Ptice pjevice Europe - European singing finches

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ptice pjevice Europe - European singing finches

Češljugar, juričica, zelendur, čižak, žutarica, kanarinac-::- European goldfinch, linnet, canary, greenfinch, siskin, serin

+48
zoran ptice pjevice
branimirf
komiza
crv
DAMIAN
ERVINO
brabus
9a2y
zoranV
refa95
krnjolac
topaz
CASPER
vansal
Carduel
antonio
ikayke
DOMO
twins
Zvrcko
Sina BL
ssarava1
prco999
Belobradi
baltic
riberi
alann
ticar
Boban NA
Dean
seadriver
krele
lord189
kreso
Senior
japirko1
DjordjeVet
Merlo
malinois
bocka
Dax BG
franeperuzovic
PESTI
saso78
xyz
Miljenko
zvrcko sen
MARIN
52 posters

ŠKOLA PJEVA

zoranV
    zoranV

Broj postova : 2908
    Registration date : 26.12.2009

ŠKOLA PJEVA - Page 33 Empty Re: ŠKOLA PJEVA

Postaj by zoranV čet 4 vel - 1:29

Crve,ti pričaš samo gluposti,ti nemaš pravo da tako govoriš,jer to nema veze sa vezom,čovjek ti je jasno rekao da su ljudi lovili 2000-3000 tića,a ostavljali 2-3,zato pusti svoje priče za one koji švercaju tiće i izlovljavaju,ti si nešto ovdje pobrko
    crv
    crv

Broj postova : 1816
    Registration date : 02.12.2009

Postaj by crv čet 4 vel - 1:32

MARIN je napisao/la:vidiš , ja težim istini a oni koji propovijedaju i postavljaju nerealne zapravo idealizirane norme u pjevu tića te time potiču ostale na sumanuti izlov mužjaka i istovremeno ignorirajući mogućnost uzgoja i domestikacije vješto izbjegavaju odgovore na jednostavna pitanja i šute.Štoviše samokritično se nazivaju lošim trgovcima i samozatajnim ljubiteljima tića. Nije potrebna velika pamet da se shvate posljedice selektivnoga izlova a one neka su na dušu promicatelja takove selekcije.

Crve!

Ne znam kakvi te problemi muče ali je očito da ih imaš.Umjesto da ponekad pokušaš napisati nešto svojega da i mi budemo ti koji ćemo od tebe nešto naučiti samo analiziraš tuđe tekstove tražeći materujala za u pravilu neutemeljene kritike.Tako je i ovog puta.Opet donosiš krive zaključke.
    Jedino što si ovdje pogodio je da se radi o idealiziranim normama o pjevu tića.Zar nije tako i sa normama po kojima se vrednuju i sve druge vrste ptica.Koji je to kanarinac boje dobio 100 bodova? Da li će ikada dobiti?Koji je to malino dobio 150 bodova? Nije nijedan niti će ikada dobiti.
    Kad bi svi (to mi nije uopće cilj)prihvatili moje norme,standarde pjeva više manje svi grdelini u prirodi bi bili apsolutno sigurni.Jer niko ih nebi (poput mene) ni želio loviti ,ako ne zbog nečeg drugog onda jer su ispod tih standarda.[/quote] Marine opet ti okolo, politčarski. Pa dobro , koliko si kanarinaca ulovio ove godine? Vjerojatno je da ni grdeline ne loviš. Očito je da si moralist .Ti to zasigurno nebi učinio . Ima tko će.

Zadnja promjena: crv; čet 4 vel - 1:35; ukupno mijenjano 1 put.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 4 vel - 1:33

crv čita dio koji njemu ide u prilog ostalo valjda nevidi,ali ipak on je iskusni uzgajivač pa ga svi trebamo uvažavati,i njega i njegove teško razumljive postove.
    crv
    crv

Postaj by crv čet 4 vel - 1:40

zoranV je napisao/la:Crve,ti pričaš samo gluposti,ti nemaš pravo da tako govoriš,jer to nema veze sa vezom,čovjek ti je jasno rekao da su ljudi lovili 2000-3000 tića,a ostavljali 2-3,zato pusti svoje priče za one koji švercaju tiće i izlovljavaju,ti si nešto ovdje pobrko
    Zorane prije nki dan je bila drugačija priča kada je trgovina bila u pitanju...
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 1:45

ja ne znam šta je bilo drugačije ,ja sam kupio ptica i ptica,kao i svi vi ,samo što vi to krijete i nečeg se stidite,a ja kažem istinu,isto tako kažem da sam par puta nasjeo ,ali samo zato što sam vjerovao ljudima,a sad kažem KUPIĆU TIĆA KOJI VRIJEDI,
    ne znam na što misliš ,možeš li me podsjetiti?
    crv
    crv

Postaj by crv čet 4 vel - 1:51

grgo je napisao/la:crv čita dio koji njemu ide u prilog ostalo valjda nevidi,ali ipak on je iskusni uzgajivač pa ga svi trebamo uvažavati,i njega i njegove teško razumljive postove.
    Grgo, evo pojednostavit ću ti (kad već imaš problema sa razumijevanjem): Ne vidim išta što bi išlo u prilog grdelinu , žrtvi ljudske ,,ljubavi,,.
    DAMIAN
    DAMIAN
    Opomena
    Opomena

Broj postova : 127
    Registration date : 27.09.2009

Postaj by DAMIAN čet 4 vel - 1:52

zoki budi siguran da ti niko nece prodat ono sta vridi!
    MARIN
    MARIN

Broj postova : 2096
    Registration date : 17.11.2008

Postaj by MARIN čet 4 vel - 1:52

crv je napisao/la:
    MARIN je napisao/la:vidiš , ja težim istini a oni koji propovijedaju i postavljaju nerealne zapravo idealizirane norme u pjevu tića te time potiču ostale na sumanuti izlov mužjaka i istovremeno ignorirajući mogućnost uzgoja i domestikacije vješto izbjegavaju odgovore na jednostavna pitanja i šute.Štoviše samokritično se nazivaju lošim trgovcima i samozatajnim ljubiteljima tića. Nije potrebna velika pamet da se shvate posljedice selektivnoga izlova a one neka su na dušu promicatelja takove selekcije.

Crve!

Ne znam kakvi te problemi muče ali je očito da ih imaš.Umjesto da ponekad pokušaš napisati nešto svojega da i mi budemo ti koji ćemo od tebe nešto naučiti samo analiziraš tuđe tekstove tražeći materujala za u pravilu neutemeljene kritike.Tako je i ovog puta.Opet donosiš krive zaključke.
    Jedino što si ovdje pogodio je da se radi o idealiziranim normama o pjevu tića.Zar nije tako i sa normama po kojima se vrednuju i sve druge vrste ptica.Koji je to kanarinac boje dobio 100 bodova? Da li će ikada dobiti?Koji je to malino dobio 150 bodova? Nije nijedan niti će ikada dobiti.
    Kad bi svi (to mi nije uopće cilj)prihvatili moje norme,standarde pjeva više manje svi grdelini u prirodi bi bili apsolutno sigurni.Jer niko ih nebi (poput mene) ni želio loviti ,ako ne zbog nečeg drugog onda jer su ispod tih standarda.
    Marine opet ti okolo, politčarski. Pa dobro , koliko si kanarinaca ulovio ove godine? Vjerojatno je da ni grdeline ne loviš. Očito je da si moralist .Ti to zasigurno nebi učinio . Ima tko će.[/quote]

Nisam ja nikakav moralist ,ali određena pravila poštujem.

Očake ne lovim .,ali u vrijeme očaka često sam u prirodi i slušam.

Priznajem da čujem onog pravog pokuša bi ga ulovit.Ali prema mojim standardima takvih nema.Zadnjeg sam takvog čuja prije 20 godina.I pokuša sam ga ulovit u nekoliko navrata ali nažalost nisam uspija.Ali evo već 20 godina sam "čist", niti pokušaj.
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso čet 4 vel - 1:53

zoranV je napisao/la:ja ne znam šta je bilo drugačije ,ja sam kupio ptica i ptica,kao i svi vi ,samo što vi to krijete i nečeg se stidite,a ja kažem istinu,isto tako kažem da sam par puta nasjeo ,ali samo zato što sam vjerovao ljudima,a sad kažem KUPIĆU TIĆA KOJI VRIJEDI,
    ne znam na što misliš ,možeš li me podsjetiti?
    eto jednostavno i posteno receno!
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 1:55

crve koje ptice ti držiš?
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 4 vel - 2:00

zoranV je napisao/la:crve koje ptice ti držiš?

A sigurno su sve prstenovane ,legalno uzgojene.Jer drugačije se i ne može očekivati od ovakvog moraliste.
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:01

momci,glupo je da se tu raspravljamo i vrijeđamo,ja želim reći još samo ovo,svi ljudi koji drže tice radi pjeva,uzmu godišnje iz prirode 10-15 tića(ulove ih i po nekoliko stotina i puste,a to je dobro jer će drugi put bježati od baketine i mreže),a do kraja godine ih puste 7-8(jer nisu prošli),do trećeg mjeseca puste još dva-tri, u četvrtom puste još 1-2,tako da ostane 2-3 tića,pa ja sad vas pitam : DA LI JE TO GRIJEH? Ako lažem reci te mi.Ja vjerujem Marinu ,zato što vidim da dosta slično razmišljamo ,i kamo sreće da je više ovakvih tičara kao što je on.
    kreso
    kreso

Broj postova : 1804
    Registration date : 24.11.2008

Postaj by kreso čet 4 vel - 2:09

pridruzujem se u potpunosti!!!
    MARIN
    MARIN

Postaj by MARIN čet 4 vel - 2:15

Problem su šverceri i oni koji nemaju kriterije pa im je sve što ulove dobro.
    I nikad im dosta.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 4 vel - 2:19

Ja djelim misljenja ERVINA i Krnjolca kad se radi o pjesmi,Krnjolac dobro kaze za raznolikost u pletivima. Meni npr. zija puno znaci i trudim se da je postignem sto bolju. Znaci mi jer je volim cuti,ali ne svakakvu,bolje nikako da je nema nego da je tic nedigne kako treba.

Vidim da ce ovdje biti guzve,a nebi trebalo. Svako ima pravo reci svoje misljenje.

Zadnja promjena: EUMOx; čet 4 vel - 2:35; ukupno mijenjano 2 put/a.
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:23

Kreso,neki ljudi su malo čudni,ne znam zašto im čini zadovoljstvo vrijeđanje bez osnove.
    Vidiš,volio bi vidjeti tko to izlovljava oćake,mi sigurno nismo ,siguran sam da kod pravog tičara pjeva,nećeš naći oćaka,ako možda jednog,ali to je bez veze,jer mi ne treba. Žalosne su ove prepirke bez osnove,svatko voli ono šta ima i to je to,a ja ću ganjati pjesmu dok sam živ,jer me jedino dobra batuda može naježiti .
    crv
    crv

Postaj by crv čet 4 vel - 2:33

MARIN je napisao/la:
    zoranV je napisao/la:crve koje ptice ti držiš?

A sigurno su sve prstenovane ,legalno uzgojene.Jer drugačije se i ne može očekivati od ovakvog moraliste.
    Marine svi me tićari iz Makarske znaju po nadimku. Trenutno ,,krpim,,42,, škarta,, koja nemaju šanse preživit u prirodi a pola od toga je od trojice tvojih sljedbenika koji su moji susjedi. Ja san oni blekov šta donese montažne stolove, lešo pulastre ,kruv i vino u zamjenu za ulov da bi ih sa gušton mola... Inače moji grdelini su bili na otvorenom prvenstvu Splita. Livanjci po didu bez PTSP-a.Osim njih uzgajam crvene melanine mozaik -ahat ,izabel,crni... Nadalje verdune normal MTP i timbradose.
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:34

MARIN je napisao/la:Problem su šverceri i oni koji nemaju kriterije pa im je sve što ulove dobro.
    I nikad im dosta.

To ja upravo govorim,marine vjerujte mi ,ja sam ove godine prodao prvu ticu,svake godine sam poklanjao po 60-70 kanarinaca i 20-30 bastardi,ali sam ove godine odlučio naplatiti bar troškove hrane,a to znaju mnogi naši forumaši pa i oni to mogu potvrditi,ja ne živim od ovog i nadam se da nikad i neću. Ja sam prije tri godine kupio majore mutacije ,koje sam platio 1100 eura i kad sam vidio da te tice nisu za mene ,ja sam ih poklonio čovjeku kojeg sam taj dan prviput u životu vidio(čuo sam se sa njim par puta telefonom,on je naš forumaš Dean),šta želim sa ovim reći ,da mi nismo šverceri i da to držimo iz ljubavi,a malo prepucavanja mora biti,ali ove pakosti i zlobe ne trba.
    Gost
    Gost

Postaj by Gost čet 4 vel - 2:35

brabus je napisao/la:Raznovrsnost prije svega daje i upotpunjuje pjev ptice češljugara, svaki element (ton) u
    pjesmi je ono što je majka priroda stvorila,
    moje mišljenje je da je to jedino originalno i da se toga treba držati, svako usiljavanje
    ptice i provodjenje razno raznih metoda pjeva po meni je neprirodno i neorginalno.
    Poštujem STP (DTP), neka ljudi prave i izvode od tića što god žele, slažu pismu onako
    kako oni to žele, ali prirodno je uvik prirodno i ono što ptica nosi u sebi je ORGINALNO.
    Batuuude i zijeee nisu jedini elementi u pjevu češljugara, ne osirumašujte pjesmu zbog
    nekog zadanog kriterija po kojem bi danasnja generacija uzgajivača grdelina od pjeva
    trebala imati za primjer...
    Ako netko ima prirodnu pismu češljugara iz prirode neka postavi na ovaj forum, jedan moj prijatelj ima kazetu iz 1973 god, na kojoj je kako on kaže snimljena pjesma gredlina u prirodu, pokušat ću to nekako da prenesem (snimim) na forum...

Surprised

brabus, i sa tobom se slazem 100% , ticu ispirati mozak u izolaciji i nametati nesto nije original,nego kopija necega
    za cim se tezi,necega sto je recimo "nekada" postojalo a vise nema, ali zato ima izolacija,mrak,cd,ucitelj,skura... ja necu u pakao ko hoce neka mu bude. Pustam cd, ali bez forsiranja u tami.

Zadnja promjena: EUMOx; čet 4 vel - 2:40; ukupno mijenjano 1 put.
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:37

A kako Livnjaci ,nisam znao da netko uzgaja grdeline u Livnu,prstenovani su,je li ?
    zoranV
    zoranV

Postaj by zoranV čet 4 vel - 2:44

Eumox,ništa tu nije umjetno ,da mu puštamo pjesmu lastavice i vrabca ,to bi bilo već bezobrazno sa naše strane,mi mu omogućavamo da nauči da pjeva nešto što je najljepše u pjesmi te sorte,i oprosti molim te,ali ako si gledao moje video klipove,kod mene nema niti tame niti polumraka,već naprotiv ,kod mene u svakoj prostoriji svijetle po cjeli dan Bird lampe,a i sunca imaju u izobilju.Mislim da si malo krivo informiran,ima ih
    i koji maltretiraju tiće,ali mislim da ovaj put među nama nema takvih. A zašto mi tjeramo djecu da uče strane jezike,zar i to nije maltretirenje? a ptice tjeramo samo da uče maternji jezik i to pravi,Marine dali sam u pravu???????????? Laughing
    crv
    crv

Postaj by crv čet 4 vel - 3:28

zoranV je napisao/la:A kako Livnjaci ,nisam znao da netko uzgaja grdeline u Livnu,prstenovani su,je li ?
    Da dide im je livnjak C,C.Balcanica bjelogrl , čiji su potomci legalizirani. Nisu relacija Livno-Makarska. Samo Makarska. Dobio sam ih za uslugu , ne idem ja okolo tražeći tiće ko džambas konje mašući svežnjem eura . Jake trgovine: kupiš tića -izgubiš prijatelja...
    ticar
    ticar
    Moderator
    Moderator

Registration date : 09.06.2008

Postaj by ticar čet 4 vel - 5:25

zvonko je napisao/la:ja ne znam šta su kod vas u prošlosti grdelini pivali ali znam da kod nas u hercegovini nikad nisu ponavljali jedno te isto to mogu potvrditi i stariji ptičari od gospodina marina al zato valjda i postoji tolika razlika između naše i vaše tradicije

ja svake godine čujem grdelina da tuče batude na stablu.vjerovatno kad grdelinka legne na jaja.svaki grdelin stane na batudu samo na kakvu.
    Miljenko
    Miljenko

Broj postova : 816
    Registration date : 25.04.2009

Postaj by Miljenko čet 4 vel - 5:28

crv je napisao/la: Miljenko ,ni s kim se ne sprdačim, krajne sam ozbiljan i zabrinut za budučnost vrste ptice a ne vrste pijeva.Kažeš ulovili 2000-3000 tića? Tvoja računica pokazuje približno točan rezultat: 2000-3000= -1000 . Previše tića ne doživi proliće. A što se tiče uzgoja zajedno smo pokušali pokrenuti tu temu zapravo ti si je pokrenuo. Mogao si shvatiti kako se ni malo nisam sprdao. Stručnaci od pisme se nisu uključili jer lakše je i sigurnije (a po meni podlo i odurno) ulovit očaka...

Vec smo ranije diskutirali (ovaj forum) na relaciji mladi-ocak-izlov (za profit, ili ti ga za prodat). Nekoliko postova je nastavljeno na ovu temu pa se necu ponavljati.

Nijedan iskusni/starokovni ticar ne istrebljuje grdeline (ja to govorim za nas otacane). Nakon tjedan-dva, dobro uhranjeni, njih 99% je pusteno natrag. Kasnije na proljece cifra se povecava na 99.9%.

Ja cu biti isktren. Da mi je moguce (iz Hrvatske, divljih) preko noci bi donio ovamo desetak muskih i zenskih. Za svoje guste i za potrebe uzgoja. Pa bio nazvan najvecim kriminalacom. Ne bih se dvoumio. Nisam nista bolji kad kupim ovdje uvozne (divlje, polu-sverc) grdeline, kad znam kroz sto i kako su prosli. Stimuliran upravo taj polu-sverc.

Je, jas sam zapoceo temu, "uzgoj za pjev", jer to je jedan od puteva da se dodje do zeljenog cilja. Uzet ce jos vremena, ali u Hrvatskoj ima podosta ljubitelja grdelina koji ce svojim trudom domestificirati pticu i osigurati jato karakteristicnog i stabilnog pjeva. Civilizacuija je ono sto ce unistiti faunu u Evropi, ne pojedinci. Ako se netko okoristio (novcano) krivolovom, onda ga treba razokriti i zaustaviti, pa bio to i prvi susjed.
    PESTI
    PESTI

Broj postova : 1419
    Registration date : 11.03.2009

Postaj by PESTI čet 4 vel - 11:33

Neče pravi ljubitelji pjeva nikada uništiti grdelina u prirodi .Sumanuti ,,ljudi,,koji švercaju ulovljene mogu nanjeti veliku štetu jer sve uhvačeno nikada više ne vidi slobodu a večinom od nebrige ugine kroz transport ili loše uvjete držanja. Ruku pod ruku ide im urbanizacija jer se uništavaju stanista gdje se gnjezde , hrane ili obitavaju .
    Onaj koji ima 20-30 mladih u polici je zanemarivo koliko ih zimi ugine u prirodi (grabežljivci , hladnoča , bolesti......), a opet večina se pusti natrag na slobodu .
    Neohrabrujem lovljenje ali znam da ima velike razlike u onom što sam naveo.

PRIRODNA PJESMA je sve , kompletno sve što piva grdelin .Nisu samo DJELOVI koje ocjenjujemo i o kojim pričamo.
    Batuda je glavni dio čitave pjesme i onaj koji je ne čuje u prirodi ,NE IDE U PRIRODU.(prolječe)
    Batudaši koje spominjemo sada VERŠAJU i PIVAJU toliko toga da su pune uši pivanja , zapravo ako ih je 2 -3 koji istovremeno pivaju (veršaju) nastaje GALAMA .
    To je ono što vole ljubitelji ,,prirodnog,, pjeva .

Lavina se pokrene protiv nekog u trenutak čim ga prstom pokažeš.(kao u srednjem vjeku , upreš prstom u nekog , vikneš VJEŠTICA i za pola ure ode čoviku glava)
    Umjesto upiranja prstom volio bih pročitati tekstove takvih o SVOM ISKUSTVU , što mogu reči o grdelinu a stvarno ima mnogo otvorenih tema od uzgoja , učenja pjeva , bolesti , othranjivanja.............itd.

Sponsored content

Postaj by Sponsored content

Sada je: sub 23 stu - 5:05.