by Dean pon 21 sij - 16:10
Renato.M je napisao/la:Pozdrav Works (Gorane), u članku nema ništa novoga šta bi ljubitelji i znalci ahata trebali znati jedino je osvrt na tragovima melanina na noktima kod nekih ahata i na talijanskim izložbama. Spominje se da nesmije biti melanina ni u najmanjem tragu ali kod nekih suca je to bilo zanemareno a izvlčili su se sa izjavama da je šteta kaznit pticu zbog malog traga melanina. Autor članka" pljuje" po tome i izjavljuje da nesmije biti ni najmanjeg traga melanina na noktima ili da treba mijenjat standard.
U potpunosti se slažem sa autorom članka ali o tome sam več davno pisao...........Pozdrav.
Što se ovoga tiće:
tragovi melanina u noktima i kljunu ocjenjuju se (znači i kažnjavaju ) u stavci melanin, sve je to bajno i krasno na papiru, međutim kod ahata se traži da je i crtež čim crniji i da je ptica čim više iscrtana, e sad te dvije stvari: rožnati dijelovi bez tragova melanina i čim crniji i kompletniji crtež su međusobno kontradiktorne, ptica sa super crtežom (mislim na čistoču i puninu melanina) če u pravilu imati tragove melanina u rožnatim dijelovima, suprotno tome ptice koje imaju potpuno boje mesa, nokte i kljun imati če evidentno lošiji (nijansu svijetliji i raspršeniji) melanin. E jebga sad standard hoče i jedno i drugo, i jedno i drugo je jednako važno, kod ocjene se mora napraviti nekakav kompromis, ako redom zdravo za gotovo poderemo sve ahate koi imaju trag melanina u rožnatim djelovima ubiti čemo u startu 80% izloženih ahata (to se desilo jedne godine u Reggio kad su se suci sljepo pridržćavali tog pravila) već na sljedečem stručnom skupu OMJ a su ustanovili da takav "nabava na vještice" neče baš dati željene rezultate (pobijedili su ahati koi su bili kudikamo lošiji po SVEMU osim po noktima i kljunu). Nije problem "srezati 80 % ahata, problem je što če onih 20% što ostane imati puuuuno lošiji melaninski crtež i onda če nam šampion biti ptica koja doduše ima super noge i kljun a crtež ni blizu onoga što se traži. A kako je sve u životu kompromis tako je i ovdje...noge i kljun čim svjetliji (idealno bi bilo boje mesa) a crtež čim crniji...u pravilu čemo na rasčun dobrog crteža imati nijansu tamnije nokte, međutim ukoliko ahat ima crni, pravilno raspoređeni crtež, iscrtanu glavu, jaek brkove, crtež po bokovima dobro naznačenu lipokromsku obrvu...i malo tamnije nokte...e pa jebemu nemožeš ga samo tako zdravo seljački poderati u melaninu. Opet sad se postavlja nekoliko pitanja: koliko tamnije nokte, a koliko tamniji kljun, koliko dobar crtež mora imati da mu anulira tu pogrešku koju ima na rožnatim djelovima bla bla bla...:-)) nažalost ili na sreču, kako hočeš, nije ocjena kanarinca boje toliko egzaktna (iako neki tvrde da je :-)) I imati češ situaciju da če jedan sudac kod istog ahata procijeniti da mu na račun vrhunskog crteža može dati bod gore u melaninu, drugi sudac če procjeniti da su mu nokti ipak malo pretamni pa če mu na račun odličnih ostalih djelova pustiti srednju vrijednost, a imaš opet suca koi če reč auuuuu preprepre tamni nokti i bez obzira na sve ostalo ide bod dole u melaninu. Ko je u pravu ???? SVI su donekle u pravu, standard je opisana idealna ptica, SVE izložene ptice odstupaju od tog zamišljenog standarda u večoj ili manjoj mjeri a na sucu je da to odstupanje pretvori u bodove na ocjenskoj listi. Evo vam jedan od razloga kako može ocjena za istu pticu (samo u toj jednoj stavci) varirati za par bodova, a di su ostale stavke u ocjenskoj listi. Da ne dužim, puuuno je kompleksnije ocijeniti stavku melanin nego što se to čini ovako sa strane :-)) . Ako neko samo čita standard i nema "u oku" određenu pticu ili određeni ton boje koja ta ptica mora imati jako če teško korektno ocijeniti neku pticu. Tj dobro če ocijeniti vrhunsku pticu i katastrofalnu pticu, ali to može i moja baba vjerujem da bi i ona vidila razliku izmedju svjetskog prvaka i šrot ptice sa mrkata...problem nastaje ili kod ptica srednje visoke kvalitete ili kad se radi o jako malim razlikama kod ptica i onda treba izvagati koja je i zbog čega bolja u datom momentu. Zato ti je ocjena kanarinaca super za diskusiju i pljuvanje po sucima :-)) uvijek ja mogu ako nisam zadovoljan sa ocjenom reči joooj gle kako mi je šupak kazni o melanin a ima mi ptica vrhunski crtež, ili joooj kak oje mogao pobijediti ahat sa tamnnim špicom kljuna... ili da ne duljim još svaša mogu izmisliti sada :-)) mislim da ste shvatili bit.
Evo kliknuo sam link samo da vidim ko je napisao članak :-)) Vincenzo Tunno...izlagač koi je nezadovoljan ocjenom :-)) niti je koliko sam nabrzinu shvatio sudac, a kamoli nekakav član tehničke komisije :-) pročitaj negdje u Alcedu članak o ahatima puuuno je bolje odrađena tema i problematika ocijenjivanja melanina kod istih. A i autori su malo eminentniji poznavaoci od ranije pomenutog gospodina :-)