Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+67
Jack Sparrow
krepat ma ne molat
zelandur
skopski maestro
Mozaik
many
gramofon
sanchez33
colic
Starac_Mostarac
brunomarko
evmolp
dva grdelina
echeberija
Sina BL
matija
BOSKO
pavao
bizar
veso09
zijada
batke
brabus
Antonio-Kovac
toni69
Ranko Labovic
dr.nenad86
zoranV
ERVINO
Dule
damir64
MARIN
malinois
carduelismo
mutacija
Carduel
komiza
refa95
PESTI
kreso
Merlo
zoran ptice pjevice
krnjolac
crv
Miljenko
Zac16
Dax BG
deny
vansal
sestoperac
armin71
zvrcko sen
kemo89
žalacST
steva318
Zvrcko
bocka
lord189
Fago
ikayke
saso78
seadriver
milos0205
xyz
ticar
DjordjeVet
Dean
71 posters

priprema grdelina za parenje

zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Broj postova : 662
    Registration date : 14.09.2009

priprema grdelina za parenje - Page 10 Empty Re: priprema grdelina za parenje

Postaj by zoran ptice pjevice uto 9 oľu - 0:58

PESTI je napisao/la:Ja klijanu na sito ,,centrifugiram ,, pa bude prilično ocjedjeno ali uvjek vlažno .
    Takvog ga je dobro pomješati sa suhim CD za grdeline i biti če ok grdelinima za jesti.
    I to je prava stvar Pesti! Slazem se.
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver uto 9 oľu - 1:22

Grdelini traze strpljivost, nesto potpuno razlicito nego kod kanarinaca, mozda ne razlicito u prvi trenutak ali stvarno je tako. Zavisno u kakvom se rezimu svjetla drze ili je to prirodno svjetlo tempira se svaki momenat kod ishrane kako bi kad dodje vrijeme krenuli kako treba i zenke nosile puna jaja. Promatrajuci ih u kavezima tocno se vidi nivo spremnosti i u kojem su stadiju pred parenje. Drzeci ih na prirodnom rezimu samo mogu reci jos su daleko, isto tako pojacanu ishranu se ne daje prerano odnosno postepeno se pojacava do trenutka kad se takva hrana prakticki daje svaki dan. Vratimo se na osnovne stvari, tj. sta utjece na spremnost na parenje, trajanje dana, temperatura. Ovo prvo je istina vaznije i vise utjece na stanje ptice, no isto tako bitna znacajka je temperatura, sto znaci da kad pogledamo kroz prozor na dan 09.03 pa i nije bas toplo. Cekat ce se duboki ulazak u drugi dio 5 mjeseca kao i 6 pa i 7 mjesec.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 9 oľu - 1:26

A ja se bas pitam gdje je onaj Seadriver,strah i trepet forumasa sto udara banove od mjesec, Cool , cekaj ti 5 mjesec,ja sam nalozio na 20 celsusa i spolni odnosi su vec u toku Very Happy , svjetlost trenutno 4:45 - 8:30 ,sad se ova druga cifra samo povecava do nekih 22:00
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN uto 9 oľu - 1:37

Eumox nije li to malo predugo .Od 4.45 pa do 22.
    To je više od 17 sati.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 9 oľu - 1:41

MARIN je napisao/la:Eumox nije li to malo predugo .Od 4.45 pa do 22.
    To je više od 17 sati.

moras odbiti svitanje i zalazak sunca Laughing (2x 30min)

16h aktivne svjetlosti, izlazak i zalazak sunca se neracuna
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko uto 9 oľu - 9:07

MARIN je napisao/la:Eumox nije li to malo predugo .Od 4.45 pa do 22.
    To je više od 17 sati.

Ma toliko nije ni u ljetni Solsticij, 21-6!!!!!
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean uto 9 oľu - 9:42

EUMOX koliko sam ja informiran (nisam osobno pokušavao) 15 sati (bez izlaska i zalaska sunca) je maksimum, nakon toga bi trebali iči u mutu. Dali si i lanjskih godina dogurao do toliko sati -ili ti je ovo prva godina sa timerom ???

Ja sam kad sam držao grdeline stao i malo prije od 15 sati...kad bi mi ženke krenule na oko 14:30 dignuo bi još 10-15 min i tako pustio.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 9 oľu - 10:11

Deane,imao sam onaj manuelni dimmer a lampe su iste. Ja neznam za drugo osim 16h,grdelin pocinje da se dize na 13h a sa 16 je u top formi. Evo ti ako si skeptican,pogledaj koliko dan traje npr. u Junu, trajanje dana ti je pod S.

http://www.sonnenaufgang-sonnenuntergang.de/?month=6&year=2010&latitude=52&longitude=7&timezone=0&zenith=90.83333333333&location=&view=month&resulting=0
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 uto 9 oľu - 11:21

pleya je napisao/la:imam pitanje pa molim nekoga iskusnijega odgovor pošto sam novi u ovome,dal se klijano mora dobro osušiti prije nego se daje ili može biti malo vlažno s obzirom da je skoro uvjek takvo pošto ga ispirem par puta dnevno study

ma prijatelju samo ga stavi u cidku i ostavi koji minut i daš ticama
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 uto 9 oľu - 11:22

PESTI je napisao/la:Ja klijanu na sito ,,centrifugiram ,, pa bude prilično ocjedjeno ali uvjek vlažno .
    Takvog ga je dobro pomješati sa suhim CD za grdeline i biti če ok grdelinima za jesti.

tako je pesti tako i ja radim
    Gost
    Gost

Postaj by Gost uto 9 oľu - 21:49

hvala na informacijama evo sam zajeba prvu turu klijanoga,pa sad radim drugu cheers al nisu mi ludi za maslačkom nešto a tu vidim da govore da ga obožavaju jako sve oće neće affraid napravio sam i jajčanu onu skvarat mlika i žlicu jabučnoga e za tim su ludi skroz cyclops
    Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

Postaj by Dean sri 10 oľu - 0:04

EUMOx je napisao/la:Deane,imao sam onaj manuelni dimmer a lampe su iste. Ja neznam za drugo osim 16h,grdelin pocinje da se dize na 13h a sa 16 je u top formi. Evo ti ako si skeptican,pogledaj koliko dan traje npr. u Junu, trajanje dana ti je pod S.

http://www.sonnenaufgang-sonnenuntergang.de/?month=6&year=2010&latitude=52&longitude=7&timezone=0&zenith=90.83333333333&location=&view=month&resulting=0

Ma nisam skeptik, samo ne bih volio da se zezneš, ali ako si več radio sa 16 sati svjetla + 1 sat (zora/sumrak) i nije bilo problema onda je to ispravno. Ali gdje god sam ja čitao, razgovarao uvijek je 15 sati gornja granica, zato mi je bilo čudno tih 16+ sati, ali kažem ako je kod tebe tako u redu, onda piči miki Very Happy Very Happy Very Happy
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 10 oľu - 10:13

Deane,vidio si trajanje dana na sjeveru njemacke,ovde se vidi ljeti od ca. 4:45 do 22:30,u ovom slucaju nevrijedi nikome stavljati gasenje na npr. 21:30 ili sl. jedino ako nema prozora pa mu lampe jedini izvor svjetlosti. Siguran sam da vecina ide na 16 -2x30 cak i u drugim podrucjima,cini mi se da sam jednom davno citao neki prevod od massima natalea iz italije i mislim da se dobro sjecam da je pisalo isto da ide do 16h.
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 čet 11 oľu - 23:44

POzdrav grdelašima .
    Pratim malo vaša izlaganja i ima tu lijepih stvari za pročitat. Pripremam se i sam malo okušati u tom poslu pa evo kako sam ja počeo pripremati ptice. Prvo sam sržao i mužjake i ženke u malim gajbicama ( kavezima za malinoe ) jedeni do drugih. Pregrade sam stavio samo između mužjaka a između ženke i mužjaka nije bilo pregrade. Tako sam ih držao od 1 mjeseca do početka 3 mjeseca. Tako držane ptice su se počele kroz žice dodirivati kljunovima. Poslije sam te ptice stavio u veče parilice gdje su se i dalje ptice hranile međusobno i još se i dalje hrane. Dogodi se da se u međuvremenu malo pokvače ali samo na kratko i poslije se opet hrane. Kljunovi su im dosta pobijelili ali još ne čujem da mi mužjaci pjevaju bar dok sam poslije podne sa pticama. Od hrane im dajem savaki dan klijavo sjeme (repica) pomješano sa jajima koje lijepo i uredno sve pojedu. Zanima me da li je to da sada bio donekle ispravan put ka finalima. Za sada se još uvijek igraju kvalifikacije.
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac uto 16 oľu - 10:06

ja sam izdvojio grdelinu i kanarinku u jednu parilicu,a grdelina i grdelinušu u drugu.koliko je bitno da se ti parovi ne vide međusobno i jeli uopće bitno?
    xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by xyz uto 16 oľu - 10:10

Je, bitno je.

Ako taj grdelin koji je sa kanarinkom vidi tamo grdelinušu, može ga uvatit "grdelinska mušica" i lijepo potjera kanarinku s gnijezda i prokljuca sva jaja.

To je jedan napravio na moje oči.

Ne mora značit da bi tako bilo, ali bolje neka se ne vide.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 17 oľu - 0:59

sudeći po starim postovima i razglabanjima valjda se nebi smili vidjeti pošto se muški grdelini valjda ne podnose u vrijeme parenja,ja sam svoje isto skrio da se ne vide sad oće šta bit vidićemo
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 čet 18 oľu - 11:58

evo kolege moje u mene gnjizda spletena 100% do kraja tjedna pa možda čak i sutra očekujen prvo jaje pa sad šta će bit... lol!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 18 oľu - 21:40

e lorde bio sam ti blizu kuće prije par dana ja sam malo više u brdskom području a i parim samo 2 para grdelina pa još ništa zanimljivo nema Sleep a prvi je put pa ko zna oće li i biti No
    Zac16
    Zac16

Broj postova : 32
    Registration date : 04.07.2009

Postaj by Zac16 čet 18 oľu - 23:19

drazenxp je napisao/la:Je, bitno je.

Ako taj grdelin koji je sa kanarinkom vidi tamo grdelinušu, može ga uvatit "grdelinska mušica" i lijepo potjera kanarinku s gnijezda i prokljuca sva jaja.

Pozdrav !
    Ok bolje da se ne vide, ali dali gradelin ako je sa kanarinkom smije cut grdelinusu ??
    ja mislim da isto moze bit frke...!?
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI čet 18 oľu - 23:46

Zac16 je napisao/la:

Pozdrav !
    Ok bolje da se ne vide, ali dali gradelin ako je sa kanarinkom smije cut grdelinusu ??

Ovisi o grdelinu , stariji grdelini koji su parili desetke kanarinki če prije skočiti na kanarinku nego na grdelinku , ja imam dvojicu koje grdelinke uopče ne zanimaju .
    Mladi grdelini su prilično ljubomorni i biti če takvi vidili oni grdelinku ili drugu kanarinku .
    Kao što je Boško rekao , najbolje je da nevide nikoga jer spojili smo ptice i najbolje je da nema nekakvih iznenadjenja ako želimo mlade od toga para.

Grdelin koji je naučen na parenje ,,na skok ,, ne bira koja je ženka u pitanju . On jednakom žestinom skače na kanarinku , vrdunku ili kanarinku (čak i na svog vlasnika ) Laughing
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN čet 18 oľu - 23:49

PESTI je napisao/la:[Grdelin koji je naučen na parenje ,,na skok ,, ne bira koja je ženka u pitanju . On jednakom žestinom skače na kanarinku , vrdunku ili kanarinku (čak i na svog vlasnika ) Laughing

E taj je pravi! lol!
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso čet 18 oľu - 23:54

pleya je napisao/la:e lorde bio sam ti blizu kuće prije par dana ja sam malo više u brdskom području a i parim samo 2 para grdelina pa još ništa zanimljivo nema Sleep a prvi je put pa ko zna oće li i biti No
    a di si Pleya koje si misto mozda smo blizu
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver čet 18 oľu - 23:55

Dobar si dobar, ali zar nije malo prerano ili imaju umjetnu rasvjetu
    Zac16
    Zac16

Broj postova : 32
    Registration date : 04.07.2009

Postaj by Zac16 pet 19 oľu - 0:04

PESTI je napisao/la:
    Zac16 je napisao/la:

Pozdrav !

Ovisi o grdelinu , stariji grdelini koji su parili desetke kanarinki če prije skočiti na kanarinku nego na grdelinku , ja imam dvojicu koje grdelinke uopče ne zanimaju .
    Mladi grdelini su prilično ljubomorni i biti če takvi vidili oni grdelinku ili drugu kanarinku .
    Kao što je Boško rekao , najbolje je da nevide nikoga jer spojili smo ptice i najbolje je da nema nekakvih iznenadjenja ako želimo mlade od toga para.

Grdelin koji je naučen na parenje ,,na skok ,, ne bira koja je ženka u pitanju . On jednakom žestinom skače na kanarinku , vrdunku ili kanarinku (čak i na svog vlasnika ) Laughing
    Pesti svaka cast na odgovoru...
    Eto moj mladi gradelin (od prosle godine 7mj.) pripreman od sijecnja ..prekojuce pred mojim ocima pario takoder mladu kanarinku -p.god.- i sad su zajedno u parilici.
    Kanarinka juce napravila gnjezdo i sve ok..za sada Smile ali mi se cini da kad on cuje grdelusu da taj ton nakako cudno dozivi...Smile ili se to meni cini...uglavno ja sam ju maknuo iz prostorije za svaki slucaj.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 21:22.