by MARIN pet 13 stu - 20:09
Kako tića u formi spriječiti da krati dziju?
Moj odgovor je nikako.To jednostavno nije moguće.Nikakva skupljanja,plašenja kad ima stavit dziju ne pale.Dzija i njezino kračenje u formi oduvijek su bili jedan od glavnih problema svim tičarima ,koji se ovim bave.Jedino što su dosad smislili je držanje tića u polumraku,u po gasa.Kad se tić digne spasonosna formula ne postoji.Onaj koji bi uspio rješiti ovaj problem,bio bi doslovno ,u kratkom vremenu bogat čovjek.Mislim da od onih tića koji imaju neke dzije u verši i u po ,glasa njih 90%počne kratit kad se digne.Rijetki su oni što kako se dižu,pojačavaju glas ,a dzija sve to bolja.Duža i bolje zvuči.Ti su pravi.Pitanje je da li ih više uopće ima?
Čest je slučaj da tić ima dvi različite batude.Na jednu batudu(obično onu dužu)stavlja lošu dziju.A na onu kraću onu dobru.Nekada su se ovakvi škartavali ,ali danas teško bi neko i takvog škarta.Također je čest slučaj da tić na jednu te istu batudu stavlja različite dzije.Te dzije znaju oscilirati za jednu ocjenu ,teško dvije.Sa takvim tićima se da još raditi i izvući maksimum.Gotovo nikad se ne događa da tić na istu batudu ima skroz dobru pa onda skroz lošu dziju.Obično je razlika,kao što sam već rekao u ocjeni,najviše dvije razlike.