Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+15
krnjolac
Dax BG
crv
many
Fago
ERVINO
baltic
xyz
DAMIAN
kreso
zoranV
mutacija
PESTI
zvrcko sen
Miljenko
19 posters

Evolucija, kako je grdelin postao grdelinom?

krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Evolucija, kako je grdelin postao grdelinom? - Page 5 Empty Re: Evolucija, kako je grdelin postao grdelinom?

Postaj by krnjolac čet 21 sij - 23:34

Meni je prijatelj još davno pričao,prije petnaestak godina na Korčuli da je znao tamo uloviti ogromne grdeline,a on nije nikad ni čuo za majore.on ih je zvao gorstacima.kleo mi se da su bili veći od najvećeg vrduna.moguće je da i majori ponekad migriraju dosta juznije,možda zbog preteske zime,ili nedostatka hrane....
    many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Evolucija, kako je grdelin postao grdelinom? - Page 5 Empty Re: Evolucija, kako je grdelin postao grdelinom?

Postaj by many pet 22 sij - 0:52

to je vjerojatno bilo dok su zime bile zime zar ne?
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv pet 22 sij - 2:37

Možemo samo pretostavljati ali jedno je sigurno : dolaze periodički, u nepravilnim periodama uglavnom zbog hrane.Koja je to vrsta hrane ne znam ali pretpostavljam da se radi o nekoj od četinarki jer sibirske tajge su 90% crnogorica -najsiromašnije stanište po izboru hrane.Mislim da oni reagiraju poput krstokljuna jer zna se kad crnogorica plodi da to zahvaća čitave regije.Neke od crnogorica reagiraju baš na hladnoću i tada plode .Sušta suprotnost je alepski bor, doseljenik iz Male Azije koji plodi po vručini pa čak i reagira na vatru tako da izbacuje sjemenke. Dobar je i primjer ružičastog čvorka Sturnus roseus, koji čak iz Male Azije doleti u naše područje u potrazi za plodovima murve (duda) osobito crnog. Ritam im je razmak od pet-šest godina .Zadnja migracija koju sam ja pratio stigla je do Zadra što je potvrdio Trava a mislim da je neke i ,,izuzeo,, na promatranje. Boja im je ludilo, valjda od crnog duda.
    many
    many

Postaj by many sri 27 sij - 20:32

bez brige ne jedu sjemenke češera u to sam siguran,krstokljun može!Kad dođu k nama a što će jesti ptice nego ono što nađu po tome su naše ptice presretne jer imaju svega u obilju a boje.......
    crv
    crv

Postaj by crv sri 27 sij - 21:36

Many ,sad ne jedem dok surfam.Tko ne jede sjemenke češera ?
    many
    many

Postaj by many čet 28 sij - 0:45

češljugari ne mogu(osim ako im ne izvadiš pa daš)izvlačiti sami iz šišarki sjemenke prekratak i preslab kljun imaju!
    crv
    crv

Postaj by crv čet 28 sij - 1:23

Moraš doć sa kamerom da snimiš nasuprot suncu kako sjemenke ispadaju a ona opna ili krilce poput elise se vrti i putuje zrakom i onda vidiš njega, zebu,zelendura kako ih već u letu hvataju. Normalno skupljaju ih i po tlu.Krstokljun ne čeka tu fazu , on ih ranije otvara ,,polugom,,.Neki četinari ,,izbacuju,, sjemenke zimi ili u onima okrenutim prema gore ostanu ,,zalihe,, i zimi.
    many
    many

Postaj by many čet 28 sij - 11:35

hm bilobi dobro za dokumentarac napraviti reci gdje si to vidio!
    crv
    crv

Postaj by crv čet 28 sij - 11:49

Kod nas. Alepski bor , doseljenik (samo ime govori odakle) otvara šiške ljeti po vručini, čak se može čuti zvuk kad se to dogodi. Otvara se čak i prisilno kad stablo gori ili ako poluzrele šiške staviš u štednjak. Kod nekih vrsta ta reakcija nastaje hladnoćom. Našem grdelinu to sačinjava dobar udjel prehrane a prije su tićari morali dobro poznavati i tehniku penjanja. Moja mater je šizila kad bi ugledala smolu na rerni...
    many
    many

Postaj by many čet 28 sij - 19:12

znam to da se češer otvara izbacujwe sjemenke itd,a veliš češljugari love sjemenke u letu,to je za film dođem ljeti da to snimim pa na tube,interesantno nisam to čuo moram priznati!

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 18:06.