+37
Edi
vrca
dragutin rajnović
krnjolac
vlado
imarij71
Dule
Renato.M
Sina BL
matija
olanik
zoranV
turbozd
dva grdelina
markozd
bocka
tomi.st
mutacija
malinois
zvrcko sen
ticar
patrik
Dean
čajka
grdelin-omiš
damir64
NAVI
pavao
Border
batke
BOSKO
lord189
komiza
Rasko
bizar
Siskin
crv
41 posters
HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
VIDI ĐAVLIJEG DDITETA POSADIJA SMOKI!!!
vlado- Broj postova : 856
Registration date : 22.01.2010
Hehe Crve to ti ovde znači kao vidi ti koji je to vrag i šta mu sve pada na pamet.
Ali pajdo se prosuja ko tikva.
Ja mu kažem evo dobro da ti sa svojih 60 godina neznaš kako izgleda kikiriki ali da misliš da se smoki sadi to je ipak previše.
Ali pajdo se prosuja ko tikva.
Ja mu kažem evo dobro da ti sa svojih 60 godina neznaš kako izgleda kikiriki ali da misliš da se smoki sadi to je ipak previše.
Jeli moguće da u ovo doba maslina baci cvjetne pupoljke???
vlado je napisao/la:Jeli moguće da u ovo doba maslina baci cvjetne pupoljke???
Vlado , to se vjerovatno regenerira onaj dio na kojemu su otpali požutjeli listovi . Vrh izdanka nalikuje pupoljku .
Ako stignem uslikat ću sutra pa ću postavit slike.
http://www.vrt.com.hr/voce/uzgoj-kivija-kiwi.html
Evo još jednog kandidata za kombinaciju ptičarnika sa biljkom . I ova je listopadna , daje dobru hladovinu , i jestiva je .
Dakle KIVI.
Evo još jednog kandidata za kombinaciju ptičarnika sa biljkom . I ova je listopadna , daje dobru hladovinu , i jestiva je .
Dakle KIVI.
Evo , ponukan Turbovim i Renatovim razmjenama iformacija (na slici je sadnica iz Turbova dvorišta) , uglavnom na osnovi lozovače , par slova i o ostalim vrlinama ove biljke:
Žižula (zizyphus jujuba L.) , kineska datulja ,čićindra , žižola,ćićinddula , čičmar , cicindra ...porijeklom je iz Azije , moglo bi se reči iz Kine , gdje je i najzastupljenija .
Kod nas je prisutna i dobro udomačena u priobalju , mada bez velikih problema opstaje i u unutrašnjosti.
Od prvotnog trnastog , grmolikog oblika stvoreno je više sorti koje se međusobno razlikuju po formi grma - stabla ali i po veličini i obliku ploda i plodnosti .
Plod zrije u rujnu i listopadu i specifičnog je okusa i osm relativno vrijednih nutritivnih svojstava (vit. C) , blagotvorno djeluje kod želučani tegoba.
Zbog toga svojstva je i poznata rakija na bazi njenoga ploda .Osim toga koristi se i za izradu marmelada , sokova , a osim ploda i list ima primjenu u farmaciji.
Žižula - biljka često zanimljivog , ponekad i vrbolikog oblika , zimi miruje , pa zahvaljujući tome svojstvu može podnijeti niske temperature . (Navodi se i do -25 stupnjeva celzija).
Zahvalna je i jednostavna za održavanje , i ne traži veliku njegu , niti tetiranje osim uklanjanja suvaraka.
Sadnja je jednostavna , kao kod večine vočaka . Treba samo pripaziti na vrstu tla , da je dovoljno propusno ili da ima drenažu , jer žižuli ne prija voda koja ,,leži'' , mada joj ne smeta i obilnije zalijevanje.
Zavisno od sorte , plodi obično oko treće godine starosti .Navodi se da joj je prosječna visina 2 - 2,5 m , mada sam vidio primjerke i dvostruko veče , doduše poprilične starosti i primitivnije , trnovite forme.
Zadnja promjena: crv; pet 5 kol - 11:22; ukupno mijenjano 1 put.
turbozd- Broj postova : 261
Registration date : 31.08.2010
Ova žižula ili ćićindra je stara šest godina.Sad je visoka oko 2,50 metra i ja sam kod nje napravio jednu veliku grešku.Kad je bila stara dvije godine ja sam joj odrezao vrh.Pošto sam obrezivao kiwi kažem sam sebi "malo ću inju skratiti jer mi nekako brzo raste".
To proljeće dođe kod mene naša "hodajuća enciklopedija" doduše na jednu nogu gosp. Trava,i onako ko indijanac oko vatre počme on kružiti oko žižule i hvatati se za glavu.
"Što si napravija crni sine,sad si upropastija drvo neće rasti bar 3-4 godine..." itd.
Ja onako sam sebi ma što on penta sad će još jače bacati pupove...mislija sam da me zaj...
Prošla prva godina nema izbojka,pa druga,pa treća ništa,i tek ove godine izbaci i to dva nova vrha.Ja odsiječem jednog,a ovaj drugi krenuo rasti ko lud.Na slici se vidi gornji novi i stari donji dio žižule.Ovaj gornji dio je i cvijetao i ima plodove ali su dosta kasnije formirani nego ovi iz donjeg dijela.Možda budem imao "ranu i kasnu žižulu"...hahaha.
Moram zvati Travu da mi to potvrdi ili demantira,jer on je bio u pravu kad se šepurio oko nje i dozivao bogove kad sam joj odrezao vrh.
I još nešto žižulu je dobro posaditi u maslinik jer njeni cvijetovi privlače nametnike odnosno mušice koje štete mladom plodu masline i prirodni je iseksicid...
To proljeće dođe kod mene naša "hodajuća enciklopedija" doduše na jednu nogu gosp. Trava,i onako ko indijanac oko vatre počme on kružiti oko žižule i hvatati se za glavu.
"Što si napravija crni sine,sad si upropastija drvo neće rasti bar 3-4 godine..." itd.
Ja onako sam sebi ma što on penta sad će još jače bacati pupove...mislija sam da me zaj...
Prošla prva godina nema izbojka,pa druga,pa treća ništa,i tek ove godine izbaci i to dva nova vrha.Ja odsiječem jednog,a ovaj drugi krenuo rasti ko lud.Na slici se vidi gornji novi i stari donji dio žižule.Ovaj gornji dio je i cvijetao i ima plodove ali su dosta kasnije formirani nego ovi iz donjeg dijela.Možda budem imao "ranu i kasnu žižulu"...hahaha.
Moram zvati Travu da mi to potvrdi ili demantira,jer on je bio u pravu kad se šepurio oko nje i dozivao bogove kad sam joj odrezao vrh.
I još nešto žižulu je dobro posaditi u maslinik jer njeni cvijetovi privlače nametnike odnosno mušice koje štete mladom plodu masline i prirodni je iseksicid...
Kako je ovo ipak ptičarski forum , moram spomenuti vlastito iskustvo sa pokušajem ubacivanja zrelih plodova žižule u prehranu ptica :
Češljugari je nisu ni pogledali .
Zelenduri su svaku bobu načeli i kušali , ali nisu baš ,,navalili''.Bez nus pojava.
Kanarinci - kao kanarinci - sve su pojeli . Nakon toga su dva dana ,,drmali repovima'' i naprezali se prilikom izbacivanja izmeta .Dakle čičindra , slično rogaču - zatvara.
Češljugari je nisu ni pogledali .
Zelenduri su svaku bobu načeli i kušali , ali nisu baš ,,navalili''.Bez nus pojava.
Kanarinci - kao kanarinci - sve su pojeli . Nakon toga su dva dana ,,drmali repovima'' i naprezali se prilikom izbacivanja izmeta .Dakle čičindra , slično rogaču - zatvara.
Border- Broj postova : 321
Registration date : 05.12.2009
Ovo se na svim jezicima , pa i na Latinskom zove: RODILA GODINA
Poštovani Border , to je nekada bio raritet , ali se sve više udomačuje . Zbog relativno nedavnog dolaska na naše prostore i nepoznavanja vrste , obično ga svrstavaju u paunooke nočne leptire , bliske srodnike moljaca.
Latinski naziv : ANTHERAEA YAMAMAI - Japanski hrastov svilasti moljac
Istočnjački prizvuk drugog dijela naziva je opravdan jer ovaj kukac je doseljenik sa dalekog istoka ,iz Japana i Kine , a putem hrastovih šuma , ili je u građi slučajno dovezen - proširio se gotovo po čitavoj sjeveroistočnoj i srednjoj Evropi.
Kako se u postojbini koristio za proizvodnju svile , velika je vjerojatnost da je sa tom namjerom doveden i na naše prostore.
Boja mu varira od blijedosivkaste preko žućkastosmeđe do kestenjaste . Postoje varijeteti sa više ili manje špicastim krilima , ali uglavnom su zaobljena.
Dolaskom ove vrste , paunooki nije više največi Evropski leptir.
Od hortikulture , dakle , njegove ogromne gusjenice brste hrastovo lišće.
Latinski naziv : ANTHERAEA YAMAMAI - Japanski hrastov svilasti moljac
Istočnjački prizvuk drugog dijela naziva je opravdan jer ovaj kukac je doseljenik sa dalekog istoka ,iz Japana i Kine , a putem hrastovih šuma , ili je u građi slučajno dovezen - proširio se gotovo po čitavoj sjeveroistočnoj i srednjoj Evropi.
Kako se u postojbini koristio za proizvodnju svile , velika je vjerojatnost da je sa tom namjerom doveden i na naše prostore.
Boja mu varira od blijedosivkaste preko žućkastosmeđe do kestenjaste . Postoje varijeteti sa više ili manje špicastim krilima , ali uglavnom su zaobljena.
Dolaskom ove vrste , paunooki nije više največi Evropski leptir.
Od hortikulture , dakle , njegove ogromne gusjenice brste hrastovo lišće.
svaka čast na odgovoru,nisam ni sumnjao u tebe
Jako mi se svidio ovaj cvijet koji je Gloster021 snimio u bašti svoje vikndice.
Morao sam ga pitati o kojoj se biljci radi
BOŽUR !
Toliko puta čuo . U pjesmama opjevan , a ja nemam pojma
A , dakle , to je božur Prekrasan je . Trajnica koja se može pronači u 20 - 30 varijeteta . Dakle vrlo atraktivna i zahvalna biljka .
Sam Gloster posjeduje tri varijeteta . Crveni , žuti i bijeli .
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
Kosovski božuri rascvijetajte se vi, nek ........ E Crve pijevao sam i ja pijesme Yu- Grupe. Samo da se nadovežem na taj predivan cvijet kojemu se cvijet dosta brzo rascvijeta. I ja posijedujem tri vrste, najme ja imam vrste kojim svake godine nestane lišče ali u proliječe opet nikne. Ovdije kod nas u Istri božuri su poznatiji kao Peonije.
Renato.M je napisao/la:Kosovski božuri rascvijetajte se vi, nek ........ E Crve pijevao sam i ja pijesme Yu- Grupe. Samo da se nadovežem na taj predivan cvijet kojemu se cvijet dosta brzo rascvijeta. I ja posijedujem tri vrste, najme ja imam vrste kojim svake godine nestane lišče ali u proliječe opet nikne. Ovdije kod nas u Istri božuri su poznatiji kao Peonije.
Je Renato , Peonija mu je i osnova lat. naziva . Neki narcisoidni lik iz mitologije ... Znaš kako to ide.
A Bijelo Dugme je pjevalo ,,Po meni se ništa neće zvati...'' Možda kakav baobab? Ili bundeva ?
Ovo je cvijet žute opuncije , bliskoga srodnika Indijske smokve , sukulenta iz porodice kaktusa koji je jestiv . Između ostaloga , od nje se prave marmelade .
Ova opuncija raste u staroj ,,karioli'' , tačkama , kolicima sa jednim kotačem i kako li sve još ne...
Nalazi se na oko 150 m nadmorske visine , u podnožju Biokova .
Svake zime bura i led ju ,,sprže '' pa listovi vise kao prazne čarape . A onda ... , svakoga ljeta ponovo - čudo ljepote .
topaz- Broj postova : 504
Registration date : 09.06.2009
Eh...
U Zenicu kada pođem ja
Okrenite jednog takvoga
Ne treba mi rakija
Samo viljuška i čakija
Da vidite kako jede stažist kadija...