Dax BG je napisao/la:Iskreno, nisam ni sam uspio preslusati te ptice do kraja. Bombardovanje je pocelo 24.03. te godine i ostavio sam tog sto je bio najbolji i ocaka. Otisao sam za BL sa porodicom i dole mi je mladi pobjegao zeni dok ga je hranila, a ocaka na jesen ubio kobac u lovu. Mislim da su oni pokupili kasetu jer je ocak znao vrtiti pletivo i po 5 puta, samo sto nije svaki puta ubacivao ziju.
Oni mladi nisu bili njegovi, vec sa drugih terena, a njega sam dobio od drugara.
Dax hvala na odgovorima!Ova problematika učenja,odnosno načina učenja pjeva je nešto što me strašno zanima.I sam sam pokušavao na bezbroj različitih načina,kao i ostali tičari ove škole i tradicije.Nije baš da svi samo slijepo slijede neka pravila,koja je postavio neko prije više od 100 godina.Međutim ispostavilo se da nijedan od tih načina nije nadmašio ovaj stari i prokušani recept.A to je živa ptica u policu zajedno sa mladima.Radi toga mi se učinilo pomalo nevjerovatnim ,da si na način kako si opisao izvukao 4 gotovo bez greške.Kad si malo pojasnio ispostavilo se da i nisu baš bez greške.Odnosno ,koliko sam razumio izašao je samo jedan takav.Ispravi me ako griješim.Mislim da si radeći na tradicionalan način mogao postići i bolji rezultat,normalno pod uvjetom da je taj očak bio stvarno tako kvalitetan.Ja osobno tako kvalitetnu nikad nebi dao iz kuće (niti da mi neko za njega stavi ključe od mercedesa na stol).To što nije svaki put završavao sa dzijom i nije neka greška ,osim ako u tom slučaju umjesto dzije nije stavljao strilu.Raditi sa takvim grdelinom na tradicionalan način značilo bi:
1.tića tempirati u punu formu prije nego mu pridružimo mlade
2.držati ga u sredini iste police zajedno sa mladima
3.pravilno ga širiti da bi nam što duže trajao
na ovo bi nadodao još i neka moja osobna iskustva i pravila
4.nositi učitelja i mlade u prirodu pomogučnosti tamo gdje će proletiti poneki grdelin.To radimo tako da mlade držimo poredane jedan do drugoga(ne širimo ih),a učitelja stavimo na neko povišeno mjesto ,neka ga slušaju.
5.mlade tiće ne širimo ni u kom slučaju i ne mijenjamo im mjesto u polici
6.kad počmu razgovjetnije i jače veršat ,pratimo njihovu veršu koliko god nam to vrijeme dozvoljava
7.one u čijoj verši prepoznajemo učiteljeve ture primičemo učitelju ,a one lošije mičemo prema kraju police,dok neki u potpunosti ne otpadnu.Na taj način u školi ostaju samo oni talentirani.
8.sa širenjem započinjemo tek kad su potpuno zreli,jer po mom mišljenju širenje nezrelih tića donosi više štete nego koristi.
9.ovo je veoma VAŽNO-obavezno snimiti učitelja i snimku puštati njemu i mladima,ali tek kad učitelj ide u modu.
Mislim da je u tom periodu puštanje snimke sa nekim drugim pivanjem kontraproduktivno!