by Gost sri 25 stu - 12:42
franeperuzovic je napisao/la:nabavija sam krnjolca sa jako izraženim crvenim vijencem oko glave (vrata).
zanima me kakav je nasljedni faktor tog crvenog vijenca na mlade.
mogu li ženke imat krnjole?
zenka acestrale nemoze imati,bar ja to nisam nikada vidio,da bi zadrzao krnjole ako su ti vazni morao bih recimo upariti
tog stiglica sa zenkom koja je nosioc bjeloglavog,znaci zenka iz gnjezda gdje je 1,0 bjeloglavi X 0,1 ancestralna.
Vidio sam do sada 90% zenki iz takvih gnjezda koje imaju tamno narandzasta pera iza krune,sto vi zovete krnjole a mi zlatna pera,i zenke i muzjaci to nose kod nosioca bjeloglavog. Medjutim,na krnjolce neide niko,i parenje koje sam ti gore naveo niko neradi zbog toga da dobije krnjolce,ali samo na taj nacin postoji mogucnost koju zelis postici. Parenje nosioca mutacije sa ancestralom je steta,nego ide nosioc x nosioc,nosioc x mutacija, mutacija x ancestrala - da se osvjezi krv i dobije na velicini ptice. Od mojih 6 muzjaka, 5 ima krnjole,ali ja ih po tom nisam selektirao,to je sporedni faktor. Nebi se slozio sa mojim drugom Miljenkom o tome da ancestralna zenka moze da bude nosioc krnjolca,osim u gore navedenom primjeru,ako je neko nosioc u opciji ancestrala x ancestrala onda je to muzjak.