Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+67
Jack Sparrow
krepat ma ne molat
zelandur
skopski maestro
Mozaik
many
gramofon
sanchez33
colic
Starac_Mostarac
brunomarko
evmolp
dva grdelina
echeberija
Sina BL
matija
BOSKO
pavao
bizar
veso09
zijada
batke
brabus
Antonio-Kovac
toni69
Ranko Labovic
dr.nenad86
zoranV
ERVINO
Dule
damir64
MARIN
malinois
carduelismo
mutacija
Carduel
komiza
refa95
PESTI
kreso
Merlo
zoran ptice pjevice
krnjolac
crv
Miljenko
Zac16
Dax BG
deny
vansal
sestoperac
armin71
zvrcko sen
kemo89
žalacST
steva318
Zvrcko
bocka
lord189
Fago
ikayke
saso78
seadriver
milos0205
xyz
ticar
DjordjeVet
Dean
71 posters

priprema grdelina za parenje

Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

priprema grdelina za parenje - Page 6 Empty Re: priprema grdelina za parenje

Postaj by Miljenko sri 17 vel - 21:09

Zac16 je napisao/la:
    Zac16 je napisao/la:-- pitanje za one koji imaju iskustva u uzgoju gradelina --
    mene zanima koja najniza dob gradelina mora bit da bi bio sposoban za parene ?
    recimo dali mogu pocet pripremat mužjaka koji je star 8 mjeseci ?? isto pitanje za zenku, kada se moze pocet parit...
    hvala !
    zanimljivo ... čekam odgovor vec 3 dana ali nistaaaa-- Crying or Very sad

Zac, ma sigurno da mozes koristiti mlade ptice za parenje. Uspjesnost nije kao kod starijih (barem dvije mode), ali nista te ne sprijecava da probas. Sreca puno znaci, pa ti je zelim sto vise.
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv sri 17 vel - 23:46

Miljenko , i mene zbilja zanima koliko mlada može biti ženkica.Meni je radila lanjska ali od prve kovade , one mlađe nisu bile spremne. A sad ih gledam kako se šepure , glavne su u letilici.Veraš a la mikser , ma šta mikser , ka električni mlinac za kavu. Zac dugo si čeka odgovor jer GRADELIN je mužjak od gradela a tu ti nama prorade ,,emocije,, pa nismo u stanju komunicirat.Šalim se Zac bilo bi dobro nastaviti temu jer sada je pravo vrijeme.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 18 vel - 0:17

Zac16 je napisao/la:
    Zac16 je napisao/la:-- pitanje za one koji imaju iskustva u uzgoju gradelina --
    mene zanima koja najniza dob gradelina mora bit da bi bio sposoban za parene ?
    recimo dali mogu pocet pripremat mužjaka koji je star 8 mjeseci ?? isto pitanje za zenku, kada se moze pocet parit...
    hvala !
    zanimljivo ... čekam odgovor vec 3 dana ali nistaaaa-- Crying or Very sad

svaka zeba pa i grdelin spolnu zrelost sticu kod navrsavanja 9 mjeseci, sto bolja i duza priprema to su vece sanse za puna tj. plodna jaja. Mlada zenka/muzjak,moze biti razlog da prvo gnjezdo ima praznih jaja,ali nemora uvjek biti tako. To sta pitas su vjerovatno tici iz sestog mjeseca, i oni su spremni za reprodukciju u Aprilu bez ikakvih problema,samo ih dobro pripremi i pruzi odgovarajuce uslove.
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac čet 18 vel - 12:52

koliko je opasno ako je potrebno premještati parilicu sa jedne lokacije na drugu,konkretno seljenje u drugi stan, u kojoj ženka leži na jajima,ili ima mlade?
    crv
    crv

Postaj by crv čet 18 vel - 13:36

Vrlo.
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac čet 18 vel - 15:30

kratko i jasno! Very Happy
    jel to iz vlastitog iskustva,ili....?
    možda ako se pokrije tamnom krpom i preseli brzo nebi ni primjetila...?
    crv
    crv

Postaj by crv čet 18 vel - 18:58

Ako govoriš o ženki grdelina, njoj ne treba puno razloga da prekine ležanje ili hranjenje mladih.I kod kanarinaca je problem premještanje mada ima iznimaka.Samo je jedan način da saznaš jeli tvoja ptica iznimna.Ipak , sjetio sam se jedne situacije. Prednjicu parilice smo prekrili dva dana gustom bijelom zavjeso , može i gaza tako da je ženka imala dovoljno svijetla ali nije kužila transport.Tu zavjesu smo uklanjali par dana mic po mic i uspjelo je.Napominjem radilo se o kanarinki.
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Broj postova : 662
    Registration date : 14.09.2009

Postaj by zoran ptice pjevice čet 18 vel - 19:21

ZAC, ptica postaje polno zrela cim zavrsi prvi mitar, stim sto te ptice niko pa ni ja ne pari odmah. Pticu od 8 mj mozes slobodno pariti. Evo ti jedan zanimljiv podatak, naime imam majora kojem je sad 9-ta godina. Ljetos je pario i sva su jaja bila puna sto ce reci da ptica sa toliko godina pari i sto je najvaznije da je plodan. I nadam se da ce jos koju god biti pravi ljubavnik Very Happy
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Postaj by zoran ptice pjevice čet 18 vel - 19:27

Ovaj moj komentar se vise odnosio na stare tice jer sam nekidan imao raspravu sa jednim pticarom koji tvrdi da ptica posle 6 g vise nije plodna.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost pet 19 vel - 0:23

Krnjolac,ako vec znas da ce to biti onda nemoj ici sa parenjem dok ne preselis,jer sta ti moze biti je da nece vise da hrani mlade i izbaci ih iz gnjezda,a moze sve i proci u najboljem redu,samo treba rizikovati,pa ako moras onda da,inace ne.

ps. da kazem,za one koje zanima,danas sam na nesto vise od 13h svjetla radio mali test spajanja parova , muzjacima nije trebalo ni nekoliko secundi da krenu u akciju tako da sam zadovoljan sa pripremom i nadam se da ce pocetkom marta vec biti gnjezda.

Za Zorana: cudi me taj ticar sto je to izjavio,stariji muzjaci pare bez problema,jedini problem moze biti u starijoj zenki koja umjesto 5 snese 2-3 jajeta,godinama naravno produkcija hormona opada pa time i plodnost,samo se nikada nemoze precizno reci "tad i tad je kraj",mada moje misljenje je : ko moze,zenke preko 6 god. starosti treba ostaviti u azilu da odmaraju i eventualno posluze kao dadilje.
    crv
    crv

Postaj by crv pet 19 vel - 11:12

Eumox, to care, pravi si razbijač predrasuda.Naime vlada neko uvjerenje da je mužjak sa pet-šest godina ,,ispucan,, stavljali su gornju granicu sedam.Kako je uzgoj češljugara kod nas u povojima o ženkama se zna još manje(ili oni koji znaju šute). Mene zanima kako izbalansiraš odnos mužjak-ženka , obzirom na to da mužjak obično prvi krene pa ponekad i pretjera sa žestinom?
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Postaj by zoran ptice pjevice pet 19 vel - 22:27

Zavisi od muzjaka do muzjaka, nisu svi isti. To ti je isto kao kod covjeka ili bilo kog drugog bica. Ja imam jednog muzjaka zestok je nenormalno, ali kad se zaljubi odma se smiri. Kad bi ga stavio sa drugom zenkom bojim se da nebi prezivila. Opet sto se tice te zestine ona varira, naime koliko sam ja iskusio najzesci su 5-6 mjeseca i vec polako opada ta zestina. A to sto muzjak pretjera sa zenkom nemoj da te brine, na kraju jadna mora popustiti htjela ona to ili ne. Moje pravilo ti je upucaj prvo stiglica pa mu onda daj zenku i nediraj ih vise!!!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 20 vel - 0:27

Crve,da budemo iskreni,ima stvari o kojima se suti i o kojima "sutim" i o tome netreba diskutovati a i vjerujem da je svaki uzgajivac godinama razvio neku svoju tehniku,ucio na greskama i sve to sadrzi i ponesto o cemu se suti. Mislim da to nije problem,nego bi bilo problem govoriti kontra,kao npr. meni sto se desilo neke 1987-8,ljudi mi govorili kontra o bastardiranju u stilu "dalmatinci stavljaju parilice sto nize pri zemlji,nikako visoko" a to ti je bila carobna rijec kad pomenes dalmatince,i tako te namjerno zeznu nekom izmisljotinom dok nevidis sam gresku,e sa tim se neslazem,ili suti ili reci tacno i to je to.

To sta pitas, zenke se spremaju cim osjete spremnost muzjaka,znam da izgleda da on nju proganja ali takva je priroda,to tako i treba da bude,stiglic inace pari rano ujutro i pred sumrak. Zenku prije spajanja naravno moras da pratis i sam vidis po pokretima i cujes po javljanju dali je spremna i koliko, i to ti je to. Muzjak je uvjek u vecoj zestini,zasto? jer se podigne testosteron,a testosteron je kljuc zestine i nagona,i susta je suprotnost od estrogena koji vlada zenkom.

Ps. razmisljam nesto da mi napravis grdelina ulje na platnu,nekih 80 x 45cm ...
    crv
    crv

Postaj by crv sub 20 vel - 0:35

Eumox, care nema blema , samo stani u red .Morat ćeš malo pričekat.Imam puno narudžbi.Dotad odaberi motiv.
    crv
    crv

Postaj by crv sub 20 vel - 0:51

zoran ptice pjevice je napisao/la:Zavisi od muzjaka do muzjaka, nisu svi isti. To ti je isto kao kod covjeka ili bilo kog drugog bica. Ja imam jednog muzjaka zestok je nenormalno, ali kad se zaljubi odma se smiri. Kad bi ga stavio sa drugom zenkom bojim se da nebi prezivila. Opet sto se tice te zestine ona varira, naime koliko sam ja iskusio najzesci su 5-6 mjeseca i vec polako opada ta zestina. A to sto muzjak pretjera sa zenkom nemoj da te brine, na kraju jadna mora popustiti htjela ona to ili ne. Moje pravilo ti je upucaj prvo stiglica pa mu onda daj zenku i nediraj ih vise!!!
    Zorane znači li to da da mužjaka pripremamo u kavezu u kojem bi trebao parit pa ženku pripustimo naknadno? Zanima me koliko debljina ženke može utjecati na pripremu, dobio sam jednu za koju se vjerovalo da je mužjak .
    Merlo
    Merlo

Broj postova : 426
    Registration date : 22.08.2008

Postaj by Merlo sub 20 vel - 0:55

Jesam dalmatinac i gonim dalmatinski sistem uzgoja i nije me sramota a cini mi se da su i zadnji svjecki prvaci bili dalmatinci pa taman se Lucici ,Arsici ili Cubelici prezivali.
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Postaj by zoran ptice pjevice sub 20 vel - 1:07

Mozes muzjaka spremati odvojenog pa mu dodaj zenku naknadno. Ajesi mislio ako je zenka debela dali to utice na pripremu? Iz mog iskustva debljina ne utice na pripremu. Ako ti sta znaci da sam ih izlegao otkad se bavim pticarenjem preko HILJADU KOMADA. Ovu god sam porucio 200 prstenova i spremam 20 parova cheers
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 sub 20 vel - 1:15

Bravo Zorane... e to je brojka... cheers
    crv
    crv

Postaj by crv sub 20 vel - 1:23

zoran ptice pjevice je napisao/la:Mozes muzjaka spremati odvojenog pa mu dodaj zenku naknadno. Ajesi mislio ako je zenka debela dali to utice na pripremu? Iz mog iskustva debljina ne utice na pripremu. Ako ti sta znaci da sam ih izlegao otkad se bavim pticarenjem preko HILJADU KOMADA. Ovu god sam porucio 200 prstenova i spremam 20 parova cheers
    Samo češljugare ili...?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 20 vel - 1:27

Merlo je napisao/la:Jesam dalmatinac i gonim dalmatinski sistem uzgoja i nije me sramota a cini mi se da su i zadnji svjecki prvaci bili dalmatinci pa taman se Lucici ,Arsici ili Cubelici prezivali.

Nepostoje sistemi uzgoja, a ono sta sam gore napisao znaci da su ljudi zloupotrebljavali dalmatinsko umijece koje se cjenilo,da bi laz i prevara izgledala sto ubjedljivija. Ovo se nepravdam tebi,jer znam da samo ides po mojim postovima nebi li izmislio kakvu crnu ovcu i to vec zna cijel forum i vrijeme bi ti bilo da se odkacis od mene, mada vjerujem da nije bilo potrebe pojasnjavati i da su moj tekst svi shvatili a posebno oni koji se duze bave ticarstvom i znaju koliko se cjenio dalmatinski smjer,oni koji su prije par godina tek poceli imace vremena da shvate.
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Postaj by zoran ptice pjevice sub 20 vel - 1:29

20 parova mutacija, ne racunajuci bjelogrle i normale a bastarde!? cheers
    crv
    crv

Postaj by crv sub 20 vel - 1:36

Zorane ,daješ li prednost vanjskom uzgoju ili radiš u kući ili možda kombiniraš?
    zoran ptice pjevice
    zoran ptice pjevice

Postaj by zoran ptice pjevice sub 20 vel - 1:38

Samo vanjski uzgoj. Zov prirode!
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso sub 20 vel - 1:51

Svak je jedne godine tek pocea bilo prije jednu ,dvi ili deset nije bitno i ti si bija pocetnik tako da ti nema smisla te gluposti pisat sta pises Eumo , nego budi pristojan a ne bahatit se svako malo a Merlo ti je dobro napisa jer su ti samo Dalmatinci pod navodnicima ili u negativnom smislu zato pomalo s tipkovnicom i ne triba se niko s nikin vridjat ima nas od svakud i svi su dobrodosli al niko ne pise tako ko ti "ufino pa sa strane kako se po nasemu kaze"!
    crv
    crv

Postaj by crv sub 20 vel - 1:52

Imali smo na stranici o ocjenjivanju ptica zanimljivu diskusuju o intermedijarnom nasljeđivanju veličine. Dali si u uzgoju imao slučajeve CCMajor X CCCarduelis i obrnuto?Ako jesi kakva su tvoja iskustva u pogledu veličine s obzirom od koje kombinacije potiču, zapravo ima li razlike u veličini?pitam Zorana.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 16:17.