Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+11
dva grdelina
echeberija
Dax BG
MARIN
lord189
Miljenko
franeperuzovic
Zac16
zvrcko sen
many
seadriver
15 posters

Parenje i mladi

Gost
    Gost

Parenje i mladi Empty Parenje i mladi

Postaj by Gost ned 1 stu - 21:24

Posto jos nisam nikako to proba a vidim da veci dio vas to radi kod kuce s grdelinima(i to dobro) pa bi molija za par savjeta,naravno da cu pocet s tim iducu godinu.

Dali ih odma stavit u iste ćibe(letilice/voliere)ili jedno kraj drugog pa onda u letilice?

Sto se tice pripremanja za hranom za parenje-vise manje mi je sve jasno.
    Kupovno u kesici gotova hrana(jaja /med )salata,kuhana jaja,kapi za vodu...

Jer imam dosta mjesta bas bi napravija parilice da bude super jer iman i volje i vrimena.
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Parenje i mladi Empty Re: Parenje i mladi

Postaj by seadriver pon 2 stu - 1:15

Toni ST je napisao/la:Posto jos nisam nikako to proba a vidim da veci dio vas to radi kod kuce s grdelinima(i to dobro) pa bi molija za par savjeta,naravno da cu pocet s tim iducu godinu.

Dali ih odma stavit u iste ćibe(letilice/voliere)ili jedno kraj drugog pa onda u letilice?

Jer imam dosta mjesta bas bi napravija parilice da bude super jer iman i volje i vrimena.

Pozdrav Toni, ako nije problem dopuni malo svoj profil a onda otidji u teme "parenje i uzgoj grdelina", "odgoj mladih grdelina,stiglica" i "priprema grdelina za parenje", dosta je toga tu vec napisano pa nema smisla ponavljat, ako ti nakon toga ne bude nesto jasno slobodno pitaj
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 7 stu - 21:53

evo popunjen profil.ok vise manje san sve zna i pronasa nesto novo ali me prvenstveno zanima dali nabaviti mlade tice neobucenepa njih ostavit dogodine za parenje ili kupi kod nekoga par iz domaceg uzgoja.
    I koliko je cijena za jedan par iz domaceg uzgoja moze i na PM
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver ned 8 stu - 1:41

Toni ST je napisao/la:evo popunjen profil.ok vise manje san sve zna i pronasa nesto novo ali me prvenstveno zanima dali nabaviti mlade tice neobucene ili u zelandi pa njih ostavit dogodine za parenje ili kupi kod nekoga par iz domaceg uzgoja.

Po meni je najsigurnija opcija nabavit grdeline iz domaceg uzgoja, sve ostalo je kaznjivo zakonom. Preporuka je da obavezno zenku za pocetak nabavis iz uzgoja a muzjak i nije toliko bitan, glavno da je muzjak zdrava ptica sto mirnija i da ce skakat na zenku kad zato dodje vrijeme. Zenka je u cijeloj prici puno bitnija, zato nju nabavi izlezenu u kavezu jer ona na kraju obavlja 90% posla.
    Cijena po komadu iz domaceg uzgoja 400-500 kuna.
    many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Postaj by many pet 13 stu - 20:03

ženka je sve sa time bi se i ja složio dapaće!
    zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen sub 14 stu - 0:23

seadriver je napisao/la:
    Toni ST je napisao/la:evo popunjen profil.ok vise manje san sve zna i pronasa nesto novo ali me prvenstveno zanima dali uvatit mlade tice neobucene ili u zelandi pa njih ostavit dogodine za parenje ili kupi kod nekoga par iz domaceg uzgoja.

Po meni je najsigurnija opcija nabavit grdeline iz domaceg uzgoja, sve ostalo je kaznjivo zakonom. Preporuka je da obavezno zenku za pocetak nabavis iz uzgoja a muzjak i nije toliko bitan, glavno da je muzjak zdrava ptica sto mirnija i da ce skakat na zenku kad zato dodje vrijeme. Zenka je u cijeloj prici puno bitnija, zato nju nabavi izlezenu u kavezu jer ona na kraju obavlja 90% posla.

potpisujem je skuplje ali si reguliro status i puno veća je mogućnost uspjeha
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sub 14 stu - 20:53

seadriver je napisao/la:
    Toni ST je napisao/la:evo popunjen profil.ok vise manje san sve zna i pronasa nesto novo ali me prvenstveno zanima dali uvatit mlade tice neobucene ili u zelandi pa njih ostavit dogodine za parenje ili kupi kod nekoga par iz domaceg uzgoja.

Kaznjivo zakonon, Very Happy pa nitko nije dobija grdelina izlezenog iz jaja od kokose Neutral
    Svak je uvatija grdelina pa ga stavija u cibu i nakon odredenog vrima dobija prve mlade izlezene u kuci.
    ali cijena od 500 kn po ticu mi stvarno izgleda previse.
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver sub 14 stu - 23:11

Toni ST je napisao/la:Kaznjivo zakonon, Very Happy pa nitko nije dobija grdelina izlezenog iz jaja od kokose Neutral
    Svak je uvatija grdelina pa ga stavija u cibu i nakon odredenog vrima dobija prve mlade izlezene u kuci.
    ali cijena od 500 kn po ticu mi stvarno izgleda previse.

Da Toni ali sad se grdelini mogu nabaviti izlezeni u krletkama, nije ih potrebno vise loviti, a sam lov podlijeze krivicnom pravu!
    Gost
    Gost

Postaj by Gost ned 15 stu - 13:22

ISTINA JE ŠTO ZBRČKA KAŽE TREBA SE POSVETITI ODHRANJIVANJU MLADIH IZ GNEZDA .
    many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Postaj by many uto 17 stu - 17:40

Velika cijena češljugara če dovesti do pojačanog lova jer su cijene previsoke uopče,daš 1000 kuna za par i ugine ti ženka ode sve,ja ću svoje ptice prodavati jeftinije da budu pristupaćnije ljudima da stvarno prestanu loviti,200 kuna sa papirima bez obzira da li je prva klasa jer niti neću drugačije prodavati,zašto bi sve bilo skupo a recesija je i stvarno je teško i sto kuna za pticu dati ako se nema,slomiti ču bar kod sebe tu recesiju i svoj uzgoj zimovki,žutarica,zelendura i češljugara prodavati jeftinije da se više uzgaja pokućama.U eu još nismo pa nije još za naš džep takva cijena!
    Zac16
    Zac16

Broj postova : 32
    Registration date : 04.07.2009

Postaj by Zac16 uto 17 stu - 19:57

many je napisao/la:Velika cijena češljugara če dovesti do pojačanog lova jer su cijene previsoke uopče,daš 1000 kuna za par i ugine ti ženka ode sve,ja ću svoje ptice prodavati jeftinije da budu pristupaćnije ljudima da stvarno prestanu loviti,200 kuna sa papirima bez obzira da li je prva klasa jer niti neću drugačije prodavati,zašto bi sve bilo skupo a recesija je i stvarno je teško i sto kuna za pticu dati ako se nema,slomiti ču bar kod sebe tu recesiju i svoj uzgoj zimovki,žutarica,zelendura i češljugara prodavati jeftinije da se više uzgaja pokućama.U eu još nismo pa nije još za naš džep takva cijena!
    Shocked ja bi se odmah sad pribiljezio za 3 para......ako moze Idea Question
    hvala
    franeperuzovic
    franeperuzovic

Broj postova : 272
    Registration date : 29.09.2008

Postaj by franeperuzovic uto 24 stu - 15:01

nabavija sam krnjolca sa jako izraženim crvenim vijencem oko glave (vrata).

zanima me kakav je nasljedni faktor tog crvenog vijenca na mlade.

mogu li ženke imat krnjole?
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko uto 24 stu - 21:51

Frane,
    Svaki grdelin nosi oznake krnjola, vidljivo na bastardima. To bi znacilo da zenka mora biti nosioc, da bi se prenijelo na mlade. Da li su ove oznake kod zenke vidljive???? Jedan nacin za provjerit je bastardiranje s kanarincem, i vidjet da li bastarde nose oznake.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Broj postova : 1872
    Registration date : 28.10.2008

Postaj by lord189 uto 24 stu - 21:55

Toni ST je napisao/la:Posto jos nisam nikako to proba a vidim da veci dio vas to radi kod kuce s grdelinima(i to dobro) pa bi molija za par savjeta,naravno da cu pocet s tim iducu godinu.

prijatelju dali si ikad pario kanarince..???
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN sri 25 stu - 1:21

franeperuzovic je napisao/la:nabavija sam krnjolca sa jako izraženim crvenim vijencem oko glave (vrata).

I ženke mogu imati krnjole.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 25 stu - 1:42

lord189 je napisao/la:

Ne nisan nikad ali cu pocet s grdelinima
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Postaj by seadriver sri 25 stu - 2:04

Toni ST je napisao/la:
    lord189 je napisao/la:

Cuj ako mislis da je to tako jednostavno samo izvoli, medjutim to ne ide tek tako lako. Trebao bi ici obrnutim redoslijedom, znaci prvo kanarinci pa onda grdelini. Za uspjesno parenje grdelina treba zadovoljiti niz uvjeta,znaci ne mozes ti sad uzeti zenku ko zna odakle i ocekivat rezultate, uostalom kreni pa ces viditi i sam.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 25 stu - 12:42

franeperuzovic je napisao/la:nabavija sam krnjolca sa jako izraženim crvenim vijencem oko glave (vrata).

zenka acestrale nemoze imati,bar ja to nisam nikada vidio,da bi zadrzao krnjole ako su ti vazni morao bih recimo upariti
    tog stiglica sa zenkom koja je nosioc bjeloglavog,znaci zenka iz gnjezda gdje je 1,0 bjeloglavi X 0,1 ancestralna.
    Vidio sam do sada 90% zenki iz takvih gnjezda koje imaju tamno narandzasta pera iza krune,sto vi zovete krnjole a mi zlatna pera,i zenke i muzjaci to nose kod nosioca bjeloglavog. Medjutim,na krnjolce neide niko,i parenje koje sam ti gore naveo niko neradi zbog toga da dobije krnjolce,ali samo na taj nacin postoji mogucnost koju zelis postici. Parenje nosioca mutacije sa ancestralom je steta,nego ide nosioc x nosioc,nosioc x mutacija, mutacija x ancestrala - da se osvjezi krv i dobije na velicini ptice. Od mojih 6 muzjaka, 5 ima krnjole,ali ja ih po tom nisam selektirao,to je sporedni faktor. Nebi se slozio sa mojim drugom Miljenkom o tome da ancestralna zenka moze da bude nosioc krnjolca,osim u gore navedenom primjeru,ako je neko nosioc u opciji ancestrala x ancestrala onda je to muzjak.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 sri 25 stu - 16:37

seadriver je napisao/la:
    Toni ST je napisao/la:
    lord189 je napisao/la:

Cuj ako mislis da je to tako jednostavno samo izvoli, medjutim to ne ide tek tako lako. Trebao bi ici obrnutim redoslijedom, znaci prvo kanarinci pa onda grdelini. Za uspjesno parenje grdelina treba zadovoljiti niz uvjeta,znaci ne mozes ti sad uzeti zenku ko zna odakle i ocekivat rezultate, uostalom kreni pa ces viditi i sam.

heh eee tako su i meni punili uši nemoš ovako moraš ovako al bija san siguran u svoj uspjeh i nakraju uspio

glavna je volja a i uvjeti a povrh svega ZNANJE..!!!!
    Dax BG
    Dax BG

Broj postova : 331
    Registration date : 15.04.2009

Postaj by Dax BG sri 25 stu - 17:55

Znaci EUMOx-e, po tebi je da bi se krnjole prenosile potrebno pariti (zlatoperca) krnjolca sa beloglavom zenkom ili zenkom nosicem beloglave (witkopf) mutacije.
    Witkopf mutacija je dobijena povratnim ukrstanjem nekoliko podvrsta carduelida, izmedju ostalog i himalajskog zelendura, sto se jos uvijek razaznaje po zutoj partiji koja se nalazi na krilu (veca nego kod bilo koje poznate podvrste stiglica). Da li postoji sema po kojoj se moze upariti stiglic koji ima krnjolu sa zenkom koja izgleda posve normalno, jer se to desava u prirodi. Ja sam pratio parove u prirodi, ali nemam nikakva saznanja glede naslednosti krnjole. Cak sam ih pario i nisam dobio nista. Imaju li odgajivaci po Nemackoj iskustva sa time?
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija sri 25 stu - 18:30

A ne znaci li to da ako se krnjola ne prenosi na sledece potomke direktno , da je moguce da je ona degeneracija i da se javlja nasumicno kod sledecih generacija. Mada se prenosi kod bastarda direktno. Inace ni ja nikad krnjolu kod zenke nisam video.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost sri 25 stu - 19:40

Dax BG je napisao/la:Znaci EUMOx-e, po tebi je da bi se krnjole prenosile potrebno pariti (zlatoperca) krnjolca sa beloglavom zenkom ili zenkom nosicem beloglave (witkopf) mutacije.
    Witkopf mutacija je dobijena povratnim ukrstanjem nekoliko podvrsta carduelida, izmedju ostalog i himalajskog zelendura, sto se jos uvijek razaznaje po zutoj partiji koja se nalazi na krilu (veca nego kod bilo koje poznate podvrste stiglica). Da li postoji sema po kojoj se moze upariti stiglic koji ima krnjolu sa zenkom koja izgleda posve normalno, jer se to desava u prirodi. Ja sam pratio parove u prirodi, ali nemam nikakva saznanja glede naslednosti krnjole. Cak sam ih pario i nisam dobio nista. Imaju li odgajivaci po Nemackoj iskustva sa time?

Dax,kad sam pricitao post od frane to mi je jedino sto sam smatrao za moguce kad se radi o njegovoj zelji da upari svog stiglica,obrati paznju na witkopa iza glave,bilo kojeg , dali ancestralni witkop dali witkop pastel ili samog nosioca,kod pastela tamo gdje stoje krnjole ide na zuto a kod ancestral witkopa ide na crveno isto i kod nosioca,znaci vijenac na samom kraju krune je obojen. Ovo mi je prvi put palo na pamet dok sam citao njegov post,ovdje o tome niko neprica i tome se nedaje nikakva vaznost i nikad nisam o tome ni razmisljao ni pomislio nesto. Frane da upari tog krnjolca sa zenkom koja je nosioc witkopa dobio bi 50% nosioca i 50% normali,dali bi (muski) normali bili zlatoperci to je pitanje,ali ovi nosioci imali bi vjenac iza vrata,to je moje misljenje.

Ovo sta echeberija kaze,ima i tu logike,krnjoli mogu biti degeneracija kao sto je kod bjelogrlasa degeneracija manjak maske u predjelu vrata. E sad,samo je pitanje kod ovog prvog,ako je degeneracija,zasto se samo javlja kod ancestralnih muzjaka...a ne i kod zenki. To je vec pitanje za geneticare.
    lord189
    lord189
    Opomena pred isključenje
    Opomena pred isključenje

Postaj by lord189 sri 25 stu - 20:30

ee prijatelji moji zlatoper ili ti ga krnjolac po dalmatinski to je kao što znamo ptica sa crvenim prstenom ili točkama iza vrata koje nastaju poremećajem u genima pa ako mi imamo oba roditelja zlatopera nemora značit da će se u njihovom gnjezdu nać koji,a možda i oće a možda i neće ko zna.
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko sri 25 stu - 21:03

Dax BG je napisao/la:Znaci EUMOx-e, po tebi je da bi se krnjole prenosile potrebno pariti (zlatoperca) krnjolca sa beloglavom zenkom ili zenkom nosicem beloglave (witkopf) mutacije.

Moze biti da witkopf mutacija NE-nosi nesto (kao ni kanarinke) sto uvjetuje pojavu zlatnog/narancastog vijenca. To bi znacili da kanarinac x grdelinka ne moze imati vjenac (imala zenka vijenac ili ne), jer samo muzjak prenosi "kljucni dio" mutacije.
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko sri 25 stu - 21:10

lord189 je napisao/la:ee prijatelji moji zlatoper ili ti ga krnjolac po dalmatinski to je kao što znamo ptica sa crvenim prstenom ili točkama iza vrata koje nastaju poremećajem u genima pa ako mi imamo oba roditelja zlatopera nemora značit da će se u njihovom gnjezdu nać koji,a možda i oće a možda i neće ko zna.

Lorde, genetski zapis vec postoji (bio on poremecaj ili ne, odnosno na koji nacin je nastao), ali mora biti poremecaj u zenki da bi se krnjol objavio u mladima. Ili, mora biti nesto posebno u muskom da be se nadvladali geni zenke!

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 13:32.