+30
Vrbanja
sanchez33
topaz
trevor
refa95
Siskin
damir64
zoranV
Fago
Rasko
Zac16
brabus
krepat ma ne molat
komiza
evmolp
Miljenko
PESTI
Merlo
krnjolac
malinois
lord189
bocka
zvrcko sen
sestoperac
Said_the_great
saso78
ticar
ikayke
Dean
žalacST
34 posters
klijavo sjeme
žalacST- Broj postova : 263
Registration date : 20.09.2008
- Post n°1
klijavo sjeme
ajmo malo i o ovome...da vidimo kako ga pripremate,kako ga dajete, koje sjeme koristite...i kakva su vam klijališta...sezona se bliži..pa i da se o tome malo raspišemo
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°2
Re: klijavo sjeme
sjemeza klijanje od manitobe
naveče ga stavim da se moči - dobro ga isperem u situ
drugo veče ga stavim u sito, na jednu šalicu i poklopim sa tanjurićem
i drugi dan ujutro imam proklijano sjeme
dobro ga je čim više puta ispirati ispod špine...
nije loše staviti nešto za dezinfekciju u vodu kojoj se namače, talijani stavljaju "amuchinu" neka vrsta varikine...nisam probavao jer neznam dali je baš to isto što i naša varikina a amuchinu se nikad ne sjetim kupiti kad sam u Italiji, ja sam u tu svrhu koristio ekstrat sjemenki grejpa iam ga za kupiti u biljnim apotekama, ponekad ga stavim i u vodu za piće 7 kapi na litru vode.
sjeme pomiješam sa malom količinom kus kus - a i takvo dajem pticama
naveče ga stavim da se moči - dobro ga isperem u situ
drugo veče ga stavim u sito, na jednu šalicu i poklopim sa tanjurićem
i drugi dan ujutro imam proklijano sjeme
dobro ga je čim više puta ispirati ispod špine...
nije loše staviti nešto za dezinfekciju u vodu kojoj se namače, talijani stavljaju "amuchinu" neka vrsta varikine...nisam probavao jer neznam dali je baš to isto što i naša varikina a amuchinu se nikad ne sjetim kupiti kad sam u Italiji, ja sam u tu svrhu koristio ekstrat sjemenki grejpa iam ga za kupiti u biljnim apotekama, ponekad ga stavim i u vodu za piće 7 kapi na litru vode.
sjeme pomiješam sa malom količinom kus kus - a i takvo dajem pticama
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°3
Ja isto koristim klijavo sjeme od manitobe... namacem ga cca 6 sati... i onada ge stavim u sito i u jedan prozirau zdjelu i poklopim sa poklopcem da drzi vlagu...
od ove godine obavezno cu prije davanja pticama 1 min u mikrovalnu na termicku obradu.... cuo da za majore to neophodno, pa nije mi tesko to napravit i za kanarince i nase obicne cesljugare¨!!
od ove godine obavezno cu prije davanja pticama 1 min u mikrovalnu na termicku obradu.... cuo da za majore to neophodno, pa nije mi tesko to napravit i za kanarince i nase obicne cesljugare¨!!
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°4
ja ga držim u vod 1 dan i onda ga ostavim u situ još dva dana s tim da ga dva puta dnevno ispirem pod vodom,stoji mi u kući pa se lijepo treći dan osuši i proklija.
Gost- Gost
- Post n°5
Ja seme za klijanje drzim 6-8 sati u vodi,da napomenem pre potapanja u vodu prekontrolisati da nema plesnivih semenki,nakon toga ispiranje pod cesmom oko 5 minuta.
Nakon potapanja opet ispiranje,duze nego prvi put,onda ga stavljam u jednu prozirnu ciniju sa poklopcem na frizider(to sam procitao na jednom sajtu da je na frizideru najstabilnija temperatura u sobi).Nakon 36-42 sata seme proklija i spremno je za davanje(ispiranje pod jakim mlazom opet pa susenje).
Vidjao sam kod odgajivaca da seme potope po 3 dana i takvo ga daju pticama,pa posle pricaju kako ne valja davati klijavo seme
Nakon potapanja opet ispiranje,duze nego prvi put,onda ga stavljam u jednu prozirnu ciniju sa poklopcem na frizider(to sam procitao na jednom sajtu da je na frizideru najstabilnija temperatura u sobi).Nakon 36-42 sata seme proklija i spremno je za davanje(ispiranje pod jakim mlazom opet pa susenje).
Vidjao sam kod odgajivaca da seme potope po 3 dana i takvo ga daju pticama,pa posle pricaju kako ne valja davati klijavo seme
ticar- Moderator
- Post n°6
ja ga tek četvrti dan dam pticama kad baci lijepu klicu.s tim da ga održavam vlažnim sve do 12 sati prije davanja.samo se osuši i onda ga dajem
Gost- Gost
- Post n°7
pošto kod mene nema za kupiti hrane za klijanje koje mi drugo sjeme preporučujete da koristim za klijanje. može li mješanica koju dajemo za jesti.
- Post n°8
cardelius je napisao/la:pošto kod mene nema za kupiti hrane za klijanje koje mi drugo sjeme preporučujete da koristim za klijanje. može li mješanica koju dajemo za jesti.
može ako klija, samo je problem što u mješavini ne klija svo sjeme u isto vrijeme...mislim da suncokreta možeš nabaviti 100% možeš i samo njega klijati, ili samo niger, problem je u tome što je niger koi je kod nas na tržištu mislim termički obradjen i kao takav ne klija...pitanje je koliko je kao takav uopće hranjiv za ptice ali ....
da rezimiramo...možeš klijati šta god hoćeš
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°10
Uljana repica ja klijam i sasvim sam zadovoljan,a i moje ptice.
Said_the_great- Broj postova : 97
Registration date : 17.01.2009
- Post n°11
prije nego sto postavim pitanje zelim da pozdravim sve ljubitelje i uzgaivace češljugara kao i one koji su dosli na ideju da pokrenu ovaj forum na kojem ima toliko korisnih savjeta pomocu kojih cu nadam se ovo ljeto uspjeti da izležem svog prvog štiglića )
koliko klijavog sjemena je dovoljno po jednom češljugaru na dan, i da li je to klijavo sjeme osnovna hrana u tom periodu ili sluzi kao dodatak u ishrani uz standardnu mjesavinu,
( i ako jest dodatak, od kad do kad ga dajete ) ??!
koliko klijavog sjemena je dovoljno po jednom češljugaru na dan, i da li je to klijavo sjeme osnovna hrana u tom periodu ili sluzi kao dodatak u ishrani uz standardnu mjesavinu,
ticar- Moderator
- Post n°12
Said_the_great je napisao/la:prije nego sto postavim pitanje zelim da pozdravim sve ljubitelje i uzgaivace češljugara kao i one koji su dosli na ideju da pokrenu ovaj forum na kojem ima toliko korisnih savjeta pomocu kojih cu nadam se ovo ljeto uspjeti da izležem svog prvog štiglića )
koristi se za pripremu prije parenja, za odhranu mladih.uz to se mora davati i normalna hrana. mozes im davati svaki dan po ajmo reci pola zlice.
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°13
Zadnja promjena: sestoperac; ned 25 sij - 19:30; ukupno mijenjano 2 put/a.
ticar- Moderator
- Post n°14
sestoperac- Broj postova : 896
Registration date : 07.11.2008
- Post n°15
probaj sad
Gost- Gost
- Post n°16
saso78- Broj postova : 771
Registration date : 20.07.2008
- Post n°17
Ali "MOJE MJESTO" je mjesto nad akvarijuma gde ima topline i vlage...Dobro je.
- Post n°18
zato jer je velika vlaga, možeš i recimo staviti u šalicu vode... cjediljku na šalicu, poklopiš sa tanjurićem za kavu i staviš na peć...
zvrcko sen- Moderator
- Broj postova : 1607
Registration date : 08.12.2008
- Post n°19
može ali ima i posebnih preparata npr klor čep u litru vode i potopiš klor ishlapi u 24 sata ,,, u italiji ima posebna tekućina za klijanje
ikayke- Admin
- Post n°20
ja prakticiram samo termicku obradu... jednu minutu u mikrovalnu i stvar rijesena...nakod toga dobro isprati klijavo sjeme i to je to...
zvrcko sen- Moderator
- Post n°21
dali termički uništavaš E vitamin
ikayke- Admin
- Post n°22
to je i mene interesiralo... ali nigdje nisam pronasao taj podatak....ovo mi je rekao nas poznati uzgajatelj majora M.M a i citao sam na nekim talijanskim stranicama... tako da sam i ja to preuzeo... manje koristim mikrovalnu dok dajem samo kanarincima dok je pod obavezno kad se daje cesljugarima...pogotovo kad hrane mlade...
zvrcko sen- Moderator
- Post n°23
pazi kad hrane mlade treba ti isklijalo sjeme ne klijavo
da pojasnim
kad klica probije sjeme tada je ono bogato E vitaminom ,(klice),,,,,,,
za par dana kad se pojave zeleni listići tada je sjeme bogat proteinima (isklijavo)
tako da u prvom stadiju dajemo(klice) parovima da krenu u parenje ,,, kad krenu prestajemo davati ovakvo i počimljemo davati isklijavo.....
da pojasnim
kad klica probije sjeme tada je ono bogato E vitaminom ,(klice),,,,,,,
za par dana kad se pojave zeleni listići tada je sjeme bogat proteinima (isklijavo)
tako da u prvom stadiju dajemo(klice) parovima da krenu u parenje ,,, kad krenu prestajemo davati ovakvo i počimljemo davati isklijavo.....
ikayke- Admin
- Post n°24
Znam to znam...
ali svakako jako koristan post....
ali svakako jako koristan post....
- Post n°25
hm hm mislim da je u klijavom ili isklijavom kako god... sjemenu, jako malo proteina ono je dobro za pripremu ali bi ga u vrijeme hranjenja mladih trebalo zamijeniti sa nečim "jačim"