+53
pavao
karlo
DOMO
imarij71
saso78
faganel
ssarava1
pippo
zadranin
zijada
vlado
koce
bizar
komiza
carduelismo
malinois
bocka
žalacST
dva grdelina
zoranV
DAMIAN
riberi
crv
dr.nenad86
Sina BL
CASPER
Santa
many
Merlo
ikayke
seadriver
brabus
franeperuzovic
Branimir
sasaznas
lord189
Dax BG
Dean
baltic
Dule
antonio
Carduel
japirko1
krele
krnjolac
kreso
ticar
zvrcko sen
sestoperac
MARIN
PESTI
xyz
Miljenko
57 posters
Kalahari - Grdelinaški chat i rasprave. Samo ovdje, drugdje se odmah briše.
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
Seniore da ti pripovidim jednu besidu rekli bi nasi stari.Kod mene u verbandu (verband = nesto ka pokrajina ) imaju tri covika koji su visestruki njemacki i svjecki prvaci u bastardima svih zamislivih i nezamislivih kombinacija. Citiram njihove rjeci :bastarda izmedju grdelina i faganela nikad nece imat pismu grdelina u prvoj generaciji F1.I jos nesto da nadodam sta mi je na jeziku i u prstima a mozda nije na pravom mistu da napisem ali eto prosudi pa brisi.Ovaj forum polako postaje nekim ljudima plato hvalisanja da je pocelo i da smrdi.
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
PESTI- Broj postova : 1419
Registration date : 11.03.2009
[Upload your own video]
Ovo su mogučnosti jednog od mojih mladih kanarinca koje sam učio pjevu grdelina ,danas sam ga samo ukratko snimio
Sina BL- Broj postova : 202
Registration date : 31.10.2008
Merlo je napisao/la:Ovaj forum polako postaje nekim ljudima plato hvalisanja da je pocelo i da smrdi.
Ono sto znam iz iskustva starih bastardera iz bivse YU(Groselj, Cudina i drugi) je to da su se koristili metodom (tzv) "uncesta", tj.mijenjali bi jaja ispod zenki. Npr. ispod grdalinke i faganeluse u ovoj prici, pa kada othrane mlade (onih drugih) i mladi odrastu sa "nametnutom" skupinom ptica-prihvataju ih kao svoju vrstu i pare se bez vecih problema. Bastard je to, koji je neupotrebljiv u vise od 90% slucajeva u daljoj reprodukciji, ma da pjeva i ima DZIJU do T O K I J A !!!!
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
Čudina radi na uzgoju pjesme grdelina i to dosta uspješno,,, da je ova konbinacija dobitna radio bi sa njom ..........................................
Inače pitat ću Čudininog susida i prijatelja I.K Čapu koji svake godine napravi 15-tak ovih bastarda....
Sutra ću znati njihova zapažanja pa ću ih napisat..............................
Inače pitat ću Čudininog susida i prijatelja I.K Čapu koji svake godine napravi 15-tak ovih bastarda....
Sutra ću znati njihova zapažanja pa ću ih napisat..............................
xyz- Broj postova : 2232
Registration date : 09.06.2008
Ljudi moji, ko nije se bavija faganelom, ja garantiram, to je umjetnik i to je slavuj, tica nad ticama - posli grdelina
Ako ovaj
Baštard faganel x kanarinka, može ovako dobro skinit grdelina, i pjevat bolje nego mnogi drugi grdelini, šta tek može grdelin x faganel otpjevati!
Kako digne ziju, vinzziiiiju..
Ako ovaj
Baštard faganel x kanarinka, može ovako dobro skinit grdelina, i pjevat bolje nego mnogi drugi grdelini, šta tek može grdelin x faganel otpjevati!
Kako digne ziju, vinzziiiiju..
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
Točno tako dražene godinama sam radio bastrde faganela koje sam učio pjesmi grdelina ....i to uspješno ,,,,ali faranel X grdelin ?????????????
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
drazenxp je napisao/la:
Šta se tiče baštarda pjevača, mislim da bi još jači bio češljugar x konopljarka.
Konopljarka daje puno veće glasovne mogućnosti (dublje tonove), isto tako ogromnu volju za pjesmom, a otac glavnu pjesmu.
Zanimljiva tema ,ali mi se čini da je sva na razini hipotetskog.Mislim da se ovakvih baštardi jako malo izleže ,a još manje ih se uči nekoj pjesmi.Pogotovo pjesmi grdelina ,pa uz to još onakvoj kakvu mi cijenimo.Stoga ovo sve skupa je puko nagađanje.Ali neka.
Prvi korak je stvoriti baštardu.Mislim da je već i ovaj prvi korak nepremostiva prepreka za večinu uzgajivača.Pogotovo u kombinaciji gdje je ženka faganel.U svom ptičarskom stažu nagledao sam se i naslušao svakojakih baštardi ,ali ovih gdje je ženka faganel i ne baš bog zna koliko.Stoga smatram da je dosta lakša ,a još uvijek i ne toliko jednostavna ona gdje je faganel mužjak ,a ženka grdelin.Što se tu od pjeva može očekivati stvarno ne znam.Jer takve baštarde su u pravilu radili ljudi koje pjev ne zanima i sve njihove ambicije završavale su se samim činom što su takvu baštardu uopće uspili napravit.
Sposobnost učenja pjeva ,nasljeđivanja je prilično široko i neistraženo područje te se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi ni očekivati.Zato se nebi složio sa Draženom da ženka nosi jedno ,a otac drugo u pjesmi .To ne stoji i to jednostavno ne možemo znati.
Ono što znam je ono što sam na svoje oči vidio i na svoje uši čuo.A to je.
Prije dosta godina jedan moj prijatelj imao je visoko kvalitetnog grdelina s kojim je učio običnu baštardu od faganela(faganelxkanarin).To je najbolja baštarda,sa pjevom grdelina ,koju sam čuo u životu.A čuo sam ih dosta.Pletiva je skinula 100% ,a dzija je bila i bolja nego u učitelja.Bila je ljepše boje,lirskija.Kad bi je samo slušali ,bez gledanja ,teško bi neko mogao skužiti kako se ne radi o grdelinu,već o baštardi.Još i dan danas je imam u ušima.
Kako bi išlo sa učenjem sa cd ne znam jer nisam ni pokušavao.Nekako me ne privlači gledat faganela ,a slušat grdelina.
Hehe, Veno, fafanel je najjači izraz..
Evo Marine, volija bi čuti tvoj komentar, a i od svih drugih koji vole pismu grdelina - šta vam se čini od ovog baštarda šta sam ga našao na youtube (2 posta iznad)?
Evo Marine, volija bi čuti tvoj komentar, a i od svih drugih koji vole pismu grdelina - šta vam se čini od ovog baštarda šta sam ga našao na youtube (2 posta iznad)?
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
drazenxp je napisao/la:Hehe, Veno, fafanel je najjači izraz..
Kakvi su mu grdelini takva mu je i baštarda.Ovo samo potvrđuje ono što sam maloprije napisao.
Gost- Gost
Prije par godina sam kod Lolića gleda di grdelin isprid nas dvojice pari faganelušu,i to ne jedanput.Kod njega je bilo raznoraznih križanaca,čovjeka pjev nije toliko zanimao,pa ne znam kako je to završilo.Stvarno me zanima kako bi ta kombinacija išla u vezi učenja pjeva grdelina.Probat ću ,čisto iz radoznalosti.Ali ,da i skine grdelina,da mu je zija ne znam dokle,meni to nikad neće biti - to,jer ponovit ću marinove riči: nije baš neki gušt gledat faganela(baštardu bilo koju) ,i slušat grdelina.Grdelin je ipak - kralj.I vizuelno,i pisma.
Gost- Gost
haha drazene,pa to je isti onaj sta sam ga ja jucer postavio
ljudi, ja samo iznosim svoje misljenje o ovom zivom bicu,1 u zivotu sam ga slusao u holandiji kod Bicuda,a imao sam zelju da to cujem jer mi je otac godinama pricao o tom cudu tj. bastardu stiglica i faganela kojeg je izlegao neki stari ticar u banjaluci prije nekih 30tak godina,i mogu samo kratko reci,to je CUDO. Vidim nekakvih postova koji nespadaju u diskusiju kao sto su "da se neko necim hvali" , ja to ovdje nevidim,da je bar neko izlozio pticu o kojoj je rjec,ne da bi mu rekao da se hvali,nego bi mu prijateljski cestitao. Dalje necu da komentarisem,svi su mi ovde dragi ali uvjek se nadje neki serator koji nije vrijedan pomena.
Angel, neces se pokajati za tu pticu,vidis sta SinaBL pise, u vezi tvoj pitanja dali 1,0 faganel ili stiglic,to nisam siguran,ali moje je misljenje da je to isto. Netacno je da nemoze pjevati grdelina,kad evo i sam cujes sta radi ovaj bastard kanarinacXfaganel a cuj i peStijovog zelenog kanarinca,a to se nijedno ni drugo nemoze poredit sa bastardom o kojem je rjec. I da ti kazem,Njemacki su majstori za tebe talasika,a znas zasto,zato sto oni pare u volijerama od 10 metara dok belgijanci i holandjani kao i talijani to rade u boxovima i imaju pitome ptice a ovi divlje. Sve sto valja od stiglica,ako valja,vuce lozu iz Belgije,kao i mnoge mutacije. Meni su ti isti majstori 1996 govorili da nema sanse upariti majore u 120cm boxu,pa kad sam ja to uradio i pozvao ih onda kazu da to nisu nikad ni rekli.
ljudi, ja samo iznosim svoje misljenje o ovom zivom bicu,1 u zivotu sam ga slusao u holandiji kod Bicuda,a imao sam zelju da to cujem jer mi je otac godinama pricao o tom cudu tj. bastardu stiglica i faganela kojeg je izlegao neki stari ticar u banjaluci prije nekih 30tak godina,i mogu samo kratko reci,to je CUDO. Vidim nekakvih postova koji nespadaju u diskusiju kao sto su "da se neko necim hvali" , ja to ovdje nevidim,da je bar neko izlozio pticu o kojoj je rjec,ne da bi mu rekao da se hvali,nego bi mu prijateljski cestitao. Dalje necu da komentarisem,svi su mi ovde dragi ali uvjek se nadje neki serator koji nije vrijedan pomena.
Angel, neces se pokajati za tu pticu,vidis sta SinaBL pise, u vezi tvoj pitanja dali 1,0 faganel ili stiglic,to nisam siguran,ali moje je misljenje da je to isto. Netacno je da nemoze pjevati grdelina,kad evo i sam cujes sta radi ovaj bastard kanarinacXfaganel a cuj i peStijovog zelenog kanarinca,a to se nijedno ni drugo nemoze poredit sa bastardom o kojem je rjec. I da ti kazem,Njemacki su majstori za tebe talasika,a znas zasto,zato sto oni pare u volijerama od 10 metara dok belgijanci i holandjani kao i talijani to rade u boxovima i imaju pitome ptice a ovi divlje. Sve sto valja od stiglica,ako valja,vuce lozu iz Belgije,kao i mnoge mutacije. Meni su ti isti majstori 1996 govorili da nema sanse upariti majore u 120cm boxu,pa kad sam ja to uradio i pozvao ih onda kazu da to nisu nikad ni rekli.
Zadnja promjena: EUMOx; čet 3 pro - 1:20; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
angel je napisao/la:Prije par godina sam kod Lolića gleda di grdelin isprid nas dvojice pari faganelušu,i to ne jedanput.Kod njega je bilo raznoraznih križanaca,čovjeka pjev nije toliko zanimao,pa ne znam kako je to završilo.Stvarno me zanima kako bi ta kombinacija išla u vezi učenja pjeva grdelina.Probat ću ,čisto iz radoznalosti.Ali ,da i skine grdelina,da mu je zija ne znam dokle,meni to nikad neće biti - to,jer ponovit ću marinove riči: nije baš neki gušt gledat faganela(baštardu bilo koju) ,i slušat grdelina.Grdelin je ipak - kralj.I vizuelno,i pisma.
reci iskreno sta ti smeta "osim strila" kod ovog bastarda kojeg vidis na youtube ?
hajde reci sta ? jel nevalja zija , ni ona na sredini ?
E ja bi ovo volia imat, i imat cu , i postavit cu kad tad da se cuje. Meni ovo pase,samo njemu treba jos da se otvori!
MARIN:Prije dosta godina jedan moj prijatelj imao je visoko kvalitetnog grdelina s kojim je učio običnu baštardu od faganela(faganelxkanarin).To je najbolja baštarda,sa pjevom grdelina ,koju sam čuo u životu.A čuo sam ih dosta.Pletiva je skinula 100% ,a dzija je bila i bolja nego u učitelja.
Marine,sovin si nam sve reka,pa mozemo polako zavrsavat ovu diskusiju.
Zadnja promjena: EUMOx; čet 3 pro - 0:44; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
EUMOx je napisao/la:angel je napisao/la:Prije par godina sam kod Lolića gleda di grdelin isprid nas dvojice pari faganelušu,i to ne jedanput.Kod njega je bilo raznoraznih križanaca,čovjeka pjev nije toliko zanimao,pa ne znam kako je to završilo.Stvarno me zanima kako bi ta kombinacija išla u vezi učenja pjeva grdelina.Probat ću ,čisto iz radoznalosti.Ali ,da i skine grdelina,da mu je zija ne znam dokle,meni to nikad neće biti - to,jer ponovit ću marinove riči: nije baš neki gušt gledat faganela(baštardu bilo koju) ,i slušat grdelina.Grdelin je ipak - kralj.I vizuelno,i pisma.
reci iskreno sta ti smeta "osim strila" kod ovog bastarda kojeg vidis na youtube ?
hajde reci sta ? jel nevalja zija , ni ona na sredini ?
E ja bi ovo volia imat, i imat cu , i postavit cu kad tad da se cuje. Meni ovo pase,samo njemu treba jos da se otvori!
EUMOx nisu tu samo strile šta ne valjaju.Čini mi se da je ova naučila ono šta je slušala,a zadatak joj i nije bija baš težak.Teško bi kod mene bila jedan cili dan.
Znaš baštarde (inače),mene pjevno ne oduševljavaju,jer ipak mojim žilama teče "grdelinova krv".
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
Ja sam takođe imaobaštardu fanganel X kanarinka prije par godina koji je imao pjesmu 100% od gardelina,akolega uzgajivač imao je spomenutu kombinaciju gardelin x fanganelka koji je takođe pjevao čistu pjesmu gardelina i što je interesantno poslije je tu bastardu upario s kanarinkom i dobio dvostrukog križanca. Čini mi se da sam to već spomenuo u nekom prijašnjem postu.
Gost- Gost
Dule je napisao/la:Ja sam takođe imaobaštardu fanganel X kanarinka prije par godina koji je imao pjesmu 100% od gardelina,akolega uzgajivač imao je spomenutu kombinaciju gardelin x fanganelka koji je takođe pjevao čistu pjesmu gardelina i što je interesantno poslije je tu bastardu upario s kanarinkom i dobio dvostrukog križanca. Čini mi se da sam to već spomenuo u nekom prijašnjem postu.
Dule za ovu informaciju imas od mene sta hoces. Stigla je u pravi cas,na pravo mjesto...
A tebi Angel cu reci,imeni je grdelin nesto posebno,ali ako pricamo o njegovim granicama i mogucnostima,i poredimo ih sa njegovim sinom kojem je mati faganel, e onda je tu grdelin u nezgodnoj pozicji jer on ima gene samo jedne ptice a ovaj obe i od carduelis cannabina i carduelis.c ili major ili bilo sta.
Ps. pitao sam te za ziju, a to si presutia
Zadnja promjena: EUMOx; čet 3 pro - 1:11; ukupno mijenjano 1 put.
Gost- Gost
EUMOx je napisao/la:Dule je napisao/la:Ja sam takođe imaobaštardu fanganel X kanarinka prije par godina koji je imao pjesmu 100% od gardelina,akolega uzgajivač imao je spomenutu kombinaciju gardelin x fanganelka koji je takođe pjevao čistu pjesmu gardelina i što je interesantno poslije je tu bastardu upario s kanarinkom i dobio dvostrukog križanca. Čini mi se da sam to već spomenuo u nekom prijašnjem postu.
Dule za ovu informaciju imas od mene sta hoces.
A tebi Angel cu reci,imeni je grdelin nesto posebno,ali ako pricamo o njegovim granicama i mogucnostima,i poredimo ih sa njegovim sinom kojem je mati faganel, e onda je tu grdelin u nezgodnoj pozicji jer on ima gene samo jedne ptice a ovaj obe i od carduelis cannabina i carduelis.c ili major ili bilo sta.
Ps. pitao sam se za ziju, a to si presutia
Ma nisan prišutija,pošto mi nije baš nešto napeta (ova),tako nisan ni komentira ziju.
Sama zija nešto i vridi,"zvučno" je dobro digne,naročito šta si ti reka ona u sridini,i još možda jedna dvi. U svakom slučaju, sama zija može stat,ali sve skupa - ne može.
Ja virujen da ove baštarde mogu puno ,puno bolje,kapaciteta imaju,uživo san ovu kombinaciju sluša,i ova tu se ne može usporedit ni blizu.Triba joj dat teži "domaći rad",za šta je ona sposobna
Uglavnom, one mogu.
Gost- Gost
e dobro si sve napisa,nista bolje i netriba, jos ono sta smo pricali za janjca triba da vidimo hocul ja uzet gotovog pripremljenog pecenog janjca u Jablanici pa ga donit,il ce mo okritat pa polivat karlovackim i ozujskim ?
Eumox sorry ako si tog baštarda jučer postavija, bile su neke svađe i nervoze jučer na forumu, pa nisam ni primjetija šta se normalnoga dešavalo..
Gost- Gost
drazenxp je napisao/la:Eumox sorry ako si tog baštarda jučer postavija, bile su neke svađe i nervoze jučer na forumu, pa nisam ni primjetija šta se normalnoga dešavalo..
ma nemas se uobste za sta izvinjavati, samo sam ti skrenuo paznju jer sam primjetio da se radi o istom videu ,nista vise, a znas i da se uspostavilo da smo slicni glede nekog ukusa u pjesmi, to je od istog mora i sunca
i jos da kazem,ti si po meni treci kandidat ako bude onog janjca gore. eto imas 3 razloga da se netribas izvinjavat.
Gost- Gost
E eumox...mogu i ja dobit komad janje hahahaah...zezan se
Kod Gojka u Jablanicu? Mislim da mu to sinovi sada drze, a sidji iza kafane i vidi ima li jos ista od stiglica... Kod Goje je bilo toga vazda
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
MARIN je napisao/la:drazenxp je napisao/la:Hehe, Veno, fafanel je najjači izraz..
Kakvi su mu grdelini takva mu je i baštarda.Ovo samo potvrđuje ono što sam maloprije napisao.
Vlasnim ove bastarde, Aknames, mozda i nema (a mozda i ima???) bas neke dobre grdeline (dobija grdeline iz podrucja Bosne, preko Splita), ali je jedna njegova bastarda (grdelin x timbrado, krepala ubrzo nakon sto je izasla iz mraka) vrijedna spomena:
https://www.youtube.com/watch?v=ZjiHVEIzGrU
Ja sam s njim izmjenio nekoliko poruka na pocetku ove godine. Metode su mu rigorozne: rucnom othranjivanje i stroga izolacija/mrak tokom skolovanja uz CD (odmah nakon sto se ptice osamostale u ishrani). Njeguje pjev grdelina-Splitska skola. Cilj mu je grdelin x faganel (ili obratno) bastarda.
Miljenko- Broj postova : 816
Registration date : 25.04.2009
MARIN je napisao/la:
Sposobnost učenja pjeva ,nasljeđivanja je prilično široko i neistraženo područje te se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi ni očekivati.Zato se nebi složio sa Draženom da ženka nosi jedno ,a otac drugo u pjesmi .To ne stoji i to jednostavno ne možemo znati.
Upravo tako, nasljedjivanje pjeva putem genetske informacije je potpuno neistrazeno podrucje. Jedno je sigurno, pjev je bio glavni factor da je doslo do separacije podvrsta u carduelis grupi (putem seksualne izolacije odnosno izbora kojeg diktira zenka), Isto je dovelo do razvoja pjeva specificnog za podrucje-podvrstu.
Ja sam primjetio netrpeljivost zenke majora prema britanici, parvi,..u odnosu na muskog majora iz istog podrucja (vjerujem da je isto/blisko podrucje jer sam ih kupio zajedno). Ovo se moze protumaciti pjevom istih, gdje zenka mojor radi selekciju bazirano na pjesmu "zapisanoj" (???) u njenoj memoriji. Ovaj zapis se vjerojatno odvija tokom prva dva mjeseca. Da li se nesto od ovog zapisa prenosi na mlade, ili sve ide iz pocetka.... nisam pametan????
Sve jedno da li se radi o bastardama ili cistoj raci, nasljedjivanje pjeva je mutna voda. Nasljedjivanje sposobnosti reprodukcije i sposobnosti pamcenja, o tome se moze pricati i experimentirati s bastardama.
Sponsored content