Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+16
echeberija
bocka
seadriver
krnjolac
CASPER
xyz
zoranV
Merlo
many
Carduel
MARIN
ticar
zvrcko sen
crv
PESTI
Miljenko
20 posters

Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost

many
    many

Broj postova : 762
    Registration date : 13.10.2009

Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost - Page 4 Empty Re: Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost

Postaj by many uto 29 pro - 18:22

E bogami smo se udaljili sa teme jer Mexički faganel je prijatelju u Mexiku a sa Evropom i navikama ovdašnjih ptica ,mislim zebovki ima samo neke podudarnosti.Govorimo o Evropskim granivorima pa i ovo što sam iznio za pijev koji mladi mu jajetu slušaju to je logično i normalno i podrazumjeva se da je mužjak negdje u okolici dok pjeva,nikada nisam vidio pticu koja pjeva u susjednoj šumi a ženka mu je na jajima kilometar dalje bar kod nas je to tako.Mexiko ima strašne predatore pa se ptice prilagođavaju i prave kojekakve lukavštine nebili se zaštitile odnosno mlade od propasti.

Ovaj ptičar što navodiš da je imao kanarinku mrtvu,ne kužim to je "uzgajivać"mislim ako smijem taj naziv upotrijebiti u konceptu koji je vezan za toga čovjeka.Pogledaj Chappi to ti je primjer kompletnen hrane za mlade ptice,bez šale na bazi mesa u prahu uz uravnoteženi dodatak vitamina,proteina,bjelančevina i kalcija,samo treba izvršiti adekvatan balans hranjive materije i prilagoditi za pticu,određujučiomjer prema uzrastu i dobi!

Za odrasle bih naveo u dobi prije parenja i za vrijeme uzgoja mladih nezamjenjiv i neophodan glavice radića odnosno maslačka dok još nisu dozrele te pune hranjivih materija,isto važi i za biljke koje slove kao korov češljugari jedu kao odrasle sjemenke,ali sad bi se te biljke trebale davati u fazi mlječnosti.Za animalnu hranu sam več govorio pa ću samo spomenuti biljne uši!
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost - Page 4 Empty Re: Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost

Postaj by Miljenko uto 29 pro - 21:06

many je napisao/la:E bogami smo se udaljili sa teme jer Mexički faganel je prijatelju u Mexiku a sa Evropom i navikama ovdašnjih ptica ,mislim zebovki ima samo neke podudarnosti.Govorimo o Evropskim granivorima pa i ovo što sam iznio za pijev koji mladi mu jajetu slušaju to je logično i normalno i podrazumjeva se da je mužjak negdje u okolici dok pjeva,nikada nisam vidio pticu koja pjeva u susjednoj šumi a ženka mu je na jajima kilometar dalje bar kod nas je to tako.Mexiko ima strašne predatore pa se ptice prilagođavaju i prave kojekakve lukavštine nebili se zaštitile odnosno mlade od propasti.

Many, karikiras bez potrebe!

Opce ponasanje ptica tokom razmnozavanja je slicno, te se moze prenijeti s jedne vrste na drugu. Proucavanjem ponasanja u prirodi nam moze pomoci u domestifikaciji, kad zelimo sacuvati odredjene osobine kod mladih, a u ovom slucaju je pjev.

Sto se tice prehrane nakon izlezenja, mljecno sjeme je nazamjenjlijivo. Uz proteine zivotinjskog porijekla. Grdelin se gnjezdi blizu voda, gdje je concentracija insekata veca, ali isto tako kolicina mljecnog sjemenja.

Jedan uzgajivac iz Kastela (pisalo je u Batudi) je koristio SAMO mlijecno sjeme, i nije imao nikakvih problema kod mladih. Ja sam primjetio, ponudivsi u isto vrijeme mljecno sjeme maslacka i male crve, prvo sto jedu i daju mladim je mljecno sjeme.
    Carduel
    Carduel

Broj postova : 1278
    Registration date : 29.07.2009

Postaj by Carduel sri 30 pro - 0:26

Miljenko je napisao/la:Jedan uzgajivac iz Kastela (pisalo je u Batudi) je koristio SAMO mlijecno sjeme, i nije imao nikakvih problema kod mladih. Ja sam primjetio, ponudivsi u isto vrijeme mljecno sjeme maslacka i male crve, prvo sto jedu i daju mladim je mljecno sjeme.

Moj prijatelj uzgaja na ovaj način štigliće godinama! Samo biljne uši i mliječno sjeme i ima extra rezultate.
    many
    many

Postaj by many sri 30 pro - 0:49

Ma ne samo ti pokazujem kako je to kad ti netko karikira tj nepotrebno ubaci besmislicu kao da sam skrenuo sa teme,nisam skrenuo nego ti nisi pratio da smo tada razgovarali o ometanju pjeva sve je u temi,eto da se osvrnem na maslačak koji je odlično i zalediti pa imati za kasnija legla ljeti kad više nema toliko maslačka,to važi i za ostali korov tj češljinu,čičak itd!
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv sri 30 pro - 3:09

Momci izvrsno nam ide .Miljenko temu smo koncipirali tako da smo zamislili par grdelina i krećemo u avanturu koja se zove ,,Uzgoj grdelina pisme,, ili tako nekako .Išli smo korak po korak od odabira partnera pa nadalje.Cilj nam je izvući zdravo potomstvo i tu dajemo svatko od sebe najbolje šta zna .Razmatramo sva iskustva bilo vlastita ili tuđa , sve varijante i one oprobane kao i moguće hipoteze. Uostalom jaja su snesena , mladi se izvalili ,ćaća im piva a mi ih hranimo. Dakle: Nudimo im sve što možemo ili što nam je dostupno.Prednost imaju specijalizirani pripravci ali dobro je znati i prirodne(priručne) nadomjestke.Ide i hrana animalnog porijekla i biljna u mliječi pa ptica sama određuje kada što.Koncentrirali smo se na period do prstenovanja: ishrana i utjecaj zvukova iz okoline. Idemo dalje! Dali je itko zabiležio ili primjetio pojavu kanibalizma kod grdelina.Par uzgajivača su mi opisali slične situacije gdje su mladi nestajali pod čudnim okolnostima?
    many
    many

Postaj by many sri 30 pro - 14:50

Ja za češljugare ne znam za to ali kanarinke znaju biti traljave majke,izbacuju jaja,gaze po njima ne leže odnosno dignu se nakon 12 dana ma užas.Da su u prirodi takve ptice ptica ne bi bilo a niti šojke nebi trebale uništavati same bi se uništile.Češljugari i šumske ptice ozbiljnije pristupaju leglu tako da im je na umu održanje vrste,kanarinci su razmaženi sve imaju pa zato i nemar,ko češljugara je privrženost mladima jaka!
    crv
    crv

Postaj by crv sri 30 pro - 19:53

Dapače, ženke su toliko revne i uredne da po nekad i prstenje smatraju smećem pa sa prstenom vrcne i mladi. Za kanibalizam je okrivljen mužjak.ali osim jedne snimke na youtubeu gdje grdelin kida trodnevnog bastarda ,nisam se imao prilike sresti s tim. Kažem ljudi pričaju: nema mladunca , netragom nestane. Miš nije mogao ući a kroz oko mreže šestice ne znam kolika bi mogla i koja vrsta zmije ući i progutati a da bi bila u stanju i izići. Prije ngo prstenujemo mlade valjalo bi rijeć -dvije o crvima brašnarima .Pucajte!
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko sri 30 pro - 21:16

crv je napisao/la:Momci izvrsno nam ide .Miljenko temu smo koncipirali tako da smo zamislili par grdelina i krećemo u avanturu koja se zove ,,Uzgoj grdelina pisme,, ili tako nekako .Išli smo korak po korak od odabira partnera pa nadalje.Cilj nam je izvući zdravo potomstvo i tu dajemo svatko od sebe najbolje šta zna .Razmatramo sva iskustva bilo vlastita ili tuđa , sve varijante i one oprobane kao i moguće hipoteze. Uostalom jaja su snesena , mladi se izvalili ,ćaća im piva a mi ih hranimo. Dakle: Nudimo im sve što možemo ili što nam je dostupno.Prednost imaju specijalizirani pripravci ali dobro je znati i prirodne(priručne) nadomjestke.Ide i hrana animalnog porijekla i biljna u mliječi pa ptica sama određuje kada što.Koncentrirali smo se na period do prstenovanja: ishrana i utjecaj zvukova iz okoline. Idemo dalje! Dali je itko zabiležio ili primjetio pojavu kanibalizma kod grdelina.Par uzgajivača su mi opisali slične situacije gdje su mladi nestajali pod čudnim okolnostima?

Crv, jasan mi je koncept, ali mislim da ste kroz prve faze presli pre-brzo. Ko mlinac za kavu. Smile

Uzgoj grdelina-opcenito je pravo umijece, uzgoj za pjesmu je "umijece na X-potenciju"!

Puno je tu detalja o kojima treba voditi racuna, puno vise nego kod obicne reprodukcije. Npr, kada i kako pristupiti pripremi zenki/muzjaka? Kako uskladiti fizicku i pjevnu formu ocaka, a da ne dodje do "usiljavanja" (pre-zestoki pa pjeva sve i svasta, i samo se zesti na zenku,...)??? Kada spojiti parove (jednom kad ocak osigura zenku njegov "odvaracki pjev" posustaje)??? Isto tako (barem sam ja primjetio) zenka "usutkuje" ocaka dok ona lezi na jajima i ima mlade u gnjezdu, znaci kad su i istom kavezu. Jednom rijecju, fokus je da mladi od prvog dana slusaju STP, a u isto vrijeme su odhranjeni VRHUNSKI od oba roditelja. itd, itd..
    crv
    crv

Postaj by crv sri 30 pro - 21:53

OK Miljenko. Kako uskladiti fizičku i pjevnu formu oćaka a da ne dođe do usiljavanja? Vidiš da si nan falio.Ajde!
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko sri 30 pro - 22:20

crv je napisao/la:OK Miljenko. Kako uskladiti fizičku i pjevnu formu oćaka a da ne dođe do usiljavanja? Vidiš da si nan falio.Ajde!

Pravo da to kazem, ne znam ili nemam pojma. Nemaj ja velikog iskustva. Ima tu drugih koji rade s grdelinima godinama, pa bi bilo lijepo njih poslusati. Ja mogu donekle hipotetizirati.

Prinjetio sam da ocak "gradi" CVRSTU vezu s zenkom (u cetiri godine izgubio sam dva ocaka zbog ove cvrstine), pa je opce misljenje da se parovanje izvede ranije, vec u dvanastem ili prvom mjesecu, da se veza uspostavi. Medjutim, ovakav pruistup otezava nas rad s dizanjem pjevacke forme kod ocaka. Ove godine cu pokusati sto duze drzati ocake pojedinacno, postepeno ih dignuti u pjevu sirenjem, i tek u Trvnja/pocetkom Svibnja pristupiti sparivanju. Nadam se da ce i spolno sazrijeti. Zenke cu drzati zajedno sto duze. Da imam jednog ili dva dobra ocaka-pjevaca viska, ovo ne bi bio problem jer bi ih pripremao posebno.
    crv
    crv

Postaj by crv čet 31 pro - 2:30

Znači: ne može i jare i pare .Osim toga nameće se pitanje jesu li presudniji u učenju pisme oni prvi zvuci koje mladi ,,čuju iz jaja,, ili ono kasnije školovanje.Ispadada sve to ne može obaviti ista jedinka a neki uzgajivači tvrde da mužjak kroz parenje izgubi kvalitet pisme. Dali biste vi, da morate birati ,boljega pivača uključili u uzgoj da prenese genetiku ili ga ostavili za učitelja?
    xyz

Broj postova : 2232
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by xyz čet 31 pro - 9:17

Hmm, ja definitivno na parenje da prenese genetiku.

CD bi bio zamjenski učitelj..
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko čet 31 pro - 10:21

crv je napisao/la:Znači: ne može i jare i pare .Osim toga nameće se pitanje jesu li presudniji u učenju pisme oni prvi zvuci koje mladi ,,čuju iz jaja,, ili ono kasnije školovanje.Ispadada sve to ne može obaviti ista jedinka a neki uzgajivači tvrde da mužjak kroz parenje izgubi kvalitet pisme. Dali biste vi, da morate birati ,boljega pivača uključili u uzgoj da prenese genetiku ili ga ostavili za učitelja?

Moje je misljenje da su vaznija prva dva mjeseca nego ostalih 10. Barem je to nekako priroda izvela. U parenju ocak se usiljava i pjeva "sporkije". Ja bih ga koristio za parenje, jer tog istog ocaka mladi ce pratiti u versi (11 mjesec pa do proljeca) i zajedno s njim se dizati u formi. Gubimo zelandu, ali u uzgoju to i nije bitno. Problem je period mode kad mladi najbolje slusaju i najvise pamte.
    CASPER

Broj postova : 62
    Registration date : 10.09.2009

Postaj by CASPER čet 31 pro - 13:13

crv je napisao/la:Znači: ne može i jare i pare .Osim toga nameće se pitanje jesu li presudniji u učenju pisme oni prvi zvuci koje mladi ,,čuju iz jaja,, ili ono kasnije školovanje.Ispadada sve to ne može obaviti ista jedinka a neki uzgajivači tvrde da mužjak kroz parenje izgubi kvalitet pisme. Dali biste vi, da morate birati ,boljega pivača uključili u uzgoj da prenese genetiku ili ga ostavili za učitelja?

Da je kojim slucajem to tako kao sto vi kazete onda nikad ali bas nikad u prirodi nebi nastao pravi stiglic pjevac.
    krnjolac
    krnjolac

Broj postova : 791
    Registration date : 16.03.2009

Postaj by krnjolac čet 31 pro - 13:17

imam grdelinku izleženu prošlog ljeta u kavezu.trenutno je u volijeri sa ostalima pa me zanima kad bi bilo najbolje da je izdvojim sa mužjakom u parilicu obzirom da su i ovako skupa?
    seadriver
    seadriver
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 919
    Registration date : 14.06.2008

Postaj by seadriver čet 31 pro - 13:34

krnjolac je napisao/la:imam grdelinku izleženu prošlog ljeta u kavezu.trenutno je u volijeri sa ostalima pa me zanima kad bi bili dobro da je izdvojim sa mužjakom u parilicu?

Zavisi kako ko prakticira, ima ticara koji sad drze zenke u volijerama pa je tek tamo polovicom treceg mjeseca pridruzuju muzjacima, a ima onih sta ih drze zajedno vec od 10 mjeseca, medjutim tako pati pjev jer nece muzjak bas pjevati dok je sa zenkom i gubis mogucnost sirenja ptice. Ja radim tako da parove koje pripreman za parenje sta ranije stavljem skupa. Znaci odmah.
    zoranV
    zoranV

Broj postova : 2908
    Registration date : 26.12.2009

Postaj by zoranV čet 31 pro - 15:05

Pozdrav svima,ja sam grdeline već stavio u parove,i oni se kod mene skupa pripremaju i do sada nisam imao problema.
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka čet 31 pro - 17:42

Zorane, jesu li to stari parovi, vrlo interesantno u ova doba da si več pripremio grdeline.
    Ja ove godine planiram od 4 do 5 para grdelina da postavim ali ptice su mi vanka pa planiram krajem marta da ih spajam.
    Pozdrav i Srečna Nova 2010 godina
    echeberija
    echeberija

Broj postova : 209
    Registration date : 07.06.2009

Postaj by echeberija čet 31 pro - 19:26

Svako ima svoje metode i iskustva. Bocka, ako nemas sopstvena, saslusas druge odgajivace i njihove metode i onda po svom nahodjenju izvuces od svakog po nesto. Meni je ovo prva godina da cu da parim stiglice i parove cu odvojiti tek treceg meseca!
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar čet 31 pro - 19:56

echeberija je napisao/la:Svako ima svoje metode i iskustva. Bocka, ako nemas sopstvena, saslusas druge odgajivace i njihove metode i onda po svom nahodjenju izvuces od svakog po nesto. Meni je ovo prva godina da cu da parim stiglice i parove cu odvojiti tek treceg meseca!

ljudi druga je stvar kad se ptice pare vani a druga kad se pare u uzgajivačnici.unutra, Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost - Page 4 Icon_lol
    many
    many

Postaj by many čet 31 pro - 20:23

Prsten i je smeče,jer u prirodi ga nema a ljudi su ga smislili pa ptica hoče neče mora imati prsten,itada me ne čudi ponašanje sirote ženke koja postupa potpuno ispravno a zakonski uzgoj ne jer nameče nešto umjetnona nožicu ptice.Eto nažalost to se mora da bi mogli imati tj držati ptice,veliki sam protivnik prstena,nogica pocrni nerjetko,ptica može zapeti za grančicu i još puno toga.Slažem se sa kasperom u tvrdnji da u prirodi ima fantastičnih pjevače a eto ne gube na pijevu,trebamo prilagoditi uzgoj tj uvjete čim više prirodnim!
    Miljenko
    Miljenko

Postaj by Miljenko čet 31 pro - 20:34

CASPER je napisao/la:

Da je kojim slucajem to tako kao sto vi kazete onda nikad ali bas nikad u prirodi nebi nastao pravi stiglic pjevac.

Casper, sto se tice pjeva tesko je usporediti ono sto se odvija/dogadja u prirodi sa onim u nasim prostorima. Grdelin se gnjezdi u grupama, prati prirodne tokove (svjetlo/temperatura/hrana/...), akustika pjeva (livada/suma/proplanci) je daleko veca,....normalno je za ocekivati da ce u prirodi prije proizaci pjevac nego iz nasih uzgajalista.
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 31 pro - 20:38

Bocka.ja ptice još nisam pripremio,samo su mi u parovima
    many
    many

Postaj by many čet 31 pro - 20:39

naravno zato je na nama da im pružimo optimalne uvjete za kvalitetan rast i razvoj pjevača,dapače prvo govorim o uslovima odnosno ambijentu koji če im najviše odgovarati,zapamti ništa nije nemoguče ako imaš entuzijazma i ljubavi,a to i sam znaš vjerojatno.Usput zar se češljugari pare u grupama?!Ja mislim da su jako,jako teritorijalne ptice pa bi teško imali gnijezdo do gnijezda,možda u gradovima gdje je manjak gnijezdišta,da se osvrnem i na to da u gradovima ima više češljugara nego da tražite po prirodi,nažalost a to važi i za sve ostale zebovke!
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 31 pro - 20:46

neki ptičari stavljaju u parove ptice tek u trećem mjesecu,neki prvo dignu grdeline,pa onda ubace im ženke ,a neki ih drže skupa cijelu godinu

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: čet 21 stu - 18:35.