Ajmo maslinari , cviječari , ljubitelji biljaka , navalite ! Molim Zadrane da obavijeste Travu
+37
Edi
vrca
dragutin rajnović
krnjolac
vlado
imarij71
Dule
Renato.M
Sina BL
matija
olanik
zoranV
turbozd
dva grdelina
markozd
bocka
tomi.st
mutacija
malinois
zvrcko sen
ticar
patrik
Dean
čajka
grdelin-omiš
damir64
NAVI
pavao
Border
batke
BOSKO
lord189
komiza
Rasko
bizar
Siskin
crv
41 posters
HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
Ajmo maslinari , cviječari , ljubitelji biljaka , navalite ! Molim Zadrane da obavijeste Travu
Šestoperac je pitao što je to PERLIT .
Izvorno to je ekspandirani vulkanski kamen i koristi se večinom u građevini ali ima primjenu u hortikulturi kod postizanja željene rahlosti tla .Nema nikakvu hranjivu vrijednost osim što pomaže u primanju i zadržavanju vlage.
Siskin- Broj postova : 437
Registration date : 29.10.2009
Ima u mene kajsija, trešanja, višanja, šljiva, jabuka i maslina. Trenutno nemam slika na ovom kompjuteru ali čim budem kući postavit ću.
Što se tiče cvijeća, oko kuće imam oko 80-100 saksija ali to majka održava tako da ja nemam pojma šta je šta...
Što se tiče cvijeća, oko kuće imam oko 80-100 saksija ali to majka održava tako da ja nemam pojma šta je šta...
Siskin je napisao/la:Ima u mene kajsija, trešanja, višanja, šljiva, jabuka i maslina. Trenutno nemam slika na ovom kompjuteru ali čim budem kući postavit ću.
Siskin , znaš zanimljivu foru? Masa ptičara sa foruma su zaljubljenici u prirodu opčenito ,pa kad posječuju jedan drugog bude tu i biljnih razmjena.Ko fol za ženu
Npr. meni se svidi tvoja trešnja.Pa normalno da bi mi pomogao nabaviti sadnicu iz tvog okružja .Ja tebi ružmarin , kadulju , lavandu ...A ruže , one kako su zahvalne jer se relativno lako razmnožavaju renicom , su posebna priča.Posadiš kao ženi a na prolječe zelenih biljnih ušiju za hranjenje grdelina u gnježđenju - ko u priči
Razmjenjuje se i vinogradarski materijal , sve vrste vočaka pa i kaktusi. Samoniklo bilje iz koleginog kraja , ponekad se odlično primi u drugačijem podneblju...
Zato bez stida ... i to je uzgoj .
bizar- Broj postova : 389
Registration date : 21.09.2010
crv je napisao/la:
Šestoperac je pitao što je to PERLIT .
Izvorno to je ekspandirani vulkanski kamen i koristi se večinom u građevini ali ima primjenu u hortikulturi kod postizanja željene rahlosti tla .Nema nikakvu hranjivu vrijednost osim što pomaže u primanju i zadržavanju vlage.
Crve, bravo, sve si rekao, da samo nadodam da se preporučuje AGROPERLIT, a to nisam nigdje našao, nego stavljam obični "građevinski" perlit. Kupljen u Baumaxa, mislim 110 kuna, vreća od 70 ak kilograma-litara, ustvari ja je nosim jednom rukom, znači ima volumen a ne težinu. Inače pomiješam ga sa tresetom ( kupljen, mislim čisti treset iz Litve, u Vranjicu, poljoapoteka, kad se prođe Građa, prekoputa Mesoprometa, jedino ga oni imaju, te stavim još zemlje za ožiljavanje i to je to )
Inače to su ti bijela okrugla zrnca, kao stiropor da si oljuštio.
Sve imate na internetu, a najbolji je you tube, slika je jača od stotinu riječi. Točno upucaš što te, koja kultura interesira, koji način razmnožavanja i izbaci ti desetke videa.
- Toliko ima malih caka, da se iznenadiš, na primjer sad se uzmu mladi jednogodišnji izbojci(trešnja, višnja...), dužine nekih 20-30 cm, te se stave u mokar papir ili krpu, pa u frižider na plus pet cca, a u proljeće kad sokovi prirodni na vočkama prorade u (Npr rašeljka-trešnja) onda se vade navedeni izbojci iz frižidera, te se onda u proljeće kaleme-cijepanje voćki.I to je pogodak, ako ne staviš u frižider, u proljeće je već pup prevelik i ne savijetuje ga se tako velikog kalemiti.
Male sitnice-cake, ali u njih sve dobro ide, a mi sve uvozimo.
--Crve, vezano za masline, imam još Jugoslavenske podatke, da na ovim područjima maslina rodi svako 3-4 godine, a PAZI SAD , u Italiji-Grčkoj, Španjlskoj , svake godine????????????? Kako to? Mi pametni a oni glupi??? Pozzz
bizar- Broj postova : 389
Registration date : 21.09.2010
crv je napisao/la:Siskin je napisao/la:Ima u mene kajsija, trešanja, višanja, šljiva, jabuka i maslina. Trenutno nemam slika na ovom kompjuteru ali čim budem kući postavit ću.
Siskin , znaš zanimljivu foru? Masa ptičara sa foruma su zaljubljenici u prirodu opčenito ,pa kad posječuju jedan drugog bude tu i biljnih razmjena.Ko fol za ženu
Npr. meni se svidi tvoja trešnja.Pa normalno da bi mi pomogao nabaviti sadnicu iz tvog okružja .Ja tebi ružmarin , kadulju , lavandu ...A ruže , one kako su zahvalne jer se relativno lako razmnožavaju renicom , su posebna priča.Posadiš kao ženi a na prolječe zelenih biljnih ušiju za hranjenje grdelina u gnježđenju - ko u priči
Razmjenjuje se i vinogradarski materijal , sve vrste vočaka pa i kaktusi. Samoniklo bilje iz koleginog kraja , ponekad se odlično primi u drugačijem podneblju...
Crve, spomenuo si:...ponekad se odlično primi u drugačijem podneblju...
Znam pouzdano da je pok. Gordan Franičević Futa (osnivč TV Marjana) odnio u Čile svojoj tetki sjeme naše dalmatinske obićne salate, a ista je vjerovali ili ne u Čileu, na velikoj nadmorskoj visini narasla oko dva metra u visinu???Poz
Isto se dogodilo onom Kaštelaninu šta je dobio sime kupusa (raštike) iz Australije.Naraslo je priko tri metra u visinu .
Izgleda da biljke reagiraju na promjenu hemisfere . Možda to ima veze i sa onom cakom u WC-u ?
Na našoj hemisferi vrtlog ide u jednom smijeru a na drugoj u suprotnom.A o dužini dana i temperaturi i apsolutnoj vlagi ne treba ni napominjati .I mjesečeve mjene utječu na rast i razvoj biljaka...
Izgleda da biljke reagiraju na promjenu hemisfere . Možda to ima veze i sa onom cakom u WC-u ?
Na našoj hemisferi vrtlog ide u jednom smijeru a na drugoj u suprotnom.A o dužini dana i temperaturi i apsolutnoj vlagi ne treba ni napominjati .I mjesečeve mjene utječu na rast i razvoj biljaka...
Bizar , Batke koji je ponosni vlasnik zlanih odličja za ulje ti može potvrditi da kod mene več sedamnaest godina svake godine ujednačeno rađaju. Ne koristm umjtno gnojivo ni pesticide ni herbicide ni folijalnu prihranu. Maslinici(imam dva) su zasijani djetelinom lucernom koju kosim.
Postoji stara Grčka poslovica ,stara tisuće godina : ,,Tko čeka kišu - moli boga da maslina rodi.
Tko gnoji maslinu - moli maslinu da rodi. Tko obrezuje maslinu - tjera je da rodi! ''
Škare u ruke , elekt. kabela raznih boja i reži i obilježavaj. S vremenom skužiš sistem ,,rotacije'' , kako nerodna grančica postaje polurodna pa rodna pa - rez . Kad se jednom uštosiš to ide i oscilacije u rodu ne nastaju.
Dakle to su te tri famozne godine faze odrastanja grane koje redovitom rezidbom izbjegnemo.
Rasko- Broj postova : 220
Registration date : 13.11.2008
Bizar da li mozes malo da pojasnis ono sa vrbom
Siskin- Broj postova : 437
Registration date : 29.10.2009
crv je napisao/la:Siskin je napisao/la:Ima u mene kajsija, trešanja, višanja, šljiva, jabuka i maslina. Trenutno nemam slika na ovom kompjuteru ali čim budem kući postavit ću.
Crve, ne vidim razloga zašto bih se stidio kod uzgoja voća, povrća ili bilo čega drugog (legalnog naravno )
Sve što radim radim za svoj gušt i bez ijedne trunke stida. Neki koji su govorili kako sam budala što se bavim poljoprivredom a nije mi potrebno, kako sam seljak, sad dolaze kod mene da ih savjetujem, da im pokazivam kako se šta radi...
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
Vjerovatno je narasla ta salata toliko visoka jer je išla u pijac (rekli bi u kž.),tj.u sime. I ovde u nas,kad ide u sime naraste metar visoka sa žutim cvićem. A u Ćile biće nikla i odma išla u visinu u sime jer joj klima ne paše. Još ako je malo sunca svaka biljka se oduži u visinu. Prošle zime sam na jednome komiškom žalu vidio samoniklo stablo blitve. Blenio sam kad sam je vidio,deblo deblje od moje ruke,a viša od mene skoro za metar. A ja mul od 1,95. Normalno i ona je bila već išla u sime..Dobra je ova tema,ja sam isto bušman !
Priča mi zet iz Kali na Ugljanu kako su njegovi sumištani u Holivudu tražili prijatelja.Znali su koja je ulica (avenija) ali su zeznuli broj jer nisu mogli virovat da ima pet znamenki.
I tako , sve kuća do kuće , sve iste - travnjak , staza , garaža...kilometrima. Bidni taksist po govoru je mislio da su križanci Kineza i Talijana (ubit će me zet) i ubjeđuje ih da odustanu...
Kad odjednom jedan od njih vikne : STANI , ENO KUPUS , RAŠTIKA !!!
I bio je u pravu ,Baba njihova prijatelja je ,,nabadala'' oko travnjaka raštiku .Zaštitni znak
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
ja sna kupus ubra i ukiselija ga ako oće ko kupit nek se javi na pm
Jeli glavati?
BOSKO- Broj postova : 165
Registration date : 02.09.2010
Moj crve,ti se uhvatio poljoprivrede,a ja još čekam onu fotografiju.
BOŠKO je napisao/la:Moj crve,ti se uhvatio poljoprivrede,a ja još čekam onu fotografiju.
Ovo je tema za tvoju suprugu . Od listova ti priznaješ samo morske .I smokve. I bukve.
batke- Broj postova : 45
Registration date : 26.09.2010
nigdi u svit bez raščike
batke- Broj postova : 45
Registration date : 26.09.2010
maslina rađa svako 3-4 godine jer se nije znalo drugaćije
Border- Broj postova : 321
Registration date : 05.12.2009
pavao- Broj postova : 100
Registration date : 25.04.2010
uvatio bi se i ja poljoprivrede ali mi nije nikako draga ta motika a znas zasto crv zna toliko o biljkama,zato dok seta jack rusell terijera po kotisini i negleda on stabla i biljke nago ceka da mu pas donese fazana sto ga je to jutro prijatelj batke i njegovi lovci ubili ali nemaju postena pasa da nadu tog fazana,nije ti njemu toliki stomak od pive vec od fazana,BOŠKO je napisao/la:Moj crve,ti se uhvatio poljoprivrede,a ja još čekam onu fotografiju.
malo sam se šalio za ove predhodne slike ,ovo je bila Mušmula,možda je šala neslana ali volio bih ako neko ima iskustva sa Mušmulama da popričamo
sada se ne šalim,volio bih savjete,ovo je stara ogromna trešnja divljaka,dosadilo mi što su plodovi veličine riže ??
imao sam plan drugačijeg kresanja krošnje ,međutim radnici urade što su uradili i mislio sam da je definitivno mrtva
kao što vidite na slici pojavi se bezbroj mladica-e sada sam ja u dilemi ,šta sada uraditi,bezbroj prijedloga,kapacitet i broj mladica je takav da može sve
kalemiti pola trešnja pola višnja,kalemiti različite vrste trešnje,kalemiti samo jednu vrstu itd.itd.
ima li neko iskustva u ovome
Border je napisao/la:
malo sam se šalio za ove predhodne slike ,ovo je bila Mušmula,možda je šala neslana ali volio bih ako neko ima iskustva sa Mušmulama da popričamo
sada se ne šalim,volio bih savjete,ovo je stara ogromna trešnja divljaka,dosadilo mi što su plodovi veličine riže ??
imao sam plan drugačijeg kresanja krošnje ,međutim radnici urade što su uradili i mislio sam da je definitivno mrtva
kao što vidite na slici pojavi se bezbroj mladica-e sada sam ja u dilemi ,šta sada uraditi,bezbroj prijedloga,kapacitet i broj mladica je takav da može sve
kalemiti pola trešnja pola višnja,kalemiti različite vrste trešnje,kalemiti samo jednu vrstu itd.itd.
ima li neko iskustva u ovome
Border , ispilaj je i ja kupujem drvo ili ti nabavim sadnicu čuvene Tugarske ili kaštelanske trešnje pa se mijenjamo
E moj crv,
Bosančerosi su tvrdoglavi ,idu mldice,idu trešnje,ako bog da ,ako ne bude dao-rezervna varijanta:
ide motorka,siječem je do visine prsa,rupa u sredini,ogromni suncobran ,okolo šank
koja ti je varijanta prihvatljivija ?????
što se tiče vrsta trešanja koje si nabrojao,sve je divno,samo je problem klima,posadio sam dosta mladih domaćih sorti ali me ova muči
Bosančerosi su tvrdoglavi ,idu mldice,idu trešnje,ako bog da ,ako ne bude dao-rezervna varijanta:
ide motorka,siječem je do visine prsa,rupa u sredini,ogromni suncobran ,okolo šank
koja ti je varijanta prihvatljivija ?????
što se tiče vrsta trešanja koje si nabrojao,sve je divno,samo je problem klima,posadio sam dosta mladih domaćih sorti ali me ova muči
Mijenja se klima a i sorte se prilagođavaju...Nikad ne znaš. Ali jedno je sigurno - od stabla nema boljeg suncobrana
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
crv je napisao/la:Jeli glavati?
ima u glavicama i ribani