Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+37
Edi
vrca
dragutin rajnović
krnjolac
vlado
imarij71
Dule
Renato.M
Sina BL
matija
olanik
zoranV
turbozd
dva grdelina
markozd
bocka
tomi.st
mutacija
malinois
zvrcko sen
ticar
patrik
Dean
čajka
grdelin-omiš
damir64
NAVI
pavao
Border
batke
BOSKO
lord189
komiza
Rasko
bizar
Siskin
crv
41 posters

HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA

bizar

Broj postova : 389
    Registration date : 21.09.2010

HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE  POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA - Page 10 Empty Re: HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA

Postaj by bizar uto 8 vel - 9:15

Žao mi je što (sam komp.nepismen) što ne znam staviti slike , nikle mi Goji sjemenke, imam preko 200 tinjak komada, sadnica je u Splitu bila 45.kuna, a u Vinkovcima 100.kuna ????
    Ponavljam ne znam staviti slike, ali su prošli tjedan bili kod mene u(imam svjedoke) posjeti : DvaGrdelina, WD 40, i Vinko, ja im dao po dvije sadnice, ali zaboravili ponijeti, ......
    ***** Iskreno, mislim da je tu "lagani zajeb", iz razloga što sam Goji sjemenke dobio iz sjemena, a sve što se dobije iz sjemena NE mora ili nema od matične biljke iske karakteristike??? Najsigurnije je uzeti reznicu, tj.klon, onda si 100% sigura...??
    Na internetu sam našao da je ot ok, ali nisam siguran??? Pozzzz
    --Vezano za HrvatskeŠume, tu sam zapeo, nemaju slobodnu zemlju, Hrvatska potpisala pristupni predugovor da će čuvati šume, a glupi bor spada u šumu, te je cijela Dalmacija pod borom alepskim, koji ne dozvoljavaju sjeći (jer je šuma) te na njegovo mjesto saditi maslinu, smokvu, šipak..... nema veze, živio Konzum i drugi trgovci koji sve navedeno uvoze iz Turske, Španjolske....
    Uvijek sam je govorio da nema do socijalističke revolucije, bit će ima kao i u Tunisu, Egiptu.......(ispričavam se zbog politike, malo sam se zanio).Pozzz
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE  POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA - Page 10 Empty Re: HORTIKULTURA - KUTAK ZA LJUBITELJE POLJOPRIVREDNIH I OSTALIH BILJAKA

Postaj by crv uto 8 vel - 15:12

Što se tiče mladih goji biljčica , ne moraš brinuti o karakteristikama jer kod te vrste ne postoji tzv. genetska slijepa ulica . Na toj biljci se nije previše interveniralo u genetskome smislu . Selektivni uzgoj je sve što su na njoj (do sada) radili.
    Neplodni primjerci se pojavljuju najčešće kao posljedica križanja (spolnog , preko cvijeta) sa nekim srodnim ali manje ili neplodnim vrstama.
    U vezi Hrvatskih šuma , bio sam uvjeren da si ,,probio'' neku debelu vezu , jer i sam sam vlasnik pošumljenog terena a i primam glasilo Hrvatskih šuma ...
    Uzmi Bizar bager , raskrči i posadi a mi sa foruma ćemo ti osigurat moralnu podršku cheers
    dva grdelina
    dva grdelina

Broj postova : 118
    Registration date : 23.01.2009

Postaj by dva grdelina uto 8 vel - 16:53

BIZAR-MOLIN TR KANDIDIRAJ SE ZA PREMIJERA R.HRVATSKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TI SI king !!!!!!!!!!!!!!!
    Siskin
    Siskin

Broj postova : 437
    Registration date : 29.10.2009

Postaj by Siskin sri 9 vel - 20:58

Gospon crv i bizar čime se efikasno uklanja neželjeni korov i kupina iz voćnjaka??

Jedne godine sam probao sa Herkulesom ali ništa uspio nisam - samo se bacio u trošak bezveze...
    Moram ovih dana da uklonim neželjeno zelenilo sa (i oko) njive pa da vidim šta da koristim.

Link za Hercules (spustiti do polovine stranice) - http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/zastita_herbicidi.asp
    patrik
    patrik

Broj postova : 408
    Registration date : 09.04.2010

Postaj by patrik sri 9 vel - 23:37

ja koristim neki herba.... zaboravio sam ime ali mislim da je sve jedno bitno je špricat po danu kad je naj toplije i nesmije padat kiša tako da sad ne vijerujem da če dijelovat jer je još hladno
    vlado
    vlado

Broj postova : 856
    Registration date : 22.01.2010

Postaj by vlado čet 10 vel - 0:21

Cidokor
    bizar

Postaj by bizar čet 10 vel - 1:01

[quote="Siskin"]Gospon crv i bizar čime se efikasno uklanja neželjeni korov i kupina iz voćnjaka??

Jedne godine sam probao sa Herkulesom ali ništa uspio nisam - samo se bacio u trošak bezveze...
    Moram ovih dana da uklonim neželjeno zelenilo sa (i oko) njive pa da vidim šta da koristim.

- Vlado ti je dobro napisao Cidokor,
    ALI ALI ako imaš veze-nekog svog poznanika da ti donese-da tekućinu što koriste u hrvatskim željeznicama, oni s tim sredstvom prskaju po tračnicama i sve okolo trava sigurno ne raste ni korov.
    Da to je ono sredstvo kad je u blizini Splita vlak iskočio,iskliznuće, nije mogao zakočiti,... mrtvi, ....... to je ta kemija.
    Crve poštovani, hvala na informaciji, skinuo si mi brigu s vrata, stvarno to nisam znao za Goji..... imaš sadnice kad se vidimo.
    ps
    Dva Grdelina, hvala na "kandidaturi"za predsjednika. Hahahaaaaa...ali još ne, još sam pod uvjetom,,,hahahaa Pozzzz
    Siskin
    Siskin

Postaj by Siskin čet 10 vel - 1:36

Da li je sada najbolje vrijeme za primjenu ovoga Cidokora - ima li kakve veze trenutna vegetacija i slično....

kako se dozira - meni bi trebalo 2-3 pumpe po 20l da sve odradim - koliko cidokora na 20l vode?
    crv
    crv

Postaj by crv čet 10 vel - 2:47

Siskin je napisao/la:Gospon crv i bizar čime se efikasno uklanja neželjeni korov i kupina iz voćnjaka??

Link za Hercules (spustiti do polovine stranice) - http://www.poslovniforum.hr/poljoprivreda/zastita_herbicidi.asp

Siskin , nerado ću ti pokušati odgovoriti na pitanje o herbicidima Suspect

Naime , ja sam žestoki protivnik svih CIDA , i pokušavam ono malo što imam uzgojiti bez kemije za koju se još od DDT ere pedesetih i šezdesetih , zna kakve posljedice izazivaju - od utjecaja na ljudski organizam - do remečenja ravnoteže u prirodi.
    Evo jedan primjer koji nema veze sa cidokorom ,ali zorno pokazuje da tvari ne mogu jednostavno ,,NESTATI''.
    Dakle , analizom vode rijeke Po u Italiji ,a koja se ulijeva u Jadran , u tragovima je pronađen -HEROIN affraid
    Ta supstanca koja se ,,dila'' na grame , u tragovima se nalaze u vodi rijeke koja teče milijunima prostornih metara u minuti Exclamation Question
    Kamo ide cidokor koji se prodaje na tone ? Zapita se naš prosječni poljoprivrednik , jednako kao onaj veseli svat u svadbi kada opali iz puške - kamo je otišlo zrno...

Kao što ne postoje univerzalni herbicidi , oni koji jednako učinkovito uništavaju sav korov (Navedena je kupina , a ja je smatram vočem Very Happy ) - tako ne postoje ni selektivni herbicidi u doslovnom smislu.
    Mislim da se dijele na one za ŠIROKOLISNI , USKOLISNI i DRVENASTI korov.

Težinu iskorijenjivanja možemo zaključiti iz samog porijekla nastanka termina - ISKORIJENITI. Dakle o razvijenosti korjenskoga sustava.
    Kod drvenastih ( kupina i ostali srodnici iz skupine ruža ) , potrebno je pustiti da se svi ili bar velika večina mase zazeleni mladim , nježnim i što je bitno , po količini još malim brojem listova. Djeluju skoro sve skupine herbicida uz napomenu da postupak treba ponoviti kod novoizbijenih listova pa , ako treba i treći put. U doziranju vjerujte uputstvima jer vas ionako navode da potrošite što više.
    Širokolisni korov obično stvara največe probleme jer redovito ima dubok korijen , ponekad i pet puta duži od nadzemnoga dijela. Tu spadaju uglavnom biljke iz porodice maslačaka , kupusnjača i divljih salata .Često nakon cvatnje i odbacivanja sjemena ostaje šuplja , drvenasta stabljika(komorač). Zanimljivo je da su te biljke , osim što su zanimljive velikom broju životinja u svim stadijima rasta - večinom jestive , pa čak i ljekovite za ljude.
    Uskolisni korov je relativno lako ,, držati pod kontrolom '' .Ali da bi učinak bio jači i da bi potrošili manje CIDA , dobro je prije tretiranja (trovanja) pokositi , istrimati trimerom sa PVC niti . Nakon trimanja pričekati četiri do šest dana ovisno o temperaturi i vlagi , da niknu mlade vlati i učinak je veči.

U svemu ovome ima caka koja bi po narodsku glasila ,, Kad jednome smrkne - drugome osvane.'' Ili . uništavajuči jednu vrstu možemo očekivati invaziju nekog drugog , možda još neugodnijeg korova.
    Nedostaci tretiranja herbicida , osim agresivne kemije i dugog zadržavanja u tlu , prodiranja u sastav uzgojene kulture i nekontroliranoga oticanja u vode , jest i ogoljavanje prvih dva cm tla - gdje se zapravo i stvara plodno tlo , humus i razvijaju se bakterije koje slobodno možemo nazvati probioticima.
    Nestankom tog sloja dolazi do erozije djelovanjem pljuskova kada bujice odnose hranjivo niže - dolje susjedu , i vjetrova koji suše tlo i pretvaraju ga u prašinu.

Bit ću uporan i dosadan Twisted Evil

Ako u vočnjak ili vinograd posijemo ispravnu (i to savjetuju na institutu) travu ili neku grahoricu , i poslije kiše se može ulaziti u vočnjak . Nema blata , a u sušnom periodu ispod sloja trave , djeteline , leće , graha , graška itd - zadrržava se vlaga.
    Mahunarke i djeteline u korjenskom sustavu imaju mjehuriće dušika koji oslobađaju u tlo i za razliku od onog u granulama - nije otrovan . Dapače...

Kod kupine , trnova , tetivike i ostalih težih slučajeva , osim kemije , naravno da treba i fizički ukloniti i u tlu iskopati osnove korijena jer će se u protivnom iz komadiča korijena ponovo obnoviti.
    Za širikolisni korov ja sam napravio lagano zakrivljeni ašov širine 5 cm i pritiskom noge sasiječem korijen što mogu dublje.Tako ,,ubran '' nosim pticama ili kunićima.
    Dobro bi bilo da biljnu masu koju smo dobili čišćenjem terena ili kosidbom , prvi put razastremo po površini i tako izvedemo malčiranje i zelenu gnojidbu istovremeno.
    Ostalo , sve , ama baš sve što je biljnoga odnosno organskoga porijekla , možemo kompostirati. Nisu potrebna posebna komposišta. Dovoljno je iskopati rupu ili u kakvom neiskorištenom kutku napraviti pregradu. Vrijeme i priroda će dalje sama.
    Potrebno je samo jednom početi i održavati kontinuitet.(Da se od poludrvenastog i drvenastog , isjeckanog korova stvori kompost , potrebno je cca dvije godine , mada postoje alge koje ubrzavaju proces , ali o tome drugi put.)

I najvažnije , sjetite se kako Frontline kroz kožu ptice ulazi u krvotok . E , isto tako ulazi i Cidokor . Dobro se zaštititi i tretirati rano jer tada je najslabije strujanje zraka. Ne prskati sa visoka , nego sa udaljenosti od tridesetak cm i dovoljno je ,,orositi list''. Prskati hodajuči unatrag ,uz vjetar u leđa . Ne gaziti po poprskanome području . Ne voditi djecu i kučne ljubimce , upozoriti pčelare , pastire...
    crv
    crv

Postaj by crv čet 10 vel - 3:09

Siskin je napisao/la:Da li je sada najbolje vrijeme za primjenu ovoga Cidokora - ima li kakve veze trenutna vegetacija i slično....

kako se dozira - meni bi trebalo 2-3 pumpe po 20l da sve odradim - koliko cidokora na 20l vode?

Moj kolega sa posla tvrdi da mu je optimalno 2 dl Cidokora na 10 l vode .

A znaš kakve su kod nas trave Suspect Troskot , oštrulja , muhar...

Siskin , Very Happy Vidiš na mome avataru kako se nekada riješavalo .Motikom - univerzalno .
    Ona puževa kučica je največa što sam je vidio u životu . Onda možeš zamislit kakva je ,,turbo '' motika Twisted Evil Oko 40 cm , par više sunny
    dragutin rajnović
    dragutin rajnović

Broj postova : 327
    Registration date : 02.01.2010

Postaj by dragutin rajnović čet 10 vel - 15:10

[quote="Siskin"]Da li je sada najbolje vrijeme za primjenu ovoga Cidokora - ima li kakve veze trenutna vegetacija i slično....

kako se dozira - meni bi trebalo 2-3 pumpe po 20l da sve odradim - koliko cidokora na 20l vode?[/q
    za jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove dovoljno je 1 decilitar na 10 litri vode dok je korov 5 cm visine ako je veći onda duplu dozu a za kupinu divlji sirak i piriku 3-5 decilitara na 10 litri vode bilo da se radilo o herkulesu ili cidokoru obadva su totalni herbicidi
    Siskin
    Siskin

Postaj by Siskin čet 10 vel - 19:45

Prije svega, hvala puno na odličnom tekstu. Interesuje me kod ove rečenice:

crv je napisao/la:
    Ako u vočnjak ili vinograd posijemo ispravnu (i to savjetuju na institutu) travu ili neku grahoricu , i poslije kiše se može ulaziti u vočnjak . Nema blata , a u sušnom periodu ispod sloja trave , djeteline , leće , graha , graška itd - zadrržava se vlaga.

šta posaditi? Ja na svom voćnjaku muku mučim sa travom jer mi šteti voćkama - visoka je, uzima vodu i ostalo što voćke uzimaju a vi mi savjetujete da posadim neku travu?

Kako frezati ako se posadi ta trava? evo ja za 7-10 dana moram prefrezati čitav voćnjak jer nisam od septembra/oktobra a šta nakon sadnje, kako onda?
    vlado
    vlado

Postaj by vlado čet 10 vel - 22:32

Dosta ti je 3 decilitra na 20 litara vode.

Bizar ta sredstva za prskanje pruge su jako zeznuta i mislim da djeluju po nekoliko godina pa to ipak nebi preporučija za voćnjak.

Ostatak ti je Crv detaljno opisa.
    crv
    crv

Postaj by crv čet 10 vel - 22:47

Siskin je napisao/la:
    Prije svega, hvala puno na odličnom tekstu. Interesuje me kod ove rečenice:

šta posaditi? Ja na svom voćnjaku muku mučim sa travom jer mi šteti voćkama - visoka je, uzima vodu i ostalo što voćke uzimaju a vi mi savjetujete da posadim neku travu?

Kako frezati ako se posadi ta trava? evo ja za 7-10 dana moram prefrezati čitav voćnjak jer nisam od septembra/oktobra a šta nakon sadnje, kako onda?
    Siskin , kada bi stvorio jedan redosljed , kontinuitet , tada bi to izgledalo sasvim drugačije. Među mojim maslinama možeš igrati golf.Stvorio se travnati tepih , ali za to je bilo potrebno vremena...
    Kada bi ti sada , nakon košnje , malčirao - razasuo svu površinu pokošenom, zelenom travom i ostalom usitnjenom biljnom masom , to bi spriječilo agresivni , kampanjski rast trave.Vjeruj mi , nebi narasla ona trava do prsa (možda prvu godinu mjestimično , gdje je jače koncentrirana).
    Uostalom , sigurno si primjetio da i pored frezanja , na mjestima koja su zasuta sa NPK gnojivima - bude največa , najmodrija trava Suspect Vidiš da i u takvom slučaju trava uzme svoje .
    Stvar je u simbiozi .Te biljke od nastanka žive zajedno i međusobno se znaju i potpomagati.

Evo ti i primjer sa maslinom : Milijuni radnih sati je potrošeno na kopanje stolječima.Koliko truda , muke i znoja - da bi se pokazalo da je ključna rezidba a kopanje ( u tvom slučaju frezanje) samo uništava površinski , vlasasti žilni sustav koji je ključan u primanju vlage i hranjiva koje je 90% na površini.
    Ako si baš navalio sa frezanjem , onda frezaj samo širinu krošnje , mada to nema smisla . Kada bi posijao , recimo djetelinu , trebalo bi je jednom ili dva puta godišnje osim košnje i prorezati da tlo primi zraka i da ojača korijenje.Pa tako se održava i nogometno igralište Wink
    Eto , zamisli svoje vočke na stadionu cheers Još namontiraš jednostavni sistem zalijevanja , razvučeš cijevi od vočke do vočke i u vodi doziraš vodotopiva gnojiva Idea Može i iz bačava - na slobodni pad.
    Ma najbolji primjer su ti stari šljivici u kojima su pasle ovce. Krečom nmazana debla i pravilna rezidba - i to je to.
    Kada je ispod vočke golo , isfrezano , sterilno , stabla su podložnija gljivičnim infekcijama jer voda na vreloj zemlji isparava i ,,kuva'' i stvara mikroklimu pogodnu za razvoj bolesti...
    Normalno da svaki način obrade i uzgoja ima svoje prednosti i nedostatke . Ali u mom slučaju isplatilo se i u pogledu troškova održavanja.Lagao bih da su prinosi veči , ali zadovoljstvo i kvalitet proizvoda jesu.
    crv
    crv

Postaj by crv čet 10 vel - 23:46

Evo , ova razmatranja korištenja herbicida su zanimljiva .

Savjeti za koncentraciju otrova su bili u rasponu od 1,5 dl/ 10 l vode do 5 dl / 10 l vode pale
    To puno govori o olakom manipuliranju otrovnim supstancama i nepoštivanju uputstava za korištenje.

Što se tiče svih vočaka iz porodice ruža , mislim da bi efikasniji način zaštite i pametnije ulaganje novca bilo u zaštitne mreže kojima štitimo vočke od tuče(grad , krupa) i olujnog vjetra , pa i ptica...
    patrik
    patrik

Postaj by patrik sub 12 vel - 0:59

ja sam učio na tečaj vinogradarstva da je bolje frezat barem 5 cm. zemlju : na pr. po lijeti kad je suša pukotine u zemlji su duboke par metara i sve oko njih zemlja se suši a ako je (frezano) to se neče desit i neče bit trave .
    mmoj tata je majstor sa frezom i tako radi več par godina i smo zadovoljni
    Siskin
    Siskin

Postaj by Siskin sub 12 vel - 1:52

I ja sam majstor sa frezom pa evo ne mogu na nogama stajati Very Happy
    crv
    crv

Postaj by crv sub 12 vel - 3:12

Siskin je napisao/la:I ja sam majstor sa frezom pa evo ne mogu na nogama stajati Very Happy

Dok sam igrao mali nogomet , govorili su mi da imam stil FREZE clown

Patrik i ja sam jednom bio na tečaju maslinarstva . Propagirali su 4 kg - 11 kg NPK po stablu affraid Sponzor je bio , naravno INA - petrokemija ...
    Prosurfajte malo internetom po Francuskim vinogorjima ili svratite na Vis. Neki vinogradari nisu požalili što su zatravili .
    Napose , da se jave ljubitelji vrhunske kapljice da održe predavanje o mirisu ispod sloja trave koji u laganoj nijansi poprimi i vino drunken

Da nebi bilo zabune , zatravljuju se vinogradi u plodoredu ,,na žicu'' a površina u redu koji čine trsovi se okopavaju i to plitko. Dakle , trava je između redova.

Momci , da ne dajem kontru onda bi se samo međusobno pohvaljivali cheers Nego , jeli bilo prskanja u fazi pupanja vočaka ? sunny
    Siskin
    Siskin

Postaj by Siskin sub 12 vel - 12:10

evo prije 5-6 dana bilo prskanje bordovskom čorbom. inače ne preferiram nikakve hemikalije na voćke - osim u nuždi kao prošle godine kad je krupa izudarala voće na granama pa bi preporučili prskanje ditanom da bi se plodovi održali...
    crv
    crv

Postaj by crv sub 12 vel - 13:55

Siskin je napisao/la:evo prije 5-6 dana bilo prskanje bordovskom čorbom. inače ne preferiram nikakve hemikalije na voćke - osim u nuždi kao prošle godine kad je krupa izudarala voće na granama pa bi preporučili prskanje ditanom da bi se plodovi održali...

Siskin , mreža je zakon !

Bordoška juha - prihvatljiva flower i u ekouzgoju.

Baš ovih dana (vrijeme ko izmišljeno) promatram čižke koji se lagano vračaju sjeveru , kako ,,svrate'' na procvalu vočku da se malo okrijepe peludom i pupoljcima sunny
    Siskin
    Siskin

Postaj by Siskin sub 12 vel - 15:31

Da nije bilo onako iznenada možda bi se i prekrilo mrežom ali ko je znao da će tako biti...

ma nema veze, na greškama se uči Very Happy
    bizar

Postaj by bizar ned 13 vel - 11:26

Napose , da se jave ljubitelji vrhunske kapljice da održe predavanje o mirisu ispod sloja trave koji u laganoj nijansi poprimi i vino drunken

Da nebi bilo zabune , zatravljuju se vinogradi u plodoredu ,,na žicu'' a površina u redu koji čine trsovi se okopavaju i to plitko. Dakle , trava je između redova.

Momci , da ne dajem kontru onda bi se samo međusobno pohvaljivali cheers Nego , jeli bilo prskanja u fazi pupanja vočaka ? sunny
    [/quote]

Ja sam poprskao jučer maslinu s "crvenim uljem", a bajame nisam jer su već krenuli pupovi (zakasnio sam kod bajama ). Pozzzz
    patrik
    patrik

Postaj by patrik pon 14 vel - 1:22

ma šta svi vi več špricate ?
    kod nas tek se počinje čistit sad prvo loze pa masline i tek onda špricanje
    crv
    crv

Postaj by crv pon 14 vel - 14:11

patrik je napisao/la:ma šta svi vi več špricate ?
    kod nas tek se počinje čistit sad prvo loze pa masline i tek onda špricanje
    Patrik , vi ste pet do deset stupnjeva u ovom periodu hladniji. Mi moramo jer nemamo proljeće i jesen . Samo zima i ljeto Suspect
    Ovo što Bizar spominje je vjerojatno prskanje masline preventivno protiv pauka . Zna on prije cvatnje napraviti štetu. Konačno , što je manja nadmorska visina , sve ranije počinje .
    vlado
    vlado

Postaj by vlado pon 14 vel - 21:47

Imam u bašti 7 maslina i to je samo radi raznovrsnosti posađeno ali još mi nisu dale rod a imam i oprašivača a stare su oko 6 god.

Međutim u proliće mi se dešavalo da mi se nove mladice ogole kao da ih je nešto pojelo.
    Danas sam ih poprska Šeširdžijom a sad me zanima dali bi ih treba poprskat još nečim?

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 0:35.