Branimir je napisao/la:Evo kolege moj slučaj pa bi volio da me posavjetujete i usmjerite! Jučer mi je uginula jedna ptica starosti oko 40 dana, bila je u ciklusu sa još dvije ptice, koje su sasvim u redu. Hranio sam ih mješavinom sjemenja, jajčanom, jabukom i voda po dva puta na dan zbog vručine. U subotu sam primjetio da se počela napuhivati i zavlačiti u hranilicu, jela je u manjim količinama, i tresla se, da bi na kraju uginula jučer. Sve ostale ptice su u redu i jednako su hranjene, jer sam posumnjao na jajčanu ali nije ona uzrok jer je sve jedu.Volio bi da mi kažete ako znate o čemu je riječ ili preporučite neke preparate zbog prevencije i zaštite jer ne bi volio gubiti skoro formirane ptice!
Izneseni simptomi osobno meni nista ne govore, to su simptomi za sve bolesto od kojih obolijevaju ptice.... moze biti sve a moze biti i nista jer se radi o ptici koja je jako mlada i koja kao takva je mozda imala oslabljen imunitet... pa je zbog toga nesto pokupila i ode. Znaci treba vidjeti dali je ptica oslabila i kao takva dehidrirala, kakav je izmet imala , ali s obzirom da ih je bilo vise u gajbi to ce biti tesko detektirati. Dali je trbuh ptice naotecen, koje je boje, koje je boje kljun nakon smrti...
Pitas za prevenciju, osnovna prevencija kod mladih tek odvojenih ptica je samo lako dostupna i poznata hrana, dobra cistoca kaveza i pitke vode, i to je vecinom dovoljno da mlade ptice prebrode izuzetno tezak i stresan pocetak samostalnog hranjenja i zivota.
Osobno kanarincima ne dajem nista za preventivu dok su tako mladi, a ukoliko primjetim da je mlada ptica malo postrani, da se drzi rezervirano i pospano i da nije vesela kao i ostale odmah je lovim uzimam u ruke i pregeldvam sve sto sam napisao prije. Uvijek se na nesto posumnja i nakon toga slijedi lijecenje te jedinke. Ukoliko se ptica napuhne i ukoliko je vec melankolicna i bezvoljna , te ukoliko se lako ulovi, to je znak da je vec dehidrirala i da cemo takvoj ptici izrazito tesko pomoci. Prava i pravovremena reakcija je vec pola posla obavljeno.
Preventiva ukoliko sumnjas da je nesto sto je svih ulovilo... posto nikad neznamo dajemo neki od antibiotika sirokog spektra... za pocetak mozda Fuvicin , nije jak a ukoliko ima nekih klica on to rijesi bez problema... ukoliko u jaci simptomi onda Enroxil + neki od antikocidostatika (Baycox,ESB, COXIplus).
Sve ovo sto sam napisao je pausalno receno i ne vrijedi za sve, pticu treba poznati i znati , tj sumnjati sto bi joj moglo biti jer znati bez laboratorijske analize nemozemo, a sve to se skuplja sa iskustvom i vremenom posvecenim i provedenim kako sa svojim pticama tako i sa uzgajivacima i izlozbama gdje se lako moze doci do konkretnih informacija i sobnih iskustava koje nam kasnije mogu biti itekako od pomoci.