Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+30
Vrbanja
sanchez33
topaz
trevor
refa95
Siskin
damir64
zoranV
Fago
Rasko
Zac16
brabus
krepat ma ne molat
komiza
evmolp
Miljenko
PESTI
Merlo
krnjolac
malinois
lord189
bocka
zvrcko sen
sestoperac
Said_the_great
saso78
ticar
ikayke
Dean
žalacST
34 posters

klijavo sjeme

Zac16
    Zac16

Broj postova : 32
    Registration date : 04.07.2009

klijavo sjeme - Page 5 Empty Re: klijavo sjeme

Postaj by Zac16 sri 3 vel - 23:55

https://2img.net/r/ihimizer/img707/7604/03022010152.jpg
    https://2img.net/r/ihimizer/img251/5444/03022010150.jpg
    eto prakticnog plasticnog cjedila,sa plasticnom mrezicom...da nemoze oksidirat.
    ----ima ih za kupit u GETRO-u raznih velicina----

nego mene zanima jedna druga stvar.. kako vi u najkracem vremenu osusite k.sjeme?
    ja to radim na nacin da ga stavim na toalet papirnati rucnik i stoji tako 15 min dok rucnik ne povuce vodu ... nakon toga dajem ticima.
    brabus
    brabus

Broj postova : 327
    Registration date : 26.09.2009

Postaj by brabus čet 4 vel - 0:15

Zac16, i ja isto tako radim...
    sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

Postaj by sestoperac čet 4 vel - 1:37

brabus je napisao/la:klijavo sjeme - Page 5 19012010146.th

taman proklijalo...spremno za upotrebu Very Happy

meni se cini da je ovo malo vise od ''taman proklijalog'' - ja bih ga dao pticama dan ranije
    zoranV
    zoranV

Broj postova : 2908
    Registration date : 26.12.2009

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:06

I meni se čini da je malo više nego što treba,možda Brabus čeka plodove da da pticama? Laughing
    brabus
    brabus

Broj postova : 327
    Registration date : 26.09.2009

Postaj by brabus čet 4 vel - 15:15

sad su ga smazali ovako, ali drugi put ću bar dan ranije kao što je šestoperac rekao... Smile
    damir64
    damir64

Broj postova : 395
    Registration date : 18.02.2010

Postaj by damir64 ned 11 tra - 10:51

Poštovanje formuraši!
    Eto mojih iskustava sa klijavim sjemeom. Imam set za klijanje što je gore prikazan od strane Šestoperca. Prvo što napravim to je da sjeme dobro provjetrim u maloj napravi za provjetravanje sjemena zatim ga dobro isperem pod vodom. Kada sam to obavio takovo sijeme stavim na namakanje dakle potopljeno u vodi sto posto i tako sjeme stoji 24 sata. Tijekom tih 24 sata isperem sjeme pod mlazom jer da bi spriječio stvaranj neugodnog mirisa ako se ne mijenja voda za vrijeme dok sijeme stoji u vodi za namakanje.Nakon 24 sata odstajalog sjemena u vodi sijeme ponovo dobro isperem pod mlazom u cjedilu i nakon što je isprano stavljam ga u posude za klijanje ( bioset) Kad ga stavim u posude sjeme pošto je mokro malo teže se da lijepo rasporediti po posudi stoga u posudu za klijanje (bioset) nalijem vodu da prekrije količinu sjemena koja se nalazi u posudi. Posuda na dnu ima otvor kroz koji sav višek vode iscuri van i kad voda prestane curiti tada posudu još dodatno nagnem da se dobro iscijedi voda iz posude. Tek kad voda počne kapati iz posude stavim posudu u horizontalan položaj.Bioset ima 3 posude pa se može kombinirati koliko nam klijavog sjemena treba da bi ga imali konstantno.Stavim tako sve 3 posude jednu na drugu i poklopim sa opklopcima koji ide u tom setu. Sve to zajedno stavim u boravak na toplo i nakon 10-tak sati imam isklijavo sjeme sa malim klicama. Kad je sjeme isklijalo sve zajedno cijeli bioset stavljam u hladnjak i tamo držim čitavo vrijeme dok god imam tog naklijalog sijemena za koristiti. Nemam potrebe sušiti sijeme niti mi se stvara plijesan na sjemenu. Ako je sjeme dobro iscjeđeno ono kad isklija bude lijepo sipko ne lijepi se jedno za drugo. Ako sijeme stoji par dana u hladnjaku tada ono još dodatno klija pa se dogodi da je zadnja posuda malo zbijenija jer je sijeme povečalo svoj volumen. Kada je sjeme portošeno slijedi ponovni postupak tako da sijemena uvijek imam dovoljno na raspolaganju. Posudu treba i oprati a to radim sa četkocom za zube kojai niger lijepo da izvaditi iz rebrastog poda. Kao dezinficirajuće sredstvo za pranje posuda koristim obični alkoholni ocat /sirče/ za praviti salatu. Toplo preporugam savakome nabavku bioset klijališta imate ga u Aliri kod Zadra. nadam se da sam nekome sa ovim uspio pomoći.
    Siskin
    Siskin

Broj postova : 437
    Registration date : 29.10.2009

Postaj by Siskin ned 11 tra - 13:33

Koliko dugo klijavo sjeme smije stajati u frižideru? Inače u mene stoji u čaši prekriveno prozirnom folijom jer nemam ovoga seta za klijanje, a mislim da ga i nema kupiti kod nas..
    komiza
    komiza

Broj postova : 955
    Registration date : 20.06.2009

Postaj by komiza ned 11 tra - 15:11

Kako sam ja čita po forumu smije stati do 3 dana. Ja sam tako radio i nema straha. Ja bi ga stavio u frižider čim probije klica jer i u frižideru on raste,sporo ali se miće.
    Siskin
    Siskin

Broj postova : 437
    Registration date : 29.10.2009

Postaj by Siskin ned 11 tra - 16:37

A kad ga isperem poslije vađenja iz frižidera da li praktikujete da se prvo osuši prije davanja pticama ili može i malo mokar da se daje?
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 ned 11 tra - 21:35

Pozdrav!
    Kada se klijavo sjeme stavi u frižider ono nastavlja dalje sa svojim rastom kako je komiža pisao samo daleko sporije. ja takovo sjeme u frižideru imam po 4 do 5 dana nekad i krače zavisno od količine koju sam naklijao. Kad vadim sjeme iz frižidera ja ga više ne ispirem jer nemam potrebe za time pošto sam ga prije nego je stavljeno na klijanje dobro ocijedio i nemam nikakovih mirisa a sijeme se ne lijepi jedno za drugo jer nema velike vlage. Prije kad nisam iscijedio sijeme do kraja znale mi se događati da je sjeme znalo početi dobivati miris ne baš ugodan.Bitno je da nakon namakanja sjemena ( 24 sata cca ) sijeme dođe na toplo i da što prije proklija u roku od barem 12 sati i nakon toga u frižider.ja sjeme ne ispirem kad ga jednom stavim u frižider. Bioset je dobar zato što kada se stave posude jadna na drugu iako je sjeme dobro ocijeđeno ono ima sasvim dovoljno vlage koju posude zadržavaju jer je sistem na jedan način dobro zatvoren i nema velikog gobitka vlage iako se nalazi u blizini ili radiatora ili nekog drugog izvora topline. Budem probao sve poslikati i postavit iako to još nisam radio ali ću pokušati.
    sestoperac
    sestoperac

Postaj by sestoperac ned 11 tra - 22:16

Bioset ima tri posude. Na pocetku procesa, prvo oformimo jednu, nakon dan drugu a nakon dva dana trecu posudu. Kad krene klijanje, sjeme je spremno prvo u posudi koja je prva oformljena, nju praznimo i istu tu oformimo (novim sjemenom koje je potopljeno 24 sata) i ona je spremna za tri dana. Sve ide u krug. Tek oformljenu posudu stavljam na dno, sledeceg dana onu sa vrha dje je sjeme spremno za davanje ispraznim pa opet punim i stavljam na dno.

Ako u posude stavljamo sjemena toliko da je to dovoljno za jedan dan onda nema potrebe koristiti frizidier nego svaki dan dobijamo novo klijavo sjeme. I meni odovara ako je vlazno jer ga dodajem suvoj jajcanoj hrani koju dajem kanarinkama.

Dosadno ali korisno - svako jutro praznim najgornju posudu, u nju dodajem novo sjeme koje je bilo namoceno prethodnih 24 sata, stavljam je na dno, novo sjeme stavljam u casu sa vodom i njega opet stavljam sjutradan. Kad god se sjetim promjenim vodu u casi u kojoj je natopljeno sjeme i promijenim vodu u Biosetu.
    sestoperac
    sestoperac

Postaj by sestoperac ned 11 tra - 22:18

A kako sam ovo fino objasnio, blago majci samnom drunken
    refa95
    refa95

Broj postova : 1274
    Registration date : 12.04.2009

Postaj by refa95 pon 6 pro - 20:17

Danas sam se nakon ovih tekstova odlucio i ja poceti klijati sjeme pa me interesuje da li ikakvu ulogu igra svjeltost u klijanju sjemena
    Rasko
    Rasko

Broj postova : 220
    Registration date : 13.11.2008

Postaj by Rasko uto 7 pro - 19:22

svetlo ti nije potrebno za klijanje semena jedino sto ti je potrebno jeste temperatura, sobna temperatura je optimalna
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka uto 7 pro - 21:29

Rasko i ja sam bio ubeđen da seme klija na sobnoj temperaturi, međutim sada u ovo doba seme koje bacam u volieru klija u zemlju.
    Sad sam siguran samo kad se temperatura spusti ispod nule odnosno kad smrzne zemlja da onda neče moči seme da klija.
    Pokušaču slikom da vas uverim, otkako sam napravio volieru , non-stop semenje mi klija i to je največa prednost kada u volieru imate zemlju.
    Jednom do dva puta zemlju prekopam a tada ptice polude kljucajuči po zemlju.

Pozdrav Bocka
    Rasko
    Rasko

Postaj by Rasko uto 7 pro - 22:38

Bocka ako zelis da seme brze proklija onda je potrebna sobna temperatura
    bocka
    bocka

Broj postova : 1656
    Registration date : 23.11.2008

Postaj by bocka sri 8 pro - 0:01

Rasko ja svaki dan bacam ono šta ostane u hranilicu, ako ptice ne uspeju to pojesti onda to ostaje da klija.
    Napomenuo sam i prije, do sada svakoga dana imam klijavo seme od one mešavine šta dam pticama, plus svakog dana dobijaju zeleniš od spanača, dajkon, celer i sve što momentalno ima od povrče u ovo doba.
    Rasko
    Rasko

Postaj by Rasko sri 8 pro - 12:01

Bocka neznam da li se secate ja sam postavio slike moje spoljne volijere koja je isto sa zemljanim patosom i poznato mi je ovo sto vi govorite, inace ja ono sto ostane semenki u hranilicama skupljam pa posle propustim kroz onaj aparat za ciscenje semena( ima ovde na forumu par slika i skica tog aparata) i mogu vam reci da je usteda hrane na zavidnom nivo.
    Kolega Refa je postavi pitanje za klijanje semena sad pred sezonu parenja da li treba svetlosti ja sam mu odgovorio da svetlos uopste nije potrebana ali da temperatura mora biti sobna da bi klijanje bilo brze i uspesnije
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 uto 24 sij - 0:33

evo i ja poceo sa pripremo ptica za parenje i mogu reci da mi niger jako dobro klija:

klijavo sjeme - Page 5 Dsc04608small

damir64
    damir64

Postaj by damir64 uto 24 sij - 19:43

sestoperac
    sestoperac

Postaj by sestoperac sri 25 sij - 0:54

Damire, koje je ovo sjeme ?

Jedino sto mi nije logicno na ovim fotografijama je to sto je u sve tri posude istovremeno stavljeno sjeme na klijanje. Po meni bi bolje bilo da se sjeme stavlja svaki dan u jednoj posudi, tako da odgajivac ima kontinuitet u davanju.
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar sri 25 sij - 1:08

sestoperac je napisao/la:Damire, koje je ovo sjeme ?

Jedino sto mi nije logicno na ovim fotografijama je to sto je u sve tri posude istovremeno stavljeno sjeme na klijanje. Po meni bi bolje bilo da se sjeme stavlja svaki dan u jednoj posudi, tako da odgajivac ima kontinuitet u davanju.

repica
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 sri 25 sij - 20:00

Tako je Tičar to je repica.Međutim svatko iam svoj sistem klijanja bitno je da sistem funkcionira i da su ptice dobile šta treba. U gornjem tekstu sam i opisao način klijanja.
    refa95
    refa95

Postaj by refa95 čet 26 sij - 16:42

Interesuje me sta je sa onim sjemenom koje nije proklijalo ali kad ga dirnem prstom on odma pukne kao gnjoj i iz njega izade bijelo,da li se i to smatra klijavo sjeme
    damir64
    damir64

Postaj by damir64 čet 26 sij - 20:38

Pozdrav Refa95!
    Po mom sudu ono sjeme koje nije niklo u sebi nema klicu odnosno ona se je zasušila i propala a to se događa ako je sjeme staro. međutim i u svježem sjemenu se ne može očekivati da ća postotak klijanja biti 100% tako da te to ne treba brinuti ako je mali broj ne isklijalog sjemena. To se sjeme može davati zajedno sa klijavim jer je ono namočeno i samim tim pticama je lakše za pojesti ga.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 3:13.