+67
Jack Sparrow
krepat ma ne molat
zelandur
skopski maestro
Mozaik
many
gramofon
sanchez33
colic
Starac_Mostarac
brunomarko
evmolp
dva grdelina
echeberija
Sina BL
matija
BOSKO
pavao
bizar
veso09
zijada
batke
brabus
Antonio-Kovac
toni69
Ranko Labovic
dr.nenad86
zoranV
ERVINO
Dule
damir64
MARIN
malinois
carduelismo
mutacija
Carduel
komiza
refa95
PESTI
kreso
Merlo
zoran ptice pjevice
krnjolac
crv
Miljenko
Zac16
Dax BG
deny
vansal
sestoperac
armin71
zvrcko sen
kemo89
žalacST
steva318
Zvrcko
bocka
lord189
Fago
ikayke
saso78
seadriver
milos0205
xyz
ticar
DjordjeVet
Dean
71 posters
priprema grdelina za parenje
zoran ptice pjevice- Broj postova : 662
Registration date : 14.09.2009
- Post n°201
Re: priprema grdelina za parenje
I ja bi bio najsretniji da mi hrane zenke stiglica. Jer zna se da je kljun kanarinke kraci i deblji i ne odgovara kljunu stiglica pa onda sam nacin hranjenja, sve je malo drugacije. Imam jednu staru zenku euma, cim snese jaje odmah ga probije kljunom, sto znaci da je pustim da radi nista nedirajuci na kraju bi imao 0 mladih. Ustajem ranom zorom da bi capio jaje, i to moram reagovati munjevito inace odma ga probije cim snese. Svasta sam dozivio po tom pitanju Eumox koliko se bavim ovim hobijem. A opet imam nekoliko kanarinki koje hrane 10 puta bolje od stiglica. I ubjedjen sam 100% da svaki odgajivac podbacuje pod dadilje bar dio jaja i mladih, pa cak i ti!
- Post n°202
crv je napisao/la:Zorane za vanjsku volijeru za parenje koja će biti polunatkrivena , kakav pd preporučaš? Zemlja , šljunak ,pijesak, beton ili rešetka?
Ja bi ti preporucio beton, sa resetkom. Napravis odvod u kanalizaciju, uzmes smrk operes, dezinfikujes. Lako za odrzavanje. Prekjucer sam bio sa Elvirom Alidzanovicem pa stupi u kontakt sa njim da vidis sta je covjek uradio na taj sistem.
carduelismo- Broj postova : 94
Registration date : 17.10.2009
- Post n°203
Zorane ako budes imao priliku da nabavis mexicke jurcice, uzmi nekoliko zenki jer su to najbolje dadilje , meni su se one pokazale daleko bolje od sviju moguci vrsta sto sam probao.
Crve i kraft futter obozavaju.
Crve i kraft futter obozavaju.
- Post n°204
Imao sam ih prije 7,8 god. Bastardirao sam sa njima. Koliko se sjecam dobro hrane.
Gost- Gost
- Post n°205
zoran ptice pjevice je napisao/la:I ja bi bio najsretniji da mi hrane zenke stiglica. Jer zna se da je kljun kanarinke kraci i deblji i ne odgovara kljunu stiglica pa onda sam nacin hranjenja, sve je malo drugacije. Imam jednu staru zenku euma, cim snese jaje odmah ga probije kljunom, sto znaci da je pustim da radi nista nedirajuci na kraju bi imao 0 mladih. Ustajem ranom zorom da bi capio jaje, i to moram reagovati munjevito inace odma ga probije cim snese. Svasta sam dozivio po tom pitanju Eumox koliko se bavim ovim hobijem. A opet imam nekoliko kanarinki koje hrane 10 puta bolje od stiglica. I ubjedjen sam 100% da svaki odgajivac podbacuje pod dadilje bar dio jaja i mladih, pa cak i ti!
Ok Zorane,ako ti tako kazes onda mora da je tako, samo jos bi volio znati gdje su mi te silne kanarinke
Borderka je odlezala 1 turu na svojima i izaslo 3 bastarda, covjek mi je obecao ove godine dati gnjezdo Jurisa jer zelim pariti JurisxStiglic, od njega nezelim mlade jer pari u volijeri od 600kvadrata i divlje su mu ptice ,zato samo gnjezda uzimam, posto nemogu da vjerujem u ove 2 zenke bastarda da ce odlezati na gnjezdu jurisa,a nisam ni 100% siguran da ovoj Borderki nesto nemoze biti pa da je izgubim,u Novembru sam nabavio jos 2, i to je to. Ja parim u parilicama 112x47,5 i zenke mi jedu iz ruke,tako ih ucim jer to mi treba a zna se i zasto,kad ja udjem da hranim one su prve na setaljki i cekaju zrno suncokreta ili bilo sta,i to obavezno iz ruke.
vansal- Broj postova : 120
Registration date : 04.08.2008
- Post n°206
Eumox, ako ti ženke štiglića ne hrane mlade ja bih ti preporučio mješanke da obave taj dio posla.
Dokazano je da su mješanke najbolje majke i što je najvažnije posjeduju u pljuvački imunitet koji prenose u prvim danima na ptiće štiglića a kanarinke ga nemaju.
Pozdrav
Dokazano je da su mješanke najbolje majke i što je najvažnije posjeduju u pljuvački imunitet koji prenose u prvim danima na ptiće štiglića a kanarinke ga nemaju.
Pozdrav
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°207
Molio bih te Elvirov kontakt na pm.Hvala na savjetu.zoran ptice pjevice je napisao/la:crv je napisao/la:Zorane za vanjsku volijeru za parenje koja će biti polunatkrivena , kakav pd preporučaš? Zemlja , šljunak ,pijesak, beton ili rešetka?
Ja bi ti preporucio beton, sa resetkom. Napravis odvod u kanalizaciju, uzmes smrk operes, dezinfikujes. Lako za odrzavanje. Prekjucer sam bio sa Elvirom Alidzanovicem pa stupi u kontakt sa njim da vidis sta je covjek uradio na taj sistem.
- Post n°208
EUMOx je napisao/la:zoran ptice pjevice je napisao/la:I ja bi bio najsretniji da mi hrane zenke stiglica. Jer zna se da je kljun kanarinke kraci i deblji i ne odgovara kljunu stiglica pa onda sam nacin hranjenja, sve je malo drugacije. Imam jednu staru zenku euma, cim snese jaje odmah ga probije kljunom, sto znaci da je pustim da radi nista nedirajuci na kraju bi imao 0 mladih. Ustajem ranom zorom da bi capio jaje, i to moram reagovati munjevito inace odma ga probije cim snese. Svasta sam dozivio po tom pitanju Eumox koliko se bavim ovim hobijem. A opet imam nekoliko kanarinki koje hrane 10 puta bolje od stiglica. I ubjedjen sam 100% da svaki odgajivac podbacuje pod dadilje bar dio jaja i mladih, pa cak i ti!
Ok Zorane,ako ti tako kazes onda mora da je tako, samo jos bi volio znati gdje su mi te silne kanarinke
Borderka je odlezala 1 turu na svojima i izaslo 3 bastarda, covjek mi je obecao ove godine dati gnjezdo Jurisa jer zelim pariti JurisxStiglic, od njega nezelim mlade jer pari u volijeri od 600kvadrata i divlje su mu ptice ,zato samo gnjezda uzimam, posto nemogu da vjerujem u ove 2 zenke bastarda da ce odlezati na gnjezdu jurisa,a nisam ni 100% siguran da ovoj Borderki nesto nemoze biti pa da je izgubim,u Novembru sam nabavio jos 2, i to je to. Ja parim u parilicama 112x47,5 i zenke mi jedu iz ruke,tako ih ucim jer to mi treba a zna se i zasto,kad ja udjem da hranim one su prve na setaljki i cekaju zrno suncokreta ili bilo sta,i to obavezno iz ruke.
Pa bastardinke bi trebale hraniti, iz mog iskustva znaju biti dobre majke mada i od njih nikad nisi siguran100%
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°209
Ja sam ovu godinu ostavio par ženskih baštardica baš da vidim koliko su kvalitetne kao dadilje , čitavo vrijeme borave sa grdelinima .Vjerovatno imaju nešto ,,grdelinskih bakterija,, u sebi ali mene više zanima hoče li mladi koje one othrane ,,kreketati ,, ili pravilno učiti pivanje.
Ostavio sam ih iz razloga da ne hranim više ništa ručno (bolje one nego ja ) i da jednom za sva vremena utvrdim isplati ih se koristiti ili ne.
Koristiti čisto grdeline za othranjivanje traži od slučaja do slučaja odredjenu tehniku ali uvjek ima ,,višak plodnih jaja ,, i ,,višak mladih,, koji često na kraju završe u smeču .Dadilje tada dolaze do izražaja ili ručno othraniti mlade grdeline što za posljedicu ima nešto drugo, osim u uzgoju mutacija gdje je novčano neprihvatljivo izgubiti skupu mutaciju.
Zoran je iskreno rekao da se ne isplati kod mutacija riskirati i podržavam to što je rekao .
Ja sam nekoliko sezona zbog forsiranja sa grdelinkama izgubio odredjen broj mladih grdelina ali razvio sam neke nove tehnike koje ču ovu godinu pokušati potvrditi.
Kroz ranije pisanje sam spominjao nešto iz svog iskustva a tako ču učiniti i ovu sezonu čim krenem sa uzgojem .
Opet ču pokazati preko videa koju zanimljivost jer če ih sigurno biti.
Želim svim uzgajivačima grdelina uspješnu i plodnu godinu !
Ostavio sam ih iz razloga da ne hranim više ništa ručno (bolje one nego ja ) i da jednom za sva vremena utvrdim isplati ih se koristiti ili ne.
Koristiti čisto grdeline za othranjivanje traži od slučaja do slučaja odredjenu tehniku ali uvjek ima ,,višak plodnih jaja ,, i ,,višak mladih,, koji često na kraju završe u smeču .Dadilje tada dolaze do izražaja ili ručno othraniti mlade grdeline što za posljedicu ima nešto drugo, osim u uzgoju mutacija gdje je novčano neprihvatljivo izgubiti skupu mutaciju.
Zoran je iskreno rekao da se ne isplati kod mutacija riskirati i podržavam to što je rekao .
Ja sam nekoliko sezona zbog forsiranja sa grdelinkama izgubio odredjen broj mladih grdelina ali razvio sam neke nove tehnike koje ču ovu godinu pokušati potvrditi.
Kroz ranije pisanje sam spominjao nešto iz svog iskustva a tako ču učiniti i ovu sezonu čim krenem sa uzgojem .
Opet ču pokazati preko videa koju zanimljivost jer če ih sigurno biti.
Želim svim uzgajivačima grdelina uspješnu i plodnu godinu !
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°210
Pozdrav
Volim procitat sve o grdelinima .Nesto nauciti .Nemam niti najmanji dio iskustva kao vi ali se sa jednom stvari nebih slozio:Odhranjivanje mladih uz pomoc dadilja.!!!
Istina ,uz pomoc dadilja se dobije veci broj mladih ali dugorocnije gledano puno se gubi .Ptica koja nema instikt leženja po meni je degenericna jedinka (u bioloskom smislu)i kroz nekoliko generacija taj instikt se smanjiva jos vise .
Koliko god da su ti majori skupi i tesko ih je izleci ,trebalo bi selekciju pravit i glede reproduktivnih sposobnosti.Mislim da nikom od nas kroz nekoliko generacija nebi bilo drago uz majore (ili bilo koje druge ptice) kupovati inkubator ili jato dadilja.
U svim selekcijama ,hiperproduktivna razmnozavanja daju rezultat kratkorocno .Dugorocnije gledano ,trebali bismo vise pratit prirodu i preslikavat je na uzgoju svojih ptica .Djelimicno ili potpuno izgubljeni instikt treba regenerirat .
Ne bih volio da me krivo shvatite ali ovo je moje misljenje .
Volim procitat sve o grdelinima .Nesto nauciti .Nemam niti najmanji dio iskustva kao vi ali se sa jednom stvari nebih slozio:Odhranjivanje mladih uz pomoc dadilja.!!!
Istina ,uz pomoc dadilja se dobije veci broj mladih ali dugorocnije gledano puno se gubi .Ptica koja nema instikt leženja po meni je degenericna jedinka (u bioloskom smislu)i kroz nekoliko generacija taj instikt se smanjiva jos vise .
Koliko god da su ti majori skupi i tesko ih je izleci ,trebalo bi selekciju pravit i glede reproduktivnih sposobnosti.Mislim da nikom od nas kroz nekoliko generacija nebi bilo drago uz majore (ili bilo koje druge ptice) kupovati inkubator ili jato dadilja.
U svim selekcijama ,hiperproduktivna razmnozavanja daju rezultat kratkorocno .Dugorocnije gledano ,trebali bismo vise pratit prirodu i preslikavat je na uzgoju svojih ptica .Djelimicno ili potpuno izgubljeni instikt treba regenerirat .
Ne bih volio da me krivo shvatite ali ovo je moje misljenje .
- Post n°211
Ovu zenku sto sam naveo u prijasnjem tekstu sto mi busi jaja, njene kcerke to ne rade, dapace super leze i hrane. Malinois spomenuo si degenericne jedinke, znaci trebalo bi se ta falinga odraziti na spomenute kcerke od zenke sto mi busi jaja. A ono suprotno. U pravu si da treba vrsiti reproduktivnu selekciju, ali kako kad recimo i tu imam jedan "slatki" problem. Naime, moje zenke u prvom gnjezdu nose 6-7 jaja i to najvise od zenke mislim na njene potomke koja mi busi jaja. Tu se malo kose pravila.
Iskusni stiglicari ce znati, recimo zenka prvu godinu radi extra, drugu nece i ajde ga sad ti budi tu pametan.
Za ovu godinu spremam 20 parova, nesto ce ici pod dadilje nesto ce sami othranjivati, a za sledecu god ako bog da bice 50 parova, hranice sami pa sta ostane ostane...
Iskusni stiglicari ce znati, recimo zenka prvu godinu radi extra, drugu nece i ajde ga sad ti budi tu pametan.
Za ovu godinu spremam 20 parova, nesto ce ici pod dadilje nesto ce sami othranjivati, a za sledecu god ako bog da bice 50 parova, hranice sami pa sta ostane ostane...
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°212
Tako je Zorane.To je pravi put.Želim ti da ustraješ na tome.Na ovaj način postići češ kroz 5 ili 6 godina stabilno jato kojem pomoć ne treba.
A to se brzo pročuje i svi će tražiti takve ptice.
A to se brzo pročuje i svi će tražiti takve ptice.
Gost- Gost
- Post n°213
Bravo Zoka,hajde onda i ja cu uduplati parove pa ce mo otvoriti Zoo-vrtic
ps. a toj zenki probaj onaj trik sa crvenom paprikom u jajetu,ili pokusaj jaja sto prije premazati sa spreyom protiv cupanja perja.
ps. a toj zenki probaj onaj trik sa crvenom paprikom u jajetu,ili pokusaj jaja sto prije premazati sa spreyom protiv cupanja perja.
- Post n°214
Dacu je tebi pa je ti zapapri, dvije god me izludjuje. Ustajem ranom zorom, stojim pored nje kao vampir.
Gost- Gost
- Post n°215
zoran ptice pjevice je napisao/la:Dacu je tebi pa je ti zapapri, dvije god me izludjuje. Ustajem ranom zorom, stojim pored nje kao vampir.
ma ako nije vazna, pustaj je na banjalucko , sve koje nose po podu i probijaju jaja ako nisu posebno vazne treba maknut - ko moze , odose zivci , ja najvise u zivotu psujem od marta do kraja septembra
refa95- Broj postova : 1274
Registration date : 12.04.2009
- Post n°216
heheheh
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°217
EUMOx je napisao/la: ja najvise u zivotu psujem od marta do kraja septembra
Dobra ova!
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
- Post n°218
Gost- Gost
- Post n°219
evo i ja se zarazio tim ludim uzgojem pa odlučio pokušati ove godine prvi put spremio 2 para pa što bude biće
Gost- Gost
- Post n°220
imam pitanje pa molim nekoga iskusnijega odgovor pošto sam novi u ovome,dal se klijano mora dobro osušiti prije nego se daje ili može biti malo vlažno s obzirom da je skoro uvjek takvo pošto ga ispirem par puta dnevno
- Post n°221
Puno srece! Nemoj samo odustajati, bice nesto
- Post n°222
Dobro ga posusi prije nego li ga das ticama. Ako klijas u situ posle sapiranja ga stavi na peskir ili krpu koja ce upiti vlagu iz sjemena i onda ga daj ticama.pleya je napisao/la:imam pitanje pa molim nekoga iskusnijega odgovor pošto sam novi u ovome,dal se klijano mora dobro osušiti prije nego se daje ili može biti malo vlažno s obzirom da je skoro uvjek takvo pošto ga ispirem par puta dnevno
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°223
zoran ptice pjevice je napisao/la:Dobro ga posusi prije nego li ga das ticama. Ako klijas u situ posle sapiranja ga stavi na peskir ili krpu koja ce upiti vlagu iz sjemena i onda ga daj ticama.pleya je napisao/la:imam pitanje pa molim nekoga iskusnijega odgovor pošto sam novi u ovome,dal se klijano mora dobro osušiti prije nego se daje ili može biti malo vlažno s obzirom da je skoro uvjek takvo pošto ga ispirem par puta dnevno
ili ga isperi poslijednji put uvečer i ujutro če biti suho.
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
- Post n°224
Ja klijanu na sito ,,centrifugiram ,, pa bude prilično ocjedjeno ali uvjek vlažno .
Takvog ga je dobro pomješati sa suhim CD za grdeline i biti če ok grdelinima za jesti.
Takvog ga je dobro pomješati sa suhim CD za grdeline i biti če ok grdelinima za jesti.
Gost- Gost
- Post n°225
Moze se dati malo vlazno,ali klijalom se dodaju sredstva protiv gljivica i bakterija,neznam dali to dole ima za nabaviti, ja inace klijalo osusim i onda dodajem tecnost koja ga zasticava od kvarenja. Bez te tecnosti,treba praviti manje doze,sto prije potrositi pa praviti ponovo frisko,da nebi doslo do kvarenja koje bi bilo opasno za ptice koje to jedu.