Miljenko je napisao/la:Angel,
Moj je sud, kad je u pitanje pjev, nije vazno i presudno samo parenje (prijenos gena) i kakve su kvalitete zensko i/ili musko? Znatno je vaznije kakvu se sredinu omoguci mladima, znaci od lezenja pa do napunjenja dvije godine. Veoma su vazna prva dva mjeseca, jer to je doba kad zensko i musko memorira pjesmu, i to mu je osnova za buducnost. Znaci, u ovom periodu mladi MORAJU slusati zeljenu pjesmu (bilo da je to ocak, ili u krajnjem slucaju CD), ako zelimo da nasa "skola ucenja" (mitarenje i prvi zimski period) imaju ikakvog ucinka na mlade.
U tvom slucaju, ocak je idealan za parenje. Ako je "u formi" smiren, i ne zesti se ko manijak kad vidi zenku (ili suparnika muskog), to su ptice predvodnice-dominantne ptice, onda je samo pitanje izbora zenke. Bilo bi najbolje da je grdelinusa kod tebe vec +18 mjeseci (najbolje iz istog kraja od kuda je i ocak, naviknuta na tvoju sredinu ali isto i na pjev muskog), tako da na odgovarajuci zov muskog reagira odekvatno, i nema "pun kajbun perja"!
Ja bih se opredjelio za "divlju zensku", a ne onu iz uzgoja, ako joj ne znas pedigre! Kako prepoznati dobru divlju zensku? Uhvati ih pet-sest, i vidi koja je najsmirenija (malo veci kajbun) nakon dva-tri tjedna? Tu odvoji!
Ajde, bas ce biti zanimljivo (imat cemo sta pisat dogodine) kakvi ce biti mladi?
Lako mi ga je dignit u formu,voli pivat,miran je.Zato sam i naglasio da ziju produžuje kako se diže u formu ,što oće reć da se i ne žesti previše kad je u formi,
i da je smiren,takav je tić,šta mi je dobar znak za parenje.
Normalna stvar da će mladi slušat samo njega.
Pošto iden na ta j njegov gen,i ženka je sa mista odakle je i on ,jedini je problem šta ja ona od ove godine(oćakuša),ali je zato savršeno mirna i lipa.
Pesti je tu jak koliko san vidija volija bi da mi on da kakav savjet,jer baš mi je stalo da mi uspije sa njim,jer more mu se šta desit ,a da ništa nije ostavija za sobom, a takvih tića je sve manje.
Prije par godina san parija grdeline,ali nikad ovako ciljano,nego onako čisto koji oće,oće.Čuja za ciljano parenje neke cake,pa ako zna ............,recimo čuja san da ako ženka neće toga kojeg smo joj odredili,ili ako on neće,da joj se u ćibun kod nje stavi neki drugi bez veze ,a "određenog" blizu njih u malu ćibu,valjda da se izazove ljubomora , da tada ovaj "određeni" poludi od pisme,ženka ovoga novoga potiraje,on se vadi van,stavlja "određeni" i da onda napravi posa.
To mi je reka prijatelj, da mu je reka jedan star tičar koji se dugo bavi uzgojem