by MARIN pet 8 sij - 22:54
Evo ostala je San Dona di Piave.To je gradić u blizini Venecije.Najveća specijalka malinoa u Italiji.Doći će manje više svi ozbiljniji uzgajivači.Tradicionalmo se održava u ovom terminu,a sve ove godine to se odvijalo u hotelu Heraklio.Mislim da sam dobro napisao ime.Vjerovatno će i ove godine biti na istom mjestu.Nisam još provjerio.
Ocjenjivanje ide po ustaljenom protokolu.Zbog velikog broja ptica uvijek su tri suca.Ptice su smještene u podrumu.Suci su svaki u svojoj sobi na drugom katu.Oni koji iznose ptice voze ih sa liftom sucu na ocjenu,a one već ocjenjene vraćaju nazad.Sa njima se istovremeno predaju i već gotove i pečatirane liste.Ukoliko lista nije gotova onaj koji nosi ptice čeka ,sa ovim novima u ruci dok se lista ne završi.Tek onda ovu prethodnu kolekciju odnosi ,a novu stavlja na stol.To sve treba obaviti u 20 minuta.Zato suci moraju biti dosta iskusni.A to sve obavlja uigrana i iskusna ekipa kluba.
Ono što je uzgajivačima i ljubiteljima najzanimljivije je slušanje ptica koje bude u nedjelju ,na dan zatvaranja.Počinje u 9 sati ujutro.Obično bude oko 50-60 slušalaca.Iznosi se prih pet kolekcija i eventualno neka po želji.Tom prilikom su svi prisutni ujedno i suci.Glasaju za kolekciju po svom guštu.Zato je i ustanovljena i posebna nagrada.Nagrada publike,jedna od najcjenenijih.
Nakon toga je svečana podjela nagrada i zajednički ručak.A onda se ide kući prepun dojmova.Pa onda tako opet dogodine.S obzirom da ne idemo na svjetsko ovo je za mene ,kao i večinu kraj sezone.
Ali opet ružno vrijeme snijeg,poledica,kiša a dalek put.Uz to Malinois odustao,eno ga uvuko se u kuću ,pa na put moram sam.Nije mi baš svejedno.Ali pregrmit ćemo to.
Javim se nakon povratka.