renato je napisao/la:
Bojim se da je ovo tvoje pitanje,makar meni ,odgovor na većinu tvojih postova.Znam da ovo nije diplomatski odgovor,i da ti se neće svidjeti,ali brate mili pun si teoretskih fraza.Na momente mi se učini da rasturaš materiju, a padaš na laganim stvarima.Što se tiče "stvarnosti" ,nemoj zbunjivat ljude.Jedan ,jedini,način u učenju ,držanju i svemu ostalom,u vezi grdelina je onako ka šta je Marin više puta tu ponovija(tako radimo svi mi "koji se razumimo")
Renato, da covjek nije trazio odgovore na mnoge pojave u prirodi (a koje je u pocetku smatrao i vidio kao "Zelja Bogova") mi bi jos uvijek bili u pre-kamenom dobu. Tko pita ne skita, a kako i koliko uci ovisi o predrasudama i barijerama koje postavi pred sobom.
Malo potrosi vremena i pronjuskaj po internetu pa ces naci informacije gdje znanstvenici na strucan i odgovoran nacin nastoje odgovoriti na mnoga pitanja vezan uz razvoj pjeva kod ptica-pjevica. Gredlin nije nista drugaciji, koliko god mi filozofirali da je.
To sto su do danas nasi stari razvili jedan ustaljeni nacin (uzgaoj, ..odgoj..., skola, ...) moze biti da je zacementirano??? Ja sam dio te skole i znam za rezultate koje su postizavali stari Komiski ticari. imali su ptice da ti pamet stane. Ali ove ptice nije bilo tesko dobiti/selektirati. 2-3000 ptica tokom zelande pa selektiraj dva-tri. I nije bilo puno filozofije. Ako mladi tic nakon tjedan dana u recamki ne pokazuje potencijal (a to se vidilo odmah, i slijepi i gluhi je vidio) nije od njega bilo nista. Jeb..i skolu is sve ostalo, onaj pravi se vidio iz AVIONA. Vazno je bilo imati cisto jata i toga se strogo drzati. Koji su prosli kroz ovo znaju sto mislim. Sada ja tebe pitam da li su njihovi (stari nacini) rezultati proizasli iz nacina rada ili kvalitete/kvantitete dostupnih ptica?
E, sada divlji mladci i kako ih okrenut na pravu pjesmu. Dok mi netko EXPERIMENTALNO ne dokaze suprotno imat cu misljenje da kvalited odgojenih grdelina vise ovisi o samim pticama nego o nasim nastojanjima. To ne umanjuje vaznost naseg nastojanja, jer od dobre ptice mozemo napraviti sranje, ali isto tako smo 'narcisoidni" kada je u pitanju "nase nastojanje", nase stare ustaljene metode.
Jedini koji je ovdje na forumu, i koji ima iskustva s odgojem uzgojenih mladih je PESTI. On je spojio "novo" i "staro", i ima pocetna (vazna) iskustva. On je za nas odskocna daska. Vjerojatno ih ima jos, ali moraju se izjasniti javno.
A sto se tice Marinovih odgovora i postova, mislim da sam jedan koji jako postuje i uvazava sto on napise, i na jedan svoj nacin gledam da naucim kako spojiti "novo' i "staro". Mozda trazim toplu vodu na krivo mjesto, kas se vec sve zna!
Gladan sitom ne vjeruje!