Dragi moji hortikulturisti , ova godina je sa meteorološkoga aspekta u mnogočemu ekstremna
Zbrajaju li se štete? Za sukulente (kaktuse i njima slične mesnate biljke) je bilo katastrofalno , čak i u redovito među najtoplijim mjestima - Makarskoj. Bura u kombinaciji sa važnom hladnočom je ,,obrijala'' sve što nije bilo zaštičeno...
I pored toga , u odnosu na ostatak države , kod nas je ,,Kalifornija''.Posvuda poplave , studen i olujni vjetrovi i mečave.Nasadi maslinika se utapaju .Ugibaju zbog ogromne količine vode.Ove godine i oni maslinici koji su več formirani , proživljavaju teško razdoblje (Imotski 20 cm snijega!?)
Pričaju mi stari težaci - maslinari da su zbog bure prilikom sadnje masline , u rupu stavljali veliki kamen . Uloga toga kamena je bila da ga mlada maslina ,,obgrli'' žilama i tako dobije na stabilnosti. Drugi , također veliki ali duguljast se stavljao na tlo , tik do stabljike i orijentiran dužinom u smijeru bure ( ili kod nas je opasniji sjeveroistok ,,škuri'' sa kišom).Tek iza kamena se zabija klin i za njega i ispod račvanja prvih grana se vezivalo. Uza sve to obavezno ide i kolac kojemu treba odstraniti , oguliti koru jer kad se osuši idealno je leglo raznih nametnika.
I pored svih tih mjera ,bura ,,učini svoje'' , tako da nije rijetkost vidjeti relativno mlado stablo sa ravnim deblom ali od krošnje je bura napravila čudnovatu frizuru u smijeru puhanja.
Evo još jedan zanimljiv primjer : Borova šuma koju toliko proklinjem jer mi ,,guši '' maslinik, otima hranjivo i ometa oprašivanje, za posljednjeg nevremena mi je spasila masline Znači , i sa borom bi se mogao iznači nekakav kompromis.Znam da postoje sorte maslina poput ,,cempresino'' koje se koriste za zaštitu od vjetra ali dok one izrastu - neka bora , nije svako zlo za zlo