Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+63
hajduk
bondza12
sturcla
madmax
stiglica
dragutin rajnović
nedeljkovg
IvoR
Carduel
sestoperac
waterslager
Renato.M
sgobin
krstokljun
BOSKO
seadriver
ERVINO
markozd
turbozd
CUBA
zvrcko sen
crv
imarij71
sasaznas
baki302000
vlada nish
pezo
waterslager bitola
mali maša
komiza
budisic
čajka
MARIN
PESTI
jere
koce
Dean
grujo
ticar
malinobosna
dr.nenad86
Fago
Merlo
malinois
damir64
bocka
ikayke
mutacija
dva grdelina
Vasko-MK
dejanzec1
mišić
faganel
pippo
Boban NA
nebojsav
misko1
vlado
Vrbanja
kreso
korkut
cuban.ue
zoranV
67 posters

malino kanarinci

budisic
    budisic

Broj postova : 254
    Registration date : 18.05.2009

malino kanarinci - Page 32 Empty Re: malino kanarinci

Postaj by budisic sri 9 oľu - 1:19

grujo je napisao/la:Damire ne nasedaj na svakakva misljenja,cuvaj ti tog sarca dace on dobre mlade.Mnogi su od tih ptica dobili dobre mlade a i mnogi su ih koristili za dodavanje kapi krvi u svom jatu.Da su ih koristili za bastardiranje kako gore navedeni gosp. kaze ti bastardi bi bili mnogo duboki i kao takvi ne bi valjali.
    Dosta nas je koristilo te sarene ptice,i mogu ti reci da su se pokazale vise nego dobro.Zenke su vrhunske majke,meke i duboke i moj ti je savet ako dobijes neku zenku od tog sarca ne daj je nikom,sacuvaj za sebe i videces.Od muzjaka mozes da ocekujes ili dobrog pevaca ili nekog drekavca.Navescu ti neka poznata imena iz naseg hobija koji su radili godinama sa tim sarenim pticama a mozda i dan danas, neki su sa nama i ovde na forumu a neki nisu:Ljuba Apostolovic (dve godine zaredom pobednik na vecini takmicenja u Srbiji),Rasa Tomic i Malisa Vujicic (o njihovim rezultatima je mnogo pisano u zadnje vreme) i td.
    Ipak sam misljenja da tvog sarca treba da zadrzis!!!!

Pozdrav,ako mozes da postavis katalog sa takmicenja gde je Ljuba pobedio te godine interesuju me alke nekih ptica,inace ga nisam video dugo sta je sa njim
    budisic
    budisic

Postaj by budisic sri 9 oľu - 1:38

Aco Interesuje me koliko na sudiju utice izvodjenje kloka sa otvorenim kljunom(uzmimo primer da se nesudi u zatvorenoj varijanti)koliko utice na konacnu ocenu kloka uzmimo primer gornjeg klipa koji je Marin postavio,i da li ptica u tom slucaju moze da pruzi maksimum na toj turi,samim tim i ocene 6,7,8....12 Very Happy
    malinois
    malinois

Broj postova : 1594
    Registration date : 19.03.2009

Postaj by malinois sri 9 oľu - 10:56

budisic je napisao/la: Aco Interesuje me koliko na sudiju utice izvodjenje kloka sa otvorenim kljunom(uzmimo primer da se nesudi u zatvorenoj varijanti)koliko utice na konacnu ocenu kloka uzmimo primer gornjeg klipa koji je Marin postavio,i da li ptica u tom slucaju moze da pruzi maksimum na toj turi,samim tim i ocene 6,7,8....12 Very Happy

pitanje je odlicno

Standard za pjev malino kanarinaca je napisan dosta davno .Kad se opisuje neka tura u ovom slucaju klokot sagledava se :
    izbor suglasnika i samoglasnika
    ritam
    raspon
    dubina
    prisustvo vode unutar kloka
    na ocjenu ce utjecati i koliko ptica cesto i dugo daje klokot

Sto se tice otvaranja kljuna PREPORUKA je da ga pjeva sa zatvorenim kljunom .

Svako pravilo ima i svoje izuzetke.Imao sam priliku slusati ptice koje daju odlican klokot i sa otvorenim kljunom (to je rijetkost ali bude) .Ptica obicno daje dobar klok ako zalegne na stap al isto tako ima primjeraka koji ga odlicno pjevaju i kad se propinju na prste Very Happy

Ovo je bio politicko diplomatski odgovor Very Happy Very Happy Very Happy

Odgovorit cu ti na pitanje u moje ime

Tesko cu se odluciti i upisati visoku ocjenu ako ptica u klokotu PREVISE otvara kljun .Samo sam jednom za ovo godina cuo pticu sa odlicnim klokotom a da ga je davala otvorenog kljuna .To je bilo dosta davno .Ocjenjivao sam kolekcije a nas forumas klokende pojedinacnu konkurenciju .Pozvao me da cujem jednu pticu koja je bila upravo takva .

Koliko se sjecam to je bila ptica tvog oca Very Happy Wink
    budisic
    budisic

Postaj by budisic sri 9 oľu - 12:18

malinois je napisao/la:

pitanje je odlicno

Standard za pjev malino kanarinaca je napisan dosta davno .Kad se opisuje neka tura u ovom slucaju klokot sagledava se :
    izbor suglasnika i samoglasnika
    ritam
    raspon
    dubina
    prisustvo vode unutar kloka
    na ocjenu ce utjecati i koliko ptica cesto i dugo daje klokot

Sto se tice otvaranja kljuna PREPORUKA je da ga pjeva sa zatvorenim kljunom .

Svako pravilo ima i svoje izuzetke.Imao sam priliku slusati ptice koje daju odlican klokot i sa otvorenim kljunom (to je rijetkost ali bude) .Ptica obicno daje dobar klok ako zalegne na stap al isto tako ima primjeraka koji ga odlicno pjevaju i kad se propinju na prste Very Happy

Ovo je bio politicko diplomatski odgovor Very Happy Very Happy Very Happy

Odgovorit cu ti na pitanje u moje ime

Tesko cu se odluciti i upisati visoku ocjenu ako ptica u klokotu PREVISE otvara kljun .Samo sam jednom za ovo godina cuo pticu sa odlicnim klokotom a da ga je davala otvorenog kljuna .To je bilo dosta davno .Ocjenjivao sam kolekcije a nas forumas klokende pojedinacnu konkurenciju .Pozvao me da cujem jednu pticu koja je bila upravo takva .

Koliko se sjecam to je bila ptica tvog oca Very Happy Wink

Stvarno diplomatski bravo Very Happy ,ali mislim da je to bilo u Leskovcu i mislim da si ti sudio pojedinacno a Zeljko kolekcije i nije ptica otvarala kljun ali ga jeste pevala vrhunski i mislim da je bila sa mojom alkom(ali nebitno to je isto)... Wink
    Hvala na odgovoru poenta price je da samo u retkim slucajevima ptica dobije vrhunsku ocenu sa ovakvim izvodjenjem
    budisic
    budisic

Postaj by budisic sri 9 oľu - 12:26

Mozda malo volim da zapitkujem(to mi inace kazu sve sudije)Very Happy ali zanima me i tvoje vidjenje izvodjenja kloka ukoliko ga ptica izvodi periodicno 1-2 udara, 1-2 udara,ma koliko oni duboki bili da li ovakva ptica moze dobiti takodje vrhunsku ocenu 6,7.... ima li tu prostora ili ide / ako nema treceg udara
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN čet 10 oľu - 2:04

[youtube][/youtube]
    malinois
    malinois

Postaj by malinois čet 10 oľu - 2:35

budisic je napisao/la: Mozda malo volim da zapitkujem(to mi inace kazu sve sudije)Very Happy ali zanima me i tvoje vidjenje izvodjenja kloka ukoliko ga ptica izvodi periodicno 1-2 udara, 1-2 udara,ma koliko oni duboki bili da li ovakva ptica moze dobiti takodje vrhunsku ocenu 6,7.... ima li tu prostora ili ide / ako nema treceg udara

Ja ovo ne dozivljavam kao zapitkivanja nego kao bas korisnu diskusiju .Ptica mora minimalno dati 2 udara da bi se klokot analizirao jer je bitan nacin kako te udare povezuje .

Broj udara nece utjecati drasticno na ocjenu .Kad ja ocjenjujem klokot i ako ga ptica da odlicno po mom sudu za 7 i samo 2 udara upisat cu 7 ali ako ga daje za ocjenu 7 i drzi ga dosta dugo bez smanjenja kvaliteta upisat cu 8 .

za one koji ne znaju o cemu se radi:

udar -zargonska rijec u malinokulturi
    2 udara -ptica je otpjevala 2 puta klokot
    malinois
    malinois

Postaj by malinois čet 10 oľu - 2:36

MARIN je napisao/la:[youtube][/youtube]

Odlicne su ovo ptice .Uzivo zvuce puno bolje
    budisic
    budisic

Postaj by budisic čet 10 oľu - 13:17

malinois je napisao/la:

Ja ovo ne dozivljavam kao zapitkivanja nego kao bas korisnu diskusiju .Ptica mora minimalno dati 2 udara da bi se klokot analizirao jer je bitan nacin kako te udare povezuje .

Broj udara nece utjecati drasticno na ocjenu .Kad ja ocjenjujem klokot i ako ga ptica da odlicno po mom sudu za 7 i samo 2 udara upisat cu 7 ali ako ga daje za ocjenu 7 i drzi ga dosta dugo bez smanjenja kvaliteta upisat cu 8 .

za one koji ne znaju o cemu se radi:

udar -zargonska rijec u malinokulturi
    2 udara -ptica je otpjevala 2 puta klokot
    Dobro postujem ali mislim da su dva udara premalo da bi ptici upisali 7, pa tu nemoze da dodje ni do ritmike(uzlazo-silazno,silazno-uzlazno.... ni dinamike pa cak tesko i dubina da dodje do izrazaja u tako kratkom periodu
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso čet 10 oľu - 14:58

Fredi gledan tvoje klipove i iman jedno pitanje ,vidin da kod ovih malih natjecateljskih ciba koristis klasicne tubaste pojilice ima li to razlog ,jer obicno su one ko i za hranu u djiru u nasen hobiju ,a ovo lito bi ti moga sa spurtilon kroz susidov balkon uvatit jednu ovakvu cibicu sa ovakvin uciteljen heheheeh cheers , svaka cast mestre samo naprid!
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 10 oľu - 19:28

kreso je napisao/la:Fredi gledan tvoje klipove i iman jedno pitanje ,vidin da kod ovih malih natjecateljskih ciba koristis klasicne tubaste pojilice ima li to razlog ,jer obicno su one ko i za hranu u djiru u nasen hobiju ,a ovo lito bi ti moga sa spurtilon kroz susidov balkon uvatit jednu ovakvu cibicu sa ovakvin uciteljen heheheeh cheers , svaka cast mestre samo naprid!

Malino hranilice koristim za vrijeme natjecateljske sezone.
    Van toga koristim pojilice.
    Može više stat!Ha ha ha!
    kreso
    kreso

Postaj by kreso čet 10 oľu - 22:41

koji si ti lukavac a Razz
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pet 11 oľu - 1:27

[youtube][/youtube]
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 pet 11 oľu - 22:00

Svaka čast Fredi ovo je lijepo za čut a i za vidit.Ovakve ptice si svatko može samo poželjeti. Ovo bi trebali vidjet i čelni ljudi iz HOS-a pa da vide da i mi konja za trku imamo što se tiče svjetskih izložbi.Šteta je ako se ne nađe bar jedna mlada nada da naslijedi ovo znanje koje imaš sa ovom pticama.Sve ma je i strah pitati koliko si do sada nalegao ovakovih klonova.Još jednom odlično.
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN pon 14 oľu - 22:54

Hvala Damire!
    Da radi se o dosta kvalitetnim pticama,ali nemojmo pretjerivati.Pomalo mi neugodno.Da se još dosta toga na njima popraviti.Jer tako je to kod pjeva.Uvijek može još bolje.
    A što se tiče mladih nada nažalost vlada vrlo mali interes ,tu kod nas u Hrvatskoj.A kako ja tako i moj kolega Malinois ništa ne krijemo i spremni smo pomoći svakom tko je ozbiljno zainteresiran.
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 uto 15 oľu - 22:32

Puno se je toga pisalo na ovom forumu o uzgoju školovanju i drugim stvarima vezanih za malino kanarince.I sva sreća da imamo internet inaće bi interse bio i manji za ove divne ptice.Čuda nisu moguča preko noći pa se je nadati da će se ipak nači novih snaga kako kod nas u Hrvatskoj tako i u ostalim nam susjednim zemljam. Jako puno ovisi o samim uzgajivačima na koji način i sa kakvim pticama privlače pažnju mladih ljudi ili onih koji se tako osječaju. Toliko o tome.
    Jučer sam malo listao po forumu i nisam pronašao podatak o tome na koji način hranite mlade koji su odvojeni od roditelja pa do nekihprvih mjesec dana samostalnosti. Ima li tu kakvih smjernica bitnih za dalje. Ja sam imao običaj do sada da mladima i dalje dajem meku hranu sa jajima i klijavo sjeme repicu dok ne bi počeli jesti sjemensku hranu u potpunosti. Kad se to dogodi tada se prelazi na već spomenutu recepturu za vrijeme boravka u volijerama i pripremama za školovanje. Evo možda mala sitnica možda bitna ili ne?
    malinois
    malinois

Postaj by malinois sri 16 oľu - 11:17

damir64 je napisao/la: Puno se je toga pisalo na ovom forumu o uzgoju školovanju i drugim stvarima vezanih za malino kanarince.I sva sreća da imamo internet inaće bi interse bio i manji za ove divne ptice.Čuda nisu moguča preko noći pa se je nadati da će se ipak nači novih snaga kako kod nas u Hrvatskoj tako i u ostalim nam susjednim zemljam. Jako puno ovisi o samim uzgajivačima na koji način i sa kakvim pticama privlače pažnju mladih ljudi ili onih koji se tako osječaju. Toliko o tome.
    Jučer sam malo listao po forumu i nisam pronašao podatak o tome na koji način hranite mlade koji su odvojeni od roditelja pa do nekihprvih mjesec dana samostalnosti. Ima li tu kakvih smjernica bitnih za dalje. Ja sam imao običaj do sada da mladima i dalje dajem meku hranu sa jajima i klijavo sjeme repicu dok ne bi počeli jesti sjemensku hranu u potpunosti. Kad se to dogodi tada se prelazi na već spomenutu recepturu za vrijeme boravka u volijerama i pripremama za školovanje. Evo možda mala sitnica možda bitna ili ne?

Pozdrav Damire

Kad odvojis mlade ptice od rositelja bilo bi dobro staviti ih u neki kavez sa resetkom jer oni u tom uzrastu jedu sve a to svakako nije dobro .

Ako si davao jaja u jajcanu hranu za vrijeme odhrane kad odvojis mlade prekini s tim .Dovoljna je jajcana navlazena hrana .Period kad se mladi odvoje je najkrizniji u njehovom zivotu .Majka (roditelji) ih je hranila sjemenom ,jajcanom..... a kad ih osamostalis oni ne znaju jesti sjeme u pocetku.
    Ja svojim pticama od prvog dana osamostaljenja dajem sjeme na nacin da ga u elektricnom mlinu za kavu samo razbijem (ne meljem ga u prah) i primjetio sam da ga jedu .
    Kad pocnu sami otvarati sjeme i jesti ga smanjim jajcanu hranu al je ne prestajem davati .U tom periodu ih pustam u volijere sa uciteljima .

Mjesavina sjemena nek bude 50% skajola (svijetlo sijeme ) 50% mjesavina uzgojna
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sri 16 oľu - 13:40

Svi mi radimo slično i držimo se onoga što se pokazalo dobro.
    Ja ih hranim slično kao Malinois.Jedino što ja obavezno dajem i jabuku.I ne mlijem sjeme.Ali ga dajem.Također u jajčanu stavljam i proklijalo sjeme,ali pustim da izađu malo duže klice.U fazi pripreme klijavo sjeme dajem čim probije.U kasnijoj sezoni dajem i drugo voće i povrće svakodnevno.
    kreso
    kreso

Postaj by kreso sri 16 oľu - 14:57

da i naprimjer ja takodjer iman jedan savjet za tebe Damire,a to je baziraj se na jednoga uzgajivaca i metodu pripreme jer dat cu ti primjer svaki uzgajivac ko sta Fredi kaze ima svoje cake ja san vidija masu razlicitih nacina pripreme kod malinoa i opcenito evo ode npr svi se meni cude kako ja pripreman ,(npr. obavezna je doza antibotikoa pred parenje ,cista skajola,tvrdo kuvano jaje i jos tih nekih sitnih caka ,proteini neki itd ,itd) ja to nista ne koristin i ima san normalno mlade a radin po riceti Ace i Fredija znaci provjerenih ljudi koji imaju svake godine bez problema vise od 100 mladih ,znaci zakljucak je taj, slijedi jednog kvalitetnog uzgajivaca i njegov proces kod pripreme i neces imat problema jer od svakoga dodavat svasta na kraju ne lici ni nasta, mislin to je samo moje misljenje da se ne uvridi ko!
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sri 16 oľu - 15:03

Snimka nije idealna,jer ptice nisu u treningu.Davno su odmračene.A osim toga svi mi koji smo snimali ptice i slušali ih uživo svjesni smo toga da "uživo" puno bolje zvuče.Pa zašto sam ih postavio?
    Pa da malo oživim ovu temu i eventualno potaknem još nekog da postavi nešto svoje.Izgleda od toga neće biti ništa!
    Još je jedan razlog zašto sam ih postavio,a taj je što je sada pravi trenutak za izabrati učitelje.Znam da večina uzgajivača i nema baš nekog izbora,ali ipak smatram da na neke detalje treba obratiti pažnju.
    Kao prvo ptica koju ili koje smo odabrali za učitelje mora imati sve ture.To je prvo i osnovno.Ako NEMA SVE TURE NIJE ZA UČITELJA.Ozbiljniji uzgajivači,a tu i sebe ubrajam,pticu kojoj fali tura ne koriste niti u parenju.Jer genetika je čudo.Početnicima je sigurno ovo teško ostvariti,ali strplijivim radom i do toga se dolazi.Mislim da je to jedini ispravni put.I tako kad kroz određeno vrijeme postignemo takav nivo kvaliteta možemo pred učitelje postavljati i strože kriterije prilikom odabira.A to je da su više manje u svemu dobri i da u pjesmi nemaju ničeg što nam se ne sviđa.Stalno radimo na tome.Napredak se mora viditi iz godine u godinu.Ponekad možemo i pogriješiti u želji da poboljšamo neku turu.Tu turu poboljšamo a unazadimo neku drugu.Pa opet nanovo.Stalno nešto kemijamo.Uvijek su moguća iznenađenja i to ovaj hobi čini još zanimljivijim.
    Slušajući ovog učenika,a i ostale koje sam postavio vidimo da imaju isti pravac pjesme,redosljed kao i učitelj.Znači naučili su.A razlike i to očite ipak postoje.Kad slušamo ova dva razlika je prvenstveno u dubini.Na ocjenjivanju,ne vjerujem da bi bila neka bitna razlika u bodovima,ali u dojmu ipak je.Stara ptica je znatno dublja i to je ono čemu težimo.To se ne uči to je čista genetika.Isto tako smatram da i ova mlada ptica može izbaciti i bolju,dublju pticu od sebe.Ovisi o učeniku i njegovim genetskim predispozicijama.
    Također smatram da je dobro ukoliko svi učitelji imaju isti pravac,redosljed pjesme ,jer učenicima ne stvaraju pomutnju i lakše će naučiti.Sa učiteljima različitog pravca pjesme možemo dobiti vrhunske primjerke,ali uvijek će se raditi o par komada.Učitelje treba ujednačiti.To je moje mišljenje.Volio bi čuti i ostale.
    dejanzec1

Broj postova : 199
    Registration date : 24.02.2010

Postaj by dejanzec1 sri 16 oľu - 22:12

Izvini so pitam od koga je ucitelj jel vas ili od Furlana i mislim da je od njega zasto imam i ja takvu pesmu
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN sri 16 oľu - 22:45

POzzz Zec!

Ovaj je Furlanov.Naime lani sam koristio 4 njegova i 2 svoja.A ove godine ću koristiti samo ovog i pet mojih.Meni se njegova pjesma sviđa pa tako imam dosta njegove krvi u svom jatu.
    waterslager
    waterslager

Broj postova : 75
    Registration date : 13.09.2009

Postaj by waterslager pet 18 oľu - 18:18

waterslager
    waterslager

Broj postova : 75
    Registration date : 13.09.2009

Postaj by waterslager pet 18 oľu - 18:19

damir64
    damir64

Postaj by damir64 pet 18 oľu - 19:14

Pozdrav waterslager!
    Ipak je Marin uspio "isprovocirati" da i netko drugi stavi svoje konje za trku što je pohvalno. Po mom skromnom sudu mi se čini da su ptice ok ali je snimak uvijek snimak i sigurno da oduzme jedan dio kvalitete koja se može čuti u živo.
    Ono što me je navelo na komentar zapravo su kavezi u kojima su ptice pa pitam , ništa zlonamjerno, koliko je dobro za samu pjesmu da se ptica drži u metalnom kavezu a ne u drvenom. Znam da je jedna od prednosti higijena ali šta je sa akustikom ima li to kakvog uticaja na kvalitetu pjesme.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 17:01.