Dean je napisao/la:pa moje mišljenje je da su ipak naši mali grdelini bez konkurencije...trenutno je moda majora i kod nas i u svijetu, djelomično zbog mutacija djelomično zbog izgleda...ali nekako koliko god da su ljepi i krasni nemaju mi onu žestinu i živost koja krasi naše grdeline (namjerno ne pominjem pjesmu , mišljenja sam da bi se mi sami trebali malo više posvetiti uzgoju i popularizaciji uzgoja naših malih grdelina i to baš putem ubacivanja mutacija u male vrste i školovanjem za pjesmu uzgojenih grdelina...kako ko šta preferira...kad budemo imali godišnje u Hrvatskoj malo više UZGOJENIH grdelina moči če se raditi i bolja selekcija u oba dva pravca...
Deane ovaj put se u potpunosti slažem sa tobom.Iako mi je pjev uvijek na prvom mjestu,nisam cijepljen protiv mutacija.Stvarno ih ima krasnih.Tako sam zadnjih 4 ili 5 godina pokušavao naći uzgajivača malih mutiranih grdelina,ali nisam uspio.Svi drže majore.Razmišljao sam upravo o ovome o čemu Pesti kaže da je i njegova želja ,a to je stvoriti ,pored ostalog ,jato grdelina u raznim mutacijama , a sa pjevom koji bi me zadovoljio.Nisam u to htio mješati majore ,jer sam smatrao da bi to bio korak nazad ,što se tiče pjeva.Posjetim sve veće izložbe po Italiji ,a često odem i na svjetsko.Osim što detaljno pogledam majore ja ih dobro i preslušam.Od tih nekoliko stotina,koje sam dosad čuo za nijednog ne mogu reći da je išta znao pjevat.Sve je to bilo ajme majko.Zato mi je onaj pestijev i bio tako veliko i ugodno iznenađenje.Zbog toga nisam razmišljao o tome da bi u to išao preko majora.A i čitao sam ponešto o tome.Postoje tvrdnje kako su sve mutacije kod majora ubačene preko malih grdelina,uhvačenih u prirodi.Ne znam koliko je to točno i da li znate nešto o tome?Pa gdje su onda svi ti mali mutirani grdelini?Možda su poslužili svrsi ,Ubačene su mutacije u majore ,koji su atraktivniji i komercijalniji,pa daljnji uzgoj malih mutiranih nema ekonomske računice.