+62
cukliju
Border
alija-zenica
aurora2000
echeberija
topaz
krepat ma ne molat
Dobric
angelo
Miljenko
ticar
gramofon
skopski maestro
Merlo
toni mostar
klapa-sinj
vrca
Orhan
branimirf
veso09
Starac_Mostarac
xyz
zvrcko sen
zijada
brabus
NAVI
pippa
crv
lord189
DAMIAN
komiza
DjordjeVet
saso78
kreso
euzebio
vrabac
PESTI
Siskin
Dule
krstokljun
koce
MARIN
ssarava1
vlado
toni ilići
cana
baltic
toni69
dzemal_sa
zoranV
jope
riberi
prco999
bocka
refa95
vansal
Carduel
Dean
krnjolac
Dax BG
plafonko
Said_the_great
66 posters
Mostarski pjev - Živaticki
toni ilići- Broj postova : 122
Registration date : 13.08.2010
- Post n°76
Re: Mostarski pjev - Živaticki
trenutno sam daleko od mostara,a znam gdje živi krce.po mom mišljenju je cana najjači poznavatelj mo-pjeva,a osim njega po mom mišljenju pakleni sa vrela je jak u prevođenju pjeva.pela iz cima zna šta je dobar štiglić.bio je u mostaru jedan hamić,čuo sam da je bio poznavatelj pjeva,i da je dobro lovio štigliće.osim blatara ,dobri su bili tići iz goranaca,i iz čitluka,kad sam bio mali prije 30 godina svaka kuća u ilićima je imala štiglića.možda si čuo priču o dečku iz ilića koji se ubio kad mu je ćaća pustio štigliće.
cana- Broj postova : 35
Registration date : 08.08.2010
- Post n°77
Toni Cana je tu. Pozdrav svim uzgajivačima ptica pjevica.Ovo je novi član vidim da spominje Krcu, tomu je nadimak Salem je moja generacija nekad davno je imao izvrsnog ž.pjevača. Ta vrsta više ne postoji poznati su bili po početnoj pjesmi (to smo mi zvali vliska ,vliskacja cibizvje blicjer)takvi štiglića je bilo šesdesetih.Kasnije se pojavljuju i po ovojcima čak i na žovnici gdje je Kajan uhvatio Crvenog o kojm smo već govorili. VIdim spominje Hamića (bradu)on je momentalno u Americi, ima i Nusro brat mu koji je uhvatio dosta dobrih pjevača.Što vas interesuje o Ž. pjevačima slobodno pitajte i koje imao takve štigliće.
Zadnja promjena: cana; čet 26 kol - 23:06; ukupno mijenjano 1 put.
- Post n°78
Da dodam još kad je Krce imao tog štiglića Kajan ili Stojan Bošnjak je imao takvih 6. Nusret Kohnić 4 Muja Mujkić 4 Salka Bakija i pola carine bar po jednog gotovo svi pa da nenabrajam dalje a sve je to davno bilo. Zadnjeg pjevača je uhvatio Kajan zvali su ga "Bajro" što neznam. Neki dan sam sjedio sa Kajanom on kaže da je Mirza Karabeg nadi mu tako navodno mu se skino sa faše a neki je Bajro bio sa njim.Ako vas interesuje i Draga MIlivojević je imao goranačkog pjevača a "Crvenog"je uzeo od Isme Raljevića dao mu mješanca koji je zvao sa blibliblicjer a učio ga je jedan ptičar koji je stanovao preko puta Kajana LJubo Glavaš. Što vas još interesuje napišite objasniću a moj ptičaru nikome Krce nije bio učitelj.Svi smo mi skupa ucili, najvise od Kajana i Muje, Bakije itd
- Post n°79
pozdrav cana,ja volim slušat priče o prijašnjim štiglićima.od pele sam čuo da je kajan legenda isto ko i ti.
MARIN- Broj postova : 2096
Registration date : 17.11.2008
- Post n°80
Ajde momci konačno napišite nešto o tome kakav se tić traži.
A još bi bilo bolje da postavite neku snimku.
Carduel- Broj postova : 1278
Registration date : 29.07.2009
- Post n°81
MARIN je napisao/la:Ajde momci konačno napišite nešto o tome kakav se tić traži.
Čuo sam priče da je žvatićki pjevač morao pjevati vliska - vliska - vliska - vliskliju - trrrrr - cja - cja - cja - ebizli - vliskacja - cibizvje - blicjer. Isto tako morao je zavijati čunkliju, sklibicviju, pit-foj, trziju, cmbrliju... a od pirlita bizbi, tabalaba. Iza blicjera obavezno otpjevati dugu đavku što sitniju. Sad šta je istina ne znam!
koce- Broj postova : 360
Registration date : 16.04.2010
- Post n°82
Carduel je napisao/la:MARIN je napisao/la:Ajde momci konačno napišite nešto o tome kakav se tić traži.
Čuo sam priče da je žvatićki pjevač morao pjevati vliska - vliska - vliska - vliskliju - trrrrr - cja - cja - cja - ebizli - vliskacja - cibizvje - blicjer. Isto tako morao je zavijati čunkliju, sklibicviju, pit-foj, trziju, cmbrliju... a od pirlita bizbi, tabalaba. Iza blicjera obavezno otpjevati dugu đavku što sitniju. Sad šta je istina ne znam!
A moj carduel,ja sam mislija da je s.t.p.najteži,a sad vidim da je pizdarija prema ovomu vašemu,želim vam sve najbolje sa žvatičkim
- Post n°83
koce je napisao/la:Carduel je napisao/la:MARIN je napisao/la:Ajde momci konačno napišite nešto o tome kakav se tić traži.
A moj carduel,ja sam mislija da je s.t.p.najteži,a sad vidim da je pizdarija prema ovomu vašemu,želim vam sve najbolje sa žvatičkim
Koce, ovo sam samo čuo! Šta je istina ne znam!
- Post n°84
Carduel nadam se da je ovo šala što si napisao,a ssaravi bi poručio da se ostavi ptica i neka i dalje gonja djecu koja po Radobolji love ribu.
- Post n°85
poznato je da dobar štiglić mora imati što više zavijanja,cembrliju,čonkliju,onli,vliju,pitviju,pa verša,e onda dugi blicjer sa cvr ,i đav,đav.što više đavka to bolje.ne vjerujem da još ima tića da mogu naučiti caninu ili mlađinu kasetu to jest pjev.možda može mješanac,ako je od dobra štiglića.
ssarava1- Broj postova : 146
Registration date : 31.03.2009
- Post n°86
Neka Cana kaže sam koliko je platio onog svog famoznog štiglića,tj. šta je dao za njega.
A loviti ribu po onako maloj Radobolji je grehota od boga.
Gospodin Cana, da vas poznam osobno, ili po slici ,ja bi se vama javio i počasti vas pićem iz pristojnosti i zato što vas cijenim kao ptičara.
Krce mi je o vama rekao sve najbolje.
A loviti ribu po onako maloj Radobolji je grehota od boga.
Gospodin Cana, da vas poznam osobno, ili po slici ,ja bi se vama javio i počasti vas pićem iz pristojnosti i zato što vas cijenim kao ptičara.
Krce mi je o vama rekao sve najbolje.
ssarava1- Broj postova : 146
Registration date : 31.03.2009
- Post n°87
Kada opet budemo u balonu na Balinovcu, volio bih vas upoznati i čuti koji dobar savjet
- Post n°88
cana je napisao/la:Carduel nadam se da je ovo šala što si napisao,a ssaravi bi poručio da se ostavi ptica i neka i dalje gonja djecu koja po Radobolji love ribu.
Tako sam čuo, pa ako su lagali mene onda lažem i ja vas što bi rekao Balašević. Evo prilike da iz prve ruke saznam istinu!
Pitanja:
- koje su glavne ture žvatičkog pjevača?
- koje su sitne pjesme žvatićkog pjevača?
- koja su zavijanja po kojima se prepoznaje žvatićki pjevač?
- koji su pirliti specifični za žvatićkog pjevača?
Zahvaljujem!
Pozzz
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°89
Dajte ljudi stavite tica koji pjeva Zivaticku pjesmu.
Nije valjda da nema hrabrih.
Raspravljaju se i svadjaju i oko STP ali bar postave tica pa imaju oko cega.
Vi evo poduze radite isto a niko nista nije cuo od pjesme.
Nije valjda da nema hrabrih.
Raspravljaju se i svadjaju i oko STP ali bar postave tica pa imaju oko cega.
Vi evo poduze radite isto a niko nista nije cuo od pjesme.
- Post n°90
već 20 godina se pokušava u mostaru prekopirati caninog pjevača ,ali bez uspjeha .da bi tić naučio žvatićki pjev ,mora biti od forke sa dosta žvatićkih zavijanja ,a da muški ima dugi blicjer.što se tiče postavljanja snimke žvatićkog pjevača ,može se zamoliti cana da postavi ,neku svoju staru snimku.novih snimaka nema jer niko više nema naučenog tića .pjevači iz prirode su nestali prije 30 godina,zbog toga što je svak lovio i ko zna i ko ne zna.dosta blatara je završilo u kavezima neznalica,gdje su i pokrepali.znam da je pjevač vrijedio današnjih 2000 eura.
krstokljun- Broj postova : 1676
Registration date : 01.11.2009
- Post n°91
ako ih nema, mala je vajda pricati o njima, na zalost.
Bilo bi mnogo ljepse uzivati u dobroj pjesmi, ovako vam se prica svodi kao neka iz Andersonovih bajki, zaista nazalost.
pominjete Canu kao jednog od tvoraca i vjerovatno najveceg poznavaoca te pjesme, ima li on tica koji bar priblizno pjeva?
Bilo bi mnogo ljepse uzivati u dobroj pjesmi, ovako vam se prica svodi kao neka iz Andersonovih bajki, zaista nazalost.
pominjete Canu kao jednog od tvoraca i vjerovatno najveceg poznavaoca te pjesme, ima li on tica koji bar priblizno pjeva?
- Post n°92
krstokljun je napisao/la:ako ih nema, mala je vajda pricati o njima, na zalost.
Samo jednog sam slušao sa žvatićkom pjesmom ali čovjek nije na forumu. Takvog nitko više nema u MO. Svi ostali imaju samo fragmente te pjesme i ništa drugo.
Koliko mi se čini ovdje mnogo "ptičara" živi na staroj slavi tako da mnogi nemaju šta ni reći. Žalosno ali istinito.
Dule- Broj postova : 340
Registration date : 24.03.2009
- Post n°93
Jeli možda ovo živaticki pjev? Ovaj pjeva svašta.
zoranV- Broj postova : 2908
Registration date : 26.12.2009
- Post n°94
Dule,i ti si mi neki genijalac,pa gdje sve nađeš ovako nešto.Onaj tko je ovo stavio ,on je sretan čovjek,jer se sigurno ne bavi pjevom štiglića
- Post n°95
Pogodio si u centarzoranV je napisao/la:Dule,i ti si mi neki genijalac,pa gdje sve nađeš ovako nešto.Onaj tko je ovo stavio ,on je sretan čovjek,jer se sigurno ne bavi pjevom štiglića
- Post n°96
dule ovo nije to što mi tražimo,postoji baštard kod mog prijatelja u mostaru ,koji pjeva žvatićki pjev.pisao sam carduelu da ga snimi i postavi na forum.
- Post n°97
Ovo je bilo malo za šalu jer već se mjesec dana spominje živatički pijev a niko živ ništa ne stavlja da čujemo,samo se spominju neka imena a od pjesme ništa.A stvarno bi volio čut.
- Post n°98
pošto duže vrijeme ne živim u mostaru,nisam u mogućnosti da postavim snimak ,jer su mi snimci ostali u mostaru.obećavam da ću se potruditi da barem cana nešto objavi.
- Post n°99
toni ilići je napisao/la:dule ovo nije to što mi tražimo,postoji baštard kod mog prijatelja u mostaru ,koji pjeva žvatićki pjev.pisao sam carduelu da ga snimi i postavi na forum.
Toni, nismo ništa snimali ove ture tako da nema snimka. :-(
- Post n°100
Toni Cana je vidim ovaj Dule poslao je snimku kako da vam bar nešto spremim objasni mi.