Evo ja ću dati svoje mišljenje u vezi pitanja koje Ste postavili.jasno da je priprema ptica za takmičenje bitna kao i svaki dio prije toga.Moje je mišljenje da ptice pripremiti za put valja raditi u kavezima i u transporterima u kojim i idu na takmičenja onda kad je to moguće. Pred samo takmićenje valja ptice zajedno sa transporterima nosati i mjenjati im sredinu da se ptica navikne na selidbu i vožnju u auto. zato je dobro imati nekoga ko je spreman vas primiti u goste ,bar kad žene nisu kod kuće, da malo poslušate ptice i da ih se provoza. Jadro keksi ili jadro transport je nužno zlo koje na žalost onih koji prelaze granice unije moraju raditi iz čisto materijalnih stvari a vjerujem i administrativnih zavrzlama.Nisam se raspitivao kako je sa izradom papira za preko granični transport ali vjerujem da treba dosta volje i obići puno vrata da se to ishoda bar kod nas i Hrvatskoj. Volio bih također čuti iskustva ljudi ako su radili papire za prekogranični prelaz za price koja je procedura,možda sam i u zabludi.
Naka mi ptice za sada uspijemo nekako spremiti za domaće prvenstvo a od 01.07 2013. putujemo brate mili po čitavom selu evropskom da se samo praši juhuuuu!