Meni vise smeta sto nastavlja nego taj rafal sto ima u batudi ali da staje poslije zije opet bi bio sa greskom ali bi dosta lijepse zvucalo kad zavrsi sa zijom.
+53
pavao
karlo
DOMO
imarij71
saso78
faganel
ssarava1
pippo
zadranin
zijada
vlado
koce
bizar
komiza
carduelismo
malinois
bocka
žalacST
dva grdelina
zoranV
DAMIAN
riberi
crv
dr.nenad86
Sina BL
CASPER
Santa
many
Merlo
ikayke
seadriver
brabus
franeperuzovic
Branimir
sasaznas
lord189
Dax BG
Dean
baltic
Dule
antonio
Carduel
japirko1
krele
krnjolac
kreso
ticar
zvrcko sen
sestoperac
MARIN
PESTI
xyz
Miljenko
57 posters
Kalahari - Grdelinaški chat i rasprave. Samo ovdje, drugdje se odmah briše.
baltic- Broj postova : 779
Registration date : 22.08.2009
Naj vjerovatnije mislimo na isto rafal ili cacavanje dodje ti isto kad ima gresku u batudi.
Meni vise smeta sto nastavlja nego taj rafal sto ima u batudi ali da staje poslije zije opet bi bio sa greskom ali bi dosta lijepse zvucalo kad zavrsi sa zijom.
Gost- Gost
Marine,kako mi se cini,ti si vise izkritikovao ove grdeline nego bastarda,za pletiva si rekao da mogu proci ali posto su od parve nelice ti na grdelina,ali da je bastard od balcaniceXfaganel,onda bi bilo orginalnije za diskutovati,sigurno se sa ovim slazes.
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
EUMOx je napisao/la:Marine,kako mi se cini,ti si vise izkritikovao ove grdeline nego bastarda,za pletiva si rekao da mogu proci ali posto su od parve nelice ti na grdelina,ali da je bastard od balcaniceXfaganel,onda bi bilo orginalnije za diskutovati,sigurno se sa ovim slazes.
Mislim da nije toliko bitno jeli bastard od balcanice ili parve već od koga je učio.
Ja sam rekao da je sintetika posto se osjeti da je sa kasete ili mp4 ucio.To je ta tura koju sam vec vise puta cuo i grdelin da je pjeva sigurno je cjenjena u spaniji.Moze bastard kojesta nauciti samo ga je tesko odrzati jer odluta zacas.Ili ubaci svoje ili od kanarinca ili od hanefle ili od gringle zavisi sa cim je grdelin ukrstan.
Gost- Gost
MARIN je napisao/la:EUMOx je napisao/la:Marine,kako mi se cini,ti si vise izkritikovao ove grdeline nego bastarda,za pletiva si rekao da mogu proci ali posto su od parve nelice ti na grdelina,ali da je bastard od balcaniceXfaganel,onda bi bilo orginalnije za diskutovati,sigurno se sa ovim slazes.
Mislim da nije toliko bitno jeli bastard od balcanice ili parve već od koga je učio.
pa to sam i ja htjeo da kazem, da je ucen sa grdelinom koji pjeva po dalmatinskim standardima i jos da je otac balcanica bilo bi orginalnije, ovo za razliku balcanica parva , zao mi je nemogu se sloziti i gotovo, pjesma je totalno razlicita u X primjera kojih sam cuo, parva mi sie zvuci kao neka prepelica
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
EUMOx je napisao/la:MARIN je napisao/la:EUMOx je napisao/la:Marine,kako mi se cini,ti si vise izkritikovao ove grdeline nego bastarda,za pletiva si rekao da mogu proci ali posto su od parve nelice ti na grdelina,ali da je bastard od balcaniceXfaganel,onda bi bilo orginalnije za diskutovati,sigurno se sa ovim slazes.
pa to sam i ja htjeo da kazem, da je ucen sa grdelinom koji pjeva po dalmatinskim standardima i jos da je otac balcanica bilo bi orginalnije, ovo za razliku balcanica parva , zao mi je nemogu se sloziti i gotovo, pjesma je totalno razlicita u X primjera kojih sam cuo, parva mi sie zvuci kao neka prepelica
i te parve su učene,parva sa normalnom pjesmom je skoro ista kao i balcanica,
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
ticar je napisao/la:
i te parve su učene,parva sa normalnom pjesmom je skoro ista kao i balcanica,
Rekao bih ja 99% isto. Barba Toni je imao jednog parvu koji je bas lijepo pjevao, nije bilo prilike snimiti ga jer ga je drzao u velikom kajbunu ...medju kanarincima. Bio je uporan pjevac.
Gost- Gost
EUMOx je napisao/la:MARIN je napisao/la:Eumox!
Mislim da su moji (dalmatinski)kriteriji krajnje jednostavni ,ali rigorozni.
Prvo i osnovno.Čistoća u batudi.Nakon toga sve ostalo.Tolerancija za strile i cjacjade u batudi 0.Ili da se ispravim .Ako pokvari svaku šestu ili sedmu dalo bi se oprostiti,progledati kroz prste.U protivnom NE VRIJEDI NIŠTA.
za cistocu se 100% slazem, bez komentara, ali naveo sam u secundama od-do ono sta bi se moglo po meni izdvojiti "kao nesto" , i na cemu bi se mozda dalo raditi ...
EUMOx ,e kad bi to tako išlo;kad bi moga tiću kompjuterski otkinit ,kako ti kažeš od te do te sekunde,a ostavit ono šta valja.Ali mora ti bit jasno da mladi najprije uče ono šta ne valja,jer im je to najlakše,najjednostavnije.Sa ovakvim tićima ti kažeš da bi se dalo raditi,a ja ću ti samo reć nemoj niti pokušavati ( osim ako možda to voliš,to je onda drugi par postola,a mislim da bi ti sa ovim izbija dosta takvih,ako ne i boljih od toga),jer to ti je gubljenje vrimena(izraženo u godinama).
I samo još,ovo šta govori marin, kod nas još šta je nešto malo preostalo tičara starog dalmatinskog kova, to je SVETO PISMO - BIBLIJA,iako su kriteriji tijekom godina i kod nas malo popustili,jer je kvaliteta i u prirodi opala,ali je čistoća ta koja mora bit,a naročito u batudi.Naravno ako tić nečim imponira,recimo dobra zija,neka ,općenito govoreći impozantno dvo-trostroko pletivo sa dobrom zijom,i sad tu da mu se povremeno "potkrade" neko cja,ili tr,ali NE ČESTO,naravno da to može proć.
Uglavnom sve ovisi i ako zaprlja,šta zaprlja,di zaprlja,koliko često zaprlja,
i kolko je jak na onom dobrom šta ima.Ovo san samo malo pokuša okvirno karikirat šta može proć kod nas. I to je jače od nas.
angel je napisao/la:EUMOx je napisao/la:MARIN je napisao/la:Eumox!
Prvo i osnovno.Čistoća u batudi.Nakon toga sve ostalo.Tolerancija za strile i cjacjade u batudi 0.Ili da se ispravim .Ako pokvari svaku šestu ili sedmu dalo bi se oprostiti,progledati kroz prste.U protivnom NE VRIJEDI NIŠTA.
za cistocu se 100% slazem, bez komentara, ali naveo sam u secundama od-do ono sta bi se moglo po meni izdvojiti "kao nesto" , i na cemu bi se mozda dalo raditi ...
EUMOx ,e kad bi to tako išlo;kad bi moga tiću kompjuterski otkinit ,kako ti kažeš od te do te sekunde,a ostavit ono šta valja.Ali mora ti bit jasno da mladi najprije uče ono šta ne valja,jer im je to najlakše,najjednostavnije.Sa ovakvim tićima ti kažeš da bi se dalo raditi,a ja ću ti samo reć nemoj niti pokušavati ( osim ako možda to voliš,to je onda drugi par postola,a mislim da bi ti sa ovim izbija dosta takvih,ako ne i boljih od toga),jer to ti je gubljenje vrimena(izraženo u godinama).
I samo još,ovo šta govori marin, kod nas još šta je nešto malo preostalo tičara starog dalmatinskog kova, to je SVETO PISMO - BIBLIJA,iako su kriteriji tijekom godina i kod nas malo popustili,jer je kvaliteta i u prirodi opala,ali je čistoća ta koja mora bit,a naročito u batudi.Naravno ako tić nečim imponira,recimo dobra zija,neka ,općenito govoreći impozantno dvo-trostroko pletivo sa dobrom zijom,i sad tu da mu se povremeno "potkrade" neko cja,ili tr,ali NE ČESTO,naravno da to može proć.
i kolko je jak na onom dobrom šta ima.Ovo san samo malo pokuša okvirno karikirat šta može proć kod nas. I to je jače od nas.
Lijepo bas tako sto se cesce vraca na batudu taj je bolji ako okolo malo zasporka nije strasnon.Meni licno ako nekad i ubaci rafal i zavrsi zijom i nesmeta toliko ali taj tic pored toga mora imati drugu glavnu cistu batudu.
Gost- Gost
baltic je napisao/la:angel je napisao/la:EUMOx je napisao/la:MARIN je napisao/la:Eumox!
Lijepo bas tako sto se cesce vraca na batudu taj je bolji ako okolo malo zasporka nije strasnon.Meni licno ako nekad i ubaci rafal i zavrsi zijom i nesmeta toliko ali taj tic pored toga mora imati drugu glavnu cistu batudu.
Balta iako san reka da si mi na" ignore",ali izmeđe ostalog,pošto nisam zlopamtilo,
a pošteno rečeno i ne poznajemo se dovoljno; eto pošto si me tu citira i obratija mi se i ja ću tebi odgovorit.
Od ovih tvojih riči,citiram:
"Odlicne tice ima tefik",i kad ste nas pozvali da ih komentiramo,ja nisan tija,jer je to teški škart,nema tu šta komentirat,i kad vam ih je marin iskomentira,i reka sve ka sveto pismo,ti si malo pomalo kroz par postova popustija.Prije marinova komentiranja eumox ih je ocjenija vrlo dobrim,a ti čak-odličnim.Ako mi ne viruješ vrati se par postova unatrag.I ako možeš to tvoje" splašnjavanje" malo objasnit
PS
da sad ne tražin di je to bilo marin vas je pozva da i vi iskomentirate tefika,i ja san stvarno očekiva da braniš taj svoj stav: "odlične tice ima tefik",
a ti si taj svoj stav branija - ćorcima
ako si reka da su odlične onda jasno kaži ;to mi je dobro,to je super dobro,pa makar to meni i bilo sranje,ja bi te cjenija jer imaš svoj stav,ali ovako .......
Gost- Gost
gledajte ljudi, ja sam slusao toliko parvi,nemogu sve biti ucene,samo 1 od njih mi neodmakinje puno od balcanice ostali svi, cak i covjek koje je od mene nedavno kupio majora,trazio sam na telefon da mu cujem parve,i isto kao i ostali pjevaju,on kaze da nista netrenira tice. gdje to stoji da mozete tvrditi da balcanica parva tschusi major coniceps itd. pjevaju isto ili samo balc.parva pjevaju isto ?
ps. angel,ti si u pravu, ali ja sam to stavio od-do jer je marin tako trazio,pitao je:recite sta vam se svidja,
i ja sam izdvojio samo iz tog razloga.
ja ti nevirujen,jer nije tako, vrlo dobro mi je pletivo kod bastarda,a i marin je reka da je ok, na video tefik1 komentira san
od-do u secundama,i to je to, a prvi video nisan ni tija jer nije nizasta. Neemoj ti sad Eumox reka da nesta valja a ono nevalja , baltazar je reka da su Tefik odlicne tice, i ja se sican
ps. angel,ti si u pravu, ali ja sam to stavio od-do jer je marin tako trazio,pitao je:recite sta vam se svidja,
i ja sam izdvojio samo iz tog razloga.
Angel: Prije marinova komentiranja eumox ih je ocjenija vrlo dobrim,a ti čak-odličnim.Ako mi ne viruješ vrati se par postova unatrag.I ako možeš to tvoje" splašnjavanje" malo objasnit
ja ti nevirujen,jer nije tako, vrlo dobro mi je pletivo kod bastarda,a i marin je reka da je ok, na video tefik1 komentira san
od-do u secundama,i to je to, a prvi video nisan ni tija jer nije nizasta. Neemoj ti sad Eumox reka da nesta valja a ono nevalja , baltazar je reka da su Tefik odlicne tice, i ja se sican
Nema problema skart nevalja kur...Ako sam reko da su odlicne nisam bas u tom smislu rijeci mislio ali ne vjerujem ni da je skart kao sto ti kazes.Jer na snimku se cuju u pozadini drugi tici koji imaju zanimljiva pletiva .
AKO NISI PRIMJETIO KOMENTIRAO SAM PRIJE MARINA DA TIC IMA GRESKU U BATUDI I DA NASTAVLJA.
AKO NISI PRIMJETIO KOMENTIRAO SAM PRIJE MARINA DA TIC IMA GRESKU U BATUDI I DA NASTAVLJA.
[quote="baltic"]
Eto zato mi je zanimljiv
MARIN je napisao/la:Eumox i Baltić!
Kad sam pomislio da smo donekle usaglasili stavove što bi grdelin trebao pjevat vi postavite ovo.
Eumox čini mi se da ti kad poslušaš pticu zaključiš da li ti se sviđa ili ne.Ukoliko ti se svidi onda je to to.Kao da nemaš unaprijed formiran stav što je poželjno da ptica pjeva ,a što NE SMIJE.To je uredu ,ali bi smo na takav način teško uspostavili neke zajedničke kriterije.Moje je mišljenje da prije nego li čujemo pticu moramo sa sigurnošću znati što ne smije ,a što je dobro.
Baltić ti si me iznenadio još više.
Dajte molim Vas obojica kažite što vam se na ovim snimkama sviđa i ima li nešto što ne valja.Nakon toga dat ću vam svoj komentar.[/quo
Kad bi se uzelo u obzir posto ja mislim da je ovaj tic iz prirode ocak meni je dosta zanimljiv.Jest da ima gresaka u batudi i nastavlja 90% ali zanimljiv mi je zato sto
mislim da je OCAK
Eto zato mi je zanimljiv
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
Slikar sam i kipar a po malo i pišem.Estetika mi je bitna i poželjna ali ona se ne postiže silom.Njegovo veličanstvo Grdelin nije komad drva da ga tešemo ili glina koja se podatno oblikuje.Ružno mi je čut izraze ,,škart,, ili fraze ,,ocjena nula,,.Ne zamijeram ikome tko prizna da mu je nešto ugodno uhu makar to i ne bilo u okviru strogih kriterija koja ionako variraju od mista do mista, od regije do regije , koja su u vlelikoj mjeri dio nasljeđa i prpadaju folkloru.Da je stalo samo na tome bilo bi dobro ali neki aktualni kritčari(ne nužno i tičari) podlegli su utjecaju novokomponiranih batuda i zijada koje se na veliko dilaju neodlučnim i nedefiniranim ,,menađerima,, pernatih talenata .Volio bih da više cijenimo ono malo genetskog fonda sklonog dobroj pismi šta nam je preostalo u autohtonim okvirima i da prije dolaska Europe uz pomoć Grdelinove bolje polovice stvorimo osnovu za uzgoj. Triba puno truda i strpljenja za odgojit a kamoli uzgojit dobra pivača.Često u svemu odlučuje puka srića i slučajnost.Dajmo mu malo više slobode u vlastitom kreativnom izričaju jer tili mi to priznat ili ne, ionako ne razumimo o čemu i zašto Grdelin u zatočeništvu piva.Imam punu kuću tuđih škartova i rekovalescenata koji nemaju šanse za povratak u prirodu.I dalje se borim za svaki primjerak.Budimo blaži!
Ljudi moji, ako Boga znate, popustite zeru, alabavite malo. Ubit cete u mini svaku zelju da drzim grdeline. Sto bi jadan ja tek reka kakve tice imam???? U Vrapcu cu zavrsiti, na psihijatriji!
Tefik snimke su lose i nema se tu sto konkretno kementirati kvalitet pjeva pojedine ptice. Ako Tefik dogodine, kad ih digne u formu, postavi neku bolju (fokusiranu) snimku, iskreno vjerujem da pjev i nece biti tako los (barem za moje "olabavljene" kriterije).
Angele, Marine,... a i svi drugi koji drzite do perfekcionizma, ja VAM se divim! Ali, di cemo mi drugi, obicni smrtnici, da se sakrijemo da poskrivecki slusamo kojeg grdelina?
Ja mogu rec za sebe, od kada sam poceo uzgajat (drzati) grdeline ovdje u Americi, ja sam se preporodio. Ko da sam doma. Dodju mi prijatelji, kazu stavi dva tica na brokvu (iza kuce u vrtu) da ih malo slusamo, popijemo koju casu vina/pivu,..ni vazno...ma ni vazno jel sporkavaju...jel imaju batudu ili ne...lice na grdeline i to je to.
Tefik snimke su lose i nema se tu sto konkretno kementirati kvalitet pjeva pojedine ptice. Ako Tefik dogodine, kad ih digne u formu, postavi neku bolju (fokusiranu) snimku, iskreno vjerujem da pjev i nece biti tako los (barem za moje "olabavljene" kriterije).
Angele, Marine,... a i svi drugi koji drzite do perfekcionizma, ja VAM se divim! Ali, di cemo mi drugi, obicni smrtnici, da se sakrijemo da poskrivecki slusamo kojeg grdelina?
Ja mogu rec za sebe, od kada sam poceo uzgajat (drzati) grdeline ovdje u Americi, ja sam se preporodio. Ko da sam doma. Dodju mi prijatelji, kazu stavi dva tica na brokvu (iza kuce u vrtu) da ih malo slusamo, popijemo koju casu vina/pivu,..ni vazno...ma ni vazno jel sporkavaju...jel imaju batudu ili ne...lice na grdeline i to je to.
Ne vrijedi ok ali u prirodi i nema se cuti bog zna sta ako ja mislim da je ovo ocak za kojeg mogu reci da ima odlicna pletiva, nazalost osim onog rafala u batudi a jos u pozadini se cuju prelijepa pletiva. Zasto se nebi mogla snimiti i ocistiti zvuk pa isjeci kosto sam primjetio svako nesto nasnimi po svom ukusu i pusta mladima i bastardima.
Ja sam razmisljao bas tako nesto nebi ni ovaj ni onaj cd nego bas ovako nesto slicno sto pjeva tefik 2 odlicna pletiva pa lijep prelaz na ziju normalno zija bolja i bez rafala u batudi.
Ucio bi bastarde i probao prenjeti pjev na mlade grdeline ?
Ja sam razmisljao bas tako nesto nebi ni ovaj ni onaj cd nego bas ovako nesto slicno sto pjeva tefik 2 odlicna pletiva pa lijep prelaz na ziju normalno zija bolja i bez rafala u batudi.
Ucio bi bastarde i probao prenjeti pjev na mlade grdeline ?
Da znam sa tim programima radit sada bi to ucinio samo umjesto rafala stavio bi ziju i odma bi ja mislim i MARIN i angel i svi promjenili misljenje.
A priroda majka mu je poredala prelijepa pletiva.
Mislim da je jednostavnije naci pletiva koja vec tic pijeva nego li uzecu ovo od ovog tica pa jedno od drugog pa cu zavijanje od treceg pa cu sve to slozit i staviti ziju pa uciti mlade?
A priroda majka mu je poredala prelijepa pletiva.
Mislim da je jednostavnije naci pletiva koja vec tic pijeva nego li uzecu ovo od ovog tica pa jedno od drugog pa cu zavijanje od treceg pa cu sve to slozit i staviti ziju pa uciti mlade?
Gost- Gost
crv je napisao/la:Slikar sam i kipar a po malo i pišem.Estetika mi je bitna i poželjna ali ona se ne postiže silom.Njegovo veličanstvo Grdelin nije komad drva da ga tešemo ili glina koja se podatno oblikuje.Ružno mi je čut izraze ,,škart,, ili fraze ,,ocjena nula,,.Ne zamijeram ikome tko prizna da mu je nešto ugodno uhu makar to i ne bilo u okviru strogih kriterija koja ionako variraju od mista do mista, od regije do regije , koja su u vlelikoj mjeri dio nasljeđa i prpadaju folkloru.Da je stalo samo na tome bilo bi dobro ali neki aktualni kritčari(ne nužno i tičari) podlegli su utjecaju novokomponiranih batuda i zijada koje se na veliko dilaju neodlučnim i nedefiniranim ,,menađerima,, pernatih talenata .Volio bih da više cijenimo ono malo genetskog fonda sklonog dobroj pismi šta nam je preostalo u autohtonim okvirima i da prije dolaska Europe uz pomoć Grdelinove bolje polovice stvorimo osnovu za uzgoj. Triba puno truda i strpljenja za odgojit a kamoli uzgojit dobra pivača.Često u svemu odlučuje puka srića i slučajnost.Dajmo mu malo više slobode u vlastitom kreativnom izričaju jer tili mi to priznat ili ne, ionako ne razumimo o čemu i zašto Grdelin u zatočeništvu piva.Imam punu kuću tuđih škartova i rekovalescenata koji nemaju šanse za povratak u prirodu.I dalje se borim za svaki primjerak.Budimo blaži!
ovaj post od crva treba uokvirit u zlatne okvire i u cetri kuta staviti po jedan briliant,isto tako i miljenkov post ispod ovog mi je realan, ovo su logicni postovi,posebno ovo gdje crv pise "aktualni kritčari(ne nužno i tičari) podlegli su utjecaju novokomponiranih batuda" ... "ionako ne razumimo o čemu i zašto Grdelin u zatočeništvu piva" ...
nemoze se reci da angel i marin nisu dobro ocjenili,ocjenili su po tradicionalnim dalmatinskim kriterijima
slazem se i sa balticom da bi se dalo nesto izdvojiti iz videa i ubacit kvalitetna zija,baltic moras prvo imat video pa extrahirati mp3 pa tek onda izsjecati sta zelis i na to ubaciti ziju koju zelis,onda moras izjednaciti zvuk da bude isti u kompletnoj melodiji,ako mene pitas uspori pletiva jer tako ce biti lakse za ucenje. Ali za ucenje imas puno cistijeg
pjeva sa dobrim zijama,bez da se mucis sa ovim.
Miljenko: Ja mogu rec za sebe, od kada sam poceo uzgajat (drzati) grdeline ovdje u Americi, ja sam se preporodio. Ko da sam doma.
gdje me nadje sa ovim
[ slazem se i sa balticom da bi se dalo nesto izdvojiti iz videa i ubacit kvalitetna zija,baltic moras prvo imat video pa extrahirati mp3 pa tek onda izsjecati sta zelis i na to ubaciti ziju koju zelis,onda moras izjednaciti zvuk da bude isti u kompletnoj melodiji,ako mene pitas uspori pletiva jer tako ce biti lakse za ucenje. Ali za ucenje imas puno cistijeg
Nisam mislio raditi sa tim posto mi i nije neki zvuk rekao sam nasao bi nesto slicno sto tic vec pjeva.
Ali da znam to sto ti govoris onda bi samo isjeko rafal i stavio ziju koju vec tic pjeva pa da vidimo nasta bi licio ovaj SKART?
Nisam mislio raditi sa tim posto mi i nije neki zvuk rekao sam nasao bi nesto slicno sto tic vec pjeva.
Ali da znam to sto ti govoris onda bi samo isjeko rafal i stavio ziju koju vec tic pjeva pa da vidimo nasta bi licio ovaj SKART?
Izgleda da moji komentari mnoge smetaju.Pa gospodo draga što Vam ja mogu.Komentiram tiće na osnovu davno uspostavljenih pravila.Davno prije mene.Ko sam ja da bi ih sad mijenjao i labavio ,mijenjao.Ona su takva kakva su.Mislim da je s moje strane ispravno,pošteno reći ono što stvarno mislim ,nego li jedno pisati a drugo misliti.Svima nama, koji smo duboko inficirani pjevom teško je naći zadovoljstvo u nekakvim polutićima.I zato su komentari takvi kakvi su.Koga smeta neka ih jednostavno ignorira.
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
Ja gledam na tu sitaciju s pjesmom dvojako.
S jedne strane poštujem staru školu (Marin, Angel, Baltic) a pošto sam svjestan da takve grdeline je vrlo teško izvući, a savršene gotovo nemoguće, puno se ne zamaram s tim, i uživam u pjesmi slično kao šta navodi druga strana (Eumox, Crv, Miljenko).
Znači težim ka boljem, ali pomalo i ne baš ambiciozno. Masu mi je bitnije da mi uopće uspije uzgoj.
Toleriram šporkavanje, ali ne sad da mi cilo vrime piva cjacjacja, trrrrziju, itd.
Ljudi moji svijet nije crn i bjel, ima malo i boja
Ali, opet se ograđujem, svako ima svoje zahtjeve i ukus, pa svaku stranu treba poštovati.
S jedne strane poštujem staru školu (Marin, Angel, Baltic) a pošto sam svjestan da takve grdeline je vrlo teško izvući, a savršene gotovo nemoguće, puno se ne zamaram s tim, i uživam u pjesmi slično kao šta navodi druga strana (Eumox, Crv, Miljenko).
Znači težim ka boljem, ali pomalo i ne baš ambiciozno. Masu mi je bitnije da mi uopće uspije uzgoj.
Toleriram šporkavanje, ali ne sad da mi cilo vrime piva cjacjacja, trrrrziju, itd.
Ljudi moji svijet nije crn i bjel, ima malo i boja
Ali, opet se ograđujem, svako ima svoje zahtjeve i ukus, pa svaku stranu treba poštovati.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
Veoma mi se svidja razmišljanje crva .Mislim da upravo tako i ja gledam na grdelina ili se bar trudim ali i MARINA veoma dobro razumijem kad je rječ o onim grdelinima koji pjevaju na specifičan i jedinstven način.
Tema jest o pjevanju i mislim da bi onaj sa najmanje iskustva znao na nekakav svoj način izbirati ono što godi njegovu uhu , dakle od nekoliko ptica napravio bi selekciju. Što su ostale ptice?
Rijetki su imali priliku biti vlasnici pojedinih grdelina koji bi prezentirali na nanajljepši način dziju ili pletiva visoke klase , a pogotovo što su takvi ljudi večinom meštri za pripremiti pjevača pa tek onda sve ono što grdelin može dodje do potpunog izražaja.
Ispod tih nazovimo KRITERIJA teško više mogu iči , pa sve skupa izgleda kao nekakvo prokletstvo .Znam ljude koji toliko vole grdelinovo pjevanje da su uklonili sve grdeline i sad nemaju nijednog upravo zbog navedenog razloga.Nestalo onog pjeva koji su jednom imali a sada je samo u mislima .
Koristimo rječi škart , polugrdelini i ostale ružne nazive za plemenitog pjevača ali ni sam nisam pametan kako rječima opisati onog koji nam ne odgovara kao pjevač ili uzgojna ptica.
Svaki grdelin je dobar , ali sad je pitanje za što?
Ako je uzgoj u pitanju opet biramo najljepše , znači radimo selekciju.
Pjevanje je najteža kategorija u držanju (uzgoju) grdelina .Tu postoje pravila(NEPISANA ) gdje opet netko ima više tolerancije a drugi malo ili čak nikako.
Dok se god ne omalovažava bilo koji od navedenih načina ja osobno svim kategorijama skidam kapu, od onog kojem grdelin u kuči piva po volji do onog školovanog koji je potpuno zadovoljio zamišljene kriterije.
Marin je rekao da on nije izmislio odredjenu tradiciju ili pravila a nisam ni ja .Takva pravila su za mene VELIKI IZAZOV .Da ne brkamo pjevanje po volji ili nešto što smo odredili kao cilj svatko TREBA SEBE PRONAČI U ONOM ŠTO GRDELIN MOŽE PJEVATI.
Usporediti običnog iz prirode ili grdelina koji je kučni ljubimac sa pjevačima kojima je svrha pjevati po odredjenoj tradiciji je nešto NESPOJIVO .
Ovaj forum je spojio sve grupe ljudi koji vole grdelina i SAMO TO TREBA IMATI NA UMU.
Tema jest o pjevanju i mislim da bi onaj sa najmanje iskustva znao na nekakav svoj način izbirati ono što godi njegovu uhu , dakle od nekoliko ptica napravio bi selekciju. Što su ostale ptice?
Rijetki su imali priliku biti vlasnici pojedinih grdelina koji bi prezentirali na nanajljepši način dziju ili pletiva visoke klase , a pogotovo što su takvi ljudi večinom meštri za pripremiti pjevača pa tek onda sve ono što grdelin može dodje do potpunog izražaja.
Ispod tih nazovimo KRITERIJA teško više mogu iči , pa sve skupa izgleda kao nekakvo prokletstvo .Znam ljude koji toliko vole grdelinovo pjevanje da su uklonili sve grdeline i sad nemaju nijednog upravo zbog navedenog razloga.Nestalo onog pjeva koji su jednom imali a sada je samo u mislima .
Koristimo rječi škart , polugrdelini i ostale ružne nazive za plemenitog pjevača ali ni sam nisam pametan kako rječima opisati onog koji nam ne odgovara kao pjevač ili uzgojna ptica.
Svaki grdelin je dobar , ali sad je pitanje za što?
Ako je uzgoj u pitanju opet biramo najljepše , znači radimo selekciju.
Pjevanje je najteža kategorija u držanju (uzgoju) grdelina .Tu postoje pravila(NEPISANA ) gdje opet netko ima više tolerancije a drugi malo ili čak nikako.
Dok se god ne omalovažava bilo koji od navedenih načina ja osobno svim kategorijama skidam kapu, od onog kojem grdelin u kuči piva po volji do onog školovanog koji je potpuno zadovoljio zamišljene kriterije.
Marin je rekao da on nije izmislio odredjenu tradiciju ili pravila a nisam ni ja .Takva pravila su za mene VELIKI IZAZOV .Da ne brkamo pjevanje po volji ili nešto što smo odredili kao cilj svatko TREBA SEBE PRONAČI U ONOM ŠTO GRDELIN MOŽE PJEVATI.
Usporediti običnog iz prirode ili grdelina koji je kučni ljubimac sa pjevačima kojima je svrha pjevati po odredjenoj tradiciji je nešto NESPOJIVO .
Ovaj forum je spojio sve grupe ljudi koji vole grdelina i SAMO TO TREBA IMATI NA UMU.
Slažem se sa Pestijem ,da smo svi tu što volimo grdeline.Iz ovog ili onog razloga.Ali tu se i bitno razlikujemo.Ja ih sve volim ,dok ih ne čujem pivat.Ako je dobar moga bi ga slušat čitav dan.Ako nije slušati ga predstavlja mi napor i tešku tlaku.Takve ne volim ni čut ni vidit.Mislim da na ovakav način razmišljaju i reagiraju svi koji se ovim bave poput mene.Miljenka bi volio upoznati ,s njime popiti kavu,ali bi ga zamolio da ne širi tiće kako mi kava nebi prisjela.Ovo govorim najiskrenije.Ja loše tiće jednostavno ne trpim i slušati ih doživljavam kao nekakvu kaznu.
Za čuti dobrog tića spreman sam bez razmišljanja sjesti u auto i napraviti i tisuću kilometara.To mi ne predstavlja nikakav problem.A ima nas takvih dosta.
Puno je lakše doma sjediti u udobnoj fotelji i diskutirati o pjevu te zaključiti kako ja nešto previše tražim.Baviti se pjevom ,ozbiljno,strastveno treba uložiti puno znoja,krvi i suza za nešto napraviti.I niko ništa ne garantira.Znam teško je to.Lakše je olabaviti kriterije.Ali onda to nije to.
Da je gospodin Tefik postavio tića po mom guštu istog momenta bi mu bio poslao privatnu poruku s pitanjem je li na prodaju?I nema veze što je iz Makedonije ,koliko sam shvatio.Ako bi ga bio voljan prodati ,sutradan ,ne prekosutra bio bi kod njega .
Za pravoga tića išao bi i mnogo dalje i ništa mi nebi bilo teško.Eto ja razmišljam na takav način.Kad se nečim bavim ulažem čitavog sebe,bez zadrške.Može ovako ,a može i onako mene ne zanima.
Za čuti dobrog tića spreman sam bez razmišljanja sjesti u auto i napraviti i tisuću kilometara.To mi ne predstavlja nikakav problem.A ima nas takvih dosta.
Puno je lakše doma sjediti u udobnoj fotelji i diskutirati o pjevu te zaključiti kako ja nešto previše tražim.Baviti se pjevom ,ozbiljno,strastveno treba uložiti puno znoja,krvi i suza za nešto napraviti.I niko ništa ne garantira.Znam teško je to.Lakše je olabaviti kriterije.Ali onda to nije to.
Da je gospodin Tefik postavio tića po mom guštu istog momenta bi mu bio poslao privatnu poruku s pitanjem je li na prodaju?I nema veze što je iz Makedonije ,koliko sam shvatio.Ako bi ga bio voljan prodati ,sutradan ,ne prekosutra bio bi kod njega .
Za pravoga tića išao bi i mnogo dalje i ništa mi nebi bilo teško.Eto ja razmišljam na takav način.Kad se nečim bavim ulažem čitavog sebe,bez zadrške.Može ovako ,a može i onako mene ne zanima.
PESTI je napisao/la:, Usporediti običnog iz prirode ili grdelina koji je kučni ljubimac sa pjevačima kojima je svrha pjevati po odredjenoj tradiciji je nešto NESPOJIVO .
Zato i jeste tesko doci do tica koji pjeva po tradiciji.Takvi tica nema skoro nikako u prirodi jer su istrebljeni a da bi dosao do takvog tica moras masno platiti ili da probas sam sa nekim svojim metodama uz mnogo srece i truda mozda donekle i uspijes.
Onda kada donekle uspijes onda tek trazis mane:
Posto je pocelo od kasete dali valja boja glasa?
Dali ima gresaka u versi?
U batudi nesmije ni da prdne?
Dali tic ide u batudu i ako ide hoceli drzati ziju?
Kakva je zija :(imali luk,boja,struzel,kratil je,dali nastavlja,itd)
Covjek se zapita moze li uopste doci do takvog tica?
MARIN je napisao/la:Slažem se sa Pestijem ,da smo svi tu što volimo grdeline.Iz ovog ili onog razloga.Ali tu se i bitno razlikujemo.Ja ih sve volim ,dok ih ne čujem pivat.Ako je dobar moga bi ga slušat čitav dan.Ako nije slušati ga predstavlja mi napor i tešku tlaku.Takve ne volim ni čut ni vidit.Mislim da na ovakav način razmišljaju i reagiraju svi koji se ovim bave poput mene.Miljenka bi volio upoznati ,s njime popiti kavu,ali bi ga zamolio da ne širi tiće kako mi kava nebi prisjela.Ovo govorim najiskrenije.Ja loše tiće jednostavno ne trpim i slušati ih doživljavam kao nekakvu kaznu.
Nista Marine, kad dodjes kod mene popiti kavu morat cemo u spavacoj sobi (blindiranih prozora i vrata), jer moji su ti kavezi u dvoristu....ptice ne moram siriti.
Da se razumijemo, ne trazim (niti zagovaram) da se kriteriji Splitske tradicije pjeva (ili bilo ciji osobni kriteriji) mijenjaju i ublazuju. Ali, malo vise takticnosti (ala Pesti) ne bi bilo na odmet, bilo kome tko komentira pjev grdelina. Nije to ulagivanje ili ublazavanje misljenja, ne-iskrenost,...ne-otvorenost...malo vise sluha za pohvalit, i kad se nema sto pohvaliti.
Evo, ja se jos uvijek sjecam (kad smo dosli u mali konflikt prije par mjeseci), i kad sa na forumu postavio klipove ona svoja dva izlezena majora (jasno je i meni da im je pjev zbrda-zdola), Pesti je "diplomatski" komentirao: Imaju i oni nesto lijepoga u sebi", a mogao je jednostavno reci: to ti kur.. ne valja, sto to uopce drzis?".
Gledajmo da nadjemo nesto pozitivno, vjerujem da ima ljudi koji citaju ovaj forum i koji ce jednog dana zapoceti-nastaviti nasim stopama, da se ne obeshrabre odmah na pocetku, da im se da malo poticaja. Normalno, da ih se usmjeri ka pravom cilju...cilj koji ce se postice "stepenasto"! (oko je to moguce).
Sponsored content