Crve prosvijetli
+37
Edi
vrca
dragutin rajnović
krnjolac
vlado
imarij71
Dule
Renato.M
Sina BL
matija
olanik
zoranV
turbozd
dva grdelina
markozd
bocka
tomi.st
mutacija
malinois
zvrcko sen
ticar
patrik
Dean
čajka
grdelin-omiš
damir64
NAVI
pavao
Border
batke
BOSKO
lord189
komiza
Rasko
bizar
Siskin
crv
41 posters
HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA
Gost- Gost
Border ima toga i blizu mene, samo također neznam šta je.
Crve prosvijetli
Crve prosvijetli
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°427
Maklura obična
MAKLURA OBIČNA (Maclura aurantica )
Porijeklo Sjeverna Amerika .
Unesena u Europu 1818. godine .
Česta u parkovima i perivojima .
Plod nejestiv , postoje neke varijante ,,korisnosti'' poput odbijanja kukaca ...
Zahvalna je za sadnju jer relativno brzo raste i ne bira vrste tla.
Border- Broj postova : 321
Registration date : 05.12.2009
Tarik Filipović-MILIJUNAŠ je mala beba za tebe
svaka čast
svaka čast
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
1000 zasto 1000 zato
- Post n°430
maklura
markoxp je napisao/la:Border ima toga i blizu mene, samo također neznam šta je.
Crve prosvijetli
Markane , kod nas zbog specifičnog izbrazdanog i izvijuganog oblika ploda , makluru zovu i ,,mozak stablo''.
Izgled - možda OK , ali veličina !?
Gost- Gost
Neka crve mozak stabla di je, kad se nemože izit
Biljka prikazana na slici je indijska smokva , koja nema veze ni sa Indijom , a još manje sa smokvama .
To je sukulent iz porodice opuncija . Porijeklom je iz Meksika.
Ljubičasto-bordo obojeni izdanci nalik pupoljku zapravo su plod sa sjemenkama. Otuda , vjerovatno i potiče naziv smokva , jer uistinu , kada se oguli (OPREZ) kožica naoružana finim iglicama koje znaju biti jako neugodne ako se ne uklone sa ploda ili iz prsta - nalik su plodu smokve .
Na jugu Italije , u Portugalu i Španjolskoj a, vjerujem i u još ponekoj mediteranskoj državi( i na Braču ) , postoje plantaže indijske smokve.
Od nje se proizvode razni prehrambeni proizvodi poput marmelada i konfitura , kao i alkoholna piča i likeri .
Sam plod , kada se oguli (poput smokve ) je jestiv bez termičke obrade .
Uvjeren sam da će malo koji forumaš prionuti pripravljanju zimnice ( upravo je zrioba i plodovi sami odpadaju) , a još manje da će ponijeti vreču plodova u Borderov kazan ranije prikazan (mada je izazovna ideja ) i pripraviti rakiju koja bi , pretpostavljam , bila nalik tekili sa malo više arome.
Ovo je bio za ptičarska poimanja popriično opsežan uvod u - bitno. Koliko procijenite sami...
Naime , sezonu 2009. ,pripremao sam za takmičenje češljugare uzgajivača koji se zapravo zanima samo pijevom , te je karotenom (iz samo njemu poznatih razloga) tretirao ptice.
Naravno , češljugari su bili kažnjeni prilikom ocjene , i to me prisjetilo riječi moga prijatelja Boška prilikom prve posjete njemu : ,, Prepolovi indijsku smokvu i daj staglinima . pa ćeš vidjet maske!''.
Paralelno sa ranije navedenim , bojanim češljugarima ,imao sam i ptice iz vlastitog uzgoja . Njima sam davao indijsku smokvu ( koja kada se zgnječi ima boju crnoga vina) i rezultat me - razočarao .
Da ne duljim - te iste ptice ove godine BLISTAJU .Maske su intezivno obojene sa jednom tamnom nijansom , a prijelazi zona obojenosti su čišći.Čudo se nije dogodilo preko noči, nego se ispoljilo akumulirano ...
komiza- Broj postova : 955
Registration date : 20.06.2009
Ne znan jel se ova može jest,ali kod nas je indijska smokva malo drugačija. Tj. na listu nema ovakvih dugih drača,nego skroz male,a plod je skoro isti,samo veći. Ovu vrstu imam u vrtlu,ali je ne jedemo. Slikaču ovih dana kaktuse iz moga vrtla Crve paš vidit !
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
Da se ja malo nadovežem na tu temu: Prije dvadesetak godina bio sam na jednoj svadbi u Pugliji na dnu Italije. Tamo sam prvi put i jeo "ficce dindia"i mogu reči da su prava delicija. Uzeo sam jedno uho tog kaktusa i donio doma pa posadio, evo raste mi u vrtu još i danas ali plodovi kod nas u Puli ne stignu sazrijeti. Ima pravo Komiža sa opisom kaktusa, bodlje su rijeđe i manje, cvijet prekrasan jarko žuti, plod liči na ovog sa slike. Probao sam ja i jesti te plodove kod mene ali vežu i bljutavi su, znači klima.....Poz.
Kod nas se Renato mogu jesti i dobri su,čak mi je mama pravila mermeladu od njih. Ja sam ih isto jeo u Italiji gdje su malo veći i mesnatiji nego kod nas. Ali pretpostavljam da je to zato šta kod nas rastu na divlje,a oni ih biće sade ciljano za prodaju,tako da ih zalijevaju i gnjoje. Inaće ovde to niko ne jede,ja sam provao,eto zato jer sam vidio od talijana,inaće ko bi zna za to. Baš ću sutra pogledat jesu sazrili i kušat kojega.Renato.M je napisao/la:Da se ja malo nadovežem na tu temu: Prije dvadesetak godina bio sam na jednoj svadbi u Pugliji na dnu Italije. Tamo sam prvi put i jeo "ficce dindia"i mogu reči da su prava delicija. Uzeo sam jedno uho tog kaktusa i donio doma pa posadio, evo raste mi u vrtu još i danas ali plodovi kod nas u Puli ne stignu sazrijeti. Ima pravo Komiža sa opisom kaktusa, bodlje su rijeđe i manje, cvijet prekrasan jarko žuti, plod liči na ovog sa slike. Probao sam ja i jesti te plodove kod mene ali vežu i bljutavi su, znači klima.....Poz.
Pozdrav...
- Post n°436
opuncia
Renato.M je napisao/la:Da se ja malo nadovežem na tu temu: Prije dvadesetak godina bio sam na jednoj svadbi u Pugliji na dnu Italije. Tamo sam prvi put i jeo "ficce dindia"i mogu reči da su prava delicija. Uzeo sam jedno uho tog kaktusa i donio doma pa posadio, evo raste mi u vrtu još i danas ali plodovi kod nas u Puli ne stignu sazrijeti. Ima pravo Komiža sa opisom kaktusa, bodlje su rijeđe i manje, cvijet prekrasan jarko žuti, plod liči na ovog sa slike. Probao sam ja i jesti te plodove kod mene ali vežu i bljutavi su, znači klima.....Poz.
Renato na vrhu predhodne strane imaš fotografiju žutoga cvata ( moj uradak ). Postoje razne podvrste , a i te podvrste u različitim klimatskim uvjetima izgledaju drugačije.
patrik- Broj postova : 408
Registration date : 09.04.2010
berba maslina došla pri kraju
http://crvenimozaik.skyrock.com/3046839953-DANI-MLADOG-MASLINOVOG-ULJA-U-VODNJANU.html
http://crvenimozaik.skyrock.com/3046839953-DANI-MLADOG-MASLINOVOG-ULJA-U-VODNJANU.html
Bravo Giachini!
Ove godine je bar za berbu , koliko - toliko poslužilo toplo i suho vrijeme .
Dobar dio Dalmacije je osjetio sušu . Kažu skočit će i cijena ulju ...
A opet , zanimljivo je to da kod maslinara koji se uistinu BAVE maslinom - oscilacije u rodu nisu velike .I suši uprkos.
TKO ČEKA KIŠU - MOLI BOGA DA MASLINA RODI .
TKO GNOJI MASLINU - MOLI JE DA RODI.
TKO OBREZUJE MASLINU - TJERA JE DA RODI.
Ovo je poslovica još od Starih Grka . Naravno , idealno je kada se sve primjeni .
Ove godine je bar za berbu , koliko - toliko poslužilo toplo i suho vrijeme .
Dobar dio Dalmacije je osjetio sušu . Kažu skočit će i cijena ulju ...
A opet , zanimljivo je to da kod maslinara koji se uistinu BAVE maslinom - oscilacije u rodu nisu velike .I suši uprkos.
TKO ČEKA KIŠU - MOLI BOGA DA MASLINA RODI .
TKO GNOJI MASLINU - MOLI JE DA RODI.
TKO OBREZUJE MASLINU - TJERA JE DA RODI.
Ovo je poslovica još od Starih Grka . Naravno , idealno je kada se sve primjeni .
bravo crve
poslovica je odlična samo još malo sreče i to je to
poslovica je odlična samo još malo sreče i to je to
vjekon- Broj postova : 42
Registration date : 22.12.2010
Super ljubimac.
patrik je napisao/la:http://crvenimozaik.skyrock.com/3073451927-novi-ljubimac.html
I baš je morao bit mozaično crveni?
Obožavam nove igračke.
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
he he ko da je u nekoj džungli zasjeo :-)) a ko je ovo sa njim čini mi se malo neproporcijalan...ili je na štulama :-))
sgobin- Broj postova : 361
Registration date : 02.10.2009
Dean je napisao/la:he he ko da je u nekoj džungli zasjeo :-)) a ko je ovo sa njim čini mi se malo neproporcijalan...ili je na štulama :-))
Fotka nastala prilikom navrčanja maslina mom prijatelju u Pakoštanima.Tako se Trava ugnijezdio među travu usrid Vranskog jezera i za ne falit odma mu je skinia maslinu za dobrih po metra.
Međutim tek šta je počea pilati po maslini čuo je grdelina na obližnjem stablu pa je trebalo prekinit šeganje dok se ne vižita pisma...
Inače navrčanje uspješno do boli ...već slijedeću godinu stablo rodilo.
Poozzz
https://2img.net/r/ihimizer/img836/3774/dsc04675xr.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img210/2339/dsc04676i.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img836/1977/dsc04684cn.jpg
Evo malo za past oći !
Biljka na zadnjoj slici,nemam pojma šta je.
https://2img.net/r/ihimizer/img210/2339/dsc04676i.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img836/1977/dsc04684cn.jpg
Evo malo za past oći !
Biljka na zadnjoj slici,nemam pojma šta je.
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
Biljka zvana Aronija, može li ko pojasniti njezine kvalitete?
Ma koja aronija Crve i Vlado,nije to ta biljka. Pogledaj listove,na ovoj su okrugli,a na mojoj su ko kod luka i kapule,a pari mi da i je iz te porodice biljaka !
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
Komiža možda je to kod tebe ukrižana sa lukom ili kapulom ili je tu neko genetski modificira u laboratoriju.
Sponsored content