Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+30
Vrbanja
sanchez33
topaz
trevor
refa95
Siskin
damir64
zoranV
Fago
Rasko
Zac16
brabus
krepat ma ne molat
komiza
evmolp
Miljenko
PESTI
Merlo
krnjolac
malinois
lord189
bocka
zvrcko sen
sestoperac
Said_the_great
saso78
ticar
ikayke
Dean
žalacST
34 posters

klijavo sjeme

sestoperac
    sestoperac

Broj postova : 896
    Registration date : 07.11.2008

klijavo sjeme - Page 7 Empty Re: klijavo sjeme

Postaj by sestoperac ned 14 tra - 14:45

zvrcko sen
    zvrcko sen
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 1607
    Registration date : 08.12.2008

Postaj by zvrcko sen pon 15 tra - 10:25

pazite prvih 48 sati je kljijavo sjeme bogato E vitaminima ,,da bi poslje to okrenilo i bilo bogato proteinima..samim tim mjenja se namjena....

kako ćemo razlikovati te dvije faze ...znači dok nema listića Shocked je prva faza. Najbolje je kad na sjemenu izbije klica- bijela točkica....

za mlade - ženke u fazi hranjenja najbolje je davati 5-6 dan ...kad su listići zeleni i lijepo formirani...
    trevor
    trevor

Broj postova : 109
    Registration date : 27.09.2011

Postaj by trevor sri 1 svi - 16:39

Da li se desava nekome da mu kod klijanja suncokreta, kad klice vec budu 4-5mm da se javlja neka vrsta belih dlacica na klicama? Meni to deluje kao neka budj, kad isperem skine se ali nisam siguran koliko je to i da li je mozda opasno. Desava mi se samo sa suncokretom.

Postoji i problem kod konoplje nekad, iako se redovno ispire i sve radi po protokolu, dobije neki gadan miris poput rdje, a pod prvim mlazom voda bude braonkasta poput pisaline scratch
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar sri 1 svi - 23:37

trevor je napisao/la:Da li se desava nekome da mu kod klijanja suncokreta, kad klice vec budu 4-5mm da se javlja neka vrsta belih dlacica na klicama? Meni to deluje kao neka budj, kad isperem skine se ali nisam siguran koliko je to i da li je mozda opasno. Desava mi se samo sa suncokretom.

Postoji i problem kod konoplje nekad, iako se redovno ispire i sve radi po protokolu, dobije neki gadan miris poput rdje, a pod prvim mlazom voda bude braonkasta poput pisaline scratch

klijaj niger pa nećeš imati takvih problema,
    je konoplja smrdi ko kuga.
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja čet 2 svi - 0:45

trevor je napisao/la:Da li se desava nekome da mu kod klijanja suncokreta, kad klice vec budu 4-5mm da se javlja neka vrsta belih dlacica na klicama? Meni to deluje kao neka budj, kad isperem skine se ali nisam siguran koliko je to i da li je mozda opasno. Desava mi se samo sa suncokretom.

Kod vise vrsta sjemanja ako ih pustis da proklijaju malo vise zna se pojaviti kao sto kazes te bijele dlacice nista opasno poslije ispiranja slobodno mozes dati pticama nema nikakve opasnosti bar meni se tako pokazalo.

Gadan miris hoce se pojaviti kod sjemenja koje ima u sebi previse prljavstine (prasine) ili loseg klijanja pa sjeme koje nije isklijalo pocinje da gnjije i zato se cuje gadan miris
    Dabi izbjego to pokusaj sjeme prvo isprati u situ ispod jakog mlaza hladne vode i tek ga poslije toga namoci u vodu da ostoji potrebno vrijeme ovo ti pomaze kod sjemena koje je prasnjavo ali ima dobar procenat klijavosti

Za sjemena koja lose klijaju i pocinje gadan miris imas mogucnost da kad sjemena pocnu klijati i isklijaju par milimetara uzmi sito malo krupnije kroz koje ce prilikom ispiranja pod jakim mlazom hladne vode moci proci neisklijano sjem a sve sjeme koje je isklijalo ce ostati u njemu ovako mozes uraditi 2-3 puta procisavanje i poslije toga sjemena koja nisu proklijala nece nikada

Ja radim na taj nacin i klijam sve vrste sjemena u situ sito mi se pokazalo najbolje i najprakticnije

trevor
    trevor

Postaj by trevor čet 2 svi - 1:05

@ticar, iz ranijih postova na ovoj temi vidis da sa nigerom imam problem, tacnije nisam jos uspeo naci neki koji klija, uzimam iz raznih trgovina, po berzama i uvek corak. U nekom da kazem konvencionalnom vremenu za klijanje ne isklija vise od 10%. nakon vise vremena drzanja, pored redovnog ispiranja se ukiseli i mogu ga samo baciti, smrdi kao carape od nedelju dana.

@vrbanja, hvala ti na ovom odgovoru. Seme i klica stvarno izvrsno izgledaju, nema smrada, samo te bele 'dlacice'. Uvek gledam da posuda i sito budu cisti i sterilni, isto tako i ruke kad radim sa tim. Nekad sam koristio gusto sito sa mrezicom ali mi se to lose pokazalo jer se na njega hvata ta neka sluz od semena, pogotovo kad se klija masno seme. Sad koristim iskljucivo plasticno sa vecim rupicama, prvo seme dobro isperem pod mlazom pa onda ostavim u vodi 6-8h. Nakon toga vodu izbacujem i ostavljam seme u situ uz 5-6 ispiranja dnevno, drugi dan vec imam 50% semena sa klicama od 2-3mm. Koristim oljusteni suncokret, pregledam ga pre samog klijanja i izbacujem eventualno ostecene semenke tako da iskljucujem kao uzrok neku pokvarenu semenku, a i ljuske nema pa tako se iskljucuje i prljavstina.

Konoplju imam kao nikad, cista, sjajna i + sitna, ali vraga klijavost je jako slaba a usmrdi se obavezno.
    Vrbanja
    Vrbanja

Broj postova : 378
    Registration date : 07.03.2010

Postaj by Vrbanja čet 2 svi - 1:56

trevor je napisao/la:@ticar, iz ranijih postova na ovoj temi vidis da sa nigerom imam problem, tacnije nisam jos uspeo naci neki koji klija, uzimam iz raznih trgovina, po berzama i uvek corak. U nekom da kazem konvencionalnom vremenu za klijanje ne isklija vise od 10%. nakon vise vremena drzanja, pored redovnog ispiranja se ukiseli i mogu ga samo baciti, smrdi kao carape od nedelju dana.

@vrbanja, hvala ti na ovom odgovoru. Seme i klica stvarno izvrsno izgledaju, nema smrada, samo te bele 'dlacice'. Uvek gledam da posuda i sito budu cisti i sterilni, isto tako i ruke kad radim sa tim. Nekad sam koristio gusto sito sa mrezicom ali mi se to lose pokazalo jer se na njega hvata ta neka sluz od semena, pogotovo kad se klija masno seme. Sad koristim iskljucivo plasticno sa vecim rupicama, prvo seme dobro isperem pod mlazom pa onda ostavim u vodi 6-8h. Nakon toga vodu izbacujem i ostavljam seme u situ uz 5-6 ispiranja dnevno, drugi dan vec imam 50% semena sa klicama od 2-3mm. Koristim oljusteni suncokret, pregledam ga pre samog klijanja i izbacujem eventualno ostecene semenke tako da iskljucujem kao uzrok neku pokvarenu semenku, a i ljuske nema pa tako se iskljucuje i prljavstina.

Konoplju imam kao nikad, cista, sjajna i + sitna, ali vraga klijavost je jako slaba a usmrdi se obavezno.

Kolega nije to do higijene vec kao sto i sam kazes sve to ovisno od sjemena pogotovo masnija.
    Nikada neprobiram sjemena zagrabim posudu koliko mi treba isperem u situ i namocim u vodu .Nemam neko odredjeno vrijeme koliko ce odlezati u vodi ali je uvjek vise od 12 sati a ponekad cak i 24 sata.Sjeme ispirem svakodnevno najvise 1-2 puta nikad vise .Neklijam nikad oljustena sjemena.Ovo sa konopljo je uvjek problem bas zbog njene masnoce i uvjek se puno lakse usmrdi od ostali sjemena puno utjece i njena ljuska koja se lako ljusti i stvara prasinu .Na ovaj nacin gornji post sto sam ti objasnio povecaces procentualno klijavost jer svaki put kad sapires u krupnijem situ ispod imaj jedano sitnije u koji ce ispadati sjeme koje nije isklijalo i ostaviga ponovo neka klija pa ponovis proces.Pokusaj smanjiti isto kolicinski sjeme u situ jer ako ga je previse i zbog toga zna se desiti da donje sjeme zbog velike vlaznosti nemoze klijati i zbog toga pocinje smrditi jer je konstantno u vodi jer vjerujem da ti uvjek gornja sjemena sve do polovice sita puste klice a donja ne .
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Broj postova : 2908
    Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar čet 2 svi - 23:27

jesi probao sa repicom
    trevor
    trevor

Postaj by trevor pet 3 svi - 14:45

Imam i repicu ali isto je losa klijavost. suncokret ubedljivo najbolje klija, najvise njega i koristim, za stiglice
    Jack Sparrow
    Jack Sparrow

Broj postova : 115
    Registration date : 28.12.2010

Postaj by Jack Sparrow sri 4 oľu - 19:17

damire,neradu linkovi,mogu nove slike...
    i di ima za kupiti u RH taj bioset...

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: pet 22 stu - 3:14.