I jako dobro napreduju...evo danas prva 3 kanarinca prstenovana...
+30
Vrbanja
sanchez33
topaz
trevor
refa95
Siskin
damir64
zoranV
Fago
Rasko
Zac16
brabus
krepat ma ne molat
komiza
evmolp
Miljenko
PESTI
Merlo
krnjolac
malinois
lord189
bocka
zvrcko sen
sestoperac
Said_the_great
saso78
ticar
ikayke
Dean
žalacST
34 posters
klijavo sjeme
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°26
Re: klijavo sjeme
Naravno da za hranjenje mladih treba kombinirati cim vise hrane.. ja za hranjenje mladih dajem uz klijavo i pastoncin pomjesan sa C15 , jabuku i tu i tamo grasak.
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°27
baš naprotiv koliko je klijavo bogato E vitaminima toliko je isklijavo bogato proteinima...
to nam je objašnjava nutricionista od verslage kad je ima predavanje o ishrani .....ujedno sam tu čuo da nedostatak B vitamina ili nesposobnost apsorbcije može za rezultat imati šarenilo -parcijalni albinizam pa čak i potpuni
to nam je objašnjava nutricionista od verslage kad je ima predavanje o ishrani .....ujedno sam tu čuo da nedostatak B vitamina ili nesposobnost apsorbcije može za rezultat imati šarenilo -parcijalni albinizam pa čak i potpuni
zvrcko sen- Moderator
- Post n°28
ikayke je napisao/la:Naravno da za hranjenje mladih treba kombinirati cim vise hrane.. ja za hranjenje mladih dajem uz klijavo i pastoncin pomjesan sa C15 , jabuku i tu i tamo grasak.
šta podrazumjevaš pod C15
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°29
koliko bogato ? u odnosu na npr. brašnene crve, ili žumanjak od jajeta...
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°30
zvrcko sen je napisao/la:ikayke je napisao/la:Naravno da za hranjenje mladih treba kombinirati cim vise hrane.. ja za hranjenje mladih dajem uz klijavo i pastoncin pomjesan sa C15 , jabuku i tu i tamo grasak.
šta podrazumjevaš pod C15
C 15
C 19
Ili jedne ili druge brikete pomjesam sa vodom, te se oni napuhnu i budu mekani te ukoliko ptice prije naucite jedu pomjesasno sa pastoncinom ko lude... te hrane mlade ptice sa njim....ja sam lani probao ovo i jako sam zadovoljan....
zvrcko sen- Moderator
- Post n°31
Dean je napisao/la:koliko bogato ? u odnosu na npr. brašnene crve, ili žumanjak od jajeta...
to je razlika zato je i naglašeno da divljim pticam potrebno davati proteine životinjskog porjekla ...što nam daje da ima i proteina biljnog porjekla.ja sm uzeo zdravo za gotovoi nisam do sad razmišljao o ovoj problematici
...
nisam išao u dubinu toga problema ,,, ali pitat ću prijateljicu nutricionistu da mi malo objasni valjda ona to bi trebala znati
bocka- Broj postova : 1656
Registration date : 23.11.2008
- Post n°32
JA BRAŠNARE SUŠIM (dehidriram) I KAO SUVE IH ISTUCAM KAO BRAŠNO PA ZAJEDNO SA JAJETOM POMEŠAM I DAJEM KANARIJAMA.
SVAKI DAN NOVA DOZA ALI NAKON DESETOG DANA OD ISPILJENJA
SVAKI DAN NOVA DOZA ALI NAKON DESETOG DANA OD ISPILJENJA
Gost- Gost
- Post n°33
probao sam da isklijam seme, ali uz klice sam primetio da je neka zrna uhvatila budj.
gde sam pogresio i sme li se tako davati pticama?
gde sam pogresio i sme li se tako davati pticama?
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°34
sjeme stoji u vodi 6 sati zatim se vadi iz vode drži u cjedilu i ispire jednom dnevno.ne davati tako,nikako.
Gost- Gost
- Post n°35
hvala ticar, probacu opet.
A jel se posle susi pre davanja i gde treba da stoji dok je u vodi, a gde posle u cedilu>
na svetlom- tamnom, suvom - vlaznom.....
A jel se posle susi pre davanja i gde treba da stoji dok je u vodi, a gde posle u cedilu>
na svetlom- tamnom, suvom - vlaznom.....
lord189- Opomena pred isključenje
- Broj postova : 1872
Registration date : 28.10.2008
- Post n°36
sijeme klijaš jedan maksimalno dva dana dok ne izađu klice te ga svako 24 sata ispireš mlakom vodom i kad bude spremno za uporabu staviš ga u cijedilo da se malo iscijedi i za po ure uru pomiješaš sa jajčanom hranom i daješ
a možeš ga držat gdje oćeš u dnevnom boravku po meni najbolje ili u spavaćoj sobi
a možeš ga držat gdje oćeš u dnevnom boravku po meni najbolje ili u spavaćoj sobi
- Post n°37
Don Miki
najprije namoči sjeme 24 sata...nakon toga ga stavi u sito - sito na šalicu za čaj u kojoj je voda i poklopi siti sa tanjurićem od kave...kako bi sjeme stalno bilo vlažno..,
ispiri ga ČIM VIŠE PUTA MOŽEŠ...
stavi ga na neko čim toplije mjesto...brze ce ti isklijati
posušiš ga tako što ga staviš na one papirnate ubruse i s njima ga posusis...i još ga na kraju pomiješaš sa pastonom koi če popiti višak vode...
i pazi sa klijavim - koliko je dobro može biti i opasno
najprije namoči sjeme 24 sata...nakon toga ga stavi u sito - sito na šalicu za čaj u kojoj je voda i poklopi siti sa tanjurićem od kave...kako bi sjeme stalno bilo vlažno..,
ispiri ga ČIM VIŠE PUTA MOŽEŠ...
stavi ga na neko čim toplije mjesto...brze ce ti isklijati
posušiš ga tako što ga staviš na one papirnate ubruse i s njima ga posusis...i još ga na kraju pomiješaš sa pastonom koi če popiti višak vode...
i pazi sa klijavim - koliko je dobro može biti i opasno
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°38
Klijavo sjeme dajem u pripremi ptica u reprodukciji.Misljenja sam da u othrani mladih je dobro ali je uvjek opasnost da pokrenemo zenku u drugu turu dosta ranije nego sto zelimo(mislim na kanarince),nemam iskustva sa divljim pticama.Mozda grijesim?Ako jesam ,onda vjerojatno ne znam pravilno balansirat ishranu.
Gost- Gost
- Post n°39
neko rece da nije isto ``klijavo`` i ``isklijano`` seme.
KLIJAVO se daje u pripremi,
a ``ISKLIJALO`` u prehrani mladih
tako sam bar ovde negde procitao, recite ako gresim.
KLIJAVO je bogato vitaminom E a
ISKLIJALO proteinima
HVALA Dean
ISKLIJALO proteinima
HVALA Dean
ticar- Moderator
- Post n°40
DonMiki je napisao/la:neko rece da nije isto ``klijavo`` i ``isklijano`` seme.
ISKLIJALO proteinima
HVALA Dean
točno tako,i ja ga dajem kad baci malo veće klice.
evo kako ja radim,u 8 navećer stavim sjeme u sito i držim u vodi do sutra dan oko 12,kad se probudim .isperem ga i ostavim u situ iznad neke posude,isperem ga navečer i ujutro,tek treću večer ga zadnji put isperem i sutrau podne ga dajem pticama,već bude skoro suho.
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°41
meni klija na teraci u pitarima od cvića oko volijere od prosute hrane,i kad izađu mladice duge dva-tri centimetra LUDI su za njima!
Gost- Gost
- Post n°42
a recite mi ISKLJIJALO se daje celo ili se odvajaju klice
PAZITE isklijalo, ne klijavo
ticar- Moderator
- Post n°43
DonMiki je napisao/la:a recite mi ISKLJIJALO se daje celo ili se odvajaju klice
sve se daje,reko sam ti 3 dana nek je mokro i dobro.
- Post n°45
ma pomeni je davanje isklijanog sjemena apsolkutno nepotrebno...
klijavo se daje radi usiljavanja ptica a vec kasnije kad hrane mlade u znatno manjim količinama...u fazi usiljavanja ptica je jako korisno i isplati se malo riskirati...medjutim isklijalo sjeme stoji predugo u vodi i skupi previše mufa i gljivica...a sve to zbog proteina kojih u takovom sjemenu navodno ima puno...
ako trebaš proteine dodaj jaja, grašak, bademe, crviće, caseinu...što god, to su sve jači i sigurniji proteini od tog isklijanog sjemena...
to isklijalo sjeme se ne koristi nigdje, vjerojatno ima razloga ne mislite li ?
klijavo se daje radi usiljavanja ptica a vec kasnije kad hrane mlade u znatno manjim količinama...u fazi usiljavanja ptica je jako korisno i isplati se malo riskirati...medjutim isklijalo sjeme stoji predugo u vodi i skupi previše mufa i gljivica...a sve to zbog proteina kojih u takovom sjemenu navodno ima puno...
ako trebaš proteine dodaj jaja, grašak, bademe, crviće, caseinu...što god, to su sve jači i sigurniji proteini od tog isklijanog sjemena...
to isklijalo sjeme se ne koristi nigdje, vjerojatno ima razloga ne mislite li ?
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°46
Deane oprosti ali u ovom se neslazem sa tobom ama boze niti pinkice.Skoro svi amo rec malo uspjesniji uzgajivaci ovde u njemackoj koriste klijavo sime i to vecinom samo NIGER jer se pokaza odlican u podizanju mladih tica u kombinaciji sa mekom hranom.Moj mali savjet ovako sa strane, kad potopite sime drzite u vodi 6 do maksimalno 12 sati .
- Post n°48
pozzz Ni ja ne dajem isklijalo sjeme u odhrani mladih,ne dodajem ni niger.Dajem sjeme i CeDe,ponekad jabuku.Rezultati su mi ok.U pripremi dam klikavo al nije ni to obavezno.Merlo je napisao/la:Deane oprosti ali u ovom se neslazem sa tobom ama boze niti pinkice.Skoro svi amo rec malo uspjesniji uzgajivaci ovde u njemackoj koriste klijavo sime i to vecinom samo NIGER jer se pokaza odlican u podizanju mladih tica u kombinaciji sa mekom hranom.Moj mali savjet ovako sa strane, kad potopite sime drzite u vodi 6 do maksimalno 12 sati .
- Post n°49
Merlo je napisao/la:Deane oprosti ali u ovom se neslazem sa tobom ama boze niti pinkice.Skoro svi amo rec malo uspjesniji uzgajivaci ovde u njemackoj koriste klijavo sime i to vecinom samo NIGER jer se pokaza odlican u podizanju mladih tica u kombinaciji sa mekom hranom.Moj mali savjet ovako sa strane, kad potopite sime drzite u vodi 6 do maksimalno 12 sati .
nisi me shvati Merlo - bez klijavog sjemena teško, gotovo nezamislivo je spremiti grdeline, ali neko je ranije spominjao isklijano sjeme to je valjda kad klica naraste 5-6 cm...ja sam rekao da je to bez veze i da to ne koristi niko živ je, niger je uglavnom najviše zastupljeno sjeme u mješavini za klijanje...zato jer najbrže klija meni je još i bolji mali suncokret...
- Post n°50
A citam sve ovo i hoce li mi netko objasnit razliku KLIJAVO i ISKLIJALO.Pustite vitamine i proteine.Rastom klice omjer se svakako mjenja al ne toliko drasticno.Drasticno je to sto ptice dovodis u opasnost sto je klica veca.