+48
zoran ptice pjevice
branimirf
komiza
crv
DAMIAN
ERVINO
brabus
9a2y
zoranV
refa95
krnjolac
topaz
CASPER
vansal
Carduel
antonio
ikayke
DOMO
twins
Zvrcko
Sina BL
ssarava1
prco999
Belobradi
baltic
riberi
alann
ticar
Boban NA
Dean
seadriver
krele
lord189
kreso
Senior
japirko1
DjordjeVet
Merlo
malinois
bocka
Dax BG
franeperuzovic
PESTI
saso78
xyz
Miljenko
zvrcko sen
MARIN
52 posters
ŠKOLA PJEVA
Dax BG- Broj postova : 331
Registration date : 15.04.2009
- Post n°726
Re: ŠKOLA PJEVA
Marine, odlicno si ovo napisao moram priznati.Sazeto i jednostavno.
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°727
Mislim da ovo tu spada
Što je strila?
U svakom slučaju to je negativna tura u pjevu grdelina.Puno veća je kao greška ukoliko je u batudi ili nakon nje.Kad je u verši nije nešto što se ne oprašta.
Kako ćemo je prepoznati?
Pjev grdelina sastoji se od slogova.U svakom slogu postoji samoglasnik.Za one koji to ne znaju to su slova:a,e,i ,o ,u.Ponekad ove samoglasnike,u našem jeziku zamjenjuje slovo r.Pa imamo riječi bez pravog samoglasnika kao. crv,krv, trn itd...To je u jeziku dozvoljeno ,ali ne i u pjevu grdelina.Svi slogovi koji ne sadrže samoglasnik i imaju r su greška,odnosno strila.Ima još slova koja su nepoželjna kao.ž,š č.Isto tako ni slovo j nije poželjno u pletivu.Može biti u javljanju -kvalji-ili na kraju dzije,a to je ono juuu.Vjerovatno ima još poneko,ali se sad ne mogo sjetit.
Balta jeli jasno?
Što je strila?
U svakom slučaju to je negativna tura u pjevu grdelina.Puno veća je kao greška ukoliko je u batudi ili nakon nje.Kad je u verši nije nešto što se ne oprašta.
Kako ćemo je prepoznati?
Pjev grdelina sastoji se od slogova.U svakom slogu postoji samoglasnik.Za one koji to ne znaju to su slova:a,e,i ,o ,u.Ponekad ove samoglasnike,u našem jeziku zamjenjuje slovo r.Pa imamo riječi bez pravog samoglasnika kao. crv,krv, trn itd...To je u jeziku dozvoljeno ,ali ne i u pjevu grdelina.Svi slogovi koji ne sadrže samoglasnik i imaju r su greška,odnosno strila.Ima još slova koja su nepoželjna kao.ž,š č.Isto tako ni slovo j nije poželjno u pletivu.Može biti u javljanju -kvalji-ili na kraju dzije,a to je ono juuu.Vjerovatno ima još poneko,ali se sad ne mogo sjetit.
Balta jeli jasno?
Sina BL- Broj postova : 202
Registration date : 31.10.2008
- Post n°728
Ovo vazi i za objsnjenje STRILE:
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°729
svaka čast Marine,objašnjenje je za čistu desetku
DOMO- Opomena
- Broj postova : 68
Registration date : 27.08.2009
- Post n°730
evo i ja se slazem sa marinom ,marin ima dobru teoriju.bravo marine
- Post n°731
Hvala!
A tako Vam je to.Bez teorije nema ni prakse.
Gost- Gost
- Post n°732
MARIN je napisao/la:Hvala!
svaka čast slažem se s vama u potpunosti a može i obratno...
9a2y- Broj postova : 18
Registration date : 30.01.2009
- Post n°733
Maknite ovog sa Foruma.Ovo je provokator.Ovaj Avatar ne odgovara ovom Forumu.
Sutra će se neki novi nazvat Hitler,i stavit njegovu sliku.Ovo je tičarski Forum.
NHF 9A2Y
Sutra će se neki novi nazvat Hitler,i stavit njegovu sliku.Ovo je tičarski Forum.
NHF 9A2Y
- Post n°734
https://www.youtube.com/watch?v=EFr93yJkooE
Ova je pjesma navodno zakon u Leskovcu.Ima i ocjenska lista.Prilično daleko od onog što mi tražimo.
Ova je pjesma navodno zakon u Leskovcu.Ima i ocjenska lista.Prilično daleko od onog što mi tražimo.
baltic- Broj postova : 779
Registration date : 22.08.2009
- Post n°735
Čuvena Sinjska batuda.
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°736
STRILA
U razgovoru s kolegama iz Dalmacije shvatio sam što se traži a što ne kod grdelina pjeva. Zanima me jedan detalj koji je vezan za različite glasove koje grdelin koristi u svom pjevanju.
Npr. Ako je ptica čista, sa pletivom, dzijom da li strile i ostala javljanja mogu negativno utjecati na samu kvalitetu grdelina ako su zastupljene u verši?
Znamo da grdelin kao i sve druge ptice nakon mode postepeno pojačava pjev (na početku stidljiva verša da bi to kasnije kulminiralo u fazu dozivnih pjesama - vrhunac pjeva).
Da li postoji neka vremenska granica u kojoj bi grdelin samo tukao batude? Koliko to traje? Jer znamo da svaka ptica nakon ispucavanja batudi kad tad ode u veršu.
Znači 15-ak minuta batudi pa nakon toga set verše u kojem ima i cjacjanja, kljakanja, cvrrr, đavke, krrrr-čanja, trrrrr, itd... Kakva bi ocjena bila ovakvom grdelinu?
Pozdrav
Npr. Ako je ptica čista, sa pletivom, dzijom da li strile i ostala javljanja mogu negativno utjecati na samu kvalitetu grdelina ako su zastupljene u verši?
Znamo da grdelin kao i sve druge ptice nakon mode postepeno pojačava pjev (na početku stidljiva verša da bi to kasnije kulminiralo u fazu dozivnih pjesama - vrhunac pjeva).
Da li postoji neka vremenska granica u kojoj bi grdelin samo tukao batude? Koliko to traje? Jer znamo da svaka ptica nakon ispucavanja batudi kad tad ode u veršu.
Znači 15-ak minuta batudi pa nakon toga set verše u kojem ima i cjacjanja, kljakanja, cvrrr, đavke, krrrr-čanja, trrrrr, itd... Kakva bi ocjena bila ovakvom grdelinu?
Pozdrav
- Post n°737
baltic je napisao/la:Čuvena Sinjska batuda.
carduel kad digneš tiča da udara npr ovakve batude od 5-7 mjeseca onda koliko zineš toliko dobiješ para.
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°738
baltic je napisao/la:baltic je napisao/la:Čuvena Sinjska batuda.
carduel kad digneš tiča da udara npr ovakve batude od 5-7 mjeseca onda koliko zineš toliko dobiješ para.
ja neznam baltic, jel mozda ovo neki sprd sa čuvenom sinjskom batudom,jel ovo nesto dobro... ili?
- Post n°739
Carduel je napisao/la:U razgovoru s kolegama iz Dalmacije shvatio sam što se traži a što ne kod grdelina pjeva. Zanima me jedan detalj koji je vezan za različite glasove koje grdelin koristi u svom pjevanju.
Pozdrav
Ako je ptica čista u batudi šporka verša nije bitna.Normalno bilo bi bolje da je i verša čista.
Ako tić 15 minuta tuče batude pa padne u veršu nema veze.Ali ako bi 15 minuta šporko verša pa onda udario po koju batudu to bi već bila druga priča.Ali mislim da bi se tada više radilo u grešci vlasnika koji nije dobro pripremio tića nego li da je greška u tiću koji nije sklon batudi.
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°740
baltic je napisao/la:Čuvena Sinjska batuda.
Pjev me uvjek interesirao ,bavim se pjevom kanarina .Zelio bih bar nesto naucit o pjevu grdelina pa me zanima :
Po cemu je ova batuda specificna i vrhunska ? Ajde grdelinasi malo pojasnjenja ali bez svade ako moze
- Post n°741
brabus je napisao/la:baltic je napisao/la:baltic je napisao/la:Čuvena Sinjska batuda.
ja neznam baltic, jel mozda ovo neki sprd sa čuvenom sinjskom batudom,jel ovo nesto dobro... ili?
je moj brabus to ljudi plačaju po 1000e i pitaju imali još
- Post n°742
da te ispravim,Baltiću,koliko ja znam ,ovu pticu je tvoj i moj prijatelj platio 800 eura,da li sam u pravu? a isto tako ga je i prodao za 800 eura?
- Post n°743
zoranV je napisao/la:da te ispravim,Baltiću,koliko ja znam ,ovu pticu je tvoj i moj prijatelj platio 800 eura,da li sam u pravu? a isto tako ga je i prodao za 800 eura?
To je mozda učitelj od ovog tiča ?
- Post n°744
moguće,ali učitelja je trebalo snimati dok pjeva mladima,nije on tako ni loš ,u odnosu na situaciju danas sa pticama.
- Post n°745
Pjev me uvjek interesirao ,bavim se pjevom kanarina .Zelio bih bar nesto naucit o pjevu grdelina pa me zanima :
Po cemu je ova batuda specificna i vrhunska ? Ajde grdelinasi malo pojasnjenja ali bez svade ako moze [/quote]
Aco, ovdje se nema sta komentarisati jer ptica nije zapjevala nijednom batudu. Sve vreme se javljala i dozivala sa "komsijama", ako neko to javljanje i dozivanje poistovjecuje sa batudom-SKUZAJTE.
Po cemu je ova batuda specificna i vrhunska ? Ajde grdelinasi malo pojasnjenja ali bez svade ako moze [/quote]
Aco, ovdje se nema sta komentarisati jer ptica nije zapjevala nijednom batudu. Sve vreme se javljala i dozivala sa "komsijama", ako neko to javljanje i dozivanje poistovjecuje sa batudom-SKUZAJTE.
- Post n°746
da,ovo je batuda,možda se to kod kanariinaca zove drugačije,ali ovo je jednostavno pletivo(unjulo) i sječena kradka dzija sa lošim krajem- to je BATUDA,ali ne baš neka
- Post n°747
Batudaj i dalje. Uzdravlje!!!
ERVINO- Broj postova : 628
Registration date : 02.12.2009
- Post n°748
Čujem lagano pletivo i ziju u 10,50 i 1.07 sekundi ostalo se samo "igra"....a tko to može platit 1000 eura ????????
brabus- Broj postova : 327
Registration date : 26.09.2009
- Post n°749
pa koliko bi onda vridia grdelin sa dvostrukim čistim pletivom i zijom 5+. bez grešaka kako ih vi zovete (čvrrr,trrrr,strilama...itd)? možda 5000 eura?
- Post n°750
E Ervino! Ima i takvih.
Samo mi nije jasno kako neko za ovo može pitat 1000 eura? Kako to može prevalit preko usana?
Samo mi nije jasno kako neko za ovo može pitat 1000 eura? Kako to može prevalit preko usana?