+44
zoranV
cajzić
zoran ptice pjevice
topaz
turbozd
vasa_vr
danijelvr
pippo
Miljenko
patrik
alann
Merlo
ELVIR ALIDZANOVIC
sgobin
čajka
krstokljun
mutacija
crv
PESTI
refa95
Dule
opalnaissus
malinois
grujo
ERVINO
Santa
Renato.M
dzemal_sa
seadriver
krepat ma ne molat
trnar
Dax BG
Boban NA
dr.nenad86
kreso
Branimir
saso78
sestoperac
zvrcko sen
ticar
xyz
Dean
Fago
ikayke
48 posters
Ahat crveni mozaik
ELVIR ALIDZANOVIC- Broj postova : 73
Registration date : 16.01.2010
- Post n°176
Re: Ahat crveni mozaik
Ja sam izlegao svega ahata 12 zadovoljan sam kvalitetom.uslikacu cim se ptice malo obuku pa cu da postavim.trazite zahtjev za prijateljstvom ko je na facebooku i napisite sam uzgajivac kanarinaca pa cu da vas primim.canary.blogger.ba pozdrav
malinois- Broj postova : 1594
Registration date : 19.03.2009
- Post n°177
ELVIR ALIDZANOVIC je napisao/la:Ja sam izlegao svega ahata 12 zadovoljan sam kvalitetom.uslikacu cim se ptice malo obuku pa cu da postavim.trazite zahtjev za prijateljstvom ko je na facebooku i napisite sam uzgajivac kanarinaca pa cu da vas primim.canary.blogger.ba pozdrav
Pozdrav Elvire
Ako si clan foruma postavi slike na isti. Ja osobno ne posjecivam facebook i niti ne zelim gledati slike na taj nacin .Pocasti nas nekom slikom ovdje .
Unaprijed hvala
- Post n°178
pokusacu da postavim nesto slika a na f.b.ih imam more.bice bice.pozdrav
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°179
ELVIR ALIDZANOVIC je napisao/la:pokusacu da postavim nesto slika a na f.b.ih imam more.bice bice.pozdrav
Raspali Elvire
- Post n°180
pokusavam postaviti slike, ali ne ide. moze li mi iko pomoci oko toga? unaprijed hvala
- Post n°181
Ja ti znam postaviti samo na zid
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°182
ELVIR ALIDZANOVIC je napisao/la:pokusavam postaviti slike, ali ne ide. moze li mi iko pomoci oko toga? unaprijed hvala
Postupak postavljanja slika
ikayke- Admin
- Post n°183
Da malo ozivimo temu... da cujemo komentare
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°184
Jako interesantni ahat. Samo neznam kako će proči na ocijenjivanju???? Ahat mora imati brkove!!!! Taj ima bradu , znači nevalja????? HEHEHE pozdrav
ikayke- Admin
- Post n°185
Renato.M je napisao/la:Jako interesantni ahat. Samo neznam kako će proči na ocijenjivanju???? Ahat mora imati brkove!!!! Taj ima bradu , znači nevalja????? HEHEHE pozdrav
Zanimljiva opservacija.....
Iako bi ja samo rekao da su ovo VRHUNSKE ptice.... a ovo brada, brkovi... uzgoj ahata je daleko evoluirao od standarda u plavoj knjizi Prijasnje linije ahata crvenih mozaika veze nemaju sa danasnjim linijama ahata crvenih mozaika. I rado bi imao ove 'bradonje' u svom pticarniku ... hehe mozda
- Post n°186
Ikayke , nedugo nakon objavljivanja ,,plave knjige'' prestao sam sa izlaganjem ptica i hibernirao do nedavno.Možeš li prikazat koji primjer sa nepoželjnim elementima - geškama koje su češće prisutne u našem uzgoju ahatnih mozaika? Mislim da više nas nije sigurno što se od ptice očekuje ali nije baš ugodno priznati...ikayke je napisao/la:Renato.M je napisao/la:Jako interesantni ahat. Samo neznam kako će proči na ocijenjivanju???? Ahat mora imati brkove!!!! Taj ima bradu , znači nevalja????? HEHEHE pozdrav
Zanimljiva opservacija.....
Iako bi ja samo rekao da su ovo VRHUNSKE ptice.... a ovo brada, brkovi... uzgoj ahata je daleko evoluirao od standarda u plavoj knjizi Prijasnje linije ahata crvenih mozaika veze nemaju sa danasnjim linijama ahata crvenih mozaika. I rado bi imao ove 'bradonje' u svom pticarniku ... hehe mozda
ikayke- Admin
- Post n°187
Tesko je naci sliku koja bi prikazivala nepozeljne elemente a da su tako jako ociti, jer takve slike se ne stavljaju online... i svaki uzgajivac stavlja najbolje sto ima .... ali imamo slike jako dobrih ptica... ta ukoliko ih dobro promotrimo moci cemo bar okvirno ocijeniti sto je losije kod neke ptice...
Plava knjiga je odlican pocetak i jako dobro napisana opcenito... problem je u tome sto se odredjeni standardi mjenjaju jako brzo... npr kad je knjiga pisana nije bilo azula ili doble bleck efekta, ili bar nije bio toliko medijski exponiran... feomelanin je bio prisutniji nekada... sada je sve to iza nas... neke nove linije... po meni ljepse i atraktivnije...
Plava knjiga je odlican pocetak i jako dobro napisana opcenito... problem je u tome sto se odredjeni standardi mjenjaju jako brzo... npr kad je knjiga pisana nije bilo azula ili doble bleck efekta, ili bar nije bio toliko medijski exponiran... feomelanin je bio prisutniji nekada... sada je sve to iza nas... neke nove linije... po meni ljepse i atraktivnije...
ERVINO- Broj postova : 628
- Post n°188
Ika je napisao:
Ika mjenjaju se ptice standard je još uvijek važeči iz "plave" knjige ali su ahatne ptice selekcionirane pa neke današnje ptice imaju potpun nedostatak feo-melanina i maximalno izražen crni melanin a to je rezultat selekcije ili parenja sa veneculskim ili ostalim cajzićima (južnoameričkim)ili kominiranjem sa ostalim mutacijama....nerjetko nedostatak kod takvih ptica ostaje prisutan crni melanin u kljunu i noktima, ravan dugačak leđni crtež, smanjena veličina ptice....Brkovi su ahatov "zaštitni znak" i morali bi biti naznačeni ali smo svedoci da se naročito u kategoriji mozaik pomalo gube i prelaze u "krunicu".....kod intezivnih i neintenzivnih ptica moraju biti naznačeni...inače ove ptice sa slika su premlade za ozbiljan komentar...pozdrav
Ika mjenjaju se ptice standard je još uvijek važeči iz "plave" knjige ali su ahatne ptice selekcionirane pa neke današnje ptice imaju potpun nedostatak feo-melanina i maximalno izražen crni melanin a to je rezultat selekcije ili parenja sa veneculskim ili ostalim cajzićima (južnoameričkim)ili kominiranjem sa ostalim mutacijama....nerjetko nedostatak kod takvih ptica ostaje prisutan crni melanin u kljunu i noktima, ravan dugačak leđni crtež, smanjena veličina ptice....Brkovi su ahatov "zaštitni znak" i morali bi biti naznačeni ali smo svedoci da se naročito u kategoriji mozaik pomalo gube i prelaze u "krunicu".....kod intezivnih i neintenzivnih ptica moraju biti naznačeni...inače ove ptice sa slika su premlade za ozbiljan komentar...pozdrav
- Post n°189
Crve sve što piše stoji ali trebaš paziti na tri osnovne stvari:
1.Feomelanin nepoželjan ( znači ništa smedeg po ledima )
2.Melanin po leđima isprekidan ( znači po leđima crtice a ne duge linije )
3.Kljun i nokti nesmiju imati vidljive znakove melanina ( znači ništa crnog ili sivog po noktima i kljunu )
1.Feomelanin nepoželjan ( znači ništa smedeg po ledima )
2.Melanin po leđima isprekidan ( znači po leđima crtice a ne duge linije )
3.Kljun i nokti nesmiju imati vidljive znakove melanina ( znači ništa crnog ili sivog po noktima i kljunu )
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°190
Neko je prije nekoliko mjeseci u komentaru za jednu pticu rekao:
ovo nije bocni crtez, ovo je prsni crtez, i ove ptice iako su mlade ce ga imati.
Iako sebi ne mogu dopustati neke strucne komentare, cini mi se da ce ove zaista biti dobre.
ovo nije bocni crtez, ovo je prsni crtez, i ove ptice iako su mlade ce ga imati.
Iako sebi ne mogu dopustati neke strucne komentare, cini mi se da ce ove zaista biti dobre.
- Post n°191
evo da i ja kazem koju rijec .meni ove ptice izgledaju odlicno na prvi ogled .tamniji crtezi me privlace i odmah bih ih kupio ali kada se ptice obuku i formiraju tada bi ptice izgledale ljepse i potpune tako da tek tada mozemo reci i komentirati.nokti im imaju melanin koji bih ih diskvalificirali na izlozbi.ovaj komentar prije mene je sasvim ispravan i nokti nesmiju biti crni ili da daju naznake crnog nokta.ptice se meni licno svidzaju ali imaju mana nazalost.moji ahati su po meni dobri ali ima i boljih ja vjerujem pa cemo se takmiciti na izlozbama.pozdrav
- Post n°192
Momci , iz vaših par komentara dade se izčitati ono šta nije zapisano u plavoj niti nekoj drugoj knjizi.
Zanima me situacija : Sitnija ptica sa korektnim crtežom ili krupnija , jače operjana ptica sa neisprekidanim leđnim i skoro bez bočnog crteža? Ili bi , da je u pitanju izložba prednost dobilo ,,nešto između''?
Zanima me situacija : Sitnija ptica sa korektnim crtežom ili krupnija , jače operjana ptica sa neisprekidanim leđnim i skoro bez bočnog crteža? Ili bi , da je u pitanju izložba prednost dobilo ,,nešto između''?
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°193
Moje osobno misljenje i zapazanje u zadnje dvi godine nakon posjeta izlozbi u Njemackoj ,Nizozemskoj,Belgiji i Italiji svodi se na kvalitet a manje na velicinu tice.Idealno bi bilo velika i lipa tica
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°194
crv je napisao/la:Momci , iz vaših par komentara dade se izčitati ono šta nije zapisano u plavoj niti nekoj drugoj knjizi.
prednost u ovom "pojednostavljenom slučju" dobiva sitnija ptica, neisprekidani crtež + nedostatak bočnoga povlači za sobom oduzimanje bodova u stavki melanin. KOd kvalifikacije ahata bitna je i nijansa crteža što CRNIJI to je ahat bolji, u pravilu ptice sa izrazito masnim crnim crtežom imaju i dobre bokove i brkove i crtež po glavi :-). Ovo je dobro kad kupujete pticu iz onih malih kutija di se največim djelom vide samo ledaja što crnije to bolje. Ostalo šta su kolege navele ranije sve stoji.
- Post n°195
Slažem se sa Deanom ,sigurno da bi u tom slučaju prednost imala "manja" ptica ali ne zaboravimo da se veličina ptice ocjenjuje zajedno sa oblikom ptice ,obično te "male" ptice imaju skladan i dobar oblik koji bi u biti trebalo nagraditi ali zbog veličine ptice ostaje srednja ocjena...pozdrav
- Post n°196
E moj Ervino,gledali smo one male sitne ahate i u Regio-Emiliji i predlani na svijetskom.Sitni i manje nego sitni a nikakva srednja ocijena nego realno nagrađeni.?????????????????
- Post n°197
Nisi kužio mislio sam samo na srednju vrijednost za stavku Veličina i oblik 13 bodova....ostale stavke nisam uključio....pozdrav
- Post n°198
ERVINO je napisao/la:Nisi kužio mislio sam samo na srednju vrijednost za stavku Veličina i oblik 13 bodova....ostale stavke nisam uključio....pozdrav
Skužio sam ja tebe odlično, ti nisi mene skužio!
- Post n°199
Skužio sam i ja.Znači da se radit sa ,,sićom''? Zapravo mi se čini da ova sitnija ima intenzivnije nijanse(izraženiji kontrast) i perje bolje prilježe.Jedino su brkovi manji.(Nisu Let3)
- Post n°200
Idealna veličina za kanarica boje je od 13,5 - 14,5 cm dakle to je dosta "velik" raspon u uporedbi sa kanarincima stasa gdje je obično zadana max. veličina ptice.Intenzitet perja zna dosta promjeniti izgled ptice napr. intenzivna i mozaična ptica od 13,5 nemogu izgledati isto "veliko".....kod uzgoja se treba držati standarda jer po meni svako evidentno odstupanje od standardne veličine treba kazniti.Vidjeli smo svi mi na izložbama u Italiji i ostalim zemljama svakakvih ptica i kriterija kod ocjenjivanja pa bez konkretnih primjera nema smisla ulaziti u rasprave ..pozdrav