[quote="MARIN"]Zijada poštovani, zadnjih pedeset godina, cijeli Split priča samo o baštardi kod D.Kovačića, a tek odnedavno za dadinu na Pujankama... a svi pričaju da se to može a samo dvije baštarde u 5o.godina, molim kako to? Koji je to prosijek.? Mislim da se olako barata sa podacima, znaš uzmeš baštardu pa je naučiš na CD...mslim da se olako daju izjave tipa "lako ćemo". nastavljam poslije moram prekinuti.
Poštovanje Bizar!
Razloga zbog kojih nije bilo više tih baštardi ,o kojima se priča ima više.A bilo je itekako kvalitetnih.
Jer nisu svi D.K. kojeg zna cili grad niti svi idu u Mendule ili Kalaharija.Osim toga većina" ozbiljnih" tičara na baštardu gleda sa prijezirom i ne žele je uopće vidit,a još manje čuti.Pojedinci su držali po jednu i nosili bi je kao pripomoć u lovu.Jer baštarda ne staje.Imao sam i ja takvu i bila je vrhunska.Znači malo tko je uopće radio baštarde .a još manje ih je učilo sa nekakvom snimkom.
Baštardi su se sjetili pojedinci ,kad je došlo utanko sa grdelinima.A poznato je da najbolje nauči kad je sama i kad ne čuje ništa osim snimke.Osim Dinka i Dade ja stvarno ne poznam nikoga tko je bio spreman maknut sve ća i posvetit se jednoj baštardi.Previše se vole grdelini za tako radikalne poteze.
Znači osnovni razlog zašto ih nema više je što se malo tko s tim uopće bavi,pogotovo na pravi način(jedna sama)i što su večina tičara individualci koji svoje rezultate drže za sebe a ne za javnost.
Marine poštovani, na početku trebamo odvojiti dvije veoma važne stvari:
- Baštarda koja je slušala živu pticu (primjer Jogi, ta koju spominje Koce).
-Baštarda koja je slušala"aparaturu" (to spominje g.Zijada u akademika D.K.)
E sad vezano za ovu navedenu (molim Marina,Kocu i ostale da provijere podatke koje ću navesti).
Znači navedena baštarda je naučena na tehniku u akademika DK te je vrhunski pjevala SAMO jednu godinu ( do slijedećeg mijenjanja perja,pa je uginula).
Pjevala je prije 10-12.godina( a isti je čovjek godinama prije i poslije pokušavao napraviti isto, sa polovičnim-upitnim-neponovljivim rezultatima).
-Kod navedene baštarde, zijada je "varirala"(nije uvijek izvodila najbolju zijadu),baštarda je bila cilo vrime na BATUDI(bez verše,zovova), znala bi u sred pjevanja zapjevati " trtrtrtr", htio sam reći da je "skinula-pjevala" ton pozivnog zvona Iskrinog (crvenog-plitkog) starinskog telefona.
-Gospodin "Braco" je , pohvalio (svi znamo da navedeni nije baš sklon davati olako pohvale)baštardu: Da izvodi zijadu kao očak. Mislim da je to najveća pohvala "bijeli dim" koji ti Split-tičija može dati(samo moje mišljenje).
REZIME svega navedenog:
Da se ne zavaravaju, (da ne misle kako je to lako) novi-budući članovi-tičari.
DA! Postoji mogućnost da hibrid-baštarda nauči (aparatura CD) pjevati grdelina, ali.... nedavno sam pročitao studiju da imaš više šanse da pogineš u krevetu od potresa nego da dobiješ loto-sportsku prognozu.
Ja Vam NE namećem svoje mišljenje(solim pamet), prosudite-zaključite sami, ja samo iznosim podatke...Pozzzzzzzzzz
ps
Marine, SAMO prošlu sam godinu ručno otpitao 17.muških baštardi, sve su bile u izoliranim kutijama.......totalni fijasko, zato ove godine idem samo na grdeline.