Rasko je napisao/la:U mojoj volijeri nalazi se Zova i po meni ona je idealna leti pravi hlad a zimi lisce opadne pa ptice imaju suce
pored Zove imama i jednu Tuju zasadjenu i Brsljan koji trenutno pokriva samo pod volijere mada polako krece i po zidu da se siri, imao sam i Tekomu(puzavica sa crvenim cvetom u obliku trubice) ali su je Zimovke uspele unistiti.
campsis radicans
Rasko , kako je inače tekoma podnosila vremenske uvjete kod tebe? jeli bila zaštičena od hladnoče ili ne?
Inače , ova biljka je lozaste građe i na ,,mlazovima ima četkaste prihvataljke , nema povijušaste niti. Vrlo čvrsto se zna priljepiti i za prilično ravne podloge .
Rezidbom je možemo oblikovati u stablo , a ako je puštamo da se slobodno penje , desetak metara za nju nije problem .
Moja je stara dvadesetak godina , u dnu joj je deblo u projeru dvadesetak cm , i visoka je sedam metara . Htjela bi ona i više , ali joj ne dam
.
Najčešće je viđamo u varijanti sa narančastim , trubastim cvijetovima , ali postoji i žuta , koja je kod nas rijetka.
Zanimljivo je da i po njoj ,,cirkuliraju '' kolone mrava , ali na kraju njihova puta , na pupoljcima , nisu lisne uši , nego mravi skupljaju mednu rosu koju tekoma luči.
Inače , tekoma je pogodna i za ,,odrine '' i ,,pergole'' odnosno horizontalne sjene na konstrukcijama , jer relativno brzo raste i usmjeravanjem mlazova možemo dobiti solidnu hladovinu .
Tekoma kao i večina lozastih biljaka , u jesen odbacuje lišće i ulazi u hibernaciju .
Period hibernacije (drugi mjesec) je pogodan za rezidbu i oblikovanje.
Tekomi prija večina vrsta tla i dobro podnosi kisela , tako da nije potrebna neka posebna njega niti prihrana. Osim mraza , nije posebno osjetljiva na bolesti.
Dakle , ljeti solidna hladovina popračena atraktivnim cvatom , a zimi - nakon otpadanja lišća i rezidbe , propušta sunčevo svijetlo
Zadnja promjena: crv; sub 18 lip - 1:22; ukupno mijenjano 1 put.