitarenje i treba im korigirati ishranu a to ne mozemo uraditi jer imamo u volijeri jos „pistavce“ koje treba hraniti na drugi nacin .

Idealno je ptice odvojiti po starosti (priblizno) i pratiti njihov tok razvoja i prilagodavati se nacinu ishrane .
    Postoje dva nacina :
    -ostaviti vise zenki i skratiti reproduktivnu sezonu
    -obezbjediti nekoliko volijera i veci broj ucitelja

Ovo bi bio neki idealan pristup al ne mora znaciti da ce rezultat izostati ako ih sve drzimo skupa .

Uzgajao sam i skolovao malino kanarince na oba nacina i zakljucio da je bolje ako su odvojeni po starosti :
    - male su sanse da ne otvore pjev do jeseni
    -ujednacenost pjesme je svakako veca ako nisu skupa
    -dosta veci broj kvalitetnih ptica dobijemo itd
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 sri 1 lip - 21:22

Po ovome Acinom izlaganju ispada da je najbolje riješenje imati veliki broj ženki za reprodukciju. Teško je naći toliko prostora i smjestiti ptice a da ne smetaju jedni drugima. Kada si spomenio da bi bilo staviti mlade po uzrastima u volijere vjerojatno bi bilo dobro i da su u različitim prostorijama da se ne ometaju u pjesmi.Ostaje ova prva varijanta a to je veliki broj ženki dva legla maximalno i stvar je nešta jednostavnija za izvesti mo mom sudu.Problem je kod leženja mladih u zimi kad prva tura mladih dolazi u volijeru. Vjerujem da je većini uzgajivaća volijera u istom prostoru gdje i pare ptice tako da su već i tu u startu osuđeni na nešta šta nije idealno ali život je kompromis pa tako i naš uzgoj.
    kreso
    kreso

Postaj by kreso sri 1 lip - 22:13

da Damire definitivno dogodine moj izbor je veci broj zenki i dvi kovade i provat sta ranije s prvon kovadom ,ja necu imat problem ko ti jer ipak iman voljeru u drugoj prostoriji samo cu nadodat jos jednu Very Happy , to je za skolovanje muzjaka a zenke ce ipak ostajat u prostoriji di je parenje,iz sezone u sezonu ulazimo sa vise i vise znanja ,sad samo treba prilagodit sta kvalitetnije uvjete s obziron na nase mogucnosti al neka nas veseli ona Acina, "Ovo bi bio neki idealan pristup al ne mora znaciti da ce rezultat izostati ako ih sve drzimo skupa" cheers
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 sri 1 lip - 22:20

Ma Aco je legenda uvijek izvuće nekog asa iz rukava. Very Happy
    IvoR
    IvoR

Broj postova : 225
    Registration date : 30.10.2009

Postaj by IvoR pet 10 lip - 13:03

Aco i Marin stvarno imaju ne jednog asa u rukavu vec cijelu kolekciju,dobro u svemu tom je sto oni tu svoju kolekciju rado dijele sa svima nama a i onima koji to zele.Ja osobno sam i pored svog iskustva i znanja dosta novog naucio a isto tako i primijenuo sa svojim pticama.Ipak uzgoj malinoa od prije pet,deset ili dvadeset godina je dosta napredovao,naravno u pozitivnom smislu pa tako i svaki ovaj Acin i Marinov AS dobro dodju.Isto tako sam primijetio da su Kreso i Damir64 u svemu tom jako aktivni i da zele sto vise tog da prodiskutuju,pitaju,napisu,komentarisu i ucestvuju u svemu.Za mene osobno je to jako dobro.
    Neznam da li tko ima asa za ovo?Jos je daleko sezona izlozbi ali treba misliti i o tom pa se na vrijeme pripremiti.Mnogi od nas su isli na razno razne izlozbe i svoje ljubimce nosili u malim kavezima,velikim kavezima,drvenim,plasticnim a poznato mi je da su neki od nas nosili svoje ljubimce i u Jadro kutijama za keks(kartonskim) a mene zanima sto brzi oporavak ptica pred natjecanje.Poznato je da ptice pri svakom putovanju dozive stres,neke veci ,neke manji,neke ptice na izlozbi pijevaju neke ne iako su sve sigurno jako dobri pijevaci ako ne jako dobri imaju taj genetski potencijal.Volio bih cuti misljenje o tom transportu ptica,dali ptice transportovati u njihovim malim kavezima i pojedinacno,dali u vecim sa vise ptica,dali ti kavezi trebaju biti osvijetljeni ili zatamnjeni,a mozda ipak samo Jadro kutija bez keksa.Dali je transport bolje obaviti u toku dana ili noci i koliko je potrebno vremena za oporavak ptice.
    Pozdrav svima i sto vise sampiona ove godine.
    kreso
    kreso

Postaj by kreso pet 10 lip - 14:04

zanimljivo pitanje ,po meni sve ovisi o duzini puta koje tice tribaju pric ,al svakako zanimljivo ,cekamo strucnjake .....
    IvoR
    IvoR

Broj postova : 225
    Registration date : 30.10.2009

Postaj by IvoR pet 10 lip - 23:10

Kreso,dosta izlozbi se nalazi u rasponu od 1oo-5oo kilometara ali ima i onih od tisucu pa i vise za koje su potrebni sati i sati putovanja,i zato me zanima sto brzi oporavak ptica pred takmicenje.Kako rijesiti taj stres od transporta da bi ptice bile u sto boljem izdanju.
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija pet 10 lip - 23:49

Testosteron je resenje! Mozda ! On tera pticu na pevanje!

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 16:08.