Vani su ženke.Dali samo stare ili su sa mladim ženkama?
Unutra su svi mladi ili samo muški?
Dali su unutra svi stari muški ili samo odabrani?
Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin
Merlo je napisao/la:Momci moji ja se divim i skidam kapu svakom ticaru koji je u stanju mladom ticu od par dana odredit spol.
I ja mislim da ti je ishrana mladih muzjaka slaba...Ja ih hranim mjesanicom za kanarince samo bez konoplja,a 25% dnevnog obroka je jajcana hrana...i tako sve do kraja mitarenja,kada prekidam sa jajcanom hranom i dodajem svetlo seme umesto nje(75% mjesanica bez konoplja,25%svjetlo seme).Kad ih odvojim u male kafeze,pocinjem sa 50% mjesanica,50% svetlo sjeme,a dalje menjam procenat u zavisnosti od usiljenosti...pozzzzzzzz!damir64 je napisao/la: Pozdrav društvu!
Evo i kod mene gotovo za ovu sezonu. Ostalo još odbiti 4 mlada od ženke a to će biti za nekih 5 do 6 dana i sezone se reprodukcije završava. Ptice su razdvojene ženke u vanjskom svijetu izložene svakodnevnom kupanju naganjivanju i svim ostalim ugodama koje imse pružaju dok su muški ostali u unutrašnjoj volijeri isto tako im je omogućeno kupanje svakodnevno, ali mili moj koliko perja da bi se jedan jastuk mogao napraviti.
Režim ishrane kod mužjaka je slijedeći: svjtlo sjeme 70%, repica 30 % , zatim jednom na tijedan dobe još i meke hrane tpliko da malo krv poprave pošto se mitare jabuka prisutna i lisne uši također povremeno. Dimenzija nutarnje volijere u kojoj se nalazi 15-istak mladunaca je 2x2x8.0 metara.
Ženke u vanjskoj volijeri imaju na izbor standardnu mješanicu za kanarince plus isto tako malo meke hrane radi mitarenja jabuka i lisne uši malo za zabavu.U samom početku mitarenja je bilo malo čupanje repova ali za sada vidim da je sve u redu. Dimenzija vanjske volijere je 3x3x2 metra za 20-tak ženki mislim da i više nego dovoljno da se dobro izmitare i izlete. Sad čekamo da prođu furešti po da u miru pristupimo pripremi za Gripe do jeseni ako budemo živi i zdravi.