Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+67
Jack Sparrow
krepat ma ne molat
zelandur
skopski maestro
Mozaik
many
gramofon
sanchez33
colic
Starac_Mostarac
brunomarko
evmolp
dva grdelina
echeberija
Sina BL
matija
BOSKO
pavao
bizar
veso09
zijada
batke
brabus
Antonio-Kovac
toni69
Ranko Labovic
dr.nenad86
zoranV
ERVINO
Dule
damir64
MARIN
malinois
carduelismo
mutacija
Carduel
komiza
refa95
PESTI
kreso
Merlo
zoran ptice pjevice
krnjolac
crv
Miljenko
Zac16
Dax BG
deny
vansal
sestoperac
armin71
zvrcko sen
kemo89
žalacST
steva318
Zvrcko
bocka
lord189
Fago
ikayke
saso78
seadriver
milos0205
xyz
ticar
DjordjeVet
Dean
71 posters

priprema grdelina za parenje

Dean
    Dean

Broj postova : 1847
    Registration date : 19.08.2008

priprema grdelina za parenje Empty priprema grdelina za parenje

Postaj by Dean uto 11 stu - 0:01

ajmo da vidimo iskustva ja ču svoje za početak pa da vidimo kamo čemo stići

Ja parove držim cijele godine skupa tako da ih zajedno i pripremam

od 01.01. počinjem sa produžavanjem svijetla 1 min ujutro i 1 minutu popodne

jednom sedmično dajem klijavo sjeme (u malim količinama)

jednom sedmično paston ( u malim količinama)

postepeno povećavam količinu klijavog sjemena dok ne dodjem do dnevne doze

povremeno dam malo graška i crvića čisto da se ptice naviknu na njih

kad sam negdje na 14 sati svijetla stavim gnijezda (više komada) i ponudim razne materijale za gradnju gnijezda i ...mantram malo Very Happy

ovo su natuknice pa možemo malo raspraviti o stavkama ovisno o vašim iskustvima
    DjordjeVet
    DjordjeVet

Broj postova : 448
    Registration date : 11.06.2008

priprema grdelina za parenje Empty Re: priprema grdelina za parenje

Postaj by DjordjeVet uto 11 stu - 0:14

odlicna tema....
    nisam pario stiglice, ali imam neko iskustvo sa utjerivanjem u formu za pjesmu....mozda ce nekom koristiti...

posto ne zurim zbog parenja, a ptice su mi napolju, samo produzenje dana u proljece i toplije vrijeme mi odrade dobar dio...
    pojacavam im sjemensku hranu (podizem procenat konoplje i nigera...ustvari im dajem mjesavinu belgijske hrane za divlje ptice sa velikim brojem vrsta divljeg sjemena, konoplje i nigera), CD hranu od jaja (prvo tri puta nedeljno dok su jos u letilici, kad se sloze u policu svaki drugi dan, pa onda svaki dan po jednom, da bi na kraju dobijali jajcanu hranu svaki dan po dva puta), klijali niger (ista sema kao i za jajcanu hranu, obicno kombinujem to dvoje), list i cvijet maslacka u neogranicenim kolicinama.....
    posto kod mene nie tako dobar izbor raznih dodataka, uglavnom sam upucen na stvari iz prirode...
    uz produzen dan i redovno sirenje dva puta dnevno, ulaze u formu za mjesec dana od vadjenja iz letilice...otprilike negdje u drugoj polovini aprila.....
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar uto 11 stu - 4:56

grdeline za baštarde počmem pripremati oko nove godine,
    pišem o njima jer su parovi van.a za njih vrijedi isto osim svijetla.

tri puta tjedno kuhana jaja,dva puta tjedno crvi brašnari po dva komada,klijana svaki dan.
    svijetlo produžujem po par minuta onako otprilike jer su mi u hodniku kuće.nekad je i pre dugo Laughing uz grijanje kuće.

prvo stoji sa kanarinkom od, evo jučer pa jedno 20 dana,zatim ga odvojim da se gledaju pa ih zafrkavam sa pregradom da se malo žeste,pa opet pustim da se gledaju i tako ih promatram kako se ponašaju.

tamo već oko 30.01.kanarinki stavljam gnijezdo i pustim da je gleda kako pravi,u to vrijeme on već pjeva ko lud a ona diže rep,

ps,to su kanarinke koje su već radile sa grdelinima a za mlade je to možda rano.
    xyz

Broj postova : 2232

Postaj by xyz uto 11 stu - 13:00

Pošto ih ja čekam da prirodno dođu spremni, u 5. mjesec, onda ih tek počnem pripremati pred kraj 3. mjeseca.

Jedan dan dodatak nigera, drugi dan malo jaja, i tako u krug, uvjek dosta zelenila, i štiglec je napet ko puška Wink

Ženke ne pripremam, jer ih nemam i ne parim čistake Wink
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 12 stu - 19:50

Pošto su mi pticepreko cijele godine vani,sa pripremama počinjempočetkom ožujka.Postepeno smanjujem mješavinu i pojačavam divlje sjeme.Dva puta tjedno jajčana smjesa i dva puta čevćek(kostriš).Tada otprilike čevćek i cvjeta,tako da pojačavam ishranu poluzrelim cvijetom.Crve brašnare također davam dva puta tjedno po par komada.Tada počinju i lisne uši i mravlja jaja,koja im dajemu količini koliko žele,tj koliko mogu sakupiti,a to i nije baš puno.Način na koji davam crve brašnare ću opisati u temi za to predviđenoj.
    milos0205
    milos0205

Broj postova : 31
    Registration date : 16.11.2008

Postaj by milos0205 sri 26 stu - 14:29

Moram da se nadovezem na ovu temu jer mi se desava vec godinama jedan problem. Cim pocnem sa usiljavanjem stiglica, pojacavam hranu dajem biljne vasi, proklijalo seme uljane repice, jaja oni pocinju da se goje i onda ta ptica prestaje sa pesmom i vise nije spremna za parenje. Retko sam nailazio na pticu koja se nece ugojiti i po pravilu taj stiglic odmah pari te godine. Zna li neko u kojoj meri da se pojaca hrana( kolicinski) i kako da prevazidjem taj problem?
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar sri 26 stu - 18:02

milos0205 je napisao/la:Moram da se nadovezem na ovu temu jer mi se desava vec godinama jedan problem. Cim pocnem sa usiljavanjem stiglica, pojacavam hranu dajem biljne vasi, proklijalo seme uljane repice, jaja oni pocinju da se goje i onda ta ptica prestaje sa pesmom i vise nije spremna za parenje. Retko sam nailazio na pticu koja se nece ugojiti i po pravilu taj stiglic odmah pari te godine. Zna li neko u kojoj meri da se pojaca hrana( kolicinski) i kako da prevazidjem taj problem?

daji im klijano od miješanog sjemenja, nemoj svaki dan davati,nego 2 puta tjedno.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean čet 27 stu - 0:09

ja bi kad bi imao uvijeta radije koristio prirodno svijetlo medjutim nemam svijetla u prostoriji pa se moram snalaziti (ima sve svoje prednosti i nedostatke)

Milane onaj tajmer od 5 eura nije dobar jer nema umjereno paljenje i gašenje svijetla, ja to radim preko uredjaja koi simulira zoru i sumrak i košta nekih 100 eura imam ga vec 5 godina i za sada nemam problema s njime

Što se tiće debljanja grdelina smanji mu dozu hrane jako malo mu treba toga, jedna ona "lingueta" (neznam kako se kaze) na dan ili klijavog (od kojeg se neće sigurnoudebljati jer je ono 80% vode) ili pastona
    xyz

Broj postova : 2232

Postaj by xyz čet 27 stu - 15:49

Ako misliš na ono šta se umetne među žice, za dodatnu hranu, kod nas neki zovu dotatak, a neki šešula.

U to uobičajeno dajemo niger ili jajčanu hranu.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean čet 27 stu - 17:18

drazenxp je napisao/la:Ako misliš na ono šta se umetne među žice, za dodatnu hranu, kod nas neki zovu dotatak, a neki šešula.

U to uobičajeno dajemo niger ili jajčanu hranu.

da to je to ;-)
    milos0205
    milos0205

Postaj by milos0205 čet 27 stu - 18:21

To je verovatno ona mala hranilica za minerale o kojoj pricamo. Mozda je Ticar u pravu, treba davati samo proklijalo seme i mislim da je to dovoljno, a mesano seme malo smanjiti zar ne? Moram jos nesto da pitam sve ticare na ovom forumu, a to je:
    gde ili u koju ustanovu nositi uzorak hrane koja se mesa sa jajima i daje sedam dana ptici koja je debela ili menja perje ili nikad nije htela da peva a koja posle tri dana poludi od pesme i onda se za jako kratko vreme usili i ne prestaje da peva, tu hranu spravlja jedan covek iz Srbije i prodaje za dobre novce a naravno nece da kaze od cega se sastoji ta hrana. Pokusavam vec duze vreme da saznam ali ne uspeva, onog momenta kada saznam ili saznamo od cega se sastoji kacimo na forum pa onda ljudi izvolite pravite bastarde kakve hocete parite sta hocete i zaboravite na Italijane i Spance.
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver čet 27 stu - 21:14

Dean je u drugoj temi parenje i uzgoj grdelina spominjao jedan recept sa klijanim sjemenom, smrznutim graskom i brasnenim crvima + jajcana hrana. Za jajcanu hranu je dao recept kako se spravlja ali za ovo drugo nije pa bi bilo dobro ako nam moze dati i taj recept ili link gdje ga se moze naci na netu.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 27 stu - 21:21

Gde se to prodaje ,daj neki link ili kontakt telefon.
    Nisam znao da je neko krenuo sa komercijalnom proizvodnjom kod nas.
    saso78
    saso78

Broj postova : 771
    Registration date : 20.07.2008

Postaj by saso78 čet 27 stu - 21:43

milos0205 je napisao/la:To je verovatno ona mala hranilica za minerale o kojoj pricamo. Mozda je Ticar u pravu, treba davati samo proklijalo seme i mislim da je to dovoljno, a mesano seme malo smanjiti zar ne? Moram jos nesto da pitam sve ticare na ovom forumu, a to je:
    gde ili u koju ustanovu nositi uzorak hrane koja se mesa sa jajima i daje sedam dana ptici koja je debela ili menja perje ili nikad nije htela da peva a koja posle tri dana poludi od pesme i onda se za jako kratko vreme usili i ne prestaje da peva, tu hranu spravlja jedan covek iz Srbije i prodaje za dobre novce a naravno nece da kaze od cega se sastoji ta hrana. Pokusavam vec duze vreme da saznam ali ne uspeva, onog momenta kada saznam ili saznamo od cega se sastoji kacimo na forum pa onda ljudi izvolite pravite bastarde kakve hocete parite sta hocete i zaboravite na Italijane i Spance.

Milos taj covek koji prodaje hranu sam pravi ili preprodaje?Meni je malo cudno za nekoliko dana da se postigne takav uspjeh i celosno da preokrene pticu.
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Broj postova : 1510
    Registration date : 09.09.2008

Postaj by ikayke čet 27 stu - 22:03

priprema grdelina za parenje Germix1gv2.thpriprema grdelina za parenje Germix2tr6.th

Evo kako sa i obecao, prospekt ovog friziranog klijavog sjemena.... pa ako tko zna talijanski moze prevesti i staviti na forum. study
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Postaj by ikayke čet 27 stu - 22:16

priprema grdelina za parenje Manitoba1sp4.thpriprema grdelina za parenje Manitoba2kn0.th
    milos0205
    milos0205

Postaj by milos0205 pet 28 stu - 3:05

Taj covek pravi sam on je ranije radio u institutu za kukuruz i verovatno je odatle doneo nesto sto mesa sa tom polu jajcanom osusenom hranom. Nikad nikome nije otkrio sta je sastav pakovanja su tezine 20-30g i jedno pakovanje je za jednu pticu za period 7 dana. Ranije je pricao kako to donosi iz Pariza medjutim meni licno je rekao da ga pravi sam i da nema para za koje bi rekao sastav. Stvarno je cudo od hrane, ni ja nisam verovao da je moguce da svaka ptica moze da propeva za 3 dana. Meni su i zenke pevale kao lude gde su iskusni pticari govorili da su to muzjaci neverujuci da su zenke. Milane u ponedeljak idem po jednu kesicu odvojicu deo za tebe samo da se cujemo pre toga kako da ti to isporucim a na tebi je da dodjes do sastava, ja sam ga probao i on je sladak znaci da i secer stavlja ima i malo nigera i industrijske soje i susenih jaja i ? saznaj to i odnos svih sastojaka i onda smo svi na konju. Ko zeli nesto blize neka pita odgovoricu koliko znam
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Postaj by ticar pet 28 stu - 5:09

ma ja i samo sa kuhanim jajma i vitaminom e i klijanom napravim čudo od ptice,biće ima nekog afrodizijaka ili nešto slično u toj hrani,možda sok neke biljke ili slično.
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sub 29 stu - 0:28

stavlja speed unutra lol!
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sub 29 stu - 0:31

seadriver je napisao/la:Dean je u drugoj temi parenje i uzgoj grdelina spominjao jedan recept sa klijanim sjemenom, smrznutim graskom i brasnenim crvima + jajcana hrana. Za jajcanu hranu je dao recept kako se spravlja ali za ovo drugo nije pa bi bilo dobro ako nam moze dati i taj recept ili link gdje ga se moze naci na netu.

pa iniej baš recept nego se to sve pomiješa skupa crvi + klijavo sjeme + jajcana hrana + smrznuti grašak (koi se prije toga ispere pod vrućom vodom da se omeksa ...tajna je u grašku, probajte ga ovako dati pticama, samo ga prvih par puta malo zgnjecite da ga ptice lakše pojedu, kasniej više nije potrebno...

grašak je odličan izvor vitamina i proteina, čuo sam za primjere da neke ptice mlade hrane isključivo sa graškom i da mladi napreduju jednako brzo ako ne i brže nego od jajčane hrane a nema nikakvih smetnji...
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 29 stu - 0:39

stavlja horse,pa se brzo sile kao konji lol!

mozda ima kakvih kapi,i nekih drogica,tko zna na cemu drze ptice,ja svoje na onako,nije ni komplikovan nacin a nije ni lagan,jednom godisnje esb 3,radi preventive da nebi doslo do bolesti,a ne davati kad dode do bolesti,to je glupo,stupid,najveca greska,i ptica sigurno tone u san iz kojeg se vise nikad ne probudi...................koji pjesnik...............metafora...........
    Dean
    Dean

Postaj by Dean sub 29 stu - 0:47

Marko ajde mlad si pa neznas ( i bolje je :-) ali od horsa bi ti ptice samo zakljucale, kako bi se reklo zargonom konzumenata : hors - spusta lol!

a za esb sam vec pisao pa da se ne ponavljam
    ikayke
    ikayke
    Admin
    Admin

Postaj by ikayke sub 29 stu - 1:42

Dean je napisao/la:
    pa iniej baš recept nego se to sve pomiješa skupa crvi + klijavo sjeme + jajcana hrana + smrznuti grašak (koi se prije toga ispere pod vrućom vodom da se omeksa ...tajna je u grašku, probajte ga ovako dati pticama, samo ga prvih par puta malo zgnjecite da ga ptice lakše pojedu, kasniej više nije potrebno...

grašak je odličan izvor vitamina i proteina, čuo sam za primjere da neke ptice mlade hrane isključivo sa graškom i da mladi napreduju jednako brzo ako ne i brže nego od jajčane hrane a nema nikakvih smetnji...

Deane koji grasak , je ovaj ok? Smile Kazes samo pod vrucu vodu da se odmrzne, ne treba kuhati ili mikrovalna?

priprema grdelina za parenje Thumbaspx

Koliko ga se otprilike stavlja po ptici... ?
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 29 stu - 2:00

Deane,pojasni malo oko graska,kako ptice koje nisu jele reaguju,i dali dajes tvojim pticama,odnosno kako su tvoje ptice reagovale?
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver sub 29 stu - 2:23

I da li se ta kombinacija daje za usiljavanje ili prakticiras takvu hranu nastaviti kasnije davati roditeljima koji time hrane mlade?

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 11:57.