POzzz Miljenko!
Za večinu tičara koji teže nekom savršenom pjevu dzija predstavlja najveću vrijednost.Zašto?Pa više je razloga za to.Oduvijek su te dzije bile dosta rijetke,a ono što je rijetko to je i vrijednije.Po tom principu su i uspostavljena pravila vrednovanja pjeva.Osim toga dzija se najteže uči.Nije problem da nam mladi nauče razna pletiva,već je problem u dziji koju veoma rijetko koji svlada u potpunosti.Tijekom godina dosta sam proputovao po Evropi,a uho uvijek radi.Čak dok sjedim i pijem kavu u nekom kafiću ili vozim sa otvorenim prozorom.I nigdje nisam čuo takvih dzija,kao ovih naših.Nemoguće je da je nebi registrirao.Evo ovaj vikend sam bio na Bledu i dok smo se slikavali pored jezera,ja preslušavam grdeline.I mogu sasvim sigurno tvrditi da tamo nema ni dz od dzije kakvu mi tražimo.
Za nekog tko nije u ovaj hobi dublje ušao i tko ne zna koliko je puno teže doći do dzije nego li do pletiva ,često stavljaju pletivo ispred dzije po važnosti.A to je nešto što se niti ne može upoređivati po težini.Ja bi rađe grdelina koji učine 3 puta cip cip cip (znači neko najbezveznije pletivo)sa dobrom dzijom nego li da plete "ka singerica"sa lošijom dzijom.
Postoje još neki faktori koji čine vrijednost pojedine ptice.
1 GLAS - nije isto jeli ga se čuje na 20 ili 200 metara
2.ČISTOĆA-da nema šporkice u svojoj pismi ,odnosno ako je i ima da je ima što manje.
3.VOLJA-ovo sam možda trebao staviti i na prvo misto,jer to je osnovno.Tić mora tuć batude ,jer ako ga treba molit da piva onda to nije to.
4.PLETIVO-ono je i stvar ukusa pojedinca,pa se nekom više sviđa jedno, a nekom drugom neko drugo.Međutim kad bi se istovremeno slušalo više ptica mislim da bi večina izabrala isto.
5.DZIJA-to je kruna svega,i ako je prava jedini dio pjesme ,koji če učinit da nas prođu žmarci i dlake na rukama nakostriješe.
I zato.
GLAS,ČISTOĆA,VOLJA-25% PLETIVO 25 % i DZIJA 50 %
Zbog toga večina tičara kad ih se pita imaju li štogod ,odgovaraju : imamo polovne.Jer imaju samo onih prvih 50% ,a neki i manje.Možda če se zbog takvog stanja ,s vremenom, kriteriji mijenjati, ali za sada je tako.