Što se tiče agresivaca od njih sam davno odustao,lani mi je jedan upropastio po jedno gnijezdo sa dvi ženke,a kakvo je pletivo imao.Takve tiće bi tribalo odvojiti da ne mogu čuti druge mužjake-bilo koje vrste- možda onda nebi razbijali jaja ili bacali male iz gnjezda,ovoga od lani sam odvojio od drugih grdelina ali su mu vjerojatno i kanarinci bili konkurencija ,tko zna što se tim tičima vrzma po glavi,promisli kakav bi ti bio da jednu desetinu kratkog života provedeš u mrakači.
+16
echeberija
bocka
seadriver
krnjolac
CASPER
xyz
zoranV
Merlo
many
Carduel
MARIN
ticar
zvrcko sen
crv
PESTI
Miljenko
20 posters
Grdelin-PJEVAC, pripreme za parenje i rana mladost
trava- Broj postova : 60
Registration date : 18.04.2010
Najbitnija stvar je dobra hrana,ženke su vani i od prvog mjeseca svaki dan dobijaju naklijano sjemenje(niger+rips-50-50)uz razne druge dodatke.Gnjezda sam im stavio prije 10 dana,jedna ženka je jedva dočekala,od petka leži na jajima.Što se tiče muških najbitnije je da su oni spremni i bolje je da se spreme prije ženki,hranim ih jednako kao i ženke.Samo kvalitetno hranjena ptica kroz cijelu godinu a naročito pred parenje može poživiti više godina i redovno donositi potomstvo.
Što se tiče agresivaca od njih sam davno odustao,lani mi je jedan upropastio po jedno gnijezdo sa dvi ženke,a kakvo je pletivo imao.Takve tiće bi tribalo odvojiti da ne mogu čuti druge mužjake-bilo koje vrste- možda onda nebi razbijali jaja ili bacali male iz gnjezda,ovoga od lani sam odvojio od drugih grdelina ali su mu vjerojatno i kanarinci bili konkurencija ,tko zna što se tim tičima vrzma po glavi,promisli kakav bi ti bio da jednu desetinu kratkog života provedeš u mrakači.
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
Ne znam ali san pola života u BRAKAČItrava je napisao/la:Najbitnija stvar je dobra hrana,ženke su vani i od prvog mjeseca svaki dan dobijaju naklijano sjemenje(niger+rips-50-50)uz razne druge dodatke.Gnjezda sam im stavio prije 10 dana,jedna ženka je jedva dočekala,od petka leži na jajima.Što se tiče muških najbitnije je da su oni spremni i bolje je da se spreme prije ženki,hranim ih jednako kao i ženke.Samo kvalitetno hranjena ptica kroz cijelu godinu a naročito pred parenje može poživiti više godina i redovno donositi potomstvo.
Samo se ti igraj kad ti žena to vidi bićeš još i u mrakači.
Nema šanse , uša san u mitar prije deset godina a i iman bubaktrava je napisao/la:Samo se ti igraj kad ti žena to vidi bićeš još i u mrakači.
Trava , opiši nam vanjsku volijeru (dimenzije odjeljka za jedan par), izradu ,otvorenost,orjentacija...Ili sutra dolazim vidit!?
Volijera je v-1m ddubina -1m ddužina 1,5m,.Takve dvije jedna iznad druge sve od žičane mreže,ali sa tri strane bloženo plastičnom zelenom mrežom (kao vriča za krumpire,otvoreni dio gleda prema sz.Vrlo sam zadovoljan ima mjesta za mlade dok ih čača hrani ženka ih zna zanemariti čim počne novu turu.Sve ću ti reći samo mi ne dolazi,bez nekog mutiranog grdelina.
many- Broj postova : 762
Registration date : 13.10.2009
interesantno to misliš na mrežu za komarce a volijere su ok animalna hrana ti je prisutna u usiljavanju ili uspjevaš i bez toga!
Animalna hrana -sušeni crvići(razne vrste)od CeDe-a,miješa se 100gr na kilo meke-suhe od CeDE-a ili od iste firme meka za divlje,koja sadrži istovrsne suhe crviće.Također nastojim u prvim danima nakon izlijeganja ponuditi im što više biljnih ušiju.
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
Zanimljivo kako skoro svi u zadnje vrijeme stavljaju onu zelenu verziju vriće od krumpira oko parilica, a provevši pola sata u jednog uzgajivača, grdelin mu je skakutajući svuda i kako oni znaju skakati na žice, 2 puta zapeo nožicom između žice i vriće i ostao visit..
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
dražene, u mene je isto ta zelena mriža ali ne za krupmire nego ona gušća šta ljudi koriste za napraviti hladovinu i nadstrešnicu, nemam bas nikakvih problema sa uplitanjem grdelina u mrižu...
a mozda grdelin ima i velike kanđže pa zato zapinje za nju...
a mozda grdelin ima i velike kanđže pa zato zapinje za nju...
bolje puni fah što je sigurno sigurno je a i svodi se na isto ali bez zapinjanja u mrežu!
Kod mene je žičana mreža 5x5mm a tenda je s vanjske strane,mogao bi zapeti jedino da provuče nogu kroz mrežu.Nisam nikad vidio da je neki zapeo.
ma to nije sad bitno reci mi misliš li naonu dehidriranu animalnu hranu za akvarijumske ribice ili,ja im ponudim mravlja jaja ličinke i uši zelene su bolje!
Slična je onoj hrani za akvarijumske ribice,štoviše jedna od vrsta buba koja je u toj hrani mislim da su oni račići za ribe,ima još mravljih jaja,nekih bubica mislim da su to mali cvrčci i još nekih koje ne prepoznajem.To je pakovanje vakumirano od 600 gr cede.
Trava , koristiš li borovo sjeme?Mislim na alepski bor.
To sam prije kemijao dok nije bilo za kupiti dobre hrane,vršia sam svakojako sime,malo mi je falilo da kupim neki mali kombajn,sad lipo kupim Manitobu i sve je okej,nije baš jeftina, ali je jeftinija od održavanja kombajna.Davao sam bor znao sam očistiti po 3-4 kila alepskog i još više od bora primorca-za batakljune.Koliko se sićam dosta su znali bacati neotvorenog simena,malo ga proba otvoriti,pa ako ne ide baci ga i uzme drugo,mislim da bi bio bolji crni bor,ali njega manje ima i teže je doći do šišarki,možeš ih ubrati samo sa manjih stabala,a i u šiškama crnog bora zna biti jako malo sjemenja.Sjemenja više vrsta crnogorica imaš za kupiti u Italiji i vjeruj mi isplati ga se kupiti.Ne sjećam se ima li ga kod Renata u Rijeci.Pozdrav Rijeci.
Još jedno pitanje za Travu: Koristiš li kanarinke , makar u nuždi, kao dadilje?
I kod grdelina i kod drugih ptica vrijedi pravilo da je dobar rasplodni materijal samo ono što je majka othranila ili bar ista vrsta.Pomajke ne koristim,niti ću.
seadriver- Moderator
- Broj postova : 919
Registration date : 14.06.2008
Crv i trava ne spamajte temu i ne koristite je za svoje interne price
Pet unutarnjih i pet vanjskih.trava je napisao/la:Legu li se što ti zlatni,ako ne idu probaj u vriču od kumpira,koliko imaš ptica tj parova.
OK , trava pogledaj naslov. Grdelin-pjevač...Uparuješ li ciljano ili ipak popustiš da dame biraju?Daj raspiši se malo , ovako stvarno ispada ka spam!
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
crv je napisao/la:OK , trava pogledaj naslov. Grdelin-pjevač...Uparuješ li ciljano ili ipak popustiš da dame biraju?Daj raspiši se malo , ovako stvarno ispada ka spam!
Jugo je (uz kisu), pa su Moderatori malo nervozni (ko i grdelini). Treba ih razumit!
Ajde Trava, ako ganjas pismu....sto radis unaprid da lakse dodje do uspjeha...????
Sve sam već reka ili nekužite ako je jednostavno?Crv onako i ja mogu pet puta vani pet puta unutra i gotovo.
Zanima me selekcija.Npr. spojim par sa željenim pijevom a oni se ne podnose.Trava , triba li ustrajati sa nadom da će vrime učinit svoje ili možda time pravim štetu koja bi kasnije mogla imat još veće posljedice?Sa selekcijom pisme nemam iskustva a veću pažnju posvečujem ženkama i nastojim udovoljit njihovim hirovima. Ključ nasleđivanja pisme je povratno parenje a tu nema puno izbora.Postupno privikavanje, spajanje pa šta bude ili nešto treće?
Sve se svodi na dobru prethodnu pripremu,na način koji sam prije spomenuo.Dobro pripremljena ptice po mogućnosti staviti sve isti dan na parenje odnosno spojiti parove.Ako si neki stari par raspario onda pticu koju isključuješ treba skroz maknuti puno prije parenja.Dobra dugotrajna priprema-dobra hrana-ženke odvojene od muških po mogućnosti vani.Prvo treba dobiti matično jato dobrih ptica od dobrih roditelja i onda se možeš igrati kako hoćeš,pomalo se svugdi stigne,da sad sve dobro krene za 15 godina imati češ pleme dobrih pivača.