Kraj takmicarske sezone
Koliko je bitan pocetak sezone cini mi se da je bitniji zavrsetak .Kroz razgovor vidio sam da pojedini uzgaivaci ,pocetnici ne shvacaju zasto je to bitno .
Vecina nas je u 9. mjesecu povadila mlade ptice u kaveze ,isto tako i ucitelje .Dosta smo pisali na forumu kako bi to trebalo uraditi ,kako ih tretirati mrakom,hranom i zasto a nismo se dotakli kako ptice odmraciti pravilno.
Najveca je greska nakon zadnjeg takmicenja ptice odjednom odmraciti i reci to je kraj .Vjerujte da nije kraj vec pocetak .Ptice smo drzali 4 mjeseca u mraku ,hranili ih posebnom hranom ,trenirali,nosili na takmicenja a sad od njih trebamo ostaviti potencijalne ucitelje i muzjake za reprodukciju.
Nije ucitelj muzjak koji je na takmicenjima imao najvise bodova i koji nas je zadovoljio pjesmom vec je ucitelj muzjak koji nakon odmracivanja zadrzi kvalitet pjesme .
Prije izvjesnog vremena sam upotrijebio termin „kvarljiva roba „ iako se to pojedinim kolegama nije dopalo misljenja sam da je termin formuliran pravilno .Svaka ptica je individua i na drugi nacin dozivljava mrak ,hranu ,takmicenja .
Kako se ptica pokvari u pjesmi?
Usili
Dere se
Krati ture
Ubrza ture
Ne pjeva sve ture
Itd. itd.
Kako tretirati ptice koje mislimo koristiti za ucitelje ?
Prvo i presudno je odvojiti ih posebno da ne slusaju druge ptice .Odmracivati ih treba postepeno bar desetak dana .Drzati ih u prostoriji sa prirodnim svijetlom ( ne produzavati dan ) .Hranu davati kao i za vrijeme takmicenja .Staviti ih u malo vece kaveze .Ishranu pocinjemo mjenjati kao i dan produzavati pocetkom reprodukcije .Problem je sto mi te ucitelje trebamo pustiti u volijeru u koju cemo ubaciti mlade ptice .A to znaci da dan traje do 20 ili 21h ,hrane u izobilju (CeDe ,bolja mjesavina itd).
Ucitelje bi trebalo pustiti u volijeru kad se izlegu prvi mladi tako da ostane dovoljno vremena da se oni prilagode volijeri ,zavrse medusobne obracune propracene jako ruznim zvucima ,zauzmu svoja mjesta .Ja svim uciteljima u krilnim perima porezem po 2,3 pera tako da se ne naganjaju previse .Dan se produzava bas postepeno i pazljivo .
Cesto se dogodi da u ovakvom tretmanu neka od ptica ode krivim putem i prestaje biti ucitelj bez obzira sto je bio dobar takmicar .Takvu pticu treba izbaciti van jer sve sto cujemo u pjesmi ucitelja to ce pokupiti i mlade ptice ,isto tako nedostatak neke od tura odrazice se na ucenike
Ptice koje planiramo koristiti za reprodukciju bilo bi dobro odmraciti bar mjesec dana ranije da prorade hormoni i da se ptica pripremi za parenje .
Volio bih procitati iskustva drugih uzgaivaca . Dal ucitelje pustate u volijeru ili drzite u kavezima ? kako hranite ? koliko traje dan ? Koliko ucitelja na koliko mladih ?
Ajde zivnite malo ,tema nam se umrtvala