by Carduel pet 5 tra - 0:24
Idemo dalje...
Stiglo nam je proljeće a s njim se i priroda lagano budi. To je znak da ponovno dolazi sezona uzgoja štiglića. Ovom periodu se najviše veselim. Ove godine su ptice u odličnoj kondiciji, a to se može vidjeti na slikama po sjaju perja i kompaktnom izgledu.
Isto tako ptice su u stalnom pokretu, nemirne su, izduženog tijela, javljaju se jedni na druge vrteći "repovima", crvenilo na maskama se pojačava, pojačale su pjev, kljunovi su im skoro pa potpuno bijeli, noge svijetle. To su sve znaci da su spremni za uzgoj. Za vikend predstoji jedno veliko čišćenje volijera, parilica, kaveza i pribora. Nakon toga ide njihovo ukrašavanje zelenilom, izbor novih parova, sređivanje ptica i sezona može da počne.
Kako ovo samo lijepo zvuči: "Sezona može da počne!".
Naravno u praksi je malo (nekada i mnogo) drugačije ali je se za nadat da će sve ići ko po maslu. Što se tiče starih parova do sada nisam imao problema u njihovom sparivanju jer sad vidim da ženke, iako su u jatu, "vrte" i javljaju se na svoje mužjake. To su znakovi da su izabrali njih i da samo čekaju kada ću ih ostaviti same u paru da krenu. Prošle godine sam uranio s uzgojem tako da sam trebao imati mlade prije 1.5. ali mi je cica maca poremetila planove.
Pošto su ptice već spremne nisam išao s ranijim pripremanjem mužjaka. Ukoliko se lošim pokaže ovaj metod onda će se to odraziti na mali broj oplođenih jaja u prvom gnijezdu. U drugom gnijezdu ovaj problem će biti riješen tj. mužjak će se pripremiti dok ženka leži na prvoj turi. Pošto su ovo parovi s kojima radim u vanjskoj volijeri mislim da neće biti problema ali ovo ne bi napravio da su ptice u zatvorenom prostoru. U tom slučaju bi ranije krenuo pripremati mužjake od ženki. To ćemo ako Bog da dogodine kad ptice prebacimo u zatvoreni prostor!
U ovom periodu polako polazim s pripremom matičnih parova. Ptice sa zimskog režima prebacivam na uzgojni režim. U prvom planu to se odnosi na prelazak sa "zimskog" na uzgojno sjeme za divlje ptice. Uzgojno sjeme pojačavam, u malom postotku, s konopljom i nigerom. Tri puta tjedno dajem jajčanu hranu za divlje ptice i dva puta tjedno klijavo sjeme. Jajčanu hranu povremeno dajem i preko zime čisto da se ptice naviknu na nju tako da nema problema pri hranjenju mladih pošto su ženke već navikle na nju. S ovakvim načinom priprema do sada nikad nisam imao problema. Možda netko ima drugačija iskustva!?
Povremeno pticama dajem i zeleniš ali pretežito je na repertuaru maslačak i kostriš. Maslačak dajem u neograničenim količinama a kostriš u manjim količinama (čisto da se zaslade). Od pojave maslačka pa do jeseni sve što mogu naći u prirodi od biljaka je na meniju mojih ptica. Evo i nekoliko fotografija trenutno dostupnog bilja. Maslačak ćemo morati sačekati još koji dan.
Kostriš obični::
Mišjakinja::
Maslačak::
Danas sam i u Ljubuškom vidio prvi par štiglića. Nadam se da će se njihova brojnost iz godine u godinu povećavati pošto su stavljeni pod nadzor institucija naše općine. Naša udruga za zaštitu i uzgoj sitnih životinja i ptica "Columba" je upoznala sve čimbenike s načinima smanjivanja brojnosti ptica u prirodi tako da su određena područja gdje će se vršiti svakodnevno praćenje nezakonitih aktivnosti i vršiti procesuiranje počinitelja.
Na kraju što reći nego posvetimo se legalnom uzgoju naših ljubimaca i dajmo pticama u prirodi priliku da mirno i nesmetano žive. LP