+16
Mozaik
patrik
Dule
sestoperac
ikayke
sgobin
crv
dzemal_sa
krnjolac
ERVINO
ticar
Renato.M
Merlo
Dean
Siskin
krstokljun
20 posters
uzgoj kanarinaca
Gost- Gost
- Post n°1
uzgoj kanarinaca
mozel te mi reci koji su kanarinci najbolji za pocetnike i najsplatniji :?:A i u ovoj temi mozete pisati koje vi kanarince uzgajate i misljenje o kanarincima.
Gost- Gost
- Post n°2
Re: uzgoj kanarinaca
najbolji su lipokromi,o isplativosti kod uzgoja ja ne razmišljam puno jer mi je to hobi.
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°3
Slap, po kom osnovu su najbolji lipohromi?slap je napisao/la:najbolji su lipokromi,o isplativosti kod uzgoja ja ne razmišljam puno jer mi je to hobi.
Siskin- Broj postova : 437
Registration date : 29.10.2009
- Post n°4
Ja mislim da se uzgoju bilo koje vrste kanarinaca treba posvetiti jednaka (ne mala) pažnja. To nema veze koje su vrste da li su lipohrom, ahat i td...
Dean- Broj postova : 1847
Registration date : 19.08.2008
- Post n°5
dali pod uzgoj podrazumijevaš dobivanje mladih ili uzgoj ptica koje če biti konkurentne na izložbama. Ako je pod 1 onda ti je apsolutno svejedno, ako je pod 2 hm hm onda je odgovor malo komleksniji ali svaka vrsta ima svoje karakteristike tako da je i tu teško odrediti šta je najlakše, puno njih če ti reći lipokromi su najlakši, što po meni uopće nije istina, bitno je startati sa čim je moguće boljim pticama i dobro poznavati karakteristike ptica koje uzgajaš. Kreni polako sa nekom vrstom koja ti se svidja, i rezultati če sigurno doći.
o isplativosti nema govora u ovom hobiju tu ti je 0 ko kuća
Evo ti i šta ja uzgajam: izabela, satinet, ahat, ahat topaz, ahat onix...sve žuto,i u svemu imam lipokrom pastel vjerojatno ču vremenom ubaciti i nešto bijeloga ali za sada sve žuto :-)
sretno :-)
o isplativosti nema govora u ovom hobiju tu ti je 0 ko kuća
Evo ti i šta ja uzgajam: izabela, satinet, ahat, ahat topaz, ahat onix...sve žuto,i u svemu imam lipokrom pastel vjerojatno ču vremenom ubaciti i nešto bijeloga ali za sada sve žuto :-)
sretno :-)
- Post n°6
Deane,
I U SVEMU IMAM LIPOKROM PASTEL
molim za objasnjenje.
molim za objasnjenje.
- Post n°7
Ptice mi mitare vise od 20 dana, nalazim na jos perja ali svaki dan manje.
Koliko im treba vremena dok se u potpunosti obuku?
Hvala.
Koliko im treba vremena dok se u potpunosti obuku?
Hvala.
- Post n°8
krstokljun je napisao/la:Deane,
molim za objasnjenje.
to znaci da imam od svake serije pokojeg mužjaka nosioca lipokrom pastela, lipokrom pastel veoma pozitivno utječe na kvalitetu perja, i veoma je poželjno u matičnom jatu imati uvijek nešto lipokrom pastela (mi ih zovemo avorio), najkonkretniji primjer je opal koi je poznat po tome što zna napraviti probleme sa perjem (pogotovo u crnoj seriji) to se rješilo da se ubacio lipokrompastel i kompenzirao taj problem, e sad ukoliko nema problema sa perjem ubacivanje lipokrom pastela jednako tako pozitivno utjeće na kvalitetu perja, samo pošto sad nema minusa uzrokovanog opalnim faktorom, ide se samo u plus. Mladi nosioci lipokrom pastela ili dobiveni od lipokrom pastela puno su manje skloni problemima sa perjem ;-), uzgajivaći lipokrom žutih uvelike koriste to u uzgoju :-). Ne kažem da svi parovi moraju imati lipokrom pastel u krvi , ali dobro je tu i tamo u parenje ubaciti kojeg nosioca ili baš lipokrom pastela, recimo svake 2-3 godine :-)
nadam se da nisam zakomlicirao stvar
- Post n°9
i ja se nadam da nisi
- Post n°10
onda da skratim :-) ubacivanje "avorio" ptica u uzgoj, je poželjno zbog dobivanja na kvaliteti perja :-)
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°11
Deane moze li koja slicica ? Za bakrene ,ahat pastel i satine crvene mozaike kakav lipokromni pastel bi odgovara ?
Unaprid zahvaljujem...
Unaprid zahvaljujem...
Renato.M- Broj postova : 1494
Registration date : 14.12.2009
- Post n°12
E Deane sad si si naša dela !
Da razjasnimo neke stvari. Mislim da nekima nije jasno šta je to LIPOKROM PASTEL ?
Lipokrom pastel ili slonova kost ili avorio je razvodnjena (pastelna) žuta ili crvena lipokrom boja kod svih tipova lipokrom i melaničnih kanarinca .Kod crvenih kanarinaca se ta boja pokazuje kao roza a kod žutih ovisno o vrsti može biti limun žuta do maslinaste kod crnih ptica.
Možda sam malo pomogao nekome.
Zašto je lipokrom pastel dobro ubacivati odlično je Dean obijasnio. Pozdrav.
Slobodno pitajte za još koju nejasnoću.
Da razjasnimo neke stvari. Mislim da nekima nije jasno šta je to LIPOKROM PASTEL ?
Lipokrom pastel ili slonova kost ili avorio je razvodnjena (pastelna) žuta ili crvena lipokrom boja kod svih tipova lipokrom i melaničnih kanarinca .Kod crvenih kanarinaca se ta boja pokazuje kao roza a kod žutih ovisno o vrsti može biti limun žuta do maslinaste kod crnih ptica.
Možda sam malo pomogao nekome.
Zašto je lipokrom pastel dobro ubacivati odlično je Dean obijasnio. Pozdrav.
Slobodno pitajte za još koju nejasnoću.
- Post n°13
Kod ove Ženke vidi se lipokrom pastel crvena ili roza boja
- Post n°14
U ovu pricu necemo svrstavati mozaike i bijele ptice?
(Ovo samo iz razloga da vidim jesam li naucio bar nesto na za ovih 8 mjeseci koliko sam tu)
(Ovo samo iz razloga da vidim jesam li naucio bar nesto na za ovih 8 mjeseci koliko sam tu)
- Post n°15
Krstokljune , krstokljune za bijele O.K., a mozaike???? Pogledaj video. Poz.
- Post n°16
Renato.M je napisao/la:Krstokljune , krstokljune za bijele O.K., a mozaike???? Pogledaj video. Poz.
ticar- Moderator
- Broj postova : 2908
Registration date : 09.06.2008
- Post n°17
Merlo je napisao/la:Deane moze li koja slicica ? Za bakrene ,ahat pastel i satine crvene mozaike kakav lipokromni pastel bi odgovara ?
Unaprid zahvaljujem...
ako imaš ahat pastel onda imaš lipokrom pastela.
ERVINO- Broj postova : 628
Registration date : 02.12.2009
- Post n°18
ticar je napisao/la:Merlo je napisao/la:Deane moze li koja slicica ? Za bakrene ,ahat pastel i satine crvene mozaike kakav lipokromni pastel bi odgovara ?
Unaprid zahvaljujem...
ako imaš ahat pastel onda imaš lipokrom pastela.
Bojim se Deane da češ stvarno imati "posla" objasniti što je to lipokrom pastel...
Lipokrom pastelna mutacija dobivena je sasvim slučajno ,,,naime parenjem dva lipokrom crvena kanarinca pojavila se jedna razblažena crvena boja (kasnije nazvana pastel),prva lipokrom pastel ptica bila je ženka i daljnjim parenjem ustanovilo se da se ta mutacija nasljeđuje po pravilima spolno vezanih mutacija....kasnijim parenjima mutacija je prenijeta i na melaninske ptice....Dakle radi se o mutaciji lipokromske boje koja se pojavljuje kod ptica neovisno dali su lipokromske ili melaninske ptice i po COM ključu te se ptice označavaju sa brojevima V (lipokrom pastel žuto) i VI (lipokrom pastel crveno)...dakle ahat pastel ptica može biti i crvena i lipokrom pastel crvena ili žuta i lipokrom pastel žuta (naravno može biti i bijela).....jednostavno je samo odvojite melaninsku seriju od lipokromske boje ptice...pozdrav
krnjolac- Broj postova : 791
Registration date : 16.03.2009
- Post n°19
uh majketi,zabolila me glava nakon ovog teksta....
dzemal_sa- Broj postova : 204
Registration date : 17.12.2009
- Post n°20
Pa dajt eljudi molim vas... cemu ovolike komplikacije, zna se jasno sta je AVORIO i tu je kraj price, ubacuje se u jato radi popravljanja perja kod ptica i to je to... sad treba izmisljati toplu vodu, i ovo malo sto ljudi znaju treba da im se iskomplikuje pa da onda tek nista neznaju...
Nek se niko ne ljuti na ovaj post lai jednostavno nisam mogao a da ne reagujem
crv- Broj postova : 1816
Registration date : 02.12.2009
- Post n°21
dzemal_sa je napisao/la:Pa dajt eljudi molim vas... cemu ovolike komplikacije, zna se jasno sta je AVORIO i tu je kraj price, ubacuje se u jato radi popravljanja perja kod ptica i to je to... sad treba izmisljati toplu vodu, i ovo malo sto ljudi znaju treba da im se iskomplikuje pa da onda tek nista neznaju...
Đemale ako si ti vidio slona sa ružičastim kljovama (avorio = slonovača) onda OK. Za pastelne nijanse mislim da nema žene koja nije čula i razumijela. Kod žutih melanina (zelenih) npr. crne serije pasteli su maslinasto-zeleni. Ni to nema veze sa slonovom kosti...
E , sad , ne ljuti se ni ti jer ako mlađe uzgajivače zbunimo u početku, to im smeta da usvoje neka nova znanja
U posljednje vrijeme se koristi i izraz ,,krem''.Krem žuta , krem crvena pa i ,,roza'' ili ,,ružičasti''.
- Post n°22
hm, da... vidim da su se neki malo zbunili kad kažem da imam i lipokrom pastele onda sam mislio na melaničnu pticu kojoj je lipokromska boja u pastelu talijani kažu avorio, englezi ivory...hm sad neznam od kud bi počeo objašnjavati....da postoji melaninska i lipokromska boja....da melaninske ptice imaju i jednu i drugu...i da kod melanina i lipokromska boja može biti pastelna , pa dajte ljudi ovo su osnove brzo se konzultirajte sa googlom pa čemo navečer diskutirati
malo se šalim jer sam u žurbi i nemam vremena detaljnije objašnjavati, ali Renato i Ervino su već pojasnili stvar, bem ti ja nisam ni pomislio da je neko shvatio da sam ubacivao lipokomce u melanine, pa zar tako nisko mišljenje imate o meni drage kolege
javim se večeras pa čemo ozbiljnije malo :-)
pozzz
malo se šalim jer sam u žurbi i nemam vremena detaljnije objašnjavati, ali Renato i Ervino su već pojasnili stvar, bem ti ja nisam ni pomislio da je neko shvatio da sam ubacivao lipokomce u melanine, pa zar tako nisko mišljenje imate o meni drage kolege
javim se večeras pa čemo ozbiljnije malo :-)
pozzz
Merlo- Broj postova : 426
Registration date : 22.08.2008
- Post n°23
Momci moji vrag mene odnija ako sam ista od svega napisanog razumio .Za razumit ovo napisano triba najmanje mala matura.Mozda i ja jednog lipog dana shvatim sta je pjesnik tija kazat ?
sgobin- Broj postova : 361
Registration date : 02.10.2009
- Post n°24
Pozdrav svima,
Dean i Ervino su jednostavno i precizno teoretski objasnili o ćemu se toćno radi možda je mali problem što se kod nas po izložbama rijetko susreću takve ptice u melaninskim serijama a što se lipokroma tiće prošle godine u Zadru kad nam je na stol stiglo nekoliko lipokromcrvenih pastela Ervino je kratko prokomentirao "Ovo je odmor za oći".
Inaće ih uzgajam radi ubacivanja u opalnu mutaciju kao što je i Dean napisao radi popravljanja kvalitete perja.Pokušat ću napraviti koju fotku ali kako se tice mitare nisam siguran koliko će se ta razlika uočiti na fotki.
Dean i Ervino su jednostavno i precizno teoretski objasnili o ćemu se toćno radi možda je mali problem što se kod nas po izložbama rijetko susreću takve ptice u melaninskim serijama a što se lipokroma tiće prošle godine u Zadru kad nam je na stol stiglo nekoliko lipokromcrvenih pastela Ervino je kratko prokomentirao "Ovo je odmor za oći".
Inaće ih uzgajam radi ubacivanja u opalnu mutaciju kao što je i Dean napisao radi popravljanja kvalitete perja.Pokušat ću napraviti koju fotku ali kako se tice mitare nisam siguran koliko će se ta razlika uočiti na fotki.
ikayke- Admin
- Broj postova : 1510
Registration date : 09.09.2008
- Post n°25
Slika govori vise od tisucu rijeci... samo naprije Sime...