PESTI je napisao/la:Pozzz svim sudcima boje , kopka me jedna sitnica u vezi viška lipokrom boje na prsima ptice , isto se dogadja i u ocjenjivanju bastardi od grdelina pa bih Vas zamolio da mi malo tu stavku pojasnite .
Zašto ne ide u negativan bod ?
Ocjenjivanje kategorija i lipokromske boja prsiju kod kanarinaca boje i bastarda je različita. Kod kanarinaca boje prsa moraju imati injasti nahuk u obliku trokuta odvojenog 1 cm od maske koji nebi smio dosezati do bokova niti se produžiti do stomaka...itd...kod bastarda je situacija sasvim drugačija i ocjenska stavka boja je posebno izražena.Bastard se nasljuđuje intermedijalno i mora imati karakteristike oba roditelja ali je poželjno da prevladavaju boje divlje ptice,,,,znači da je bitno da maska bude crvena i odvojena od prsiju..to tebe buni... znači prsa kod baštarda mogu biti i crvenija ali ako su odvojena od maske neče se kazniti oduzimanjm boda u stavci boja...najčešće se u stavci boja kod bastarda kažnjavaju obojena letna pera u crveno ili naranđasto i spojena boja maske i prsiju.....mislim da si zadovoljan sa odgovorom..
p.s. zato je važno kod uzgoja izložbenih baštarda odabrati kanarinku obavezno kategorije mozaik